VandaagindeMuziek.nl

&

Met de muziekgeschiedenis van vandaag, de jarigen en albums en singles die vandaag in Nederland, België, Engeland, Amerika, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Denemarken, Zweden, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland nummer één zijn gekomen.

Jarigen van vandaag

1944: RAY DAVIES 

THE KINKS ZANGER

1945: CHRIS BRITTON

THE TROGGS GITARIST

1945: KEES DE BLOIS

MUZIKANT NEDERLAND

1946: BRENDA HOLLOWAY

ZANGERES USA

1947: JOEY MOLLAND

BADFINGER GITARIST

1950: JOEY KRAMER

AEROSMITH DRUMMER

1950: JOHN PAUL YOUNG

ZANGER AUSTRALIË

1951: ALAN SILSON 

SMOKIE SOLOGITARIST

1951: JOHN TERRA

ZANGER BELGIË

1951: NILS LOFGREN

ZANGER/GITARIST USA

1952: ALICIA DE BIELEFELD

BUITENECHTELIJKE DOCHTER 

VAN PRINS BERNHARD

1953: NINA BRINK STORMS

ZAKENVROUW NEDERLAND


1955: HENRY PRIESTMAN

THE CHRISTIANS ZANGER

1957: MARK BRZEZICKI

BIG COUNTRY DRUMMER

1959: KATHY MATTEA

COUNTRYZANGERES USA

1959: MARCELLA DETROIT

SHAKESPEAR'S SISTER ZANGERES

1961: MANU CHAO

(JOSE-MANUEL CHAO)

ZANGER FRANKRIJK

1964: PORTER HOWELL

COUNTRYZANGER USA

1967: TIM SIMENON

BOMB THE BASS PRODUCER

1968: ALEXANDER STEVENS 

DISKJOCKEY NEDERLAND

1973: FEDJA VAN HUÊT

ACTEUR NEDERLAND

1973: JULIETTE LEWIS

ZANGERES/ACTRICE USA

1979: CHRIS PRATT 

ACTEUR USA


1981: BRANDON FLOWERS

THE KILLERS ZANGER

1982: PRINS WILLIAM 

VAN ENGELAND

1988: BEATRICE EGLI 

ZANGERES ZWITSERLAND

(WINNAAR: DEUTSCHLAND 

SUCHT DEN SUPERSTAR 2013)

1994: LISA VOL

OG3NE ZANGERES

The Beatles - Jaren Zeventig

THE BEATLES DAGBOEK: JAREN ZEVENTIG

Als John Lennon vier weken met vakantie in Denemarken is, komen Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr voor het eerst sinds vijf maanden op 3 januari 1970 bij elkaar in Abbey Road-studio 2 in Londen. Zij nemen I Me Mine op. Er zijn zestien takes nodig om deze compositie van George Harrison tot ieders tevredenheid op de band te krijgen. Het is de allerlaatste keer dat The Beatles samenwerken in de studio. I Me Mine is bestemd voor het album Get Back waar The Beatles een jaar eerder aan zijn begonnen. Pas op 8 mei 1970 komt deze LP uit. Hij verschijnt niet als Get Back, maar als Let It Be in een remix van Phil Spector.

26_01_1970_instantkarmaInstant Karma wordt door John Lennon op 26 januari 1970 in een studio in Londen geschreven en opgenomen. De single wordt geproduceerd door Phil Spector. Instant Karma ligt op 6 februari 1970 in de winkel. Op de B-kant staat Who Has Seen The Wind. Hierop is een gitaarsolo van George Harrison te horen. Instant Karma komt op 21 februari 1970 de Engelse hitparade binnen. Hij bereikt de vijfde plaats. In Amerika is Instant Karma goed voor een derde plaats. In Nederland blijft de single op de negende plaats steken in de Top 40.

John Lennon en Yoko Ono schenken het haar, dat zij in januari 1970 hebben afgeknipt, op 4 februari 1970 aan een veiling. De opbrengt van deze veiling gaat naar de Amerikaanse Black Power-beweging.

Op 11 februari 1970 is in New York de Amerikaanse première van The Magic Christian. Ringo Starr en Peter Sellers spelen de hoofdrollen. In deze door Joseph McGrath geregisseerde film zijn twee muzikale hoogtepunten te zien. Dit zijn Badfinger die het Paul McCartney-nummer Come And Get It zingen en Yul Brynner die Noel Cowards Mad About The Boy zingt voor Roman Polanski. In de komedie is Christopher Lee te zien als Dracula en Laurence Harvey als Hamlet. Andere rollen zijn er voor Raquel Welch, Richard Attenborough, Clive Dunn en John Cleese.

Omdat hij heeft geprotesteerd tegen de komst van het Zuid-Afrikaanse rugbyteam naar Schotland moet John Lennon op 11 februari 1970 een boete van meer dan 1300 pond betalen.

13_01_1970_lennonOp 12 februari 1970 zingt John Lennon zijn nieuwe single Instant Karma in het televisieprogramma Top Of The Pops van de BBC. Achter hem zit een onbewogen Yoko Ono met een blinddoek voor. Het is voor het eerst sinds 1966 dat één van de leden van The Beatles in Top Of The Pops optreedt.

Het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone schrijft op 19 maart 1970 dat het heeft ontdekt dat John Lennon de eerste regel van The Beatles’ song Come Together heeft “geleend” van You Can’t Catch Me van Chuck Berry. Ook dit liedje begint met de regel Here come old flat top, he come groovin' up slowly.

Op 1 april 1970 is Phil Spector in Abbey Road studio 1 in Londen bezig aan de “bewerking” van de nummers Across The Universe, I Me Mine en The Long And Winding Road van The Beatles. Aan The Long And Winding Road voegt hij een Mantovani-achtig strijkorkest toe. Het arrangement is van Richard Hewson. Hij is ook de arrangeur van Those Were The Days van Mary Hopkin. Paul McCartney heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij het resultaat “gruwelijk” vindt. De Phil Spector-productie komt terecht op de LP Let It Be. Pas op het album Let It Be….Naked, dat in november 2003 is uitgebracht, staat The Long And Winding Road in de originele “kale” versie zoals Paul McCartney die op 31 januari 1969 heeft opgenomen.

Op 10 april 1970 lekt een interview met Paul McCartney uit dat nogal wat opschudding veroorzaakt. In het interview, dat hij zelf heeft geschreven voor de persmap van zijn eerste solo-LP, zegt hij te zijn vervreemd van The Beatles en daarom vanaf nu zijn eigen weg te zullen gaan. Het hiermee geimpliceerde uiteenvallen van The Beatles wordt gepubliceerd door de Daily Mirror en overgenomen door landelijke en later de wereldpers. Hoewel The Times het artikel nog tegenspreekt, lijkt het uiteenvallen van The Beatles nu definitief te zijn.

1970_hoesmccartneyVanaf 17 april 1970 ligt McCartney in de platenwinkel. Deze eerste solo-LP heeft Paul McCartney in zijn boerderij in Schotland opgenomen. Hij bespeelt alle instrumenten zelf. Het album verschijnt enkele dagen nadat Paul McCartney officieel The Beatles heeft verlaten. In een lang interview met Rolling Stone zegt John Lennon: “Ik ben al veel langer geleden uit The Beatles gestapt. Maar wij zouden dit stil houden. Wat Paul heeft gedaan, is niets minder dan een grove publiciteitsstunt.” McCartney komt op 23 mei 1970 de Nederlandse LP Top 20 binnen. Het album bereikt de zesde plaats.

Op 8 mei 1970 wordt de allerlaatste officiële LP van The Beatles Let It Be uitgebracht op Apple PCS 7096. De opnamen zijn begin 1969 gemaakt. De tracks zijn begin 1970 door Phil Spector op verzoek van John Lennon opnieuw onder handen genomen. Vooral Paul McCartney is niet te spreken over diens bewerking. Zijn Long And Winding Road is “verkracht” omdat Phil Spector een Mantovani-achtig arrangement onder zijn zang heeft gezet. Let It Be komt op 6 juni 1970 de Nederlandse LP Top 20 binnen. Het album bereikt de derde plaats.

08_05_1970_letitbeIn New York gaat op 13 mei 1970 de bioscoopfilm Let It Be van The Beatles in première. Niemand van de groep neemt de moeite om hierbij aanwezig te zijn. Let It Be is bedoeld als documentaire die The Beatles laat zien bij het opnemen van een nieuw album. Achteraf blijkt de film een pijnlijk maar onthullend beeldverslag van de breuk in de meest succesvolle groep uit de popgeschiedenis. Let It Be is in januari 1969 in Londen opgenomen. De film beleeft op 20 mei 1970 haar Europese première in Liverpool. Ook nu laten The Beatles verstek gaan.

Een week na de wereldpremière in New York gaat op 20 mei 1970 de bioscoopfilm Let It Be van The Beatles draaien in Liverpool en in Londen. Ook nu neemt niemand van de groep de moeite om bij een Europese première aanwezig te zijn. Zo is George Harrison deze dag begonnen met de opnamen van zijn eerste solo-LP. Let It Be is bedoeld als documentaire die The Beatles laat zien bij het opnemen van een nieuw album. Achteraf blijkt de film een pijnlijk maar onthullend beeldverslag van de breuk in de meest succesvolle groep uit de popgeschiedenis. Let It Be is in januari 1969 in Londen opgenomen.

Badfinger neemt op 13 mei 1970 No Matter What op. Het liedje is geschreven door zanger/gitarist Peter Ham. De single komt op 19 december 1970 de Nederlandse Top 40 binnen. No Matter What blijft op de 25ste plaats steken.

In de Billboard-albumlijst komt Let It Be van The Beatles op 13 juni 1970 op de eerste plaats terecht. Het album is op 30 mei 1970 binnengekomen. Let It Be staat vier weken aan de top. Ook The Long And Winding Road bereikt op deze dag de eerste plaats van de Billboard Hot 100. Deze single is op 23 mei 1970 binnengekomen. The Long And Winding Road staat twee weken op de eerste plaats. Het is voor de laatste keer dat The Beatles de eerste plaats bereiken in deze Amerikaanse hitlijst.

Mick Fleetwood trouwt op 15 juni 1970 met Jenny Boyd. Zij is de zuster van Patti Boyd, de vrouw van Beatle George Harrison. Mick Fleetwood heeft Jenny Boyd in 1965 voor het eerst ontmoet in de tijd dat hij drummer is bij The Cheynes. Jenny Boyd is fotomodel. In 1966 gaat de 19-jarige Jenny Boyd geregeld uit met Donovan. Hij schrijft voor haar Jennifer Juniper. De single bereikt in 1968 de achttiende plaats in de Nederlandse Top 40. In 1969 krijgt Jenny Boyd opnieuw een relatie met Mick Fleetwood. Uit hun huwelijk worden twee dochters geboren - Amy en Lucy. Mick Fleetwood en Jenny Boyd zijn acht jaar getrouwd geweest. Lucy Fleetwood woont in Los Angeles. Zij is te horen op het album Time van Fleetwood Mac uit 1995. Amy Fleetwood woont in Engeland. Zij heeft een zoon, Wolf Cassius.

Op 15 juni 1970 schrijft de schoonvader van Paul McCartney, Lee Eastman, een brief aan Allen Klein, de manager van de andere drie Beatles. Hierin stelt hij namens zijn schoonzoon voor de groep te ontbinden. Contractueel zijn John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr nog tot april 1976 aan elkaar verbonden.

Van 23 juni tot 1 juli 1970 neemt Ringo Starr in de Music City Recorders Studio in Nashville in Tennesee zijn album Beaucoups Of Blues op. Deze tweede LP van de ex-drummer van The Beatles wordt geproduceerd door steel-gitarist Pete Drake. De techniek wordt gedaan door gitarist Scotty Moore. Naast deze twee muzikanten wordt Ringo bijgestaan door drummer D.J. Fontana en de violisten George Richey, Grover Lavender en Jim Buchanan. The Jordanaires zorgen voor de achtergrondvocalen. Ringo Starr zingt uitsluitend covers van country & western-liedjes. Op 25 september 1970 verschijnt Beaucoups Of Blues. De LP is minder succesvol dan zijn eerste solo-album Sentimental Journey. Beaucoups Of Blues komt op 17 oktober 1970 de Billboard-albumlijst binnen. De LP blijft op 65 steken. 

In een ziekenhuis in Liverpool overlijdt op 7 juli 1970 Louise Harrison aan de gevolgen van kanker. Louise French is in 1930 getrouwd met Harold Hargreaves Harrison. Zij krijgen vier kinderen – Louise (1931), Harold (1934), Peter (1940) en George (1943). Hun jongste zoon wordt wereldberoemd als gitarist van The Beatles. Louise Harrison wordt op 10 juli 1970 gecremeerd.

Anderhalf jaar nadat zij van John Lennon is gescheiden trouwt Cynthia Powell op 31 juli 1970 met de Italiaanse filmregisseur Roberto Bassanini.

De persafdeling van Apple wordt op 4 augustus 1970 gesloten. De laatste twee personeelsleden worden ontslagen.

Op 8 augustus 1970 stuurt Paul McCartney een officiële brief naar John Lennon waarin hij voorstelt de samenwerking tussen The Beatles te verbreken. John antwoordt dat hij de zaak in overweging zal nemen als Paul erin slaagt toestemming van George en Ringo te krijgen.

29_08_1979_melody_makerIn de Melody Maker van 29 augustus 1970 wordt een handgeschreven boodschap van Paul McCartney gepubliceerd. Hij schrijft ondermeer dat The Beatles nooit meer bij elkaar zullen komen.

30 augustus 1970 is de laatste dag van de derde editie van het vijf dagen durende popfestival op het Britse eiland Wight. 

Op deze laatste dag wordt het festival bezocht door o.a. John Lennon en Yoko Ono, George Harrison, Ringo Starr, Jane Fonda, Elizabeth Taylor en Richard Burton. Optredende artiesten zijn Kris Kristofferson, John Sebastian, Ralph McTell, Good News, Heaven, The Free, Donovan, Pentangle, Hawkwind, The Moody Blues, Jethro Tull, Joan Baez, Leonard Cohen, Richie Havens en Jimi Hendrix. Dit is het allerlaatste live-optreden van Jimi Hendrix. Hij overlijdt op 18 september 1970 aan een overdosis slaaptabletten, 27 jaar oud.

Op 11 november 1970 wordt Lee Starkey geboren. Zij is de dochter van Beatles-drummer Ringo Starr en zijn vrouw Maureen Cox. Lee is de jongste van hun drie kinderen. Hun zoons Zak en Jason zijn geboren in respectievelijk 1965 en 1967.

Paul McCartney en zijn manager, zijn schoonvader Lee Eastman, beginnen op 15 november 1970 een proces tegen Apple, John Lennon, George Harrison en Ringo Starr. Paul McCartney wil The Beatles officieel laten ontbinden. Ruim vier jaar later, op 9 januari 1975, wint hij deze rechtszaak. De groep wordt officieel door de rechter ontbonden.

1971_AllthingsmustpassAll Things Must Pass van George Harrison ligt vanaf 27 november 1970 in de platenwinkel. Op het driedubbel-album staan o.a. My Sweet Lord, What Is Life, Isn’t It A Pity, If Not For You, Beware Of The Darkness, Hear Me Lord en Apple Scruffs. George Harrison wordt begeleid door o.a. Ringo Starr, Jim Gordon, Klaus Voormann, Bobby Whitlock, Gary Wright, Billy Preston, Jim Price, Dave Mason, Bobby Keys en Eric Clapton. All Things Must Pass komt op 13 februari 1971 de Nederlandse LP Top 50 binnen. Het album bereikt de derde plaats.

John Lennon & The Plastic Ono Band brengen op 11 december 1970 hun eerste titelloze album uit. Op deze LP staan oude liedjes, die John nooit met The Beatles heeft kunnen opnemen, maar ook enkele nieuwe. Zoals Mother (over zijn moeder Julia), Working Class Here, God, I Found Out en Love. In augustus en september 1970 heeft John Lennon in de Abbey Road Studio in Londen het album opgenomen. De LP is geproduceerd door Phil Spector. In The Plastic Ono Band spelen o.a. Billy Preston, Klaus Voormann en Ringo Starr.

Op 14 december 1970 krijgt George Harrison een gouden plaat voor de single My Sweet Lord.

Op 30 december 1970 klaagt Paul McCartney de andere drie Beatles aan. Hij wil de samenwerking formeel laten beëindigen en zijn belang in de rechten garanderen. Deze rechtszaak is het begin van een verbeten strijd tussen Paul McCartney en de anderen, met name John Lennon. Officieel wordt er in 1974 een punt achter hun samenwerking als componisten gezet.

1971
Op 19 januari 1971 wordt Helter Skelter van The Beatles ten gehore gebracht tijdens de zitting in het proces tegen Charles Manson. Op de plek des onheils zou “helter skelter” door de moordenaar op een spiegel zijn geklad. Charles Manson en zijn handlangers moeten voorkomen voor de moord op filmster Sharon Tate en enkele van haar vrienden op 9 augustus 1969. Zij worden tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

In New York wordt zakenman Allen Klein op 29 januari 1971 veroordeeld voor belastingontduiking. Na de dood van Brian Epstein in 1967 is hij enige tijd de zaakwaarnemer van John Lennon, George Harrison en Ringo Starr. Ook is hij enige tijd manager van The Rolling Stones.

De LP John Lennon & The Plastic Ono Band komt op 3 februari 1971 de Veronica LP Top 20 binnen. Het eerste solo-album van John Lennon bereikt de eerste plaats. Op 13 februari 1971 komt de eerste single van het album de Veronica Top 40 binnen. Mother haalt de achtste plaats.

1971_04_itdon'tcomeeasytonMet begeleiding van Klaus Voormann, Stephen Stills, Ron Cattermole en producer George Harrison neemt Ringo Starr op 8 maart 1971 It Don’t Come Easy op. Op de B-kant staat Early 1970, een liedje over het uiteenvallen van The Beatles. Hierop speelt Ringo zelf akoestische gitaar, piano en drums. George Harrison levert een bijdrage op gitaar en verzorgt de achtergrondzang. De single wordt op 9 april 1971 uitgebracht. It Don’t Come Easy komt op 1 mei 1971 de Nederlandse Top 40 binnen. Deze eerste solo-hit van Ringo Starr bereikt de negende plaats.

Op 10 maart 1971 blokkeert een Britse rechtbank de werkzaamheden van Allen Klein als financieel manager van The Beatles. Allen Klein is, ondanks de bezwaren van Paul McCartney, in 1970 als zaakwaarnemer aangesteld om orde te scheppen bij het verlieslijdende Apple, de onderneming van The Beatles.

Met hulp van George Harrison, Leon Russell, Klaus Voormann en haar man Phil is Ronnie Spector op 13 maart 1971 in de Abbey Road Studio in Londen bezig aan de opnamen van een nieuw album. Ronnie Spector is in 1945 geboren als Veronica Bennett. In de jaren zestig zingt zij bij The Ronettes. In 1968 trouwt Ronnie met Phil Spector. Try Some Buy Some wordt in 1971 door Apple op single uitgebracht. Het wordt geen hit. In 1974 gaan Ronnie en Phil Spector uit elkaar.

It Don’t Come Easy van Ringo Starr wordt op 9 april 1971 uitgebracht. Hij heeft deze single op 8 maart 1971 opgenomen met begeleiding van Klaus Voormann, Stephen Stills, Ron Cattermole en producer George Harrison. Op de B-kant staat Early 1970, een liedje over het uiteenvallen van The Beatles. Hierop speelt Ringo zelf akoestische gitaar, piano en drums. George Harrison levert een bijdrage op gitaar en verzorgt de achtergrondzang. It Don’t Come Easy komt op 1 mei 1971 de Nederlandse Top 40 binnen. Deze eerste solo-hit van Ringo Starr bereikt de negende plaats.

Power To The People van John Lennon komt op 10 april 1971 de Veronica Top 40 binnen. Hij haalt de zevende plaats.

Apotheosis en Fly zijn twee films die zijn gemaakt door John Lennon en Yoko Ono. Zij gaan op 15 mei 1971 tijdens het Filmfestival in het Franse Cannes in wereldpremière.

1971rammccartneyElf dagen vóór de Europese release wordt op 17 mei 1971 RAM van Paul McCartney in de Verenigde Staten uitgebracht. Op deze tweede solo-LP wordt de ex-Beatle bijgestaan door zijn vrouw Linda, Denny Seiwell, David Spinoza en Hugh McCracken. Op het label staat zowel Paul als Linda McCartney vermeld als uitvoerend artiest. RAM komt op 5 juni 1971 de Billboard-albumlijst binnen. Hij blijft steken op de tweede plaats, achter Tapestry van Carole King. Dit album staat vanaf 19 juni 1971 vijftien weken vastgeroest op de eerste plaats.

In 1966 zou John Lennon hebben beweerd dat The Beatles populairder zijn dan Jezus Christus. Sindsdien worden op de radiostations in Zuid Afrika geen platen van The Beatles meer gedraaid. Pas op 12 juni 1971 wordt dit verbod opgeheven.

John Lennon en Yoko Ono verzorgen op 6 juni 1971 een verrassingsoptreden tijdens de show van Frank Zappa in The Fillmore East in New York. Het zestien minuten durende Don’t Worry Kyoko (Mummy’s Only Looking) is terug te vinden op het album Sometime In New York City van John Lennon en Yoko Ono dat op 12 juni 1972 wordt uitgebracht.

De allerlaatste Ed Sullivan Show wordt op 6 juni 1971 door CBS op televisie uitgezonden. Drieëntwintig jaar heeft Ed Sullivan de grootste sterren aan de Amerikaanse televisiekijkers voorgesteld. Elvis Presley, Buddy Holly, The Beatles, Babra Streisand, The Doors, Cilla Black, Petula Clark en The Rolling Stones zijn slechts enkele sterren die in The Ed Sullivan Show hebben opgetreden. In de laatste aflevering treden Gladys Knight & The Pips op. Ed Sullivan is op 13 oktober 1974 overleden. Hij is 73 jaar geworden.

Op 27 juni 1971 maakt George Harrison bekend dat hij op 1 augustus 1971 een benefietconcert zal geven in Madison Square Garden in New York. De opbrengst gaat naar de noodlijdende bevolking van Bangla Desh. Dit land is de laatste maanden zwaar geteisterd door overstromingen.

Op 28 juli 1971 verschijnt op Apple R 5192 Bangla Desh van George Harrison. Op de B-kant staat Deep Blue. De single is geproduceerd door Phil Spector. Bangla Desh komt op 21 augustus 1971 de Nederlandse Top 40 binnen. Hij blijft op tien steken.

01_08_1971_bangladeshIn de Madison Square Garden in New York wordt op 1 augustus 1971 een benefietconcert voor Bangla Desh gegeven. Naast organisator George Harrison treden o.a. Ravi Shankar, Bob Dylan, Leon Russell, Badfinger, Eric Clapton en Ringo Starr op. De live-registratie wordt in een box met drie LP’s uitgebracht. Ook wordt er een film in omloop gebracht. De totale opbrengst, elf miljoen dollar, is ten bate van noodlijdende bevolking van Bangla Desh.

In Amerika wordt op 2 augustus 1971 de single Uncle Albert/Admiral Halsey van Paul McCartney uitgebracht. De medley staat op zijn tweede solo-album Ram. 14 augustus 1971 komt de single de Amerikaanse Top 100 binnen. Hij staat vanaf 4 september 1971 één week bovenaan in de Billboard Top 100.

Op 3 augustus 1971 maakt Paul McCartney bekend dat hij een nieuwe groep heeft opgericht. In de groep zitten, naast Paul McCartney zelf en zijn vrouw Linda, ex-Moody Blues-zanger/gitarist Denny Laine en drummer Denny Seiwell. Paul McCartney heeft overwogen de groep Turpentine te noemen. In september 1971 wordt de definitieve naam bekend, Wings.

In Amerika wordt op 9 september 1971 Imagine van John Lennon uitgebracht. Het tweede solo-album van de ex-Beatle is het laatste werk dat hij in Engeland heeft opgenomen. Op 8 oktober 1971 wordt Imagine in Europa uitgebracht.

13_09_1971_stella_mccartneyStella Nina McCartney wordt op 

13 september 1971 geboren. Zij is de tweede dochter uit het huwelijk van Paul en Linda McCartney. Stella McCartney is op 16 april 1997 Karl Lagerfeld opgevolgd als hoofdontwerper bij het Parijse modehuis Chloe. (foto: Muziek Expres november 1971)

Het album Imagine van John Lennon komt op 30 oktober 1971 de Veronica LP Top 20 binnen. Het album staat binnen twee weken op de eerste plaats.

Met een Fancy Dress Party presenteert Paul McCartney op 8 november 1971 in de Empire Ballroom in Londen zijn groep Wings. In de band zitten, naast Paul McCartney zelf en zijn vrouw Linda, ex-Moody Blues-zanger/gitarist Denny Laine en drummer Denny Seiwell. 

In Rome gaat op 15 november 1971 Blindman in première. Deze spaghetti-western is geregisseerd door Ferdinando Baldi. Het scenario is van Pier Giovanni Anchisi en Tony Anthony. De hoofdrollen worden gespeeld door Tony Anthony (Blindman) en Ringo Starr (Candy).

In Amerika wordt op groen vinyl door Apple op 1 december 1971 Happy X-Mas (War Is Over) van John Lennon en Yoko Ono uitgebracht. Zij worden begeleid door The Plastic Ono Band en de dertig kinderen van het Harlem Community Choir. Op de B-kant staat Listen The Snow Is Falling van Yoko Ono. De single is geproduceerd door Phil Spector. Hij is van 28 tot 30 oktober 1971 in New York opgenomen.

Op 7 december 1971 wordt Wild Life van Wings uitgebracht. Dit is het eerste album van ex-Beatle Paul McCartney en zijn nieuwe groep Wings. In de band zitten, naast hijzelf en zijn vrouw Linda, ex-Moody Blues-zanger/gitarist Denny Laine en drummer Denny Seiwell. Op de LP staan o.a. Mumbo, Bip Bop, Love Is Strange, I Am Your Singer en Dear Friend. Op 1 januari 1972 komt Wild Life de Nederlandse LP Top 20 binnen. Hij bereikt de achtste plaats.

11_12_1971_johnsinclairJohn Lennon en Yoko Ono geven op 11 december 1971 

in de Crisler Arena in Ann Arbor in Michigan een benefietvoorstelling voor John Sinclair, de voormalige manager van de Amerikaanse hardrockgroep MC5. Hij is tot een gevangenisstraf van tien jaar veroordeeld voor het bezit van marihuana. Op 14 december 1971 beslist het hooggerechtshof in Michigan dat John Sinclair moet worden vrijgelaten. Op het album Sometime In New York City staat het liedje John Sinclair dat John Lennon over deze zaak heeft geschreven. Hij heeft het tijdens het benefietconcert in Ann Arbor voor het eerst gezongen.

Happy X-Mas (War Is Over) komt op 25 december 1971 de Billboard Hot 100 binnen. Hij bereikt de tiende plaats. Omdat de muziekuitgeverijen van John Lennon en Yoko Ono in 1971 geen overeenstemming kunnen bereiken, wordt de single pas in 1972 wereldwijd uitgebracht. In Nederland komt Happy X-Mas (War Is Over) op 23 december 1972 de Top 40 binnen. Hij haalt de zesde plaats. Na de moord op John Lennon, op 8 december 1980, wordt Happy X-Mas (War Is Over) opnieuw uitgebracht. Op 3 januari 1981 komt de single wederom de Top 40 binnen. Ook nu is Happy X-Mas (War Is Over) goed voor een zesde plaats.

1972
De dertigjarige Ierse gitarist Henry McCullough wordt op 29 januari 1972 lid van Wings van Paul McCartney. Hij is ondermeer te horen op My Love waarin hij de gitaarsolo voor zijn rekening neemt. Vlak voor de opnamen van Band On The Run, in augustus 1973, stapt Henry McCullough uit Wings.

Britse troepen schieten in Londonderry in Noord-Ierland op zondag 30 januari 1972 dertien katholieke demonstranten neer tijdens een protestmars voor gelijke rechten. Deze gebeurtenis gaat als Bloody Sunday de geschiedenis in. Paul McCartney is ontdaan als hij van de schietpartij hoort. Binnen vierentwintig uur neemt hij Give Ireland Back To The Irish op. De single komt op 26 februari 1972 de Engelse hitparade binnen. Ondanks het feit dat Give Ireland Back To The Irish door veel Britse radiostations wordt geboycot, bereikt de single de zestiende plaats.

Volgens de Amerikaanse senator Strom Thurmond moet John Lennon op 4 februari 1972 onmiddellijk het land worden uitgezet. De ex-Beatle krijgt geen permanente verblijfsvergunning in de Verenigde Staten omdat hij in de jaren zestig is veroordeeld wegens het bezit van verdovende middelen.

De Engelse fanclub van The Beatles wordt op 8 februari 1972 opgeheven. De fanclub is in 1961 opgericht door Roberta Brown.

Met een verrassings-optreden op de campus van de Universiteit van Nottingham beginnen Wings, de nieuwe groep van Paul McCartney, op 9 februari 1972 aan een tournee langs universiteiten en kleine zalen. Het is voor het eerst sinds 1966 dat de ex-Beatle weer met een groep op het toneel staat.

Op uitnodiging van Mike Douglas nemen John Lennon en Yoko Ono vanaf 14 februari 1972 voor één week de presentatie over van zijn Mike Douglas Show. In dit Amerikaanse televisieprogramma laat John ondermeer weten dat hij en Paul McCartney voor het eerst sinds twee jaar weer met elkaar hebben gesproken.

Op 19 februari 1972 verschijnt Give Ireland Back To The Irish van Wings. Paul McCartney schrijft het nummer naar aanleiding van Bloody Sunday op 30 januari 1972. Toen hebben Britse soldaten dertien demonstraten doodgeschoten in Derry in Ierland. Ondanks dat de single niet is gedraaid op BBC Radio, wordt Give Ireland back to the Irish een bescheiden hit. Hij haalt de zestiende plaats in de Britse hitparade.

31_08_1974_norderneyOp 29 februari 1972 wordt op Radio Veronica 192 een Beatlesdag gehouden. De hele dag wordt er aandacht besteed aan The Beatles d.m.v. fragmenten uit interviews, unieke opnamen en oude hits. Ook zijn er speciale jingles gemaakt door Tom Mulder en Will Luikinga. Op de orkestbanden van Girl en Yellow Submarine zingen de twee teksten als: “O o o dat ik dit beleven mag, het is Veronica’s Beatlesdag”. Speciaal t.g.v. Veronica's Beatlesdag wordt het nummer All Together Now" uit de animatie-film Yellow Submarine eindelijk op single uitgebracht. Het liedje uit 1969 komt in 1972 nummer 19 in de Top 40.

Na drieënhalf jaar ruzie te hebben gehad met de Amerikaanse justitie krijgt John Lennon op 29 februari 1972 eindelijk toestemming van de Amerikaanse immigratiedienst om in New York te blijven wonen.

Op 9 maart 1972 overhandigt Allen Klein een cheque ter waarde van 1,2 miljoen dollar aan UNICEF. Dit bedrag komt voort uit de recette van het benefietconcert dat George Harrison voor de noodlijdende bevolking van Bangla Desh heeft georganiseerd in New York. Ook de omzet van het live-album van dit concert is verwerkt in het bedrag. Door juridische touwtrekkerij duurt het tot 1982 voordat de resterende negen miljoen dollar vrijkomt voor het goede doel.

Ringo Starr maakt op 18 maart 1972 filmopnamen van een concert van T. Rex in het Londense Wembley. Ringo Starr verwerkt deze beelden in de docufilm Born To Boogie die hij regisseert. Deze film vertoont volgens critici elementen van de televisiefilm Magical Mystery Tour van The Beatles uit 1967.

1972_04_backofboogalooBack Off Boogaloo van Ringo Starr ligt vanaf 20 maart 1972 in de platenwinkel. Op de B-kant staat Blindman, als promotie voor zijn nieuwe film met dezelfde titel. Back Off Boogaloo komt op 8 april 1972 de Nederlandse Top 40 binnen. De single haalt de tiende plaats.

In New York gaat op 23 maart 1972 The Concert For Bangla Desh in première. Deze muziekfilm is op 1 augustus 1971 in de Madison Square Garden in New York opgenomen tijdens twee shows voor de noodlijdende bevolking van Bangla Desh. Naast organisator George Harrison treden o.a. Ravi Shankar, Bob Dylan, Leon Russell, Badfinger, Eric Clapton en Ringo Starr op. De live-opnamen worden ook in een box met drie LP’s uitgebracht. De totale opbrengst van The Concert For Bangla Desh is elf miljoen dollar.

Terry Knight wordt op 27 maart 1972 na drie jaar ontslagen als manager van Grand Funk Railroad. De groep is het niet eens met de door hem uitgestippelde koers. Grand Funk Railroad gaat in zee met John Eastman, de schoonvader van Paul McCartney. Terry Knight wordt op 1 november 2004 vermoord in zijn huis in Temple in Texas. Hij is 61 jaar geworden.

Ook al wordt de tekst van Woman Is The Nigger Of The World van John Lennon door sommigen mogelijk aanstootgevend gevonden, toch wordt het liedje op 25 april 1972 op single uitgebracht. Woman Is The Nigger Of The World komt op 20 mei 1972 de Billboard Hot 100 binnen. De single (Apple 1848) bereikt de 57ste plaats. In Nederland wordt Woman Is The Nigger Of The World in oktober 1972 uitgebracht. De single blijft op de 24ste plaats steken.

Billy Preston is op 8 mei 1972 de eerste popartiest die als hoofd-act een concert geeft staat in de Radio City Music Hall in New York.

John Lennon is op 11 mei 1972 te gast in de televisieshow van Dick Cavett. Hierin beweert hij o.m. dat hij kan bewijzen dat zijn telefoon door de FBI wordt afgeluisterd. De ex-Beatle ligt overhoop met de Amerikaanse justitie omdat die hem geen verblijfsvergunning wil verlenen. Volgens de FBI heeft John Lennon een strafblad sinds hij in 1968 in Engeland voor het bezit van drugs is opgepakt.

Mary Had A Little Lamb is de eerste single van Paul McCartney & Wings. Hij wordt op 12 mei 1972 uitgebracht. Op de B-kant staat Little Woman Love. Beide songs zijn door Paul en Linda McCartney geschreven. Mary Had A Little Lamb komt op 10 juni 1972 de Nederlandse Top 40 binnen. De single bereikt de vijftiende plaats.

Elvis Presley geeft op 9, 10 en 11 juni 1972 concerten in de Madison Square Garden in New York. Het is voor het eerst dat hij in de deze stad optreedt. Onder de vele bezoekers bevinden zich John Lennon, George Harrison, Art Garfunkel en David Bowie. Naar verluidt kost een interview met Elvis Presley 120.000 dollar. Niet één krant of tijdschrift gaat hierop in.

12_06_1972_sometimesSome Time In New York City van John Lennon en Yoko Ono wordt op 12 juni 1972 uitgebracht. Van deze LP wordt Woman Is The Nigger Of The World op single uitgebracht. Op Some Time In New York City staat ook het zestien minuten durende Don’t Worry Kyoko (Mummy’s Only Looking) dat John Lennon en Yoko Ono op 6 juni 1971 hebben opgenomen tijdens een optreden van Frank Zappa & The Mothers Of Invention in de Fillmore East in New York. Some Time In New York City komt op 1 juli 1972 de Billboard-albumlijst binnen. De LP blijft op de 48ste plaats steken.

Paul McCartney & Wings beginnen op 9 juli 1972 aan een Europese tournee waarbij 26 steden worden aangedaan. Het eerste concert is in Châteauvallon in Frankrijk. Op 17, 19, 20 en 21 augustus 1972 wordt Nederland aangedaan. Dit is de eerste tournee van Paul McCartney na het uiteenvallen van The Beatles. Naast Paul en Linda McCartney bestaat Wings uit Henry McCullough, Denny Seiwell en Denny Laine. Deze tournee wordt gemaakt in een dubbeldekker.

Paul en Linda McCartney en drummer Denny Seiwell van Wings worden op 10 augustus 1972 in Gotenburg in Zweden gearresteerd. Er zijn drugs gevonden in de autobus waarmee de groep door Europa trekt. Paul en Linda komen er ieder met een boete van respectievelijk duizend en tweehonderd dollar vanaf. Denny Seiwell moet 600 dollar betalen. ’s Avonds staan Wings in de Skandinavien Hallen in Gotenburg.

Het eerste optreden in Nederland van Wings is op 17 augustus 1972 is in De Doelen in Rotterdam. Twee dagen later staan Wings in De Evenementenhal in Groningen. Op 20 augustus 1972 wordt een concert gegeven in het Concertgebouw in Amsterdam. Op de 21ste spelen Wings in het Congresgebouw in Den Haag. Na Nederland is er één optreden in Antwerpen in België. Het laatste concert wordt op 24 augustus 1972 gegeven in Berlijn. 

Op 30 augustus 1972 wordt in de Madison Square Garden in New York een One On One-benefietconcert gegeven door John Lennon en Yoko Ono. Zij worden bijgestaan door Stevie Wonder en Elephant’s Memory. De opbrengst gaat naar het Willowbrook-ziekenhuis voor geestelijk gehandicapte kinderen in New York. Opnamen van dit concert worden op 24 januari 1986 op CD uitgebracht.

Op het landgoed van Paul en Linda McCartney in Schotland ontdekt de politie op 20 september 1972 een grote hoeveelheid hennepplanten.

David Essex staat in oktober 1972 in de musical Godspell in Londen. Vanaf 23 oktober 1972 neemt hij zeven weken vrij, omdat hij is gevraagd voor de hoofdrol in de film That´ll Be The Day. De opnamen worden op het eiland Wight gemaakt. In That´ll Be The Day spelen verder Billy Fury, Keith Moon en Ringo Starr.

BBC Radio maakt op 30 november 1972 bekend dat de single Hi Hi Hi van Paul McCartney & Wings niet zal worden gedraaid. Daarom wordt de B-kant C Moon in Engeland op 1 december 1972 als A-kant uitgebracht.

Door Apple wordt op 8 december 1972 A Christmas Gift To You van Phil Spector heruitgebracht. Het album is op 22 november 1963 voor het eerst verschenen. Toen is het album geflopt, omdat diezelfde dag de Amerikaanse president John F. Kennedy wordt vermoord. Niemand zit dan op een sfeervolle Kerst-LP te wachten. Aan A Christmas Gift To You heeft Phil Spector de hele zomer met zijn artiesten gewerkt in de Gold Star Recording Studio in Hollywood. Op het album staan o.a. White Christmas door Darlene Love, Frosty The Snowman door The Ronettes, Santa Claus Is Coming To Town door The Crystals en Here Comes Santa Claus door Bob B. Soxx & The Blue Jeans. Jack Nitzsche tekent voor de arrangementen. Larry Levine doet de techniek. Phil Spector heeft het album geproduceerd.

Op 23 december 1972 komt Happ X-Mas (War Is Over) van John & Yoko de Veronica Top 40 binnen. Hij haalt de zesde plaats.

In Londen gaat op 14 december 1972 Born To Boogie in première. De semi-documentaire is gemaakt door Ringo Starr en gaat over Marc Bolan en zijn groep T. Rex. Elton John heeft een gastrol in Born To Boogie.

De televisie-film Imagine van John Lennon is op 23 december 1972 voor het eerst op de Engelse televisie te zien.

1973
Paul McCartney verklaart op 8 maart 1973 voor de rechter dat hij marihuana op zijn landgoed in Schotland teelt. Volgens de ex-Beatle heeft hij de plantjes een keer van een fan gekregen. Hij heeft “nooit geweten” dat het om marihuana gaat. Paul McCartney krijgt een boete van (omgerekend) zo’n 185 euro.

Paul McCartney & Wings geven op 18 maart 1973 een liefdadigheidsvoorstelling in het Hard Rock Café in Londen ten bate van Release, een organisatie die zich inzet voor drugsverslaafden. 

Na een jarenlange juridische strijd krijgt Yoko Ono op 23 maart 1973 eindelijk een verblijfsvergunning voor de Verenigde Staten. Haar echtgenoot John Lennon moet het land binnen zestig dagen verlaten. Hem wordt zijn strafblad aangerekend. In Engeland is hij veroordeeld voor het bezit van drugs. Uiteindelijk krijgt de ex-Beatle op 27 juli 1976 ook een verblijfsvergunning voor de Verenigde Staten.

John Lennon en Yoko Ono stichten op 1 april 1973 het nieuwe land Nutopia. Dit is “een land zonder wetten en grenzen”. Het volkslied van Nutopia is “stilte”.

1969_trappengatOp 3 april 1973 worden in Engeland de twee beroemde compilatie-albums van The Beatles uitgebracht. The Beatles 1962-1966 is gestoken in een rode hoes met een foto die eind 1962 door Agnus McBean (1904-1990) in het Londense hoofdkantoor van EMI is gemaakt. The Beatles 1967-1970 is verpakt in een blauwe hoes met een foto van de groep die in 1969 is gemaakt door wederom Agnus McBean. Beide keren staan The Beatles in het trappenhuis in de hal van het EMI kantoor in Londen. 

In Amerika wordt op 9 april 1973 op Apple 1861 My Love van Paul McCartney & Wings uitgebracht. In Europa is deze single al op 23 maart 1973 verschenen. Het liedje is een ode van Paul McCartney aan zijn vrouw Linda. My Love komt op 14 april 1973 de Billboard Hot 100 binnen. De single staat vanaf 2 juni 1973 vier weken bovenaan. My Love is de tweede van negen Amerikaanse nummer 1-hits voor de ex-Beatle.

In het ABC Theatre in Londen gaat op 12 april 1973 That’ll Be The Day in première. Een film met een vette knipoog naar de jaren vijftig. David Essex en Ringo Starr zijn de hoofdrolspelers.

James Paul McCartney is de titel van een special die op 16 april 1973 voor het eerst op de Britse televisie wordt uitgezonden. In het programma zijn live- en studio-opnamen van Wings te zien. 

Op 30 april 1973 verschijnt Red Rose Speedway van Paul McCartney & Wings. Op dit album staat onder meer het prachtige My Love. Hierop neemt Henry McCullough de gitaarsolo voor zijn rekening. Red Rose Speedway komt op 26 mei 1973 de Nederlandse LP Top 20 binnen. Hij haalt de zevende plaats.

Give Me Love, Give Me Peace On Earth van George Harrison ligt vanaf 7 mei 1973 in de platenwinkel. In de Nederlandse Top 40 bereikt deze single de vijfde plaats. Give Me Love, Give Me Peace On Earth is de eerste single van het album Living In The Material World van George Harrison. Deze LP verschijnt op 30 mei 1973.

De dagen van de Cavern in Liverpool lijken geteld als de club op 27 mei 1973 haar deuren moet sluiten. De gemeente besluit om Matthew Street, waar de Cavern is gevestigd, te reorganiseren. Men wil de Merseyside-ondergrondse uitbreiden. Bovengronds wordt een groot parkeerterrein aangelegd. Cavern-eigenaar Roy Adams bouwt een nieuwe Cavern precies tegenover de oude locatie. Hij noemt deze club The Revolution, die in 1974 wordt geopend. In 1976 wordt de naam veranderd in Cavern Club.

Op Apple 3410 wordt op 30 mei 1973 Living In The Material World van George Harrison uitgebracht. Op dit album staan Give Me Love (Give Me Peace On Earth), Sue Me Sue You Blues, The Light That Has Lighted The World, Don't Let Me Wait Too Long, Who Can See It, Living In The Material World, The Lord Loves The One (That Loves The Lord), Be Here Now, Try Some Buy Some, The Day The World Gets 'Round en That's All. De LP komt op 16 juni 1973 de Billboard-albumlijst binnen. Living In The Material World verdringt op 23 juni 1973 Red Rose Speedway van Paul McCartney & Wings van de eerste plaats. Het album van George Harrison staat vijf weken aan de top. In de Nederlandse LP Top 50 blijft Living In The Material World op de zesde plaats steken.

18_06_1973_liveandletdieOp 18 juni 1973 verschijnt de single Live And Let Die van Paul McCartney & Wings. Dit is de titelsong van de gelijknamige James Bond-film waarin Roger Moore voor het eerst de hoofdrol van geheim agent 007 speelt. Live And Let Die gaat op 5 juli 1973 in Londen in première. Jamses Bond-fans in Nederland moeten nog even geduld opbrengen. Hier gaat Live And Let Die vanaf 13 december 1973 in de bioscopen draaien. De single van Paul McCartney & Wings komt op 25 augustus 1973 de Nederlandse Top 40 binnen. Live And Let Die bereikt de 27ste plaats.

Op 23 juni 1973 wordt Red Rose Speedway van Paul McCartney & Wings na drie weken door Living In The Material World van ex-collega George Harrison van de eerste plaats in de Billboard-albumlijst verdrongen. Deze LP staat vijf weken aan de top.

Op 25 juli 1973 draagt George Harrison één miljoen dollar belasting af voor het door hem op 1 augustus 1971 georganiseerde benefietconcert en het bijbehorende live-album ten bate van Bangla Desh. Dit land is in 1971 geteisterd door zware overstromingen.

Vijf dagen nadat gitarist Henry McCullough Wings heeft verlaten, besluit ook drummer Denny Seiwell op 30 augustus 1973 uit de groep te stappen. Henry McCullough wordt opgevolgd door Jimmy McCulloch. Geoff Britton is de opvolger van Denny Seiwell. Henry McCullough en Denny Seiwell weigeren met Paul McCartney & Wings naar Nigeria af te reizen voor opnamen van een nieuw album. Uiteindelijk vertrekken alleen Paul en Linda McCartney en Denny Laine naar het Afrikaanse land om in de hoofdstad Lagos van 1 tot 25 september 1973 het nieuwe album Band On The Run op te nemen. De mixage wordt naderhand door Paul McCartney in de Abbey Road-studio in Londen gedaan. Band On The Run ligt op 5 december 1973 in de platenwinkels.

Op 31 oktober 1973 komen de single en het album Mind Games van John Lennon uit. De LP komt op 1 december 1973 de Nederlandse LP Top 50 binnen. Hij bereikt de twaalfde plaats. De single Mind Games komt op 18 december 1973 de Top 40 binnen. Hij blijft op de vijftiende plaats steken.

In Amerika wordt op 12 november 1973 op Apple 1869 Helen Wheels van Paul McCartney & Wings uitgebracht. De single komt op 24 november 1973 de Billboard Hot 100 binnen. Helen Wheels bereikt de tiende plaats.

You’re Sixteen van Ringo Starr wordt op 3 december 1973 op Apple R 5944 uitgebracht. Het is de tweede single van het album RINGO dat op 31 oktober 1973 is verschenen. You’re Sixteen komt op 23 februari 1974 de Engelse hitparade binnen. Hij haalt de vierde plaats. In Amerika staat You’re Sixteen in de week van 26 januari 1974 bovenaan in de Billboard Hot 100. In Nederland bereikt de single de achtste plaats in de Top 40. You’re Sixteen is geschreven door Richard en Robert Sherman. Het is in 1960 voor het eerst door Johnny Burnette op de plaat gezet.

05_12_1973_bandontherunBand On The Run van Paul McCartney & Wings wordt op 5 december 1973 in Amerika uitgebracht. Twee dagen later volgt de rest van de wereld. Op de hoes van Band On The Run staan, naast de drie leden van Wings, de acteurs James Coburn en Christopher Lee, de bokser John Conteh, het Britse parlementslid Clement Freud, de komiek Kenny Lynch en de televisiepresentator Michael Parkinson. Het album komt op 2 februari 1974 de Nederlandse LP Top 20 binnen. Band On The Run bereikt de vijfde plaats.

Een half jaar na de Engelse première gaat op 13 december 1973 Live And Let Die in de Nederlandse bioscopen draaien. Het is de eerste James Bond-film waarin Roger Moore de rol van geheim agent 007 speelt. Het muzikale thema van de film is van de hand van Paul McCartney. George Martin heeft het arrangement van Live And Let Die geschreven. Daarnaast heeft hij de opname geproduceerd. De single bereikt in Nederland de 27-ste plaats in de Top 40.

1974
Omdat het huwelijk onder druk staat, besluiten John Lennon en Yoko Ono op 4 februari 1974 een tijdje uit elkaar te gaan. 

Jet van Paul McCartney & Wings wordt op 15 februari 1974 in Europa uitgebracht. De single komt op 23 maart 1974 de Nederlandse Top 40 binnen. Jet bereikt de elfde plaats.

John Lennon en Harry Nilsson, beiden dronken, worden op 12 maart 1974 uit de Troubadour Club in Los Angeles gezet omdat zij het optreden van The Smothers Brothers zouden verstoren.

George Harrison maakt op 23 mei 1974 bekend dat hij binnenkort zijn eigen platenmaatschapij Dark Horse zal starten. Op 18 november 1974 verschijnt de eerste single op dit label. Deze debuutsingle heet ook Dark Horse. Op de B-kant staat I Don’t Care Anymore.

De single en het album van Band On The Run van Paul McCartney & Wings bereiken op 4 juni 1974 de gouden status in Amerika.

Op 15 juni 1974 verlaat drummer Denny Seiwell Wings, de groep van Paul McCartney. Hij wordt opgevolgd door Geoff Britton. Die stapt na een paar maanden al op. Joe English is de nieuwe drummer van Paul McCartney & Wings.

John Lennon krijgt op 18 juli 1974 van de Amerikaanse Immigratie- en Naturalisatiedienst te horen dat hij het land vóór 10 september 1974 moet verlaten. Een visum wordt hem geweigerd, omdat hij in 1968 in Engeland voor het bezit van marihuana is veroordeeld. Op 27 juli 1976 krijgt John Lennon eindelijk toch zijn Amerikaanse verblijfsvergunning.

John Lennon legt op 31 augustus 1974 een getuigenis af voor een Amerikaans federaal gerechtshof. De ex-Beatle verklaart onder ede dat de regering-Nixon heeft geprobeerd hem de Verenigde Staten uit te wijzen vanwege zijn betrokkenheid bij de demonstraties tegen de oorlog in Vietnam tijdens de republikeinse partijconventie in de zomer van 1972 in Miami.

George Harrison lanceert op 6 september 1974 zijn eigen platenlabel. De naam is Dark Horse Records. The Place I Love van Splinter is de eerste plaat die op Dark Horse verschijnt.

Walls And Bridges van John Lennon ligt vanaf 26 september 1974 in de platenwinkel. Op het album wordt hij begeleid door Jesse Ed Davis, Ken Ascher, Eddie Mottau, Klaus Voormann , Jim Keltner, Arthur Jenkins en Nicky Hopkins. Op Whatever Gets You Thru The Night en Surprise, Surprise zingt Elton John mee. May Pang, Lori Burton en Joey Dambra verzorgen de achtergrondvocalen op #9 Dream. Harry Nilsson zingt mee op Old Dirt Road en de elfjarige Julian Lennon is de drummer op Ya Ya. Op 19 oktober 1974 komt Walls And Bridges de Nederlandse LP Top 50 binnen. Hij bereikt de twaalfde plaats. Van het album wordt Whatever Gets You Thru’ The Night op single uitgebracht. Hij haalt de 25-ste plaats in de Nederlandse Top 40 in november 1974. Walls And Bridges bereikt op 22 oktober 1974 de gouden status in Amerika.

John Lennon is op 29 september 1974 gast-discjockey op WNEW-FM in New York.

In Amerika wordt op 4 november 1974 op Apple 1875 Junior’s Farm van Paul McCartney & Wings uitgebracht. Op 9 november 1974 komt de single de Billboard Hot 100 binnen. Hij haalt de derde plaats op 11 januari 1975.

28_11_1974_madisonsquaregardenJohn Lennon staat in de week van 16 november 1974 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met Whatever Gets You Thru The Night. Het is de eerste single van het album Walls & Bridges dat in september 1974 is verschenen. Op Whatever Gets You Thru The Night doet Elton John de tweede stem. Na de opname sluit hij met John Lennon een weddenschap af. Als de single de eerste plaats van de Billboard Hot 100 bereikt, moet John Lennon een gastoptreden verzorgen tijdens de show van Elton John in de Madison Square Garden in New York op 28 november 1974. Hetgeen ook is geschied. Samen zingen zij Lucy In The Sky With Diamonds, Whatever Gets You Thru The Night en I Saw Her Standing There. I Saw Her Standing There wordt drie maanden na de moord op John Lennon, in maart 1981, in Engeland op single uitgebracht. De single haalt de veertigste plaats.

Ravi Shankar wordt op 2 december 1974 in Chicago met hevige pijn in zijn borst in een ziekenhuis opgenomen. De sitarspeler uit India is op tournee met George Harrison. Een week later is hij voldoende hersteld om zich weer bij de tournee te voegen.

Ding Dong van George Harrison wordt op 6 december 1974 op Apple 006-05770 uitgebracht. De single komt op 4 januari 1975 de Nederlandse Top 40 binnen. Ding Dong bereikt de negende plaats.

Op 9 december 1974 brengt George Harrison de LP Dark Horse uit. Het is het eerste album op zijn eigen Dark Horse-platenlabel.

13_12_1974_george_fordGeorge Harrison is op 13 december 1974 op bezoek bij President Gerald Ford in het Witte Huis in Washington. Hij wordt vergezeld door Billy Preston en Ravi Shankar. Eén van de drie zoons van de president, Jack, is een grote fan van de ex-Beatle. Tijdens de lunch wisselen zij buttons uit. George Harrison krijgt van de president een button met de tekst WIN (Whip Inflation Now). De ex-Beatle geeft Gerald Ford er één met de tekst OM. Dit is een hindoeïstische mantra die de schepping uitdrukt.

Op Apple 1878 wordt op 16 december 1974 #9 Dream van John Lennon uitgebracht. Het is de tweede single van zijn LP Walls And Bridges. Op de B-kant staat What You Got. #9 Dream komt op 21 december 1974 de Billboard Hot 100 binnen. De single bereikt (toevallig of niet) de negende plaats. In Engeland komt #9 Dream begin 1975 niet verder dan nummer 23. In Nederland blijft de single op 15 februari 1975 op de 33-ste plaats steken.

1975
In 1975 gaan Ringo en Maureen uit elkaar. Ringo hertrouwt op 27 april 1981 met filmster Barbara Bach. Maureen hertrouwt met Isaac Tigrett, de oprichter van de Hard Rock Café’s. Maureen Cox overlijdt op 30 december 1994 in Seattle in Amerika aan de complicaties tijdens een beenmerg-transplantatie.

In de Sea-Saint Studio van Allen Toussaint in New Orleans beginnen Paul McCartney & Wings op 16 januari 1975 aan de opnamen van het album Venus And Mars.

Op 8 februari 1975 komt #9 dream van John Lennon de Nederlandse Top 40 binnen. De single staat twee weken genoteerd en komt niet hoger dan nummer 33.

De opnamen die John Lennon in 1973 met producer Phil Spector maakte, worden op 17 februari 1975 eindelijk uitgebracht. De LP heet ‘Rock ‘N’ Roll. John zingt oude klassiekers als Be Bop A Lula, Stand By Me, Sweet Little Sixteen en Peggy Sue. Op 8 maart 1975 komt het album de Nederlandse LP Top 50 binnen. Hij haalt de negentiende plaats.

Bij de zeventiende uitreiking van de Grammy Awards op 1 maart 1975 valt Olivia Newton-John twee keer in de prijzen. Marvin Hamlish gaat met vier Grammy Awards naar huis. Paul McCartney krijgt een onderscheiding voor zijn album Band On The Run. Mike Oldfield wordt beloond voor Tubular Bells. Andere winnaars van de Grammy Awards van 1974 zijn o.a. Joni Mitchell, Rufus, Aretha Franklin, The Pointer Sisters en Elvis Presley. Stevie Wonder sleept vijf Grammy Awards in de wacht dankzij zijn album Fulfillingness' First Finale.

In Los Angeles wordt op 2 maart 1975 een Lincoln Continental door een politieagent aangehouden, omdat de chauffeur door rood is gereden. De inzittenden blijken Paul en Linda McCartney te zijn. Als de geur van marihuana de agent tegemoet komt, besluit hij de auto te doorzoeken. Hij vindt acht ons van de verboden drugs. Paul en Linda McCartney moeten mee naar het bureau.

Stand By Me van John Lennon wordt op 10 maart 1975 op Apple 1881 uitgebracht. Op de B-kant staat Move Over Ms. L. Stand By Me is de eerste single die van zijn album Rock’n’Roll wordt uitgebracht. De single komt op 15 maart 1975 de Billboard Hot 100 binnen. De twintigste solo-hit van John Lennon bereikt de twintigste plaats. In Engeland komt Stand By Me op 3 mei 1975 de hitparade binnen. De single blijft op de dertigste plaats steken.

18_04_1975_johnlennonIn het Hilton Hotel in New York wordt op 18 april 1975 een groot feest gegeven ter ere van de Britse televisiepionier Sir Lew Grade en de oprichting, twintig jaar geleden, van televisiemaatschappij ABC. Het publiek wordt verrast met een optreden van John Lennon. Zichzelf begeleidend op gitaar zingt hij o.a. Imagine. Het is de laatste keer dat John Lennon een live-optreden verzorgt.

Op 16 mei 1975 wordt Listen To What The Man Said van Paul McCartney & Wings uitgebracht in Europa. Op de B-kant staat Love Song. Deze single is de voorloper van het album Venus & Mars dat vanaf 27 mei 1975 in de platenwinkels ligt. Listen To What The Man Said komt op 14 juni 1975 de Nederlandse Top 40 binnen. De single bereikt de veertiende plaats.

Op 26 mei 1975 wordt Listen To What The Man Said van Paul McCartney & Wings uitgebracht in Amerika. Op de B-kant staat Love Song. Deze single is de voorloper van het album Venus & Mars dat vanaf 27 mei 1975 in de platenwinkels ligt. Listen To What The Man Said komt op 31 mei 1975 de Billboard Hot 100 binnen. De single staat in de week van 19 juli 1975 op de eerste plaats.

1975_venusandmarsPaul McCartney & Wings brengen op 27 mei 1975 Venus And Mars uit. Het album komt op 14 juni 1975 de Billboard-albumlijst binnen. In de week van 19 juli 1975 staat Venus And Mars op de eerste plaats. Drie dagen na de Amerikaanse release verschijnt het album ook in Europa op de markt.

Op 1 juli 1975 wordt de echtscheiding uitgesproken tussen Ringo Starr en Maureen Cox. Zij zijn op 11 februari 1965 in Londen getrouwd. Zij krijgen drie kinderen - Zak op 13 september 1965, Jason op 19 augustus 1967 en dochter Lee op 11 november 1970.

John Lennon krijgt, na jaren juridisch touwtrekken, op 7 oktober 1975 een verblijfsvergunning voor de Verenigde Staten.

Op de 35ste verjaardag van John Lennon, op 9 oktober 1975, bevalt zijn vrouw Yoko Ono van een zoon. Zijn volledige naam luidt Sean Taro Ono Lennon. Yoko Ono is vijf weken later uitgerekend, maar zij staat erop met een keizersnee te bevallen op 9 oktober. Zij is er heilig van overtuigd dat als een kind wordt geboren op zijn of haar vaders verjaardag het zijn ziel krijgt als hij sterft. Yoko Ono ontkent dit tegenover de pers, maar John Lennon heeft het later bevestigd. Na de geboorte van zijn tweede zoon trekt John Lennon zich vijf jaar terug uit het openbare leven.

1976
Mal Evans wordt op 5 januari 1976 door een politieagent in zijn huis in Los Angeles doodgeschoten. Bij een hooglopende ruzie met zijn vriendin bedreigt de voormalige roadmanager van The Beatles haar met een geweer. Nadat zij de politie heeft gewaarschuwd, weigert hij het wapen af te geven en wordt hij neergeschoten. Later blijkt dat het geweer niet eens is geladen. Mal Evans is 38 jaar geworden.

The Beatles slaan op 19 januari 1976 een aanbod van dertig miljoen dollar van af om nog één keer op te treden in het Shea Stadium in New York. Dit aanbod is hen voorgelegd door impresario Bill Sargent.

In Engeland worden op 6 maart 1976 alle tweeëntwintig singles van The Beatles door Apple opnieuw uitgebracht. Dit keer is Yesterday erbij. Die is elf jaar eerder wel in Amerika en in Nederland maar niet in Engeland op single verschenen. Yesterday komt op 13 maart 1976 de Engelse hitparade binnen. De single (Apple R 6013) bereikt de achtste plaats.

In Dallas in Texas begint op 24 maart 1976 de kaartverkoop voor Wings Over America. Het is de eerste grote tournee van Paul McCartney sinds hij The Beatles heeft verlaten. Tussen 3 mei en 23 juni 1976 trekken Paul McCartney & Wings door Amerika. De 31 concerten worden door ruim zeshonderdduizend fans bezocht. Wings bestaat uit Joe English, Jimmy McCulloch, Denny Laine en Linda en Paul McCartney.

familiemccartneyIn Heswall in Engeland overlijdt James McCartney op 13 maart 1976. Hij is in 1902 in Liverpool geboren als zoon van Joseph McCartney en Florence Clegg. Op 15 april 1941 trouwt James McCartney met Mary Patricia Mohin. Zij krijgen twee zoons - James Paul op 18 juni 1942 en Peter Michael op 7 januari 1944. James Paul wordt wereldberoemd als bassist van The Beatles. Peter Michael komen wij in de jaren zestig en zeventig tegen als Mike McGear. Hij is lid van The Scaffold en fotograaf. Na de dood van zijn vrouw Mary hertrouwt James McCartney op 24 november 1964 met Angela Williams. James McCartney is 73 jaar geworden.

In Dallas in Texas begint op 24 maart 1976 de kaartverkoop voor Wings Over America. Het is de eerste grote tournee van Paul McCartney sinds hij The Beatles heeft verlaten. Tussen 3 mei en 23 juni 1976 trekken Paul McCartney & Wings door Amerika. De 31 concerten worden door ruim zeshonderdduizend fans bezocht. Wings bestaat uit Joe English, Jimmy McCulloch, Denny Laine en Linda en Paul McCartney.

In Amerika wordt op 25 maart 1976 het zevende solo-album van Paul McCartney uitgebracht. Wings At The Speed Of Sound ligt een dag later ook in Europa in de platenwinkel. Op dit album staan onder meer Let ‘Em In, Wino Junko, Warm And Beautiful en Silly Love Songs. Wings At The Speed Of Sound bereikt op 24 april 1976 de eerste plaats in de albumlijst van Billboard. In Nederland komt het album niet verder dan de vijfde plaats.

1965_02_07_panoramaOp 1 april 1976 overlijdt Alfred ‘Freddie’ Lennon. Deze Liverpoolse zeeman trouwt op 3 december 1938 met Julia Stanley. Vlak na de geboorte van hun zoon John, op 9 oktober 1940, verlaat hij zijn gezin om te gaan varen. Julia Stanley laat zich van Freddie Lennon scheiden en hertrouwt met John Dykin. Die schenkt haar twee dochters, Julia en Jacqueline. Als The Beatles beroemd zijn, zoekt Freddie Lennon contact met John. Na negentien jaar ontmoeten vader en zoon elkaar op 1 april 1964 tijdens een twintig minuten durend gesprek in Londen. John wil verder niets met hem te maken hebben. Hij noemt zijn vader in interviews “een lafaard”. Freddie Lennon brengt op 31 december 1965 de single That’s My Life uit. Op de B-kant staat The Next Time You Feel Important. Ondanks een Nederlandstalige versie, wordt de single ook in ons land geen hit. In de jaren zeventig wordt de relatie tussen John en Freddie Lennon beter. De ex-Beatle koopt zelfs een huis voor hem. Als John Lennon verneemt dat zijn vader kanker heeft, belt hij hem regelmatig op. Freddie Lennon overlijdt in het General Hospital in Brighton in Engeland. Hij is 63 jaar geworden.

In de Verenigde Staten wordt op 1 april 1976 Silly Love Songs van Paul McCartney & Wings uitgebracht. Op 30 april 1976 verschijnt de single pas op de Europese markt. Silly Love Songs komt op 10 april 1976 de Billboard Hot 100 binnen. Vanaf 22 mei 1976 staat de single vijf weken aan de top.

In de aflevering van Monty Python die op 20 april 1976 door de BBC wordt uitgezonden, zingt George Harrison mee in het bekende houthakkerslied.

In Europa wordt op 30 april 1976 Silly Love Songs van Paul McCartney & Wings uitgebracht. Op 1 april 1976 is deze single in Amerika uitgekomen. Silly Love Songs komt op 15 mei 1976 de Nederlandse Top 40 binnen. De single bereikt de dertiende plaats.

Het heeft bijna tien jaar geduurd, maar op 3 mei 1976 staat Paul McCartney weer op een Amerikaans podium. Joe English, Jimmy McCulloch, Denny Laine, Linda en Paul McCartney beginnen op deze dag aan hun Wings Over America Tour met een optreden in Fort Worth in Texas. Op 23 juni 1976 is het laatste concert in het Los Angeles Forum in Californië. In december 1976 verschijnt een box met drie LP’s met een live-registratie van Wings Over America.

De verzamel-LP Rock’n’Roll Music van The Beatles bereikt één week nadat het in Amerika is uitgekomen, op 14 juni 1976, al de gouden status. Op Rock’n’Roll Music staan o.a. Twist And Shout, I Saw Her Standing There, Matchbox, I Call Your Name, Long Tall Sally, Get Back, Bad Boy, Slow Down, Roll Over Beethoven en Dizzy Miss Lizzy. De LP bereikt de tweede plaats in de Billboard-albumlijst.

03_05_1976_wingsoveramericaOp 23 juni 1976 is het laatste concert in het Los Angeles Forum in Californië van de Wings Over America-tournee van Paul McCartney & Wings. Joe English, Jimmy McCulloch, Denny Laine en Linda en Paul McCartney zijn op 3 mei 1976 in Fort Worth in Texas met deze tournee van start gegaan. In december 1976 verschijnt een box met drie LP’s met een live-registratie van Wings Over America. De box komt op 25 december 1976 de Billboard-albumlijst binnen. Wings Over America staat in de week van 22 januari 1977 aan de top.

Van Paul McCartney & Wings wordt op 28 juni 1976 in Amerika Let ‘Em In/Beware My Love uitgebracht. In Europa ligt de single vanaf 23 juli 1976 in de winkel. Let ‘Em In bereikt de derde plaats in de Billboard Hot 100. In Nederland komt de single niet verder dan 23 in de Top 40.

Norman Petty verkoopt op 1 juli 1976 de complete catalogus met muziek van Buddy Holly aan Paul McCartney. Hoeveel de ex-Beatle hiervoor betaalt is niet bekend. Buddy Holly heeft in de jaren vijftig een groot aantal liedjes met Norman Petty geschreven. Veel van deze songs zijn in de studio van Norman Petty in Clovis in New Mexico opgenomen. 

Op 31 augustus 1976 wordt George Harrison voor het gerechtshof officieel beschuldigd van plagiaat. Zijn hit My Sweet Lord uit 1970 zou “als twee druppels water” lijken op He’s So Fine dat in 1963 door Lonny Mack voor The Chiffons is geschreven. Alles over deze zaak is op internet te lezen op: http://abbeyrd.best.vwh.net/mysweet.htm

Op 19 september 1976 plaatst rock-promotor Sid Bernstein een pagina-grote advertentie in The New York Times. Hierin roept hij The Beatles op weer bij elkaar te komen voor één concert. Hij is bereid John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr hiervoor 200 miljoen dollar te betalen.

George Harrison wordt door A&M Records op 28 september 1976 voor het gerecht gedaagd. De ex-Beatle heeft de banden van een nieuw album nog niet geleverd. Hij heeft een goed excuus. Hij ligt ziek op bed met hepatitis.

Op 19 november 1976 verschijnt This Song van George Harrison. De single komt in Nederland niet verder dan de tipparade.

Op 10 december 1976 wordt Wings Over America uitgebracht. De live-LP van Paul McCartney & Wings is opgenomen tijdens de Wings Over America-tournee die op 3 mei 1976 in Fort Worth in Texas van start is gegaan. Het laatste concert is op 23 juni 1976 in Los Angeles in Californië.

1977
Op 29 en 30 augustus 1965 geven The Beatles concerten in de Hollywood Bowl, 2301 North Highland Avenue in Los Angeles. Tijdens het concert op de 29-ste krijgt één van de 18-duizend bezoekers een baby. Tijdens een persconferentie krijgen The Beatles een gouden plaat voor het album Help. Beide concerten worden opgenomen door Capitol Records. Zeven van de twaalf opgenomen liedjes van de 30-ste augustus verschijnen in 1977 op het album The Beatles At The Hollywood Bowl. De mixage worden door George Martin, Geoff Emerick en Nigel Walker op 18 januari 1977 in de AIR Studio in Londen gedaan.

De live-versie van Maybe I'm Amazed van het album Wings Over America van Paul McCartney & Wings wordt op 4 februari 1977 in Europa op single uitgebracht. Maybe I’m Amazed komt op 19 februari 1977 de Engelse hitparade binnen. Hij bereikt de negenentwintigste plaats. Maybe I’m Amazed komt op 12 februari 1977 de Billboard Hot 100 binnen. Hij bereikt de tiende plaats.

Het verzamelalbum The Best Of George Harrison bereikt op 15 februari 1977 de gouden status in Amerika.

The Beatles At The Hollywood Bowl wordt op 13 mei 1977 in Europa uitgebracht. In de Verenigde Staten is de LP op 6 mei 1977 verschenen. Deze live-registratie is op 23 augustus 1964 en, een jaar later, op 29 en 30 augustus 1965 in Hollywood opgenomen. De dertien live-opnamen zijn voor deze LP door George Martin nabewerkt. The Beatles At The Hollywood Bowl komt op 21 mei 1977 de Billboard-albumlijst binnen. Het album bereikt de tweede plaats. In Engeland staat The Beatles At The Hollywood Bowl vanaf 18 juni 1977 twee weken op de eerste plaats van de albumlijst.

De single Seaside Woman die Paul en Linda McCartney al in 1971 hebben opgenomen, wordt op 31 mei 1977 uitgebracht. Op het label staat het echtpaar vermeld als Suzy & The Red Stripes. De single (Epic 50403) komt op 18 juni 1977 de Billboard Hot 100 binnen. Seaside Woman bereikt de 59ste plaats.

Wings is de titel van de derde single van Ringo Starr van zijn album Ringo’s Rotogravure die vanaf 25 augustus 1977 in de winkel ligt. De single wordt geen hit. Met de carrière van de ex-drummer van The Beatles gaat het niet goed in de jaren zeventig. Hij vecht al een paar jaar tegen zijn alcoholverslaving. Daarnaast wordt hij veel gezien met “feestbeest” Keith Moon. Nadat die in september 1978 aan een overdosis is overleden, probeert Ringo Starr zijn leven weer in goede banen te leiden. 

Jimmy McCulloch verlaat Paul McCartney & Wings op 8 september 1977. Hij wordt gitarist bij de her-opgerichte groep The Small Faces. Later richt Jimmy McCulloch The Dukes op. Hij overlijdt in 1979 aan een overdosis. Jimmy McCulloch is 27 jaar geworden.

James Louis McCartney wordt op 12 september 1977 geboren. Hij is het derde kind van Paul en Linda McCartney. 

Ringo The 4th van Ringo Starr wordt op 30 september 1977 uitgebracht. Samen met Vini Poncia heeft hij de liedjes op het album geschreven. Ringo The 4th is opgenomen in de Atlantic Studio in New York. Het album wordt een grote flop en Ringo raakt zijn platencontract bij Atlantic Records kwijt.

11_11_1977_mullofkintyreOp 11 november 1977 wordt Mull Of Kintyre van Wings uitgebracht. Het liedje is geschreven door Paul McCartney en Denny Laine. Op de B-kant staat Girl's School. Mull Of Kintyre komt op 19 november 1977 de Engelse hitparade binnen. Hij staat vanaf 3 december 1977 negen weken op de eerste plaats. Mull Of Kintyre is één van de bestverkochte singles uit de Britse muziekgeschiedenis. Op 3 december 1977 komt de single de Nederlandse Top 40 binnen. Vanaf 24 december 1977 staat Mull Of Kintyre hier vijf weken op de eerste plaats. In Amerika is Girl's School de A-kant. Die komt op 19 november 1977 de Billboard Hot 100 binnen. Hij haalt de 33ste plaats.

George Harrison geeft op 17 december 1977 een verrassingsoptreden voor de stamgasten van zijn favoriete café in Henley on Thames in Oxfordshire.

1978
1978_ruttlesDoor NBC wordt All You Need Is Cash van The Rutles op 22 maart 1978 uitgezonden. Deze televisiefilm is een parodie op de carrière van The Beatles, geproduceerd door de mannen achter Monty Python’s Flying Circus. Eric Idle speelt Dirk McQuickly, Neil Innes is Ron Nasty, Ricky Fataar zet Stig O’Hara neer en John Halsey kruipt in de huid van Barry Wow. In de film zitten zijn bijrollen voor Mick en Bianca Jagger, Paul Simon en George Harrison. De soundtrack van All You Need Is Cash verschijnt op LP. Er wordt ook een single uitgebracht. It Must Be Love haalt zelfs de 39-ste plaats in de Engelse hitparade.

Vier dagen nadat de single in de Verenigde Staten is uitgekomen, verschijnt With A Little Luck van Paul McCartney & Wings op 24 maart 1978 ook in Europa. De groep bestaat nog maar uit Paul en Linda McCartney en Denny Laine. With A Little Luck is de eerste single van het album London Town dat vanaf 31 maart 1978 in de platenwinkel ligt. De single komt op 15 april 1978 de Nederlandse Top 40 binnen. With A Little Luck bereikt de zesde plaats.

Op 31 maart 1978 verschijnt het album London Town van Wings. Hoewel op de hoes alleen Paul en Linda McCartney en Denny Laine staan afgebeeld, leveren gitarist Jimmy McCulloch en drummer Joe English wel bijdragen aan deze LP. London Town is tussen 7 februari 1977 en 23 januari 1978 opgenomen. Het album bevat veertien tracks. London Town komt op 8 april 1978 de Nederlandse LP Top 50 binnen. Hij haalt de tweede plaats.

Een moderne versie van The Prince And The Pauper (De Prins En De Bedelknaap) van Mark Twain wordt op 26 april 1978 door NBC uitgezonden. De hoofdrol wordt gespeeld door Ringo Starr. De ex-Beatles-drummer zingt in deze televisieshow Act Naturally, Yellow Submarine en With A Little Help From My Friends. George Harrison is in The Prince And The Pauper als verteller te horen.

Deliver Your Children en I’ve Had Enough, twee tracks van het Paul McCartney & Wings-album London Town, worden op 5 juni 1978 op single uitgebracht. Deliver Your Children komt op 15 juli 1978 de Nederlandse Top 40 binnen. De single haalt de negende plaats.

Heart On My Sleeve van Ringo Starr wordt op 6 juli 1978 op Portrait 6-70018 uitgebracht. Het is de tweede single van zijn LP Bad Boy die op 21 april 1978 is uitgebracht. Dit album blijft op 129 in de Billboard-albumlijst steken. Heart On My Sleeve wordt geen hit.

01_08_1978_dhani_harrisonIn het Princess Christian-verpleeghuis in Windsor in Engeland wordt op 1 augustus 1978 Dhani Harrison geboren. Vier weken later treden zijn ouders, George Harrison en Olivia Arias, in het huwelijk. De trouwplechtigheid van de ex-gitarist van The Beatles en zijn Mexicaanse vriendin zou eigenlijk in mei 1978 plaatsvinden, maar is uitgesteld in verband met het overlijden van de vader van George Harrison, Harold.

In Amerika wordt op 14 augustus 1978 van Wings de single London Town uitgebracht. Op de B-kant staat I’m Carrying. De single komt niet verder dan nummer 38 in de Billboard Hot 100.

Eén maand na de geboorte van hun zoon Dhani trouwen George Harrison en de Mexicaanse Olivia Arias op 2 september 1978. Olivia was secretaresse van George’s platenmaatschappij Dark Horse. Het is voor George Harrison zijn tweede huwelijk. Hij is op 21 januari 1966 getrouwd met Patti Boyd. Die verlaat George en trouwt later met zijn vriend Eric Clapton.

Ruim vier maanden nadat de muziekfilm Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band in Amerika in première is gegaan, draait de film met ingang van 16 november 1978 in de Engelse bioscopen. De hoofdrollen in Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band worden gespeeld door The Bee Gees, Billy Preston en Peter Frampton. De productie is in handen van Robert Stigwood. De film wordt een gigantische flop. Ook de dubbel-lp ligt binnen een half jaar in de uitverkoopbakken.

Op 1 december 1978 wordt Wings Greatest wereldwijd uitgebracht. In Amerika is de verzamel-LP al op 13 november 1978 verschenen. In de Billboard albumlijst komt Wings Greatest niet hoger dan de 29-ste plaats. In Engeland bereikt de LP de vijfde plaats. In Nederland komt Wings Greatest op 16 december 1978 de LP Top 50 binnen. Hij bereikt de 21-ste plaats.

1979
Omdat de belangstelling voor de muziek van The Beatles weer is toegenomen, wordt de Star Club in Hamburg op 4 januari 1979 heropend. Ook al zijn John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr uitgenodigd voor de gala-opening neemt niet één van hen de moeite opnieuw naar de Duitse havenstad af te reizen.

Paul McCartney tekent op 31 januari 1979 een contract met Columbia Records. Hiermee komt een einde aan de zestien jaar durende samenwerking tussen Capitol Records en ex-bassist van The Beatles.

Na Amerika en Engeland gaat op 1 februari 1979 de film Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band ook in de Nederlandse bioscopen draaien. Ondanks een sterren-cast, met o.a. The Bee Gees en Peter Frampton, is de film een wereldwijde flop.

Goodnight Tonight van Paul McCartney wordt op 23 maart 1979 uitgebracht. Op de B-kant staat Daytime Nighttime Suffering. Goodnight Tonight komt op 31 maart 1979 de Billboard Hot 100 binnen. De single bereikt de vijfde plaats. Ook in Engeland is Goodnight Tonight goed voor een vijfde plaats. In Nederland wordt de single geen hit.

Eric Clapton geeft op 19 mei 1979 bij hem thuis in het Engelse Surrey een groot tuinfeest om zijn huwelijk met Patti Boyd te vieren. De gitarist is op 27 maart 1979 aan de vooravond van een Amerikaanse tournee in Tucson in Arizona met de ex-vrouw van George Harrison getrouwd. Speciaal voor deze gelegenheid spelen Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr voor het eerst sinds negen jaar weer samen. Het tuinfeest wordt afgesloten met een jam-sessie waaraan, naast de drie ex-Beatles, de bruidegom zelf, Ginger Baker en Mick Jagger meedoen. Tot in de kleine uurtjes spelen zij rock’n’roll-hits van o.a. Chuck Berry, Little Richard, Eddie Cochran en Elvis Presley.

1978_backtotheegg_sessieVan Paul McCartney wordt op 11 juni 1979 in Amerika het album Back To The Egg uitgebracht. De tweede kant van deze LP begint met het Rockestra Theme. Deze track is op 29 juni 1978 in Abbey Road-studio 2 opgenomen. Paul McCartney wordt op het Rockestra Theme bijgestaan door o.a. Pete Townshend van The Who, Hank B. Marvin van The Shadows, Gary Brooker van Procol Harum en David Gilmour van Pink Floyd.

Getting Closer met op de B-kant Baby’s Request van Paul McCartney & Wings wordt op 10 augustus 1979 op Parlophone R 6027 in Europa uitgebracht. In ons land is deze single al in juni 1979 verschenen. Getting Closer komt niet verder dan de tipparade. In Engeland komt de single op 1 september 1979 de hitparade binnen. Getting Closer blijft er op zestig steken.

The Life Of Brian van Monty Python is vanaf 17 augustus 1979 in de bioscoop te zien. Deze komedie is geproduceerd door George Harisson, de voormalige gitarist van The Beatles. Hij is kort te zien als Mr. Papadopolous. De finale van The Life Of Brian wordt gezongen door Eric Idle hangend aan het kruis. Always Look On The Bright Side Of Life komt op 17 januari 1981 de Nederlandse Top 40 binnen. De single haalt de 32ste plaats. Is Engeland is de single tien jaar later goed voor een nummer 3-notering.

Gitarist Jimmy McCulloch overlijdt op 28 september 1979 aan een hartaanval nadat hij een overdosis heeft genomen. Hij begint zijn carrière op elfjarige leeftijd in de groep Cumbernauld die hij met zijn broer Jack McCulloch in hun woonplaats Glasgow in Schotland heeft opgericht. In 1969 heeft hij een hit met zijn groep Thunderclap Newman. Something In The Air bereikt op 2 juli 1969 de eerste plaats van de Engelse hitparade. De single is geproduceerd door Pete Townshend, de gitarist van The Who, onder het pseudoniem Bijou Drains. Na omzwervingen in groepen als The Steve Ellis Band, The John Mayall Band en Stone The Crows wordt Jimmy McCulloch in april 1974 lid van Paul McCartney & Wings. Hij is te horen op de albums Venus And Mars, Wings At The Speed Of Sound en Wings Over America. In september 1977 verlaat Jimmy McCulloch Wings. Hij gaat en de heropgerichte Small Faces met Steve Marriott op tournee. The Dukes is de laatste groep waarin Jimmy McCulloch speelt. Hij is 26 jaar geworden.

16_11_1979_wonderfulWonderful Christmastime van Paul McCartney ligt vanaf 16 november 1979 in de platenwinkel. De kerstsingle (Parlophone 006-63435) komt op 1 december 1979 de Nederlandse Top 40 binnen. Hij blijft op de vierentwintigste plaats steken. Tien dagen na de Engelse release verschijnt Wonderful Christmastime in Amerika. De single wordt geen hit. Pas op 15 december 1984 komt Wonderful Christmastime de Amerikaanse hitparade binnen. Dan bereikt hij de tiende plaats.

Het huis van Ringo Starr in Los Angeles gaat op 28 november 1979 in vlammen op.

© Ton van Draanen, 2020. Retour hoofdpagina: www.vandaagindemuziek.nlAd Visser: “Alle beschreven nieuwsfeiten op vandaagindemuziek.nl worden samengebracht door het getal. Een simpele datum vormt het spoor door de tijd. Elke dag weer. Een onderlinge samenhang tussen de gebeurtenissen lijkt te ontbreken maar bij elkaar vormen ze een complete levensgeschiedenis van de popmuziek”

#1 Albums

Nummer 1 in de Nederlandse

albumlijst op 21 juni

1975: Pop Music

Diverse Artiesten (6 weken 1)


1986: So – Peter Gabriel

(4 weken 1)

2008: Viva La Vida Or Dead

And All His Friends

Coldplay (2 weken 1)


Nummer 1 in de Vlaamse 

albumlijst op 21 juni

1997: Ik Zing Dit Lied Voor

Jou Alleen – Jantje Smit 

(2 weken 1)

2003: St. Anger – Metallica

(5 weken 1)

2008: Viva La Vida Or Dead

And All His Friends

Coldplay (2 weken 1)


Nummer 1 in de Waalse 

albumlijst op 21 juni

2008: Viva La Vida Or Dead

And All His Friends

Coldplay (5 weken 1)


Nummer 1 in de Britse

albumlijst op 21 juni

1969: His Orchestra, His

Chorus, His Singers, His Sound

Ray Conniff (3 weken 1)

1986: Invisible Touch

Genesis (3 weken 1)


1997: Middle Of Nowhere

Hanson (1 week 1)

2003: Hail To The Thief

Radiohead (1 week 1)


Nummer 1 in de Amerikaanse

albumlijst op 21 juni

1997: Wu-Tang Forever

The Wu-Tang Clan (1 week 1)

2008: Indestructible

The Disturbed (1 week 1)


Nummer 1 in de Duitse 

albumlijst op 21 juni


1982: Tug Of War

Paul McCartney (2 weken 1)


Nummer 1 in de Franse 

albumlijst op 21 juni

1997: Paradisiaque

MC Solaar (1 week 1)

2008: Viva La Vida Or Dead 

And All His Friends

Coldplay (4 weken 1)


Nummer 1 in de Zwitserse

albumlijst op 21 juni

2009: Battle For The Sun

Placebo (1 week 1)


Nummer 1 in de Oostenrijkse

albumlijst op 21 juni

Geen nieuwe nummer 1-albums


Nummer 1 in de Italiaanse

albumlijst op 21 juni

Geen nieuwe nummer 1-albums


Nummer 1 in de Deense 

albumlijst op 21 juni

2002: Heathen

David Bowie (1 week 1)


Nummer 1 in de Zweedse

albumlijst op 21 juni

2007: En Händig Man

Per Gessle (3 weken 1)


Nummer 1 in de Australische

albumlijst op 21 juni

1971: Deep Purple In Rock

Deep Purple (2 weken 1)

1975: Ego Is Not A Dirty Word

The Skyhooks (11 weken 1)

1982: Time And Tide

Split Enz (2 weken 1)


1993: Janet – Janet Jackson

(2 weken 1)


Nummer 1 in de 

Nieuw-Zeelandse albumlijst

op 21 juni

1981: Unknown Pleasures

Joy Division (1 week 1)


Nummer 1 in de Canadese

albumlijst op 21 juni

Geen nieuwe nummer 1-albums

#1 Hits

Nummer 1 in de Nederlandse 

Top 40 op 21 juni


1969: The Ballad Of John & Yoko

The Beatles (4 weken 1)

1980: Cara Maia – Jay & The

Americans (3 weken 1)

1986: What Have You Done For 

Me Lately – Janet Jackson 

(3 weken 1)

2008: Viva Hollandia (EK versie)

Wolter Kroes (2 weken 1)


Nummer 1 in de Mega Charts

op 21 juni

1969: The Ballad Of John & Yoko

The Beatles (4 weken 1)

1986: The Edge Of Heaven

Wham! (3 weken 1)

2003: Summer Jam 2003

The Underdog Project vs

The Sunclub (7 weken 1)

2008: Viva Hollandia (EK versie)

Wolter Kroes (2 weken 1)

2014: Rio – Gerard Joling


Nummer 1 in Vlaanderen 

op 21 juni

1997: Magic Flight

2 Fabiola (1 week 1)

2008: No Stress

Laurent Wolf (1 week 1)


Nummer 1 in Wallonië op

21 juni

2003: Fan – Pascal Obispo

(1 week 1)

2008: Tired Of Being Sorry

(Laisse Le Destin L’Emporter)

Enrique Iglesias & Nâdiya

(4 weken 1)


Nummer 1 in Groot-Brittannië

op 21 juni

1980: Crying – Don McLean

(3 weken 1)


2009: When Love Takes Over

David Guetta featuring

Kelly Rowland (1 week 1)


Nummer 1 in Billboard 

op 21 juni

1902: Way Down In Old 

Indiana - J.W. Myers 

(5 weken 1)

1941: Daddy – Sammy Kaye 

(8 weken 1)

1947: Peg O’ My Heart 

The Harmonicats (8 weken 1)

1975: Love Will Keep Us Together

The Captain & Tennille 

(4 weken 1)

2008: Indestructible

The Disturbed (1 week 1)


Nummer 1 in Cash Box op

21 juni

1975: When Will I Be Loved

Linda Ronstadt (1 week 1)


Nummer 1 in Record World

op 21 juni

1969: Bad Moon Rising

Creedence Clearwater Revival

(1 week 1)


Nummer 1 in Duitsland op

21 juni

1993: Mr. Vain – Culture Beat

(9 weken 1)


Nummer 1 in Frankrijk

op 21 juni


1969: Le Métèque

Georges Moustaki (1 week 1)

1975: L’été Indien 

Joe Dassin (7 weken 1)


Nummer 1 in Zwitserland

op 21 juni

1992: Jump! – Kris Kross

(1 week 1)

1998: Stand By Me

4 The Cause (3 weken 1)


Nummer 1 in Oostenrijk

op 21 juni

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in Italië op 21 juni

1975: Piange Il Telefono

Domenico Modugno (1 week 1)

1980: L'Ape Maia-Katia 

Svizzero (1 week 1)


Nummer 1 in Denemarken

op 21 juni

2002: A Little Less Conversation

Elvis Presley vs. JXL (7 weken 1)


Nummer 1 in Zweden

op 21 juni

1996: Killing Me Softly

The Fugees (5 weken 1)


Nummer 1 in Australië

op 21 juni

1982: I’ve Never Been To Me

Charlene (6 weken 1)

1999: Kiss Me

Sixpence None The Richer

(3 weken 1)

2004: I Don’t Wanna Know

Mario Winans & Enya & 

P. Diddy (1 week 1)

2010: California Gurls

Katy Perry featuring Snoop Dogg


Nummer 1 in Nieuw-Zeeland

op 21 juni


1968: Honey 

Bobby Goldsboro (1 week 1)

1996: Crossroads

Bone Thugs- N-Harmony

(6 weken 1)


Nummer 1 in Canada op 21 juni

1965: For Your Love

The Yardbirds (1 week 1)

1975: Love Will Keep Us Together

The Captain & Tenille (1 week 1)

1980: Cars – Gary Numan

(2 weken 1)

1986: On My Own 

Patti Labelle & Michael McDonald

(2 weken 1)

2003: Bridge Over Troubled Water

Clay Aiken (13 weken 1)

2008: I Kissed A Gil

Katy Perry (9 weken 1)