VandaagindeMuziek.nl

&

Met de muziekgeschiedenis van vandaag, de jarigen en albums en singles die vandaag in Nederland, België, Engeland, Amerika, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Denemarken, Zweden, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland nummer één zijn gekomen.

Jarigen van vandaag

1939: JOHN CLEESE 

KOMIEK ENGELAND

1949: BYRON ALLRED

THE STEVE MILLER BAND

TOETSENIST

1949: GARY W. TALLENT 

THE E-STREET BAND BASSIST

1950: TED WASS 

ACTEUR USA

1952: ROBERTO BENIGNI 

FILMREGISSEUR ITALIË

1956: AUKE KOK

PUBLICIST NEDERLAND

1957: CILLY DARTELL

(PRISCILLA VELTMEIJER)

PRESENTATRICE NEDERLAND

1958: HAZELL DEAN 

ZANGERES ENGELAND

1958: SIMON LE BON 

DURAN DURAN ZANGER

1964: CASPER VAN BOHEMEN 

ACTEUR NEDERLAND

1966: MARJOLEIN BEUMER 

ACTRICE NEDERLAND

1969: PRINSES ANITA 

VAN ORANJE-NASSAU 

VAN VOLLENHOVEN

1977: BRENDAN FEHR 

ACTEUR USA

1978: VANESSA MAE 

VIOLISTE SINGAPORE

1979: RENATE GERSCHTANOWITZ

PRESENTATRICE NEDERLAND

1980: TANEL BADAR 

ZANGER ESTLAND

1984: KELLY OSBOURNE

ZANGERES ENGELAND

1988: AÄRON AYAL 

ZANGER NEDERLAND 

(IDOLS 2005/2006)

Songfestival-historie - Eurovisie Deze Eeuw

EUROVISIE SONGFESTIVAL: DEZE EEUW

13 MEI 2000
13_05_2000_olsonbrothersOmdat op 13 mei 2000 ’s middags in Enschede een vuurwerkramp plaatsvindt, besluit de NOS om tien uur ’s avonds de rechtstreekse televisie-uitzending van het Eurovisie Songfestival te staken. Ook Radio 2 stopt met de uitzending van de internationale finale. André van Duin en Ferry de Groot die op 3FM het Festival als het Dikvoormekaar-team van commentaar willen voorzien, zien hier al meteen van af. Het liedjesfestijn wordt door de Deense Olsen Brothers gewonnen met Fly On The Wings Of Love. De Nederlandse Linda Wagenmakers eindigt met No Goodbyes op de dertiende plaats. De Belgische Nathalie Sorce eindigt als laatste in het Zweedse Stockholm.

12_05_2001_davebenton12 MEI 2001
Op 12 mei 2001 wordt het Eurovisie Songfestival in het Parken-stadion in de Deense hoofdstad Kopenhagen gehouden. Dit voetbalstadion biedt plaats aan 45.000 mensen en is speciaal voor deze finale van het internationale liedjesfestijn overkapt. De presentatie wordt op een kinderachtige manier, op rijm, verzorgd door Natasja Crone Back en de Deense acteur Søren Pilmark. Voor het eerst wint Estland het Eurovisie Songfestival dankzij Everybody, gezongen door Tanel Parar en de op Aruba geboren Nederlander Dave Benton. De Nederlandse Michelle opent het festival met Out On My Own. Zij eindigt op een teleurstellende achttiende plaats. België mag dit jaar niet meedoen, omdat Nathalie Sorce met Envie De Vivre in 2000 op de laatste plaats is geëindigd.

25 MEI 2002
2002_letlandOmdat Dave Benton en Tanal Badar in 2001 hebben gewonnen, openen zij  op 25 mei 2002 met een 45 seconden durende versie van hun winnende liedje Everybody het Eurovisie Songfestival dat rechtstreeks vanuit Tallin in Estland wordt uitgezonden. Nederland doet in 2002 niet mee, omdat het in 2001 op de achttiende plaats is geëindigd. België wordt vertegenwoordigd door Serge & The Ladies met Sister. Zij worden dertiende. Het liedjesfestijn wordt gewonnen door Marija Naumova uit Letland met I Wanna. Dit wordt algemeen als “een draak van een liedje” beschouwd. De act maakt dit enigszins goed. De zangeres draagt een wit herenkostuum dat tijdens het optreden ineens uitgaat (klittenband doet wonderen). Hierna staat zij in een lange knalrode jurk op het podium. Het is de eerste keer dat Letland het Eurovisie Songfestival wint.

2003_sertab24 MEI 2003
Op 24 mei 2003 wordt het Eurovisie Songfestival in Riga in Letland gehouden. Omdat de Letse televisie het verslag van dit evenement niet kan klaren, verzoekt de omroep om technische assistentie van de Zweedse televisie. Met een wervelende show in de Skonto Olympia Hal wint de Turkse ster Sertab Erener met Everyway That I Can. Zij krijgt slechts twee punten meer dan de Belgische formatie Urban Trad. Die zingt in een fantasie-taal het liedje Sanomi. Derde wordt het zogenaamd lesbische koppel t.A.T.u. uit Rusland met Ne Ver Ne Boisja. De Nederlandse Esther Hart eindigt met One More Night op een teleurstellende dertiende plaats. Groot-Brittannië eindigt onderaan met nul punten. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het songfestival dat Groot-Brittannië bij de laatste drie eindigt.

12 MEI 2004
12_05_04_reunionNederland heeft zich op 12 mei 2004 in Istanboel in Turkije geplaatst voor de finale van het Eurovisie Songfestival. In deze voorronde hebben eenentwintig landen gestreden om tien finaleplaatsen. Het duo Re-Union zal op 15 mei 2004 als zevende van vierentwintig deelnemers aantreden met Without You. Behalve Nederland bereiken ook Servië & Montenegro, Malta, Albanië, Oekraïne, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Macedonië, Griekenland en Cyprus de finale. De veertien landen die zich eerder hebben verzekerd van een plaats in de finale zijn Spanje, Oostenrijk, Noorwegen, Frankrijk, Duitsland, België, Rusland, IJsland, Ierland, Polen, Groot-Brittannië, Turkije, Roemenië en Zweden. De voorronde is door ruim 1,6 miljoen Nederlandse televisiekijkers gevolgd.

15_05_2004_Russiana15 MEI 2004
Het 49ste Eurovisie Songfestival wordt op 15 mei 2004 vanuit het Turkse Istanboel op televisie uitgezonden. Gaat het voorheen om de liedjes, tegenwoordig draait het schijnbaar louter om de presentatie. Oekraïne wint met Wild Dance door Ruslana Lyzhichko, vooral omdat zij buitengewoon veel punten krijgt van de Oostbloklanden. De tweede plaats is voor Servië-Montenegro. Griekenland wordt derde. Turkije wordt vierde met For Real door Athena. De Nederlandse inzending, Without You van Re-Union, eindigt op een teleurstellende twintigste plaats. Ook de Belgische Xandee kan de kijkers niet boeien. Van de vierentwintig deelnemers wordt zij 22ste. Noorwegen is dit jaar de hekkensluiter.

19 MEI 2005
19_05_2005_glennisgraceIn Kiev, de hoofdstad in Oekraïne, vindt op 19 mei 2005 de voorronde plaats van het vijftigste Eurovisie Songfestival. Voor Nederland doet de Amsterdamse zangeres Glennis Grace mee. Kijkers in heel Europa kunnen telefonisch hun stem uitbrengen op de tien landen die doorgaan naar de finale op 21 mei 2005. Met haar liedje My Impossible Dream valt Glennis Grace buiten de boot. Naast Glennis Grace doet de Nederlandse zangeres Marian van de Wal mee aan de halve finale. Haar liedje heet La Miranda Interior voor Andorra. Ook Marian van de Wal mag naar huis. De tien landen die wel doorgaan naar de finale zijn Hongarije, Roemenië, Noorwegen, Moldavië, Israël, Denemarken, de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Kroatië, Zwitserland en Letland.

21_05_2005_grieks_festival21 MEI 2005
Helena Paparizou wint op 21 mei 2005 het vijftigste Eurovisie Songfestival met My Number One die in Kiev wordt gehouden. De 23-jarige Griekse zangeres laat met 230 punten de concurrentie uit 23 landen ver achter zich. Malta en Roemenië eindigen op de tweede en derde plaats met respectievelijk 192 en 158 punten. Ondanks de zwakke start in de puntentelling neemt Griekenland halverwege de koppositie van Letland over en laat het daarna geen ander in de buurt komen. Spanje, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland worden volledig afgestraft. Zij eindigen op de laatste vier plaatsen. De in Zweden opgegroeide Helena Paparizou is al eerder voor Griekenland uitgekomen tijdens het Eurovisie Songfestival. In 2001 eindigt zij, als lid van het duo Antique, op de derde plaats. Met 1,25 miljoen Nederlandse televisiekijkers wordt deze jubileumeditie van het Eurovisie Songfestival aanzienlijk minder bekeken dan voorgaande jaren.

18 MEI 2006
18_05_2006_treble_jammerIn de Griekse hoofdstad Athene wordt op 18 mei 2006 de halve finale van het Eurovisie Songfestival gehouden. 23 landen proberen tijdens deze voorronde een plaats te bemachtigen in de finale op 20 mei 2006. Na deze halve finale gaan er tien landen door. Voor Nederland doet Treble mee met Amambanda. België wordt vertegenwoordigd door Kate Ryan. Zij zingt Je T'Adore. Beide inzendingen krijgen onvoldoende punten voor een kwalificatie in de finale. "Helaas. Maar wij hebben een tournee gedaan door 37 landen en dat neemt niemand ons meer af", zegt Caroline Hoffman van Treble. "Wij hebben ook ongelooflijk veel contacten opgebouwd. Contacten die wij in de toekomst kunnen blijven aanspreken. En wij hebben in de halve finale van het Eurovisie Songfestival gestaan - dat kan ook niet iedereen zeggen", aldus haar collega Djem van Dijk. 1,4 miljoen Nederlandse televisiekijkers zien hoe Treble tekort schiet voor de finale. Rusland, Macedonië, Bosnië-Herzegovina, Litouwen, Finland, Oekraïne, Ierland, Zweden, Turkije en Armenië gaan wel door.

20_05_2006_lordi_finland20 MEI 2006
Lordi wint op 20 mei 2006 in de Griekse hoofdstad Athene de 51ste editie van het Eurovisie Songfestival. De Finse hardrockband zegeviert overtuigend met Hallelujah Hard Rock. Het is voor Finland de eerste zege in de veertig jaar dat het land meedoet aan dit internationale liedjesfestijn. In 1973 heeft Finland zijn hoogste notering behaald. In Luxemburg krijgt Marion Rung met Tom Tom Tom 93 punten. Lordi gaat in 2006 met 292 punten naar huis. Hiermee laten de Finse hardrockers Dima Bilan uit Rusland (met Never Let You Go) en Lejla uit Bosnië-Herzegovina (met Hari Mata Hari) ver achter zich. Die krijgen respectievelijk 248 en 229 punten. De score is bepaald door de televisiekijkers in Europa. Door te bellen of te SMS’en hebben zij hun stem kunnen uitbrengen. Namens Nederland geeft Paul de Leeuw de punten door. Nederland kent de Turkse zangeres Sibel Tüzün (met Süper Star) twaalf punten toe. Tien punten zijn er voor Andre uit Armenië (met Without Your Love). Acht punten gaan naar Bosnië-Herzegovina. Winnaar Lordi krijgt zeven punten van Nederland. Zes punten zijn er voor LT United uit Litouwen en hun liedje We Are The Winners Of Eurovision. Vijf punten gaan er naar Anna Vissi uit Griekenland (met Everything). De Ierse zanger Brian Kennedy krijgt voor zijn ballad Every Song Is A Cry For Love vier punten. No No Never van Texas Lightning uit Duitsland is goed voor drie punten. Twee punten gaan er naar Rusland. Nederland heeft één punt over voor Tina Karol uit Oekraïne (met Show Me Your Love). Malta, Israël en Frankrijk eindigen internationaal vrijwel zonder punten. Fabrizio Faniello gaat met slechts één punt terug naar Malta. De uitzending op Nederland 2 wordt door 1.336.000 mensen bekeken. In Vlaanderen zitten 1.026.000 kijkers aan de buis gekluisterd. Op 10 en 12 mei  2007 wordt het 52ste Eurovisie Songfestival gehouden in de Finse hoofdstad Helsinki.

10 MEI 2007
10_05_2007_edsilia_helsinkiVanuit Helsinki in Finland wordt op 10 mei 2007 de halve finale van het 52ste Eurovisie Songfestival uitgezonden op Nederland 1. Jaana Pelkonen en Mikka Leppilampi zijn de presentatoren. Er doen 28 landen mee aan deze voorronde. Voor Nederland doet Edsilia Rombley mee met On Top Of The World, een liedje van haar man Tjeerd Oosterhuis en Martin Gijzemijter. Edsilia Rombley eindigt op de 21ste plaats. De Belgische inzending, Love Power door The KMG’s, eindigt als 26ste. Bulgarije, Servië, Macedonië, Hongarije, Slovenië, Turkije, Letland, Moldavië, Wit-Rusland en Georgië gaan door naar de finale van 12 mei 2007. Volgens Edsilia Rombley heeft het niet aan haar act gelegen. “Nadat de zevende naam van de finalist bekend was gemaakt, geloofde ik er niet meer in. Iedereen die ik goed vond, ging niet door. We keken elkaar aan en konden eigenlijk alleen maar lachen”, aldus Edsilia Rombley.

12_05_2007_servie_singfest12 MEI 2007
Servië wint op 12 mei 2007 in de Finse hoofdstad Helsinki het 52ste Eurovisie Songfestival. De 22-jarige Marija Šerifović wint met Molitva. Dit liedje is geschreven door Sasa Milosević Mara en Vladimir Graić. Marija Šerifović wint overtuigend met 268 punten. De tweede plaats is voor Verka Serduchka, een travestiet uit Oekraïne, met het liedje Dancing Lasha Tumbai. Hij krijgt 235 punten. Het Russische trio Serebro eindigt met 207 op de derde plaats. Van de 24 deelnemende landen eindigt de Ierse band Dervish, met de soms vals zingende zangeres Cathy Jordan, met vijf punten op de laatste plaats.

24 MEI 2008
Dima Bilan wint op 24 mei 2008 het Eurovisie Songfestival voor Rusland met het nummer Believe. Bilan had in 2006 al voor Rusland meegedaan aan de liedjeswedstrijd. Hij werd toen tweede achter Finland. In Belgrado liet hij een ijsbaantje aanleggen waarop Olympisch kampioen kunstrijden Evgeny Pluschenko rondcirkelde. Voor Nederland doet Hind mee aan het Eurovisie Songfestival. De oud-deelnemer aan het eerste seizoen van Idols strandt al in de halve finales met Your Heart Belongs To Me.

16 MEI 2009
Alexander Rybak wint in Moskou op 16 mei 2009 de 55ste editie van het Eurovisie Songfestival. De 23-jarige Noor van Wit-Russische afkomst wint de wedstrijd met overmacht. Met Fairytale haalt hij 387 punten binnen. Hij verbetert daarmee het puntenrecord van de Finse monsters van Lordi die in 2006 wonnen met 292 punten. In het nummer speelt de viool een grote rol. De Toppers doen dit jaar voor Nederland mee aan het Songfestival met Shine. René Froger, Gordon en Jeroen van der Boom stranden echter al in de halve finale. Alleen Slowakije en Estland krijgen nog minder punten van de jury.

29 MEI 2010
Lena Meyer-Landrut wint voor Duitsland op 29 mei 2010 in Oslo het Eurovisie Songfestival. De 19-jarige zangeres uit Hannover kreeg voor haar lied Satellite 246 punten. Het is de tweede zege voor Duitsland op het Eurovisie Songfestival. In 1982 was Nicole de eerste act uit (West-) Duitsland die het Songfestival won met Ein Bisschen Frieden. Voor Nederland doet Sineke mee met het door Pierre Kartner geschreven Ik Ben Verliefd. Er is nog eventjes ophef omdat het draaiorgel, waarmee Nederland het podium op wil, te groot is. Sineke moet het daardoor zonder draaiorgel stellen. Sieneke strandt uiteindelijk in de halve finale.

14 MEI 2011
Azerbeidzjan wint op 14 mei 2011 voor de eerste keer het Eurovisie Songfestival. Het duo Ell en Nikki haalt in Düsseldorf met het liedje Running Scared 221 punten binnen. Duizenden Azeri's gaan, ondanks de hevige regen, in het centrum van de hoofdstad Baku de straat op om de zege te vieren. Het land, dat in 1991 onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie, deed voor de vierde keer mee. De 3J's, die Nederland vertegenwoordigen, kunnen geen potten breken op het Europese podium. De Volendamse groep strandt al in de halve finale met hun nummer Never Alone (de Engelse versie van Je Vecht Nooit Alleen). Nederland wordt zelfs allerlaatste en krijgt alleen punten van België en Bulgarije.

 
26 MEI 2012
 Loreen wint op 26 mei 2012 voor Zweden met grote overmacht het Eurovisie Songfestival. Met het lied Euphoria maakt zij haar favorietenrol in Baku in Azerbeidzjan meer dan weer. De Zweedse was al maanden de gedoodverfde favoriet voor de winst. Het nummer groeit daarna in de hitlijsten uit tot de grootste hit van het Eurovisie Songfestival aller tijden. Ook in de Nederlandse Top 40 is Euphoria een enorme hit. Het nummer haalt de tweede plaats en blijft 26 weken in de lijst staan. Joan Franka, die voor Nederland meedoet, strandt al in de halve finale met You & Me. Haar indianenoutfit brengt daar geen verandering in.

18 MEI 2013
Emelie de Forest wint op 18 mei 2013 voor Denemarken het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö. Met Only Teardrops sleepte de grote favoriete voor de eindzege 281 punten in de wacht. Nederland kijkt met een tevreden gevoel terug op deze editie. Anouk zorgt ervoor dat Nederland, na negen jaren, weer eens in de finale staat. Met Birds wordt zij 9de. In een eerste reactie laat de Haagse zangeres weten trots te zijn op haar plek in de top 10. Ook de TROS is zeer tevreden over het resultaat. Het succes van Anouk zorgt voor hoge kijkcijfers in Nederland voor de liedjeswedstrijd. Gemiddeld keken er 4,8 miljoen Nederlanders in 2013 naar het Songfestival. Het optreden van Anouk werd bekeken door 5,9 miljoen kijkers.

10 MEI 2014
Ilse DeLange en Waylon zorgen op 10 mei 2014 op het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen voor de beste Nederlandse prestatie sinds de laatste winst van Teach-In in 1975. Met hun lied Calm After The Storm behalen ze als The Common Linnets de tweede plaats. Voorafgaand aan het Songfestival is er in Nederland niet zo veel enthousiasme over het lied. Met hun optredens in de halve finale en de finale maken ze echter indruk op menig Europeaan. Zo noemt BBC-commentator Graham Norton Waylon en Ilse 'de Eurovisie-versie van de legendarische June en Johnny Cash'. Ook Tim Douwsma, die voor Nederland de punten doorgeeft, groeit uit tot één van de smaakmakers van deze editie van het Songfestival. Het Eurovisie Songfestival wordt gewonnen door Oostenrijk. Conchita Würst, ook wel bekend als de dame met de baard, brengt Oostenrijk met Rise Like A Phoenix de eerste zege op het Songfestival sinds 1966.

http://images.nrc.nl/Ks1Pkrj_C0PgHwxURkm3obXl9LA=/1280x/s3/static.nrc.nl/muziek/files/2015/05/ANP-32724631-2048x1357.jpg

23 MEI 2015
Mans Zelmerlöw wint op 23 mei 2015 in Wenen het Eurovisie Songfestival voor Zweden. Met zijn nummer Heroes wint hij de 60ste editie. Het nummer valt vooral op door de ingenieuze projecties op de achtergrond die het verhaal van het lied versterken. Een opvallende deelnemer aan het Songfestival is dit jaar Australië. Vanwege de 60ste verjaardag van de EBU was het land uitgenodigd. Australië eindigt met de bijdrage van Guy Sebastian op de vijfde plaats. Trijntje Oosterhuis doet voor Nederland mee met het door Anouk geschreven Walk Along. Er ontstaat veel ophef over de zogeheten 'scheurjurk'. Door de commotie doet zij die jurk bij de uitvoering niet aan maar verschijnt de zangeres in een pak dat volgens velen eruit ziet als een parachute. Het levert Trijntje Oosterhuis de 'Barbara Dex-award' op voor de slechtst geklede artiest op het Songfestival.

14 MEI 2016
Op 14 mei 2016 is de finale van de 61ste editie van het Eurovisie Songfestival in de Zweedse hoofdstad Stockholm. De puntenverdeling, die sinds 1975 ongewijzigd was, gaat in deze editie op de schop. De EBU wil hiermee de spanning tot het laatste moment in de wedstrijd houden. Eerst geven de puntenlezers de uitslagen van de nationale vakjury waarbij zij alleen nog maar aangeven welk land de 12 punten krijgt. Daarna komen de resultaten uit de televoting waarbij het land dat de minste punten van de televoters heeft gekregen als eerste wordt genoemd. De opzet met de nieuwe puntentelling slaagt, met een spannende climax op het slot tussen Rusland en Oekraïne. Zangeres Jamala haalt met 1944 de tweede overwinning voor Oekraïne binnen. Voor Nederland doet Douwe Bob mee aan het Eurovisie Songfestival. Hij weet zich te plaatsen voor de finale en haalt daarin, met Slow Down, de elfde plaats. Duitsland krijgt een grote teleurstelling te verwerken. Het land eindigt voor het tweede jaar op rij op de laatste plaats. 

13 MEI 2017
Op 13 mei 2017 vindt in Kiev de 62ste editie van het Eurovisie Songfestival plaats. De nieuwe puntentelling, die in 2016 voor het eerst wordt geïntroduceerd, blijft in deze editie gehandhaafd. Lange tijd is het onzeker of Rusland dit jaar meedoet. De beoogde deelnemer, zangeres Joelia Samoljova, krijgt een inreisverbod van drie jaar omdat zij via de Krim zou zijn gereisd voor een optreden. Vanwege het conflict tussen beide landen geldt dit in Oekraïne als een zware overtreding. De EBU komt nog met het voorstel om Samoljova via een satellietverbinding elders op te laten treden en haar bijdrage zo door te sturen naar Kiev. De Russische omroep maakt echter bekend de inzending terug te trekken. Het Eurovisie Songfestival wordt voor de eerste keer in de geschiedenis gewonnen door Portugal. Salvador Sobral weet met Amor Pelos Dois zowel bij de vakjury als bij de televoters de meeste punten binnen te halen. O’G3NE haalt voor Nederland de finale met Lights And Shadows. De meidengroep staat na de puntentelling van de vakjury’s op de vijfde plaats. De televoters zijn minder gecharmeerd van de Nederlandse inzending waardoor zij uiteindelijk genoegen moeten nemen met de elfde plaats. 

12 MEI 2018
 Op 12 mei 2018 wordt in de Portugese hoofdstad Lissabon de finale van de 63ste editie van het Eurovisie Songfestival gehouden. De Israëlische zangeres Netta Barzilai maakt haar favorietenrol waar. Voorafgaand aan het festival was zij bij de bookmakers al de gedoodverfde favoriet. Na de punten van de vakjury staat Israël op derde plaats. Bij de televoters is Netta met haar lied Toy de grote favoriet en sleept zij zo de eindzege in de wacht. Cyprus eindigt op de tweede plaats. Oostenrijk, dat de meeste punten van de vakjury kreeg, wordt uiteindelijk derde. Nederland wordt op het Songfestival vertegenwoordigd door Waylon met het lied Outlaw In ´Em. Er is veel commotie over de dansact die aan het countryrocknummer wordt toegevoegd. De meningen zijn hierover verdeeld. In de finale komt Waylon niet verder dan de 18de plaats. In een reactie noemt hij zijn lage klassering ´niet verdiend´. ¨Wij wilden een keer iets anders doen op het Songfestival. Dat is door een boel mensen begrepen maar door een groot gedeelte ook niet¨, aldus Waylon tegenover de NOS. Verder vindt Waylon de winst van Israël ´jammer´ omdat het niets zal veranderen aan het Songfestival. ¨Een paar jaar geleden won een vrouw met een baard, nu een dame die een kip nadoet´, zegt Waylon daarover. Het optreden van de Britse zangeres SuRie wordt verstoord door een activist die de microfoon van de zangeres afpakte. Zij schrikt wel maar maakt haar optreden gewoon af. De man die het podium bestormde verstoorde eerder al onder meer de uitzending van The Voice UK. Het lijkt een stunt te zijn voor een boek dat de man heeft geschreven over vermeende corruptie bij de Britse media.

18 MEI 2019
Het is inmiddels 19 mei 2019 als Duncan Laurence voor Nederland in Tel Aviv het Eurovisie Songfestival wint. De zanger is met zijn nummer Arcade vrijwel direct de grote favoriet bij de bookmakers. De 25-jarige Duncan Laurence is voor zijn Songfestivaldeelname een relatief onbekende zanger. In 2014 deed hij mee aan het tv-programma The Voice Of Holland waar hij Ilse DeLange als coach heeft. Zij wijst de selectiecommissie op de zanger. Arcade is een door hemzelf, samen met Wouter Hardy en Joel Sjöö geschreven nummer. Na de bekendmaking van de stemmen van de vakjury´s staat Nederland op de derde plaats, achter Zweden en Noord-Macedonië. Daarna werden in omgekeerde volgorde de punten van het publiek gegeven. Nadat Noord-Macedonië vanwege het lage punten van het publiek afvalt voor de winst gaat de race nog tussen Zweden en Nederland. Ook Zweden haalt te weinig punten van het publiek om Nederland van de koppositie af te stoten. Duncan Laurence wint het Eurovisie Songfestival  met 492     punten. Italië wordt met 465 punten tweede. Sergej Lazarev, die voor Rusland meedoet, wordt, net als in 2016, derde. Zweden en Noord-Macedonië zakken na de punten van het publiek naar de zesde en de achtste plaats. Na de finale maakte de EBU ook de resultaten van de halve finales bekend. Daaruit bleek dat Duncan Laurence zijn halve finale had gewonnen.
De zege voor Nederland is de eerste sinds 1975. Teach-In won toen voor Nederland het Eurovisie Songfestival met Ding-a-Dong. Duncan Laurence is de vijfde winnaar voor Nederland van het Eurovisie Songfestival. Naast Teach-In waren dat Corry Brokken (1957), Teddy Scholten (1959) en Lenny Kuhr (gedeelde winst in 1969). Het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv kent ook weer zijn momentjes. Zo wordt de afvaardiging uit IJsland tijdens het bekendmaken van de publieksstemmen uitgefloten omdat zij sjaals in de kleuren van de Palestijnse vlag vasthouden. Een pijnlijk moment tijdens de puntentelling komt er voor Duitsland als de presen tatoren moeten melden dat de Duitse inzending geen enkel punt van de publieksjury heeft gekregen. Ook Madonna zorgt voor ophef. Aan het einde van haar act lopen een danser met een Israëlische vlag en een danser met een Palestijnse vlag gezamenlijk het podium op. Het optreden van Madonna kan ook op weinig enthousiaste reacties rekenen. Commentator Jan Smit noemt het zelfs ´een regelrechte schande´.
 Duncan Laurence wint met Arcade ook nog de Marcel Bezençon Award. Dit is de prijs van de pers voor het beste liedje. Nederland wint deze prijs voor de derde keer. De eerdere winnaars van deze prijs zijn Esther Hart (2003) en The Common Linnets (2014).


22 MEI 2021
In de Ahoy-hal in Rotterdam vindt op 22 mei 2021 de finale van de 65ste editie van het Eurovisie Songfestival plaats. Het is voor het eerst sinds 1980 dat Nederland de gastheer is van de internationale liedjeswedstrijd. Het Eurovisie Songfestival zou, vanwege de winst van Duncan Laurence in 2019, al in 2020 plaatsvinden in Rotterdam. Door de coronapandemie werd het festival toen afgelast. Veel landen, waaronder Nederland, kiezen ervoor om dezelfde act in te sturen. Wel moesten zij met een nieuw nummer komen. Chantal Janszen, oud-Songfestivaldeelnemer Edsilia Rombley en Jan Smit waren al gekozen voor de presentatie van het Songfestival. Nikkie de Jager, die in 2020 was aangewezen als presentatrice van de online content, schuift door naar de tv, waardoor een vierkoppig team het festival presenteert. Hoewel het festival doorgaat, speelt de coronacrisis toch een rol. Er is publiek aanwezig bij de diverse shows omdat het Songfestival door het Nederlandse kabinet wordt geselecteerd als een testevenement. De delegatie van IJsland kan niet bij de finale aanwezig zijn vanwege een coronabesmetting. In de finale waren de repetitiebeelden te zien. Duncan Laurence, die zijn nieuwe single zou laten horen en de prijs aan de nieuwe winnaar uit zou reiken, kan er door corona ook niet bij zijn. De avond wordt geopend door een optreden van Chantal Janszen, Edsilia Rombley en Jan Smit. Tussen de nummers door waren er veel beelden van de stad Rotterdam te zien. Artiesten als Afrojack, Glennis Grace en Lenny Kuhr traden op tussen de nummers en het uitdelen van de punten. Na alle punten van de vakjury staat Zwitserland bovenaan. Jeangu Macrooy komt voor Nederland niet verder dan een magere 11 punten. De stemmen van de publieksjury´s zorgen voor de nodige verrassingen. Zo heeft het publiek geen enkel punt over voor Nederland, Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië. Het is voor het eerst, sinds in 2016 de nieuwe puntentelling werd ingevoerd, dat liefst vier landen 0 punten van het publiek krijgen. James Newman eindigt daardoor voor Groot-Brittannië met 0 punten omdat hij ook van de vakjury geen punten had gekregen. Jeangu Macrooy komt met Birth Of A New Age door de lage scores niet verder dan de 23ste plaats. Finland en Oekraïne krijgen veel punten van het publiek terwijl beide landen niet veel punten van de vakjury´s kregen. Italië haalt met 318 punten de meeste punten van het publiek binnen en wint daardoor uiteindelijk ook het Eurovisie Songfestival 2021. Zij gaan van de vierde naar de eerste plaats. De rockband Maneskin zorgt met Zitti E Buoni voor de derde zege van Italië op het Eurovisie Songfestival. In 1964 won het land voor het eerst met Non Ho L´Eta van Gigliola Cinquetti. Toto Cutugno wint in 1990 met Insieme. In 2019 haalde Italië een tweede plaats met Soldi van Mahmood. Nederland kan terugkijken op een zeer geslaagd evenement waarbij het veel complimenten ontvangt voor de registratie en de manier waarop het evenement in beeld wordt gebracht.

© Ton van Draanen en Patrick de Boer 2021


Ad Visser: “Alle beschreven nieuwsfeiten op vandaagindemuziek.nl worden samengebracht door het getal. Een simpele datum vormt het spoor door de tijd. Elke dag weer. Een onderlinge samenhang tussen de gebeurtenissen lijkt te ontbreken maar bij elkaar vormen ze een complete levensgeschiedenis van de popmuziek”

#1 Albums

Nummer 1 in de Nederlandse

albumlijst op 27 oktober

1979: The Long Run

The Eagles (2 weken 1)

1984: Purple Rain 

Prince & The Revolution

(7 weken 1)

1990: Tour Of Duty

Diverse Artiesten (7 weken 1)

2001: Cieli Di Toscane

Andrea Bocelli (1 week 1)

2012: Vrienden – (1 week 1)

2018: Andere Leven – Lijpe (-)


Nummer 1 in de Vlaamse 

albumlijst op 27 oktober

2012: Rats – Balthazar (1 week 1)


Nummer 1 in de Waalse

albumlijst op 27 oktober

Geen nieuwe nummer 1-albums


Nummer 1 in de Britse

albumlijst op 27 oktober

1956: Rock‘n’Roll Stage Show

Bill Haley & The Comets

(1 week 1)

1962: Out Of The Shadows

The Shadows (3 weken 1)

1973: Hello – Status Quo

(1 week 1)

1984: Steel Town

Big Country (1 week 1)

1990: The Rhythm Of The 

Saints

Paul Simon (2 weken 1)

2001: Gold – Greatest Hits

Steps (2 weken 1)


Nummer 1 in de Amerikaanse

albumlijst op 27 oktober

2007: Rock’n’Roll Jesus

Kid Rock (1 week 1)


Nummer 1 in de Duitse 

albumlijst op 27 oktober

2006: Ein Neuer Tag – Juli

(1 week 1)


Nummer 1 in de Zwitserse 

albumlijst op 27 oktober

1996: Dance Into The Light

Phil Collins (1 week 1)


Nummer 1 in de Oostenrijkse

albumlijst op 27 oktober

2006: Lebe Lauter

Christina Stürmer (1 week 1)


Nummer 1 in de Franse

albumlijst op 28 oktober

2000: Du Coq Àme

Lynda Lemay (1 week 1)


Nummer 1 in de Italiaanse

albumlijst op 27 oktober

2005: Intensive Care

Robbie Williams (1 week 1)


Nummer 1 in de Deense 

albumlijst op 27 oktober

Geen nieuwe nummer 1-albums


Nummer 1 in de Zweedse

albumlijst op 27 oktober

1993: Alla Får Pasar

Magnus Uggla (4 weken 1)

2005: Playing The Angel

Depeche Mode (1 week 1)


Nummer 1 in de Australische

albumlijst op 27 oktober

1986: Graceland – Paul Simon

(3 weken 1)

1997: 20,000 Watt R.S.L.

Midnight Oil (2 weken 1)

2008: Black Ice – AC/DC

(1 week 1)


Nummer 1 in de

Nieuw-Zeelandse albumlijst 

op 27 oktober

1989: Crossroads

Tracy Chapman (7 weken 1)

1995: Design Of A Decade

Janet Jackson (2 weken 1)

2000: Chocolate Starfish And 

The Hot Dog Flavored Water

Limp Bizkit (2 weken 1)

2008: Black Ice – AC/DC

(1 week 1)


Nummer 1 in de Canadese 

albumlijst op 27 oktober

1990: The Razors Edge

AC/DC (7 weken 1)

2001: Now! 6

Diverse Artiesten (2 weken 1)

2007: Noël – Josh Groban

(2 weken 1)

#1 Hits

Nummer 1 in de Nederlandse 

Top 40 op 27 oktober

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in de Mega Charts

op 27 oktober

1984: Purple Rain – Prince &

The Revolution (4 weken 1)

2012: Sla Je Armen Om Me

Heen – Jan Smit & Roos van

Erkel (1 week 1)


Nummer 1 in Vlaanderen 

op 27 oktober

1979: A Brand New Day

The Wiz Stars (3 weken 1)


Nummer 1 in Wallonië 

op 27 oktober

1995: You Are Not Alone

Michael Jackson (1 week 1)

2007: Garcon – Koxie

(5 weken 1)


Nummer 1 in Groot-Brittannië

op 27 oktober

1966: Reach Out I’ll Be There

The Four Tops (3 weken 1)

1973: Daydreamer

David Cassidy (3 weken 1)

1979: One Day At A Time

Lena Martell (3 weken 1)

1990: A Little Time

Beautiful South (1 week 1)

2001: Because I Got High

Afroman (3 weken 1)


Nummer 1 in Billboard

op 27 oktober

1923: Yes! We Have No Bananas

Ben Selvin (2 weken 1)

1934: The Continental (You Kiss 

While You’re Dancing)

Leo Reisman (2 weken 1)

1973: Midnight Train To Georgia

Gladys Knight & The Pips

(2 weken 1)


Nummer 1 in Cash Box 

op 27 oktober

1973: Angie

The Rolling Stones (1 week 1)

1979: Rise – Herb Alpert

(2 weken 1)

1990: I Don’t Have The Heart

James Ingram (1 week 1)


Nummer 1 in Record World

op 27 oktober

1979: Rise – Herb Alpert

(1 week 1)


Nummer 1 in Duitsland 

op 27 oktober

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in Frankrijk

op 27 oktober

2007: Don’t Stop The Music

Rihanna (2 weken 1)


Nummer 1 in Zwitserland

op 27 oktober

1985: (I’ll Never Be) Maria 

Magdalena – Sandra 

(1 week 1)


Nummer 1 in Oostenrijk

op 27 oktober

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in Italië 

op 27 oktober

1962: Speedy Gonzales 

Pat Boone (1 week 1)

1973: Io E Te Per Altri Giorni

Pooh (2 weken 1)

1979: Se Tornassi

Julio Iglesias (3 weken 1)

1984: Sounds Like A Melody

Alphaville (2 weken 1)


Nummer 1 in Denemarken

op 27 oktober

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in Zweden

op 27 oktober

1970: Led Zeppelin III (LP)

Led Zeppelin (5 weken 1)

1995: Gangsta’s Paradise

Coolio featuring L.V. 

(12 weken 1)

2005: You’re Beautiful

James Blunt (1 week 1)


Nummer 1 in Australië

op 27 oktober

1980: More Than I Can Say

Leo Sayer (2 weken 1)


Nummer 1 in Nieuw-Zeeland

op 27 oktober

1967: Itchycoo Park

The Small Faces (2 weken 1)

1972: Black And White

Three Dog Night (5 weken 1)

1995: Gangsta’s Paradise

Coolio featuring L.V.

(9 weken 1)

2008: Everything – P-Money

featuring Vince Harder

(2 weken 1)


Nummer 1 in Canada op

27 oktober 

1979: Pop Muzik – M

(2 weken 1)

1990: Praying For Time

George Michael (2 weken 1)

1997: Anybody Seen My Baby?

The Rolling Stones (1 week 1)

2007: Stronger

Kanye West (1 week 1)