VandaagindeMuziek.nl

&

Met de muziekgeschiedenis van vandaag, de jarigen en albums en singles die vandaag in Nederland, België, Engeland, Amerika, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Denemarken, Zweden, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland nummer één zijn gekomen.

Jarigen van vandaag

1932: NINA VAN PALLANDT

NINA & FREDERIK ZANGERES

1944: MILLIE JACKSON

SOULZANGERES USA

1945: PETER LEWIS

MOBY GRAPE GITARIST

1946: LINDA RONSTADT

ZANGERES USA

1947: BERTUS BORGERS

SAXOFONIST NEDERLAND

1947: IAN CAMPBELL

(IAN C. MCCREDIE)

MIDDLE OF THE ROAD GITARIST

1949: TREVOR HORN

PRODUCER ENGELAND

1950: TONY ESPOSITO

ZANGER ITALIË

1952: DAVID PACK

AMBROSIA GITARIST/ZANGER

1952: JEFF CARLISI

38 SPECIAL GITARIST


1952: MAT HERBEN

POLITICUS NEDERLAND

1953: ALICIA BRIDGES

ZANGERES USA

1956: HANS CORNELISSEN

ACTEUR/PRODUCENT NL

1957: GEERT MEEUW 

ZANGER BELGIË

1968: FRITS HUFFNAGEL

POLITICUS NEDERLAND (VVD)

1963: BRIGITTE NIELSEN

ACTRICE DENEMARKEN

1966: JASON BONHAM

DRUMMER ENGELAND

1967: PHILLIP FISHER

FISHBONE DRUMMER

1971: ROB GEUS

SBS 6 PRESENTATOR

(DE SMAAKPOLITIE)

1971: JOHAN LOTIGIERS

ZANGER BELGIË

1972: SCOTT FOLEY

ACTEUR USA

1973: BRIAN AUSTIN GREEN

ACTEUR USA

1973: JOHN DOLMAYAN

SYSTEM OF A DOWN DRUMMER

1977: RAY TORO

MY CHEMICAL ROMANCE

SOLOGITARIST

1979: TRAVIS FIMMEL

ACTEUR AUSTRALIË

1980: REBORN 

(BORN MEIRLAEN)

ZANGER BELGIË

1981: KIA THORNTON

DIVINE ZANGERES

1982: ERIC BOUWMAN

ACTEUR NEDERLAND

1989: TRISTAN WILDS

ACTEUR USA

Songfestival-historie - Nationaal Jaren Zeventig

NATIONAAL SONGFESTIVAL: JAREN 70


11 FEBRUARI 1970
Het veertiende Nationaal Songfestival wordt op 11 februari 1970 rechtstreeks vanuit het Congresgebouw in Den Haag op televisie uitgezonden. Het programma wordt gepresenteerd door Pim Jacobs. Spinnewiel van Saskia en Serge is goed voor vijf punten. Linda van D.C. Lewis krijgt twee punten. Eén punt is er voor de liedjes van Joke Bruijs, Ben Cramer en Rosita Bloom. Ine van den Berg, Tony Anderson, Sandra Reemer en Bonnie St. Claire blijven puntloos. The Hearts Of Soul winnen met Waterman van Pieter Goemans. De drie zusjes uit Harderwijk vertegenwoordigen ons land tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Deze finale wordt op 21 maart 1970 rechtstreeks uitgezonden vanuit de RAI in Amsterdam. Willy Dobbe presenteert deze eindronde die door de Ierse Dana wordt gewonnen met All Kinds Of Everything. The Hearts Of Soul eindigen op de vijfde plaats. (foto: Het Aanzien Van 1970)


24 FEBRUARI 1971
Vanuit NOS Studio 4 in Hilversum wordt op 24 februari 1971 Het Nationaal Songfestival op Nederland 2 uitgezonden. Willy Dobbe presenteert deze vijftiende editie van de liedjeswedstrijd. Saskia en Serge zijn de enige kandidaten. Zij zingen zes liedjes, waaruit de kijkers per briefkaart kunnen kiezen. Uit de 2866 inzendingen blijkt dat men de voorkeur geeft aan Tijd van Gerrit den Braber en Joop Stokkermans. Tijdens de internationale finale het Eurovisie Songfestival op 3 april 1971 in Dublin eindigen Saskia en Serge op de zesde plaats. Sévérine wint voor Monaco met Un Banc Un Arbre Une Rue het Eurovisie Songfestival.


26 FEBRUARI 1972
De NOS besluit in 1972 om het Nationaal Songfestival eens totaal anders aan te pakken. Rechtstreeks vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam wordt op 26 februari 1972 op Nederland 2 een circusprogramma uitgezonden met Willy Dobbe als presentatrice en Barend Barendse (foto) als spreekstalmeester. Tussen de circus-acts door zingen Sandra & Andres Lang Zo Fijn Niet, De Oude Zigeuner en Als Het Om De Liefde Gaat. Alle drie liedjes zijn geschreven door Andres (Dries Holten) en Hans van Hemert. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, die op 25 maart 1972 in het Schotse Edinburgh wordt gehouden, is Als Het Om De Liefde Gaat goed voor een vierde plaats. Vicky Léandros wint voor Luxemburg met Après Toi.


28 FEBRUARI 1973
Net als in 1972 organiseert de NOS op 28 februari 1973 een circusprogramma rondom het Nationaal Songfestival. Het wordt rechtstreeks vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam uitgezonden. Televisieomroepster Viola van Emmenes is de presentatrice. Barend Barendse is wederom de spreekstalmeester. Ben Cramer is de enige kandidaat. Hij zingt Kom Met Mij van Clous van Mechelen, het zelfgeschreven Melodie, De Oude Muzikant van Pierre Kartner en Kom Sylvia Dans Met Mij van Frans Peters en Jacques Zwart. De Oude Muzikant wint met 69 punten. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, die op 7 april 1973 in Luxemburg wordt gehouden, eindigt Ben Cramer op de veertiende plaats. Na de Griekse Vicky Léandros is het dit jaar de beurt aan de Française Annemarie David om voor Luxemburg te winnen met Tu Te Reconnaitras. Net als in 1968 is Cliff Richard dit jaar de gedoodverfde winnaar. Met Power To All Our Friends eindigt hij als derde. Spanje wordt tweede met Eres Tu van de groep Mocedades. Israël doet dit jaar voor het eerst mee. Ei Sham van Ilanit eindigt als vierde.


27 FEBRUARI 1974
Omringd door Lenny Kuhr, Vicky Léandros, Anne-Marie David en Dana zingen Mouth & MacNeal op 27 februari 1974 drie liedjes tijdens het Nationaal Songfestival. Dit zijn Zoals De Oudjes Zongen, Liefste en Ik Zie Een Ster. Het programma wordt op Nederland 2 vanuit De Jaarbeurs in Utrecht uitgezonden. Willem Duys is de presentator. Ik Zie Een Ster wordt met een straatlengte voorsprong eerste. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, die op 8 april 1974 in het Engelse Brighton wordt gehouden, worden Mouth & MacNeal derde - achter ABBA met Waterloo en Gigliola Cinquetti met Si. Met de Engelse versie van hun liedje, I See A Star, bereiken Mouth & MacNeal de achtste plaats in de Engelse hitparade. Dezelfde notering behaalt in Engeland ook Gigliola Cinquetti met Go.


26 FEBRUARI 1975
Op 26 februari 1975 wordt het Nationaal Songfestival vanuit de Jaarbeurs in Utrecht op Nederland 2 uitgezonden. Willem Duys is de presentator. Dit jaar kan er uit drie liedjes worden gekozen: Ik Heb Geen Geld Voor De Trein, Ding A Dong en Circus. Alle drie liedjes worden gezongen door Albert West, Debbie en Teach In. Eén Nederlandse en vier buitenlandse muziekdeskundigen kiezen het liedje. De keuze valt op Ding A Dong, een compositie van Dick Bakker en Will Luikinga. Dit liedje wordt nog eens door de drie kandidaten gezongen. Een jury van honderd personen, afkomstig uit alle Nederlandse provincies, wijst Teach In aan om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. De internationale finale wordt op 22 maart 1975 in het Zweedse Stockholm gehouden. Teach In wint met 152 punten.


18 FEBRUARI 1976
Willem Duys is op 18 februari 1976 de presentator van het twintigste Nationaal Songfestival, dat rechtstreeks vanuit het Congresgebouw in Den Haag op televisie wordt uitgezonden. Er worden vijf liedjes gezongen door Sandra Reemer, Spooky & Sue, Bolland & Bolland, Rosy & Andres en Lucifer. Sandra Reemer wint met The Party Is Over, een liedje van Hans van Hemert. Die heeft hoorbaar zijn inspiratie geput uit Those Were The Days van Mary Hopkin. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival op 3 april 1976, ook in Den Haag en met Corry Brokken als presentatrice, wordt Sandra Reemer negende. Het internationale festival wordt gewonnen door de Britse Brotherhood Of Man met Save Your Kisses For Me.


2 FEBRUARI 1977
Na drie jaar niet in de landstaal te hebben hoeven zingen op het Eurovisie Songfestival wordt dit in 1977 weer verplicht gesteld door de Europese Radio Unie. Vanuit het Congresgebouw in Den Haag wordt op 2 februari 1977 het Nationaal Songfestival op Nederland 2 uitgezonden. De 21ste finale van dit Nederlandse liedjesfestijn wordt gepresenteerd door Ati Dijckmeester. Er worden tien liedjes gezongen door Heddy Lester, Arjan Brass, Bonnie St. Claire, Rita Hovink, Air Bubble, Peter Cook, Loeki Knol, Dick Rienstra en Maggie MacNeal. De jury bestaat uit bekende Nederlanders. Zij kiezen voor de onbekende Heddy Lester en het door Wim Hogenkamp en Frank Affolter geschreven De Mallemolen. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, dat op 7 mei 1977 in Londen wordt gehouden, eindigt Heddy Lester op de twaalfde plaats.


22 FEBRUARI 1978
Vanuit het Congresgebouw in Den Haag wordt op 22 februari 1978 het tweeëntwintigste Nationaal Songfestival op Nederland 2 uitgezonden. Willem Duys is de presentator. Barry Duncan, Harmony, The Internationals en Kimm zijn de kandidaten. De jury, samengesteld uit oud-Songfestival-deelnemers en afgevaardigden van de elf Nederlandse provincies, kiezen ’t Is O.K. van Harmony om Nederland tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival in Parijs te vertegenwoordigen. Op 22 april 1978 eindigt Harmony op de dertiende plaats. Israël wint met A Ba Ni Bi door Izhar Cohen & Alphabeta.


7 FEBRUARI 1979
Het 23ste Nationaal Songfestival wordt op 7 februari 1979 vanuit het RAI Congrescentrum in Amsterdam op Nederland 2 uitgezonden. De presentatie is in handen van Martine Bijl. In tegenstelling tot andere jaren is er dit keer slechts één deelnemer - de groep Xandra rondom zangeres Sandra Reemer. Zij heeft zichzelf een moderne outfit aangemeten waarbij een     lange paardenstaart het meest in het oog springt. Sandra Reemer zingt vijf liedjes. Colorado, geschreven door Gerard Cox en Rob en Ferdi Bolland, wordt gekozen om Nederland op 31 maart 1979 in Jeruzalem te vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Xandra eindigt op de twaalfde plaats met 51 punten. Israël wint, voor de tweede achtereenvolgende keer, met Hallelujah door Milk & Honey.


© Ton van Draanen, 2020 




Ad Visser: “Alle beschreven nieuwsfeiten op vandaagindemuziek.nl worden samengebracht door het getal. Een simpele datum vormt het spoor door de tijd. Elke dag weer. Een onderlinge samenhang tussen de gebeurtenissen lijkt te ontbreken maar bij elkaar vormen ze een complete levensgeschiedenis van de popmuziek”

#1 Albums

Nummer 1 in de Nederlandse

albumlijst op 15 juli

2017: 77 Nachten – SFB

(1 week 1)
2023:Speak Now
(Taylor's Version
Taylor Swift (2 weken 1)


Nummer 1 in de Vlaamse 

albumlijst op 15 juli

1995: Samson & Gert Volume 5

Samson & Gert (6 weken 1)


2006: Black Holes & Revelations

Muse (3 weken 1)


Nummer 1 in de Waalse 

albumlijst op 15 juli

Geen nieuwe nummer 1-albums


Nummer 1 in de Britse

albumlijst op 15 juli

2000: The Marshall Mathers LP

Eminem (1 week 1)

2007: We’ll Live And Die In 

These Towns

The Enemy (1 week 1)


Nummer 1 in de Amerikaanse

albumlijst op 15 juli

1972: Honky Chateau

Elton John (5 weken 1)

1978: Some Girls

The Rolling Stones

(2 weken 1)

2006: Testimony Volume 1 

Life & Relationship

India.Arie (1 week 1)


Nummer 1 in de Duitse 

albumlijst op 15 juli

1962: My Fair Lady

Deutsche Originalaufnahme

(24 weken 1)

1965: The Rolling Stones 2

The Rolling Stones (4 weken 1)


1966: Aftermath

The Rolling Stones (8 weken 1)

1967: Sergeant Pepper’s Lonely

Hearts Club Band – The Beatles

(12 weken 1)

1971: Wim Thoelke Präsentiert 3x9

Diverse Artiesten (12 weken 1)

1972: Non Stop Dancing 1972/2

James Last (12 weken 1)

1973: Non Stop Dancing 1973/2

James Last (8 weken 1)

1976: Das Vierte Programm

Otto ( 4 weken 1)

1996: The Score – The Fugees

(7 weken 1)


Nummer 1 in de Franse 

albumlijst op 15 juli

2000: Play – Moby 

(9 weken 1)


Nummer 1 in de Zwitserse 

albumlijst op 15 juli

1984: Breaking Hearts

Elton John (1 week 1)


Nummer 1 in de Oostenrijkse

albumlijst op 15 juli

1974: Rampant – Nazareth

(3 maanden 1)

1975: Es Lebe Der Zentralfriedhof

Wolfgang Ambros (3 maanden 1)

1977: Greatest Hits – Smokie

(1 maand 1)

1979: Disco Laser

Diverse Artiesten (2 maanden 1)

1982: Ein Bißchen Frieden

Nicole (2 weken 1)

1984: Überdosis G’Fühl

STS (8 weken 1)

1985: Born In The U.S.A.

Bruce Springsteen (10 weken 1)

1989: One Night Of Sin

Joe Cocker (2 weken 1)


Nummer 1 in de Italiaanse

albumlijst op 15 juli

Geen nieuwe nummer 1-albums


Nummer 1 in de Deense 

albumlijst op 15 juli

Geen nieuwe nummer 1-albums


Nummer 1 in de Zweedse

albumlijst op 15 juli

Geen nieuwe nummer 1-albums


Nummer 1 in de Australische

albumlijst op 15 juli

1996: Falling Into You

Céline Dion (1 week 1)

2002: By The Way

The Red Hot Chili Peppers 

(5 weken 1)


Nummer 1 in de 

Nieuw-Zeelandse albumlijst

op 15 juli


1988: Hysteria

Def Leppard (3 weken 1)

1994: Traction 

Supergroove (4 weken 1)

2005: The Greatest Hits

The Offspring (4 weken 1)


Nummer 1 in de Canadese

albumlijst op 15 juli

2004: Under My Skin

Avril Lavigne (7 weken 1)

#1 Hits

Nummer 1 in de Nederlandse 

Top 40 op 15 juli

1972: A Whiter Shade Of Pale

(maxisingle) – Procol Harum

(3 weken 1)


1995: I Wanna Be A Hippy

Technohead (3 weken 1)


Nummer 1 in de Mega Charts

op 15 juli

1972: A Whiter Shade Of Pale

(maxisingle) – Procol Harum

(3 weken 1)

2017: Despacito

Luis Fonsi feat. Daddy Yankee 

& Justin Bieber (4 weken 1)


Nummer 1 in Vlaanderen 

op 15 juli

1978: You’re The One That

I Want – Olivia Newton-John

& John Travolta (10 weken 1)


Nummer 1 in Groot-Brittannië 

op 15 juli

1955: Dreamboat 

Alma Cogan (2 weken 1)

2000: Breathless - The Corrs

(1 week 1)


Nummer 1 in Billboard

op 15 juli

1905: Give My Regards To 

Broadway - Billy Murray 

(5 weken 1)

1989: If You Don’t Know Me 

By Now - Simply Red 

(1 week 1)


Nummer 1 in Cash Box 

op 15  juli


1967: Can’t Take My Eyes 

Of Off You – Frankie Valli 

(1 week 1)

1972: Lean On Me

Bill Withers (2 weken 1)

1978: Baker Street

Gerry Rafferty (2 weken 1)


Nummer 1 in Record World

op 15 juli

1967: A LIttle Bit O’Soul

The Music Explosion

(1 week 1)

1972: Lean On Me

Bill Withers (1 week 1)


Nummer 1 in West-Duitsland

op 15 juli

1967: Ha Ha Said The Clown

Manfred Mann (2 weken 1)

1974: Sugar Baby Love

The Rubettes (2 weken 1)


Nummer 1 in Frankrijk

op 15  juli

2006: Zidane Y Va Marques

Cauet (2 weken 1)


Nummer 1 in Zwitserland

op 15  juli

1969: Oh Happy Day

The Edwin Hawkins Singers

(1 week 1)

2001: Lady Marmalade

Christina Aguilara, Mya, 

Lil’Kim  & P!ink (6 weken 1)


Nummer 1 in Oostenrijk

op 15 juli

1966: Sloop John B.

The Beach Boys (1 maand 1)

1968: What A Wonderful World

Louis Armstrong (1 maand 1)


1969: The Ballad Of John And Yoko

The Beatles (2 maanden 1)

1970: El Condor Pasa

Simon & Garfunkel 

(2 maanden 1)

1973: Ay No Digas

Chris Montez & Raza (2 maanden 1)

1974: Sheila – Albert West

(1 maand 1)

1975: Shame Shame Shame

Shirley & Company (1 maand 1)

1977: Ma Baker – Boney M

(2 maanden 1)

1979: One Way Ticket

Eruption (2 maanden 1)

1980: Aloha-Oe, Until We Meet

Again – The Goombay Dance Band 

(2 weken 1)

1982: Oben Ohne

Rainhard Fendrich (8 weken 1)

1985: 19 – Paul Hardcastle

(2 weken 1)

1990: Verdammt Ich Lieb’ Dich

Matthias Reim (12 weken 1)


Nummer 1 in Italië op 15 juli

1967: La Coppia Piu Bella 

Del Mondo

Adriano Celentano (6 weken 1)

1972: Quanto E Bella Lei 

Gianni Nazzaro (6 weken 1)

1989: Viva La Mamma 

Edoardo Bennato (11 weken 1)


Nummer 1 in Denemarken

op 15 juli

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in Zweden 

op 15 juli

1977: Ma Baker – Boney M

(6 weken 1)

1994: I Swear – All-4-One

(1 week 1)

1999: Mambo # 5

(A Little Bit Of…)

Lou Bega (7 weken 1)


Nummer 1 in Australië

op 15 juli

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in Nieuw-Zeeland

op 15 juli

1988: Sweet Lovers

The Holidaymakers (6 weken 1)


Nummer 1 in Canada op  15 juli

1972: Troglodyte

The Jimmy Castor Bunch

(2 weken 1)

1978: Baker Street

Gerry Rafferty (4 weken 1)

1996: The Only Thing That Looks

Good On Me Is You

Bryan Adams (1 week 1)