VandaagindeMuziek.nl

&

Met de muziekgeschiedenis van vandaag, de jarigen en albums en singles die vandaag in Nederland, België, Engeland, Amerika, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Denemarken, Zweden, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland nummer één zijn gekomen.

Jarigen van vandaag

1943: CHRIS MONTEZ

(CHRISTOPHER MONTANEZ)

ZANGER USA

1947: HANS OTJES

ACTEUR/PARAGNOST NL

1949: MICK TAYLOR

EX-GITARIST VAN

THE ROLLING STONES

1953: SHEILA HUTCHINSON 

THE EMOTIONS ZANGERES

1956: PAUL YOUNG

ZANGER ENGELAND

1958: JEZ STRODE

KAJAGOOGOO DRUMMER

1960: JOHN CRAWFORD

BERLIN ZANGER/BASSIST

1961: DAVID COLLARD

THE JOBOXERS

1961: SUSANNA HOFFS

THE BANGLES 

ZANGERES/GITARISTE

1962: JIM CARREY

ACTEUR USA

1963: ANDY ROURKE

THE SMITHS BASSIST

1966: SHABBA RANKS

ZANGER JAMAICA

1969: TIËSTO 

(TIJS VERWEST)

DEEJAY NEDERLAND

1971: KID ROCK

(ROBERT JAMES RITCHIE)

ZANGER USA

1975: JORIS RASENBERG

ABEL ZANGER

1980: TARA ELDERS

ACTRICE NEDERLAND

1985: SIMONE SIMONS

EPICA ZANGERES

1988: NIKKI REED

ACTRICE USA

Songfestival-historie - Nationaal Jaren Zeventig

NATIONAAL SONGFESTIVAL: JAREN 70


11 FEBRUARI 1970
Het veertiende Nationaal Songfestival wordt op 11 februari 1970 rechtstreeks vanuit het Congresgebouw in Den Haag op televisie uitgezonden. Het programma wordt gepresenteerd door Pim Jacobs. Spinnewiel van Saskia en Serge is goed voor vijf punten. Linda van D.C. Lewis krijgt twee punten. Eén punt is er voor de liedjes van Joke Bruijs, Ben Cramer en Rosita Bloom. Ine van den Berg, Tony Anderson, Sandra Reemer en Bonnie St. Claire blijven puntloos. The Hearts Of Soul winnen met Waterman van Pieter Goemans. De drie zusjes uit Harderwijk vertegenwoordigen ons land tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Deze finale wordt op 21 maart 1970 rechtstreeks uitgezonden vanuit de RAI in Amsterdam. Willy Dobbe presenteert deze eindronde die door de Ierse Dana wordt gewonnen met All Kinds Of Everything. The Hearts Of Soul eindigen op de vijfde plaats. (foto: Het Aanzien Van 1970)


24 FEBRUARI 1971
Vanuit NOS Studio 4 in Hilversum wordt op 24 februari 1971 Het Nationaal Songfestival op Nederland 2 uitgezonden. Willy Dobbe presenteert deze vijftiende editie van de liedjeswedstrijd. Saskia en Serge zijn de enige kandidaten. Zij zingen zes liedjes, waaruit de kijkers per briefkaart kunnen kiezen. Uit de 2866 inzendingen blijkt dat men de voorkeur geeft aan Tijd van Gerrit den Braber en Joop Stokkermans. Tijdens de internationale finale het Eurovisie Songfestival op 3 april 1971 in Dublin eindigen Saskia en Serge op de zesde plaats. Sévérine wint voor Monaco met Un Banc Un Arbre Une Rue het Eurovisie Songfestival.


26 FEBRUARI 1972
De NOS besluit in 1972 om het Nationaal Songfestival eens totaal anders aan te pakken. Rechtstreeks vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam wordt op 26 februari 1972 op Nederland 2 een circusprogramma uitgezonden met Willy Dobbe als presentatrice en Barend Barendse (foto) als spreekstalmeester. Tussen de circus-acts door zingen Sandra & Andres Lang Zo Fijn Niet, De Oude Zigeuner en Als Het Om De Liefde Gaat. Alle drie liedjes zijn geschreven door Andres (Dries Holten) en Hans van Hemert. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, die op 25 maart 1972 in het Schotse Edinburgh wordt gehouden, is Als Het Om De Liefde Gaat goed voor een vierde plaats. Vicky Léandros wint voor Luxemburg met Après Toi.


28 FEBRUARI 1973
Net als in 1972 organiseert de NOS op 28 februari 1973 een circusprogramma rondom het Nationaal Songfestival. Het wordt rechtstreeks vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam uitgezonden. Televisieomroepster Viola van Emmenes is de presentatrice. Barend Barendse is wederom de spreekstalmeester. Ben Cramer is de enige kandidaat. Hij zingt Kom Met Mij van Clous van Mechelen, het zelfgeschreven Melodie, De Oude Muzikant van Pierre Kartner en Kom Sylvia Dans Met Mij van Frans Peters en Jacques Zwart. De Oude Muzikant wint met 69 punten. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, die op 7 april 1973 in Luxemburg wordt gehouden, eindigt Ben Cramer op de veertiende plaats. Na de Griekse Vicky Léandros is het dit jaar de beurt aan de Française Annemarie David om voor Luxemburg te winnen met Tu Te Reconnaitras. Net als in 1968 is Cliff Richard dit jaar de gedoodverfde winnaar. Met Power To All Our Friends eindigt hij als derde. Spanje wordt tweede met Eres Tu van de groep Mocedades. Israël doet dit jaar voor het eerst mee. Ei Sham van Ilanit eindigt als vierde.


27 FEBRUARI 1974
Omringd door Lenny Kuhr, Vicky Léandros, Anne-Marie David en Dana zingen Mouth & MacNeal op 27 februari 1974 drie liedjes tijdens het Nationaal Songfestival. Dit zijn Zoals De Oudjes Zongen, Liefste en Ik Zie Een Ster. Het programma wordt op Nederland 2 vanuit De Jaarbeurs in Utrecht uitgezonden. Willem Duys is de presentator. Ik Zie Een Ster wordt met een straatlengte voorsprong eerste. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, die op 8 april 1974 in het Engelse Brighton wordt gehouden, worden Mouth & MacNeal derde - achter ABBA met Waterloo en Gigliola Cinquetti met Si. Met de Engelse versie van hun liedje, I See A Star, bereiken Mouth & MacNeal de achtste plaats in de Engelse hitparade. Dezelfde notering behaalt in Engeland ook Gigliola Cinquetti met Go.


26 FEBRUARI 1975
Op 26 februari 1975 wordt het Nationaal Songfestival vanuit de Jaarbeurs in Utrecht op Nederland 2 uitgezonden. Willem Duys is de presentator. Dit jaar kan er uit drie liedjes worden gekozen: Ik Heb Geen Geld Voor De Trein, Ding A Dong en Circus. Alle drie liedjes worden gezongen door Albert West, Debbie en Teach In. Eén Nederlandse en vier buitenlandse muziekdeskundigen kiezen het liedje. De keuze valt op Ding A Dong, een compositie van Dick Bakker en Will Luikinga. Dit liedje wordt nog eens door de drie kandidaten gezongen. Een jury van honderd personen, afkomstig uit alle Nederlandse provincies, wijst Teach In aan om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. De internationale finale wordt op 22 maart 1975 in het Zweedse Stockholm gehouden. Teach In wint met 152 punten.


18 FEBRUARI 1976
Willem Duys is op 18 februari 1976 de presentator van het twintigste Nationaal Songfestival, dat rechtstreeks vanuit het Congresgebouw in Den Haag op televisie wordt uitgezonden. Er worden vijf liedjes gezongen door Sandra Reemer, Spooky & Sue, Bolland & Bolland, Rosy & Andres en Lucifer. Sandra Reemer wint met The Party Is Over, een liedje van Hans van Hemert. Die heeft hoorbaar zijn inspiratie geput uit Those Were The Days van Mary Hopkin. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival op 3 april 1976, ook in Den Haag en met Corry Brokken als presentatrice, wordt Sandra Reemer negende. Het internationale festival wordt gewonnen door de Britse Brotherhood Of Man met Save Your Kisses For Me.


2 FEBRUARI 1977
Na drie jaar niet in de landstaal te hebben hoeven zingen op het Eurovisie Songfestival wordt dit in 1977 weer verplicht gesteld door de Europese Radio Unie. Vanuit het Congresgebouw in Den Haag wordt op 2 februari 1977 het Nationaal Songfestival op Nederland 2 uitgezonden. De 21ste finale van dit Nederlandse liedjesfestijn wordt gepresenteerd door Ati Dijckmeester. Er worden tien liedjes gezongen door Heddy Lester, Arjan Brass, Bonnie St. Claire, Rita Hovink, Air Bubble, Peter Cook, Loeki Knol, Dick Rienstra en Maggie MacNeal. De jury bestaat uit bekende Nederlanders. Zij kiezen voor de onbekende Heddy Lester en het door Wim Hogenkamp en Frank Affolter geschreven De Mallemolen. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, dat op 7 mei 1977 in Londen wordt gehouden, eindigt Heddy Lester op de twaalfde plaats.


22 FEBRUARI 1978
Vanuit het Congresgebouw in Den Haag wordt op 22 februari 1978 het tweeëntwintigste Nationaal Songfestival op Nederland 2 uitgezonden. Willem Duys is de presentator. Barry Duncan, Harmony, The Internationals en Kimm zijn de kandidaten. De jury, samengesteld uit oud-Songfestival-deelnemers en afgevaardigden van de elf Nederlandse provincies, kiezen ’t Is O.K. van Harmony om Nederland tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival in Parijs te vertegenwoordigen. Op 22 april 1978 eindigt Harmony op de dertiende plaats. Israël wint met A Ba Ni Bi door Izhar Cohen & Alphabeta.


7 FEBRUARI 1979
Het 23ste Nationaal Songfestival wordt op 7 februari 1979 vanuit het RAI Congrescentrum in Amsterdam op Nederland 2 uitgezonden. De presentatie is in handen van Martine Bijl. In tegenstelling tot andere jaren is er dit keer slechts één deelnemer - de groep Xandra rondom zangeres Sandra Reemer. Zij heeft zichzelf een moderne outfit aangemeten waarbij een     lange paardenstaart het meest in het oog springt. Sandra Reemer zingt vijf liedjes. Colorado, geschreven door Gerard Cox en Rob en Ferdi Bolland, wordt gekozen om Nederland op 31 maart 1979 in Jeruzalem te vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Xandra eindigt op de twaalfde plaats met 51 punten. Israël wint, voor de tweede achtereenvolgende keer, met Hallelujah door Milk & Honey.


© Ton van Draanen, 2020 




Ad Visser: “Alle beschreven nieuwsfeiten op vandaagindemuziek.nl worden samengebracht door het getal. Een simpele datum vormt het spoor door de tijd. Elke dag weer. Een onderlinge samenhang tussen de gebeurtenissen lijkt te ontbreken maar bij elkaar vormen ze een complete levensgeschiedenis van de popmuziek”

#1 Albums

Nummer 1 in de Nederlandse

albumlijst op 17 januari

1970: Let It Bleed 

The Rolling Stones (2 weken 1)

1976: A Night At The Opera

Queen (9 weken 1)


Nummer 1 in de Vlaamse 

albumlijst op 17 januari

Geen nieuwe nummer 1-albums


Nummer 1 in de Waalse 

albumlijst op 17 januari

2004: Les Meilleurs Moments

Star Academy 3 (1 week 1)


Nummer 1 in de Britse

albumlijst op 17 januari

1976: A Night At The Opera

Queen (2 weken 1)

1987: The Whole Story

Kate Bush (2 weken 1)

2010: Lungs - Florence &

The Machine (2 weken 1)


Nummer 1 in de Amerikaanse

albumlijst op 17 januari

1976: Gratitude

Earth Wind & Fire

(3 weken 1)

1998: Let’s Talk About Love

Céline Dion (1 week 1)


Nummer 1 in de Franse 

albumlijst op 17 januari

1998: Titanic

Soundtrack/James Horner

(14 weken 1)


Nummer 1 in de Duitse 

albumlijst op 17 januari

Geen nieuwe nummer 1-albums


Nummer 1 in de Zwitserse

albumlijst op 17 januari

1988: Liebe, Tod & Teufel 

Erste Allgemeine 

Verunsicherung (1 week 1)

1993: The Bodyguard

Soundtrack (4 weken 1)


Nummer 1 in de Oostenrijkse

albumlijst op 17 januari

Geen nieuwe nummer 1-albums


Nummer 1 in de Italiaanse 

albumlijst op 17 januari

2002: Amorematico

Subsonica (1 week 1)

2008: Gianna Best

Gianna Nannini (1 week 1)

 

Nummer 1 in de Deense

albumlijst op 17 januari

2003: 8 Mile – Soundtrack

(2 weken 1)


Nummer 1 in de Zweedse

albumlijst op 17 januari

1997: A Collection Greatest

Hits… And More

Barbra Streisand (4 weken 1)

2008: Daugava

Lars Winnbäck (1 week 1)


Nummer 1 in de Australische

albumlijst op 17 januari

1977: Hotel California

The Eagles (12 weken 1)

1983: The John Lennon Collection

John Lennon (5 weken 1)


Nummer 1 in de 

Nieuw-Zeelandse albumlijst

op 17 januari

1982: Best Of Blondie

(3 weken 1)

1997: Spice – The Spice Girls

(1 week 1)

2003: Brushfire Fairytales

Jack Johnson (2 weken 1)


Nummer 1 in de Canadese

albumlijst op 17 januari

Geen nieuwe nummer 1-albums

#1 Hits

Nummer 1 in de Nederlandse

Top 40 op 17 januari 

1987: Showing Out 

(Get Fresh At The Weekend)

Mel & Kim (4 weken 1)

2009: Ayo Technology

Milow (4 weken 1)


Nummer 1 in de Mega Charts

op 17 januari

2009: Verliefdheid

Jordy van Loon (1 week 1)

2015: Cheerleader – OMI


Nummer 1 in Vlaanderen

op 17 januari

1970: Thanks 

J. Vincent Edwards (5 weken 1)

1987: Suburbia

The Pet Shop Boys (1 week 1)

1998: Torn – Natalie Imbruglia

(7 weken 1)


Nummer 1 in Wallonië

op 17 januari

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in Groot-Brittannië

op 17 januari

1959: The Day The Rains Came

Jane Morgan (2 weken 1)

1998: Never Ever

All Saints (2 weken 1)

2004: All This Time

Michelle McManus (3 weken 1)


Nummer 1 in Billboard

op 17 januari

1903: Down Where The

Wurzburger Flows

Arthur Collins & Byron Harlan

(5 weken 1)

1920: I’ve Got My Captain

Working For Me Now

Al Jolson (2 weken 1)

1931: The Peanut Vendor

Don Azpiazu (7 weken 1)

1976: I Write The Songs

Barry Manilow (1 week 1)

1987: Shake It Down

Gregory Abbott (1 week 1)

1998: Truly Madly Deeply

Savage Garden (2 weken 1)

2009: Just Dance – Lady GaGa

featuring Colby O’Donis

(3 weken 1)


Nummer 1 in Cash Box

op 17 januari

1953: Don’t Let The Stars Get

In Your Eyes – Perry Como

(3 weken 1)

1959: Smoke Gets In Your Eyes

The Platters (4 weken 1)

1976: Convoy – C.W. McCall

(3 weken 1)

1987: Shake You Down

Gregory Abbott (2 weken 1)


Nummer 1 in Record World

op 17 januari

1976: I Write The Songs

Barry Manilow (1 week 1)


Nummer 1 in Frankrijk

op 17 januari

1970: Dans La Maison Vide

Michel Polnareff (2 weken 1)

2009: Tatoue-Moi

Mikelangelo Loconte

(5 weken 1)


Nummer 1 in Duitsland op

17 januari

1972: Is This The Way To

Amarillo – Tony Christie

(1 week 1)

1978: Mull Of Kintyre

Wings (10 weken 1)


Nummer 1 in Zwitserland 

op 17 januari

1993: I Will Always Love You

Whitney Houston (8 weken 1)


Nummer 1 in Oostenrijk

op 18 januari

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in Italië op

17 januari

1959: Julia - Johnny Dorelli

(2 weken 1)

1998: Come Into My Life 

Gala (2 weken 1)


Nummer 1 in Denemarken

op 17 januari

2003: Every Little Part Of Me

Julie (2 weken 1)


Nummer 1 in Zweden

op 17 januari

1997: Un-Break My Heart

Toni Braxton (4 weken 1)


Nummer 1 in Australië op

17 januari

1953: You Belong To Me

Jo Stafford/Dean Martin

(6 weken 1)

2011: Dirty Talk 

Wynter Gordon


Nummer 1 in Nieuw-Zeeland

op 17 januari

1969: Love Child

Diana Ross & The Supremes 

(2 weken 1)

1975: Lovely Lady

John Hanlon (3 weken 1)

1992: I’m Too Sexy

Right Said Fred (1 week 1)

1997: Don’t Speak

No Doubt (3 weken 1)


Nummer 1 in Canada op

17 januari:

1966: No Matter What Shape

The T-Bones (1 week 1)

1976: Fly Robin Fly

Silver Convention (1 week 1)

1987: Everybody Have Fun 

Tonight - Wang Chung 

(1 week 1)

1994: All For Love

Bryan Adams, Rod Stewart & 

Sting (6 weken 1)

2002: Only Time – Enya

(1 week 1)