VandaagindeMuziek.nl

&

Met de muziekgeschiedenis van vandaag, de jarigen en albums en singles die vandaag in Nederland, België, Engeland, Amerika, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Denemarken, Zweden, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland nummer één zijn gekomen.

Jarigen van vandaag

1943: CHRIS MONTEZ

(CHRISTOPHER MONTANEZ)

ZANGER USA

1947: HANS OTJES

ACTEUR/PARAGNOST NL

1949: MICK TAYLOR

EX-GITARIST VAN

THE ROLLING STONES

1953: SHEILA HUTCHINSON 

THE EMOTIONS ZANGERES

1956: PAUL YOUNG

ZANGER ENGELAND

1958: JEZ STRODE

KAJAGOOGOO DRUMMER

1960: JOHN CRAWFORD

BERLIN ZANGER/BASSIST

1961: DAVID COLLARD

THE JOBOXERS

1961: SUSANNA HOFFS

THE BANGLES 

ZANGERES/GITARISTE

1962: JIM CARREY

ACTEUR USA

1963: ANDY ROURKE

THE SMITHS BASSIST

1966: SHABBA RANKS

ZANGER JAMAICA

1969: TIËSTO 

(TIJS VERWEST)

DEEJAY NEDERLAND

1971: KID ROCK

(ROBERT JAMES RITCHIE)

ZANGER USA

1975: JORIS RASENBERG

ABEL ZANGER

1980: TARA ELDERS

ACTRICE NEDERLAND

1985: SIMONE SIMONS

EPICA ZANGERES

1988: NIKKI REED

ACTRICE USA

Songfestival-historie - Nationaal Jaren Zestig

NATIONAAL SONGFESTIVAL: JAREN 60


9 FEBRUARI 1960
Vanuit de AVRO-studio aan de ’s-Gravelandseweg in Hilversum wordt op 9 februari 1960 het Nationaal Songfestival op televisie uitgezonden. Televisieomroepster ‘Tante’ Hannie Lips (foto) is de presentatrice. Deelnemers zijn Betty Luske, Greetje Kauffeld, Marcel Thielemans, John de Mol sr., Annie Palmen, Rudi Carrell, Karel van der Velden, Jaap Dubbelboer, Wim van Beek, Joop Smits, Rita Huyskens, Tony van Hulst en Jany Bron. In deze nationale finale wordt ieder liedje twee keer gezongen door twee verschillende artiesten. De liedjes zijn geselecteerd door Pi Scheffer, Simon Carmiggelt, René Sleeswijk en Piet te Nuyl. Zij hebben die gekozen uit meer dan tweehonderd inzendingen gekozen voor Carrousel, Addio, Niet Voor Mij, In Mijn Hart, Regenkapje, Wat Een Geluk en Ik Leef. Een vakjury, bestaande uit René Sleeswijk, Gijs Stappershoef, Andrea Domburg, Jo Calff en Conny Stuart, verkiest op 9 februari 1960 Rudi Carrell boven Annie Palmen als vertolker van Wat Een Geluk. Vóór de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, op 29 maart 1960 in Londen, dreigt Rudi Carrell van de zenuwen in de Theems te springen. Tot ontzetting van de Nederlandse delegatie zet hij een halve noot te laag in. Hij blijft dit hardnekkig volhouden. Hij negeert de aanwijzingen van dirigent Dolf van der Linden. Wat Een Geluk, geschreven door Dick Schallies en Willy van Hemert, eindigt als twaalfde met twee punten. Er doen dertien landen mee in 1960.

18 MAART 1961
Vanuit het Franse Cannes wordt op 18 maart 1961 het Eurovisie Songfestival rechtstreeks op televisie uitgezonden. Deze internationale finale wordt gewonnen door Jean Claude Pascal met Nous Les Amoureux. De Franse zanger doet mee voor Luxemburg. Het Engelse duo The Allisons wordt tweede met Are You Sure. De Nederlandse Greetje Kauffeld komt met Wat Een Dag van Pieter Goemans niet verder dan de tiende plaats. Bob Benny uit België krijgt voor Septembre Gouden Roos één punt voor de moeite. Nederland houdt in 1961 geen nationale voorronde.

27 FEBRUARI 1962

Elisabeth Mooy presenteert op 27 februari 1962 in Concordia in Bussum het Nationaal Songfestival. Dit wordt op het enige Nederlandse televisienet uitgezonden. De zeven deelnemers zijn Rita Corita met Carnaval, De Spelbrekers zingen Katinka, Joke van den Burg is te zien met 't Is Voorbij, Ella Raya zingt Heb Je Nog Die Mooie Ouwe Grachten, Gert Timmerman zingt Niets, Conny Vandenbosch vertolkt Zachtjes en Pat Berry zingt als laatste Wees Zuinig Op De Wereld. De Spelbrekers, bestaande uit Theo Rekkers en Huug Kok, vervangen op het laatste moment De Padre Twins. Katinka, een liedje van Joop Stokkermans (links), Henny Hamhuis (rechts) en Lodewijk Post vertegenwoordigt Nederland op 18 maart 1962 tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival in Luxemburg. Er doen zestien landen mee. Tijdens het optreden van de in smoking gehulde Spelbrekers teistert een technische storing de televisie-ontvangst in Nederland. De kijkers zien slechts het wit van hun twee overhemden. De rest van het beeld is zwart. Het Nederlandse duo eindigt samen met Oostenrijk, België en Spanje op een gedeelde negende en laatste plaats met nul punten
 (foto: Het Aanzien Van 1962).

8 FEBRUARI 1963
In De Rudi Carrell Show, die door de VARA op 8 februari 1963 op televisie wordt uitgezonden, laat Annie Palmen de kijkers kennismaken met Een Speeldoos. Met dit liedje doet zij mee aan de internationale finale van het Eurovisie Songfestival die op 23 maart 1963 in Londen wordt gehouden. Annie Palmen zingt het liedje in De Rudi Carrell Show, omdat het zevende Nationaal Songfestival in Utrecht op 23 januari 1963 niet is doorgegaan. De musici van het Metropole Orkest zijn in staking. De bedoeling is dat Annie Palmen drie liedjes zingt waaruit moet worden gekozen. Door de staking zingt zij, begeleid door een geluidsband, deze liedjes voor een selectiecommissie. De tekst van het winnende liedje, Geen Ander van Pieter Goemans, wordt tweemaal gewijzigd - eerst in Een Droombeeld en later in Een Speeldoos. In Londen eindigt Annie Palmen met nul punten op een gedeelde laatste plaats met Noorwegen, Zweden en Finland.

24 FEBRUARI 1964
Anneke Grönloh is op 24 februari 1964 de enige kandidaat tijdens het Nationaal Songfestival. Het programma wordt vanuit Tivoli in Utrecht op televisie uitgezonden. Anneke Grönloh zingt drie liedjes - Jij Bent Mijn Leven, Weer Zingt De Wind en De Vliegende Hollander. Met Jij Bent Mijn Leven vertegenwoordigt zij Nederland op 21 maart 1964 in Kopenhagen tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Anneke Grönloh eindigt met twee punten op de dertiende plaats. De Italiaanse Gigliola Cinquetti wint met Non Ho L'Eta 
(foto: Het Aanzien Van 1964).

13 FEBRUARI 1965
Het negende Nationaal Songfestival wordt van 8 tot 13 februari 1965 op Nederland 2 uitgezonden. Teddy Scholten presenteert in Theater Concordia in Bussum iedere avond een voorronde waarin één artiest drie liedjes zingt. Eén van deze liedjes gaat door naar de finale op 13 februari 1965. Deze formule is door producent Karel Prior bedacht. Gert Timmerman wordt met Waar De Wind De Zomer Vindt vijfde met één punt. Shirley Zwerus krijgt drie punten voor Blijf Bij Mij. Trea Dobbs wordt met Ploem Ploem Jenka derde met zes punten. Ronnie Tobers Geweldig is goed voor acht punten. Het Is Genoeg van Conny Vandenbos wint met dertien punten. Naderhand ontstaat nogal wat opschudding, omdat Het Is Genoeg is geschreven door Johnny Holshuysen en de vrouw van Karel Prior, Joke van Soest. Commercieel gezien is Trea Dobbs de winnaar van dit Nationale Songfestival. Haar Ploem Ploem Jenka wordt een Top 10-succes, terwijl Het Is Genoeg geen hit wordt. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival slaat dit liedje evenmin aan. Het Is Genoeg wordt op 20 maart 1965 elfde dankzij vijf magere puntjes van Noorwegen.

8 FEBRUARI 1966
Op zaterdag 5 februari 1966 presenteert Teddy Scholten de finale van het Nationaal Songfestival vanuit Tivoli in Utrecht. De week voorafgaand aan deze finale is iedere avond op televisie een voorronde te zien waarin één artiest steeds drie liedjes zingt. Het winnende liedje van elke avond gaat naar de finale op 5 februari 1966. Helen Shepherd zingt Wereld, Piet Sybrandy vertolkt Ik Heb Je Lief, Milly Scott brengt Fernando En Filippo, Nog Wel Bedankt is de bijdrage van Bob Bouber en The Luckberries presenteren Dromen Zijn Bedrog. Bob Bouber schrijft geschiedenis door de tekst van Nog Wel Bedankt tijdens de reprise te vergeten! Fernando En Filippo, geschreven door Kees Bruyn en Gerrit den Braber, wint met 52 punten deze nationale finale. Op 5 maart 1966 eindigt Milly Scott met twee punten op de elfde plaats in de finale van het Eurovisie Songfestival in Luxemburg.

22 FEBRUARI 1967
Vanuit De Hooijmijt op de Kloosterhoeve in Harmelen wordt op 22 februari 1967 het Nationaal Songfestival op Nederland 2 uitgezonden. Thérèse Steinmetz zingt zes liedjes waaruit wordt gekozen. Televisiekijkers kunnen per briefkaart hun voorkeur laten blijken. Totaal komen er 14.720 briefkaarten binnen. Op 1 maart 1967 zingt Thérèse Steinmetz nogmaals alle liedjes op televisie. Presentator Leo Nelissen maakt bekend dat zij met Ringe-Dinge-Ding Nederland zal vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Dat wordt op 8 april 1967 in Wenen gehouden. Thérèse Steinmetz eindigt als veertiende met slechts twee punten. Sandie Shaw wint met Puppet On A String.

28 FEBRUARI 1968
Het twaalfde Nationaal Songfestival wordt op 28 februari 1968 vanuit Tivoli in Utrecht op Nederland 2 uitgezonden. Het programma wordt gepresenteerd door Elles Berger. René Frank, Gonnie Baars, Ronnie Tober en Conny Vink zijn de kandidaten. Ronnie Tober zal Nederland op 6 april 1968 in Londen vertegenwoordigen met het liedje Morgen van Joop Stokkermans en Theo Strengers. Er nemen zeventien landen deel aan het Eurovisie Songfestival. Ronnie Tober eindigt met een punt op een gedeelde elfde plaats. De Spaanse Massiel wint met La La La.

26 FEBRUARI 1969
Vanuit het Circustheater in Scheveningen wordt op 26 februari 1969 het Nationaal Songfestival op Nederland 2 uitgezonden. Pim Jacobs is de presentator. Tien liedjes worden gezongen door John Lamers, Conny Vink, Lenny Kuhr, Linda Ross, Frankie Luyten, Anneke Grönloh, Patricia Paay, Rob de Nijs, Dave en Annet Hesterman. Zij worden beoordeeld door een internationale en een nationale jury. De nog onbekende Lenny Kuhr wint met De Troubadour. Zij heeft dit liedje samen met David Hartsema geschreven. Op 29 maart 1969 is Lenny Kuhr in Madrid, tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, één van de vier winnaars. Met de Britse Lulu, de Spaanse Salomé en de Française Frida Boccara eindigt zij met achttien punten bovenaan. 

© Ton van Draanen 2020




Ad Visser: “Alle beschreven nieuwsfeiten op vandaagindemuziek.nl worden samengebracht door het getal. Een simpele datum vormt het spoor door de tijd. Elke dag weer. Een onderlinge samenhang tussen de gebeurtenissen lijkt te ontbreken maar bij elkaar vormen ze een complete levensgeschiedenis van de popmuziek”

#1 Albums

Nummer 1 in de Nederlandse

albumlijst op 17 januari

1970: Let It Bleed 

The Rolling Stones (2 weken 1)

1976: A Night At The Opera

Queen (9 weken 1)


Nummer 1 in de Vlaamse 

albumlijst op 17 januari

Geen nieuwe nummer 1-albums


Nummer 1 in de Waalse 

albumlijst op 17 januari

2004: Les Meilleurs Moments

Star Academy 3 (1 week 1)


Nummer 1 in de Britse

albumlijst op 17 januari

1976: A Night At The Opera

Queen (2 weken 1)

1987: The Whole Story

Kate Bush (2 weken 1)

2010: Lungs - Florence &

The Machine (2 weken 1)


Nummer 1 in de Amerikaanse

albumlijst op 17 januari

1976: Gratitude

Earth Wind & Fire

(3 weken 1)

1998: Let’s Talk About Love

Céline Dion (1 week 1)


Nummer 1 in de Franse 

albumlijst op 17 januari

1998: Titanic

Soundtrack/James Horner

(14 weken 1)


Nummer 1 in de Duitse 

albumlijst op 17 januari

Geen nieuwe nummer 1-albums


Nummer 1 in de Zwitserse

albumlijst op 17 januari

1988: Liebe, Tod & Teufel 

Erste Allgemeine 

Verunsicherung (1 week 1)

1993: The Bodyguard

Soundtrack (4 weken 1)


Nummer 1 in de Oostenrijkse

albumlijst op 17 januari

Geen nieuwe nummer 1-albums


Nummer 1 in de Italiaanse 

albumlijst op 17 januari

2002: Amorematico

Subsonica (1 week 1)

2008: Gianna Best

Gianna Nannini (1 week 1)

 

Nummer 1 in de Deense

albumlijst op 17 januari

2003: 8 Mile – Soundtrack

(2 weken 1)


Nummer 1 in de Zweedse

albumlijst op 17 januari

1997: A Collection Greatest

Hits… And More

Barbra Streisand (4 weken 1)

2008: Daugava

Lars Winnbäck (1 week 1)


Nummer 1 in de Australische

albumlijst op 17 januari

1977: Hotel California

The Eagles (12 weken 1)

1983: The John Lennon Collection

John Lennon (5 weken 1)


Nummer 1 in de 

Nieuw-Zeelandse albumlijst

op 17 januari

1982: Best Of Blondie

(3 weken 1)

1997: Spice – The Spice Girls

(1 week 1)

2003: Brushfire Fairytales

Jack Johnson (2 weken 1)


Nummer 1 in de Canadese

albumlijst op 17 januari

Geen nieuwe nummer 1-albums

#1 Hits

Nummer 1 in de Nederlandse

Top 40 op 17 januari 

1987: Showing Out 

(Get Fresh At The Weekend)

Mel & Kim (4 weken 1)

2009: Ayo Technology

Milow (4 weken 1)


Nummer 1 in de Mega Charts

op 17 januari

2009: Verliefdheid

Jordy van Loon (1 week 1)

2015: Cheerleader – OMI


Nummer 1 in Vlaanderen

op 17 januari

1970: Thanks 

J. Vincent Edwards (5 weken 1)

1987: Suburbia

The Pet Shop Boys (1 week 1)

1998: Torn – Natalie Imbruglia

(7 weken 1)


Nummer 1 in Wallonië

op 17 januari

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in Groot-Brittannië

op 17 januari

1959: The Day The Rains Came

Jane Morgan (2 weken 1)

1998: Never Ever

All Saints (2 weken 1)

2004: All This Time

Michelle McManus (3 weken 1)


Nummer 1 in Billboard

op 17 januari

1903: Down Where The

Wurzburger Flows

Arthur Collins & Byron Harlan

(5 weken 1)

1920: I’ve Got My Captain

Working For Me Now

Al Jolson (2 weken 1)

1931: The Peanut Vendor

Don Azpiazu (7 weken 1)

1976: I Write The Songs

Barry Manilow (1 week 1)

1987: Shake It Down

Gregory Abbott (1 week 1)

1998: Truly Madly Deeply

Savage Garden (2 weken 1)

2009: Just Dance – Lady GaGa

featuring Colby O’Donis

(3 weken 1)


Nummer 1 in Cash Box

op 17 januari

1953: Don’t Let The Stars Get

In Your Eyes – Perry Como

(3 weken 1)

1959: Smoke Gets In Your Eyes

The Platters (4 weken 1)

1976: Convoy – C.W. McCall

(3 weken 1)

1987: Shake You Down

Gregory Abbott (2 weken 1)


Nummer 1 in Record World

op 17 januari

1976: I Write The Songs

Barry Manilow (1 week 1)


Nummer 1 in Frankrijk

op 17 januari

1970: Dans La Maison Vide

Michel Polnareff (2 weken 1)

2009: Tatoue-Moi

Mikelangelo Loconte

(5 weken 1)


Nummer 1 in Duitsland op

17 januari

1972: Is This The Way To

Amarillo – Tony Christie

(1 week 1)

1978: Mull Of Kintyre

Wings (10 weken 1)


Nummer 1 in Zwitserland 

op 17 januari

1993: I Will Always Love You

Whitney Houston (8 weken 1)


Nummer 1 in Oostenrijk

op 18 januari

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in Italië op

17 januari

1959: Julia - Johnny Dorelli

(2 weken 1)

1998: Come Into My Life 

Gala (2 weken 1)


Nummer 1 in Denemarken

op 17 januari

2003: Every Little Part Of Me

Julie (2 weken 1)


Nummer 1 in Zweden

op 17 januari

1997: Un-Break My Heart

Toni Braxton (4 weken 1)


Nummer 1 in Australië op

17 januari

1953: You Belong To Me

Jo Stafford/Dean Martin

(6 weken 1)

2011: Dirty Talk 

Wynter Gordon


Nummer 1 in Nieuw-Zeeland

op 17 januari

1969: Love Child

Diana Ross & The Supremes 

(2 weken 1)

1975: Lovely Lady

John Hanlon (3 weken 1)

1992: I’m Too Sexy

Right Said Fred (1 week 1)

1997: Don’t Speak

No Doubt (3 weken 1)


Nummer 1 in Canada op

17 januari:

1966: No Matter What Shape

The T-Bones (1 week 1)

1976: Fly Robin Fly

Silver Convention (1 week 1)

1987: Everybody Have Fun 

Tonight - Wang Chung 

(1 week 1)

1994: All For Love

Bryan Adams, Rod Stewart & 

Sting (6 weken 1)

2002: Only Time – Enya

(1 week 1)