VandaagindeMuziek.nl

&

Met de muziekgeschiedenis van vandaag, de jarigen en albums en singles die vandaag in Nederland, België, Engeland, Amerika, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Denemarken, Zweden, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland nummer één zijn gekomen.

Jarigen van vandaag

1939: JOHNNY TILLOTSON 

ZANGER USA

1940: JAN CREMER 

SCHRIJVER NEDERLAND

1946: JAN TEN HOOPEN

ZANGER NEDERLAND

1948: CRAIG FROST 

GRAND FUNK RAILROAD 

TOETSENIST

1949: JESSICA LANGE 

ACTRICE USA

1950: MICHEL VAN DIJK

ALQUIN ZANGER

1959: CLINT HOWARD 

ACTEUR USA

1967: RAYMOND VAN BARNEVELD

DARTER NEDERLAND

1968: BEN VAN DER BURG

SCHAATSER NEDERLAND

1972: FROUKJE DE BOTH

PRESENTATRICE NEDERLAND

1976: JOEY LAWRENCE

ACTEUR USA

1976: CAROLINE MAES

ACTRICE BELGIË

1980: WAYLON

(WILLEM BIJKERK)

ZANGER NEDERLAND

1982: JACQUELINE GOVAERT

ZANGERES NEDERLAND

1983: YURI VAN GELDER 

TURNER NEDERLAND

1983: SEBASTIAN INGROSSO

SWEDISH HOUSE MAFIA

DEEJAY/PRODUCER

Songfestival-historie - Nationaal Jaren Zeventig

NATIONAAL SONGFESTIVAL: JAREN 70


11 FEBRUARI 1970
Het veertiende Nationaal Songfestival wordt op 11 februari 1970 rechtstreeks vanuit het Congresgebouw in Den Haag op televisie uitgezonden. Het programma wordt gepresenteerd door Pim Jacobs. Spinnewiel van Saskia en Serge is goed voor vijf punten. Linda van D.C. Lewis krijgt twee punten. Eén punt is er voor de liedjes van Joke Bruijs, Ben Cramer en Rosita Bloom. Ine van den Berg, Tony Anderson, Sandra Reemer en Bonnie St. Claire blijven puntloos. The Hearts Of Soul winnen met Waterman van Pieter Goemans. De drie zusjes uit Harderwijk vertegenwoordigen ons land tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Deze finale wordt op 21 maart 1970 rechtstreeks uitgezonden vanuit de RAI in Amsterdam. Willy Dobbe presenteert deze eindronde die door de Ierse Dana wordt gewonnen met All Kinds Of Everything. The Hearts Of Soul eindigen op de vijfde plaats. (foto: Het Aanzien Van 1970)


24 FEBRUARI 1971
Vanuit NOS Studio 4 in Hilversum wordt op 24 februari 1971 Het Nationaal Songfestival op Nederland 2 uitgezonden. Willy Dobbe presenteert deze vijftiende editie van de liedjeswedstrijd. Saskia en Serge zijn de enige kandidaten. Zij zingen zes liedjes, waaruit de kijkers per briefkaart kunnen kiezen. Uit de 2866 inzendingen blijkt dat men de voorkeur geeft aan Tijd van Gerrit den Braber en Joop Stokkermans. Tijdens de internationale finale het Eurovisie Songfestival op 3 april 1971 in Dublin eindigen Saskia en Serge op de zesde plaats. Sévérine wint voor Monaco met Un Banc Un Arbre Une Rue het Eurovisie Songfestival.


26 FEBRUARI 1972
De NOS besluit in 1972 om het Nationaal Songfestival eens totaal anders aan te pakken. Rechtstreeks vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam wordt op 26 februari 1972 op Nederland 2 een circusprogramma uitgezonden met Willy Dobbe als presentatrice en Barend Barendse (foto) als spreekstalmeester. Tussen de circus-acts door zingen Sandra & Andres Lang Zo Fijn Niet, De Oude Zigeuner en Als Het Om De Liefde Gaat. Alle drie liedjes zijn geschreven door Andres (Dries Holten) en Hans van Hemert. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, die op 25 maart 1972 in het Schotse Edinburgh wordt gehouden, is Als Het Om De Liefde Gaat goed voor een vierde plaats. Vicky Léandros wint voor Luxemburg met Après Toi.


28 FEBRUARI 1973
Net als in 1972 organiseert de NOS op 28 februari 1973 een circusprogramma rondom het Nationaal Songfestival. Het wordt rechtstreeks vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam uitgezonden. Televisieomroepster Viola van Emmenes is de presentatrice. Barend Barendse is wederom de spreekstalmeester. Ben Cramer is de enige kandidaat. Hij zingt Kom Met Mij van Clous van Mechelen, het zelfgeschreven Melodie, De Oude Muzikant van Pierre Kartner en Kom Sylvia Dans Met Mij van Frans Peters en Jacques Zwart. De Oude Muzikant wint met 69 punten. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, die op 7 april 1973 in Luxemburg wordt gehouden, eindigt Ben Cramer op de veertiende plaats. Na de Griekse Vicky Léandros is het dit jaar de beurt aan de Française Annemarie David om voor Luxemburg te winnen met Tu Te Reconnaitras. Net als in 1968 is Cliff Richard dit jaar de gedoodverfde winnaar. Met Power To All Our Friends eindigt hij als derde. Spanje wordt tweede met Eres Tu van de groep Mocedades. Israël doet dit jaar voor het eerst mee. Ei Sham van Ilanit eindigt als vierde.


27 FEBRUARI 1974
Omringd door Lenny Kuhr, Vicky Léandros, Anne-Marie David en Dana zingen Mouth & MacNeal op 27 februari 1974 drie liedjes tijdens het Nationaal Songfestival. Dit zijn Zoals De Oudjes Zongen, Liefste en Ik Zie Een Ster. Het programma wordt op Nederland 2 vanuit De Jaarbeurs in Utrecht uitgezonden. Willem Duys is de presentator. Ik Zie Een Ster wordt met een straatlengte voorsprong eerste. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, die op 8 april 1974 in het Engelse Brighton wordt gehouden, worden Mouth & MacNeal derde - achter ABBA met Waterloo en Gigliola Cinquetti met Si. Met de Engelse versie van hun liedje, I See A Star, bereiken Mouth & MacNeal de achtste plaats in de Engelse hitparade. Dezelfde notering behaalt in Engeland ook Gigliola Cinquetti met Go.


26 FEBRUARI 1975
Op 26 februari 1975 wordt het Nationaal Songfestival vanuit de Jaarbeurs in Utrecht op Nederland 2 uitgezonden. Willem Duys is de presentator. Dit jaar kan er uit drie liedjes worden gekozen: Ik Heb Geen Geld Voor De Trein, Ding A Dong en Circus. Alle drie liedjes worden gezongen door Albert West, Debbie en Teach In. Eén Nederlandse en vier buitenlandse muziekdeskundigen kiezen het liedje. De keuze valt op Ding A Dong, een compositie van Dick Bakker en Will Luikinga. Dit liedje wordt nog eens door de drie kandidaten gezongen. Een jury van honderd personen, afkomstig uit alle Nederlandse provincies, wijst Teach In aan om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. De internationale finale wordt op 22 maart 1975 in het Zweedse Stockholm gehouden. Teach In wint met 152 punten.


18 FEBRUARI 1976
Willem Duys is op 18 februari 1976 de presentator van het twintigste Nationaal Songfestival, dat rechtstreeks vanuit het Congresgebouw in Den Haag op televisie wordt uitgezonden. Er worden vijf liedjes gezongen door Sandra Reemer, Spooky & Sue, Bolland & Bolland, Rosy & Andres en Lucifer. Sandra Reemer wint met The Party Is Over, een liedje van Hans van Hemert. Die heeft hoorbaar zijn inspiratie geput uit Those Were The Days van Mary Hopkin. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival op 3 april 1976, ook in Den Haag en met Corry Brokken als presentatrice, wordt Sandra Reemer negende. Het internationale festival wordt gewonnen door de Britse Brotherhood Of Man met Save Your Kisses For Me.


2 FEBRUARI 1977
Na drie jaar niet in de landstaal te hebben hoeven zingen op het Eurovisie Songfestival wordt dit in 1977 weer verplicht gesteld door de Europese Radio Unie. Vanuit het Congresgebouw in Den Haag wordt op 2 februari 1977 het Nationaal Songfestival op Nederland 2 uitgezonden. De 21ste finale van dit Nederlandse liedjesfestijn wordt gepresenteerd door Ati Dijckmeester. Er worden tien liedjes gezongen door Heddy Lester, Arjan Brass, Bonnie St. Claire, Rita Hovink, Air Bubble, Peter Cook, Loeki Knol, Dick Rienstra en Maggie MacNeal. De jury bestaat uit bekende Nederlanders. Zij kiezen voor de onbekende Heddy Lester en het door Wim Hogenkamp en Frank Affolter geschreven De Mallemolen. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, dat op 7 mei 1977 in Londen wordt gehouden, eindigt Heddy Lester op de twaalfde plaats.


22 FEBRUARI 1978
Vanuit het Congresgebouw in Den Haag wordt op 22 februari 1978 het tweeëntwintigste Nationaal Songfestival op Nederland 2 uitgezonden. Willem Duys is de presentator. Barry Duncan, Harmony, The Internationals en Kimm zijn de kandidaten. De jury, samengesteld uit oud-Songfestival-deelnemers en afgevaardigden van de elf Nederlandse provincies, kiezen ’t Is O.K. van Harmony om Nederland tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival in Parijs te vertegenwoordigen. Op 22 april 1978 eindigt Harmony op de dertiende plaats. Israël wint met A Ba Ni Bi door Izhar Cohen & Alphabeta.


7 FEBRUARI 1979
Het 23ste Nationaal Songfestival wordt op 7 februari 1979 vanuit het RAI Congrescentrum in Amsterdam op Nederland 2 uitgezonden. De presentatie is in handen van Martine Bijl. In tegenstelling tot andere jaren is er dit keer slechts één deelnemer - de groep Xandra rondom zangeres Sandra Reemer. Zij heeft zichzelf een moderne outfit aangemeten waarbij een     lange paardenstaart het meest in het oog springt. Sandra Reemer zingt vijf liedjes. Colorado, geschreven door Gerard Cox en Rob en Ferdi Bolland, wordt gekozen om Nederland op 31 maart 1979 in Jeruzalem te vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Xandra eindigt op de twaalfde plaats met 51 punten. Israël wint, voor de tweede achtereenvolgende keer, met Hallelujah door Milk & Honey.


© Ton van Draanen, 2020 




Ad Visser: “Alle beschreven nieuwsfeiten op vandaagindemuziek.nl worden samengebracht door het getal. Een simpele datum vormt het spoor door de tijd. Elke dag weer. Een onderlinge samenhang tussen de gebeurtenissen lijkt te ontbreken maar bij elkaar vormen ze een complete levensgeschiedenis van de popmuziek”

#1 Albums

Nummer 1 in de Nederlandse

albumlijst op 20 april

1991: Greatest Hits 

The Eurythmics (7 weken 1)

1996: Greatest Hits

Take That (3 weken 1)

2013: To Be Loved

Michael Bublé (2 weken 1)


Nummer 1 in de Vlaamse 

albumlijst op 20 april

Geen nieuwe nummer 1-albums


Nummer 1 in de Waalse 

albumlijst op 20 april

2002: Jenifer – Jenifer

(2 weken 1)


Nummer 1 in de Britse

albumlijst op 20 april

2008: Konk – The Kooks

(1 week 1)


Nummer 1 in de Amerikaanse

albumlijst op 20 april

Geen nieuwe nummer 1-albums


Nummer 1 in de Duitse 

albumlijst op 20 april

2007: Fornika

Die Fantastischen Vier

(1 week 1)


Nummer 1 in de Franse

albumlijst op 20 april

2002: Les Lettres Rouges

Lynda Lemay (2 weken 1)


Nummer 1 in de Zwitserse

albumlijst op 20 april

1986: Dirty Work

The Rolling Stones (1 week 1)

2003: Meteora

Linkin Park (1 week 1)

2008: Rockferry – Duffy

(1 week 1)


Nummer 1 in de Oostenrijkse

albumlijst op 20 april

1997: Romanza 

Andrea Bocelli (1 week 1)

2007: Loose – Nelly Furtado

(1 week 1)


Nummer 1 in de Italiaanse

albumlijst op 20 april

Geen nieuwe nummer 1-albums


Nummer 1 in de Deense

albumlijst op 20 april

2001: ELV1S – 30 # 1 Hits

Elvis Presley (1 week 1)


Nummer 1 in de Zweedse

albumlijst op 20 april

1979: Factory – Factory

(2 weken 1)


Nummer 1 in de Australische

albumlijst op 20 april

1987: Whispering Jack

John Farnham (2 weken 1)

2009: It’s Not Me, It’s You

Lily Allen (1 week 1)


Nummer 1 in de 

Nieuw-Zeelandse albumlijst

op 20 april

1980: Music By Candlelight

Georghe Zamfir (4 weken 1)

2009: Passione – Paul Potts

(1 week 1)


Nummer 1 in de Canadese

albumlijst op 20 april

1991: Mariah Carey

Mariah Carey (2 weken 1)


#1 Hits

Nummer 1 in de Nederlandse 

Top 40 op 20 april

1974: Be My Day – The Cats

(6 weken 1)

1985: We Are The World

USA For Africa (6 weken 1)

2019: Con Calma

Daddy Yankee feat. Snow
(1 week 1)


Nummer 1 in de Mega Charts

op 20 april

1974: Be My Day – The Cats

(3 weken 1)

2013: Koningin Van Alle Mensen

RTL Boulevard United (1 week 1)

2019: Old Town Road

Lil Nas X (3 weken 1)


Nummer 1 in Vlaanderen op

20 april

1991: Joyride – Roxette

(5 weken 1)


Nummer 1 in Wallonië op

20 april

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in Groot-Brittannië

op 20 april

1957: Heart – Max Bygraves

(4 weken 1)

1985: We Are The World

USA For Africa (2 weken 1)

1996: Return Of   The Mack

Mark Morrison (2 weken 1)

2008: 4 Minutes 

(To Save The World)

Madonna & Justin Timberlake

& Timbaland (4 weken 1)


Nummer 1 in Billbaord

op 20 april

1907: I Just Can’t Make My 

Eyes Behave – Ada Jones 

(2 weken 1)

1935: Soon – Bing Crosby

(1 week 1)

1974: TSOP – MFSB 

(2 weken 1)

1991: You’re In Love

Wilson Phillips (1 week 1)

2002: Foolish – Ashanti 

(10 weken 1)


Nummer 1 in Cash Box

op 20 april

1968: Honey 

Bobby Goldsboro (4 weken 1)

1974: T.S.O.P. 

(The Sound Of Philadelphia)

M.F.S.B. (2 weken 1)

1991: Baby Baby

Amy Grant (3 weken 1)

1996: Because You Loved Me

Céline Dion (3 weken 1)


Nummer 1 in Record World

op 20 april

1968: Honey

Bobby Goldsboro (5 weken 1)

1974: T.S.O.P. 

(The Sound Of Philadelphia)

M.F.S.B. (2 weken 1)


Nummer 1 in West-Duitsland 

op 20 april

1981: Shaddap You Face

The Joe Dolce Music Theatre

(2 weken 1)


Nummer 1 in Frankrijk

op 20 april

1985: Johnny, Johnny

Jeanne Mas (2 weken 1)


Nummer 1 in Zwitserland

op 20 april

1980: Weekend

Earth & Fire (1 week 1)


Nummer 1 in Oostenrijk

op 20 april

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in Italië op

20 april

1968: The Ballad Of 

Bonnie  & Clyde

Georgie Fame (1 week 1)

1996: They Don't Care About Us 

Michael Jackson (1 week 1)


Nummer 1 in Denemarken

op 20 april

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in Zweden

op 20 april

2000: Maria Maria

Santana (2 weken 1)

2006: Temple Of Love

BWO (1 week 1)


Nummer 1 in Australië

op 20 april

1957: Cindy Oh Cindy

Eddie Fisher (2 weken 1)

1968: Lady Madonna/

The Inner Light 

The Beatles (2 weken 1)

1992: Under The Bridge

The Red Hot Chili Peppers

(5 weken 1)


Nummer 1 in Nieuw-Zeeland

op 20 april

1984: Reggae Night

Jimmy Cliff (1 week 1)


Nummer 1 in Canada op

20 april

1985: Tears Are Not Enough

The Northern Lights 

(2 weken 1)

1991: I’ve Been Thinking About

You – Londonbeat (2 weken 1)