BOB DYLAN DAGBOEK JAREN 80

 

1980_dylan1980

Op 9 februari 1980 is in de Municipal Auditorium in Charleston in West Virginia het laatste concert van een Amerikaanse tournee die op 1 november 1979 van start is gegaan. Bob Dylan wordt begeleid door gitarist Fred Tackett, toetsenisten Spooner Oldham en Terry Young, bassist Tim Drummond en drummer Jim Keltner. Mona Lisa Young, Regina Havis en Helena Springs zorgen voor de achtergrondvocalen.

 

Van 11 t/m 15 februari 1980 is Bob Dylan in de Muscle Shoals Sound Studio in Sheffield in Alabama op enkele nummers op te nemen voor zijn nieuwe album Saved. De sessie wordt geproduceerd door Jerry Wexler en Barry Beckett. Bassist Tim Drummond, drummer Jim Keltner, toetsenist Spooner Oldham en gitarist Fred Tackett. Terry Young Young, Mona Lisa Young, Clydie King en Regina Havis zorgen voor de achtergrondvocalen.

 

Op 27 februari 1980 treedt Bob Dylan op tijdens de uitreiking van de Grammy Awards in het Shrine Auditorium in Los Angeles. Hij is de winnaar in de categorie Beste Zanger. Hij laat hierbij Joe Jackson, Robert Palmer, Rod Stewart en Frank Zappa achter zich. Tijdens de uitreikingen zingt hij het genomineerde Gotta Serve Somebody van het album Slow Train Coming. De uitreiking van de Grammy Awards wordt rechtstreeks door CBS op televisie uitgezonden.

 

Bob Dylan begint op 17 april 1980 aan een korte tournee door Canada. Hij begint met een serie van vier concerten in de Massey Hall in Toronto. Deze tournee wordt op 25 april 1980 in het Le Theatre Saint-Denis in Montreal afgesloten.

 

Het concert dat Bob Dylan op 20 april 1980 in de Massey Hall in het Canadese Toronto geeft, wordt op verzoek van de zanger op film vastgelegd. Ook de optredens op 19 en 30 april en 5 mei 1980 worden geregistreerd. Bob Dylan hoopt de opnamen in de toekomst te gebruiken voor een speciaal project. In Toronto zing hij Gotta Serve Somebody, I Believe in You,  When He Returns, Ain't Gonna To Hell, Cover Down Break Through, Man Gave Names To All the Animals, Precious Angel, Slow Train Coming, Do Right To Me Baby, Solid Rock, Saving Grace, Saved, What Can I Do For You?, In the Garden, Are You Ready? en Pressing On.

 

Saved van Bob Dylan wordt op 19 juni 1980 op Columbia 365553 uitgebracht. Het album is opgenomen in de Muscle Shoals Sound Studio in Sheffield in de staat Alabama. Bob Dylan wordt begeleid door bassist Tim Drummond, drummer Jim Keltner, gitarist Fred Tackett en de toetsenisten Spooner Oldham en Terry Young. Clydie King, Regina Havis en Mona Lisa Young zorgen voor de achtergrondvocalen. Saved is geproduceerd door Jerry Wexler en Barry Beckett. Gregg Hamm en Mary Beth McLemore zijn verantwoordelijk voor de techniek op dit 25ste album van Bob Dylan. Saved komt op 12 juli 1980 de Billboard-albumlijst binnen. De LP bereikt slechts de 24ste plaats. In ons land bereikt Saved de 28ste plaats in de LP Top 50.

 

Op 17, 18, 19 en 20 april 1980 treedt Bob Dylan op de Massey Hall in Toronto in Canada op. Caribbean Wind dat de eerste dag wordt opgenomen is één van de tracks op de verzamelbox album Biograph die op 7 november 1985 in de platenwinkels ligt. Vóór het concert in Le Theatre Saint-Denis in Montreal op 25 april 1980 worden enkele songs op de band vastgelegd. Deze zijn bestemd voor Solid Rock. Dit album wordt uiteindelijk niet uitgebracht.

 

Met een optreden in Palace Theatre in Albany in de staat New York begint Bob Dylan op 27 april 1980 aan een Amerikaanse tournee die tot 21 mei 1980 duurt. Deze serie wordt afgesloten in de Memorial Hall in Dayton in Ohio.

 

In de zomer van 1980 werken Bob Dylan, producer Chuck Plotkin en diverse muzikanten aan de opnamen van het album Shot Of Love dat in augustus 1981 in de platenwinkels ligt.

 

Bob Dylan is van 9 november tot 4 december 1980 aan het toeren door de Verenigde Staten. Hij wordt begeleid door gitarist Fred Tackett, toetsenist Willie Smith, bassist Tim Drummond en drummer Jim Keltner. Clydie King, Carolyn Dennis en Regina Havis zorgen voor de achtergrondvocalen.

 

1981

1981_mikebloomfieldMike Bloomfield wordt op 15 februari 1981 dood in zijn auto in San Francisco gevonden. Hij blijkt te zijn overleden aan een overdosis. De gitarist speelt begin jaren zestig in The Paul Butterfield Blues Band. Bovendien is Mike Bloomfield een veelgevraagde studiomuzikant. Hij is één van de muzikanten op Highway 61 Revisited van Bob Dylan. Deze LP is op 30 augustus 1965 uitgebracht. Mike Bloomfield is 37 jaar geworden.

 

Voor zijn album Saved is Bob Dylan in 1980 genomineerd voor een Grammy Award in de categorie “Best Inspirational Performance”. Bij de uitreiking op 25 februari 1981 in Los Angeles gaat de prijs naar Debby Boone voor haar album With My Song I Will Praise Him.

 

Bob Dylan, de gitaristen Fred Tackett en Steve Ripley, toetsenist Willie Smith, bassist Tim Drummond, drummer Jim Keltner en de zangeressen Clydie King, Carolyn Dennis, Regina Havis en Madelyn Quebec beginnen op 10 juni 1981 aan een tournee door Noord-Amerika en Europa die tot

25 juli 1981 zal duren.

 

Met een optreden in het Stade Municipal des Minimes in het Franse Toulouse begint Bob Dylan op 21 juni 1981 aan een uitgebreide tournee door Europa die tot eind juli 1981 zal duren. Bob Dylan wordt begeleid door de gitaristen Fred Tackett en Steve Ripley, toetsenist Willie Smith, bassist Tim Drummond en drummer Jim Keltner. Carolyn Dennis, Regina Havis, Madelyn Quebec en Regina Havis zorgen voor de achtergrondvocalen. Nederland wordt dit keer niet door Bob Dylan aangedaan.

 

In het kader van zijn Europese tournee geeft Bob Dylan op 26 juni 1981 het eerste van zes concerten in Earls Court in Londen. De dichter/zanger is vijf dagen eerder in Frankrijk met deze tournee van start gegaan. Bob Dylan blijft tot eind juli 1981 in Europa. Nederland wordt dit keer niet aangedaan.

 

Op 12 augustus 1981 verschijnt op Columbia 37496 Shot Of Love van Bob Dylan. Deze LP wordt over het algemeen beschouwd als een matig Bob Dylan-album met liedjes als Heart Of Mine, Property Jesus, Lenny Bruce, Trouble en Every Grain Of Sand. Op Shot Of Love wordt Bob Dylan begeleid door drummer Jim Keltner, de gitaristen Fred Tackett en Steve Ripley, bassist Tim Drummond, toetsenist Benmont Tench, pianist Carl Pickhardt en saxofonist Steve Douglas. Clydie King, Regina McCrary, Carolyn Dennis en Madelyn Quebec zorgen voor de achtergrondvocalen. Op Heart Of Mine speelt ook Ron Wood van The Rolling Stones sologitaar en Ringo Starr is te horen op percussie.

Shot Of Love komt op 5 september 1981 de Billboard-albumlijst binnen. De plaat blijft op 33 steken.

 

Bob Dylan begint op 16 oktober 1981 aan een Amerikaanse tournee met een concert in het Auditorium in Milwaukee. Ditmaal benadrukt Bob Dylan minder zijn recente bekering tot het christendom. Hij laat de songteksten voor zich (s)preken. Bob Dylan wordt op deze tournee begeleid door de gitaristen Fred Tackett en Steve Ripley, toetsenist Al Kooper, bassist Tim Drummond en de drummers Jim Keltner en Arthur Rosato. De toer wordt op 21 november 1981 afgesloten in het Civic Center Theatre in Lakeland in Florida.

 

1982

In Los Angeles worden op 24 februari 1982 de Grammy Awards voor de 24ste keer uitgereikt. Winnaars zijn o.a. Kim Carnes, John Lennon en Yoko Ono voor de LP Double Fantasy, Quincy Jones, Pat Benatar, Al Jarreau en Sheena Easton. Bob Dylan is genomineerd in de categorie “Best Inspirational Performance” met Shot Of Love van het gelijknamige album. De Grammy Award gaar naar B.J. Thomas voor zijn uitvoering van Amazing Grace.

 

Bob Dylan wordt op 15 maart 1982 geïntroduceerd in The Songwriters Hall of Fame.

 

Een Amerikaanse vredesweek begint op 6 juni 1982 met een concert in The Rose Bowl in Pasadena in Californië. Er wordt opgetreden door Bob Dylan Tom Petty, Crosby, Stills & Nash, Joan Baez, Stevie Wonder, Stevie Nicks en Jackson Browne. Bob Dylan zingt o.a. With God On Our Side, Pirate Looks At Forty, Blowin' In The Wind. Daarnaast zingt hij drie liedjes met Joan Baez.

 

1962_hammond_dylan1983

Voor het eerst sinds jaren wordt Bob Dylan op 16 februari 1983 in Greenwich Village in New York gesignaleerd. Hij komt kijken naar Levon Helm en Rick Danko van The Band die optreden in het Hard Rock Café.

 

Op 27 maart 1983 verschijnt de videoband John Hammond - From Bessie Smith to Bruce Springsteen. John Hammond is de man die Bob Dylan in 1962 (foto) aan een platencontract heeft geholpen. In deze documentaire zijn interviews te zien met o.a. Count Basie, Bruce Springsteen, Milt Hinton, Buck Clayton, dichter Allen Ginsberg, schrijver Nat Hentoff en John Hammond’s zuster Rachel Breck. Ook zijn er opnamen van Bob Dylan te zien uit het televisieprogramma The World Of John Hammond die op 10 september 1975 in de WTTW-TV Studios in Chicago zijn opgenomen.

 

Infidels wordt op 27 oktober 1983 uitgebracht. Bob Dylan heeft dit album samen met Mark Knopfler geproduceerd. De opnamen zijn gemaakt in de Power Station-studio in New York. Bob Dylan wordt begeleid door drummer/percussionist Sly Dunbar, bassist Robbie Shakespeare, ex-Rolling Stones-gitarist Mick Taylor, gitarist Mark Knopfler en toetsenist Alan Clark. Samen met Clydie King zingt Bob Dylan Union Sundown. Andere tracks op deze LP zijn Jokerman, Sweetheart Like You, Neighborhood Bully, License To Kill, Man Of Peace, I And I en Don't Fall Apart On Me Tonight. Op 12 november 1983 komt Infidels de Nederlandse LP Top 50 binnen. Het album bereikt de twaalfde plaats. In de Billboard-albumlijst blijft Infidels op twintig steken. In Engeland is dit album goed voor een negende plaats.

 

1984

Bob Dylan is op 22 maart 1984 te gast in het NBC-televisieprogramma Late Night With David Letterman. Naast een gesprek met de presentator zingt Bob Dylan Don't Start Me To Talkin', License To Kill en Jokerman. Hij wordt begeleid door gitarist Justin Poskin, bassist Tony Marisco en drummer Charlie Quintana.

 

Aan de vooravond van een Europese tournee geeft Bob Dylan met de muzikanten die hem op deze tournee zullen begeleiden op 23 mei 1984 een optreden in het Beverly Theatre in Los Angeles in Californië. Op deze tournee wordt Bob Dylan begeleid door ex-Rolling Stones-gitarist Mick Taylor, ex-Small Faces-toetsenist Ian MacLagan, bassist Gregg Sutton en drummer Colin Allen.

 

Bob Dylan begint op 28 mei 1984 aan een Europese tournee met een optreden in deArena in Verona in Italië. Op 4 en 6 juni 1984 staat hij in Ahoy’ Rotterdam. Bob Dylan zingt tijdens deze concerten o.a. Highway 61 Revisited, Jokerman, All Along The Watchtower, Just Like A Woman, Maggie's Farm, License To Kill, Tangled Up In Blue, It Ain't Me, Babe, It's Alright, Ma (I'm Only Bleeding), It's All Over Now Baby Blue, Masters Of War, Ballad Of A Thin Man, Every Grain Of Sand, Like A Rolling Stone, Girl Of The North Country, Don't Think Twice It's All Right, Tombstone Blues en Forever Young.

 

1984_wembleyHighway 61 Revisited, Maggie's Farm, It Ain't Me Babe, Tangled Up In Blue en Masters Of War die op

7 juli 1984 in het Wembley-stadion in Londen in Engeland worden opgenomen, zijn bestemd voor het album Real Life die in november 1984 wordt uitgebracht. Ook I & I 2 en Girl Of The North Country die Bob Dylan op 8 juli 1984 in het Kasteel in Slane in Ierland zingt, komen op Real Life terecht. U2 verzorgt een verrassingsoptreden tijdens dit laatste concert van Bob Dylan’s Europese tournee. Zij spelen Leopard Skin Pill Box Hat en Blowin' In The Wind.

 

Eind juli 1984 is Bob Dylan in de Delta Sound Studio in New York om Driftin' Too Far From Shore, Firebird, Who Loves You More (Baby I Do), het instrumentale Groovin' At Delta, Straight A's In Love en The Very Thought On You op te nemen. Hij wordt begeleid door Rolling Stones-gitarist Ron Wood, bassist John Paris en drummer Anton Fig. Zijn vriendin Carolyn Dennis, Peggi Blu, Annette May Thomas, Madelyn Quebec en Muffy Hendrix zorgen voor de achtergrondvocalen. Driftin' Too Far From Shore is één van de tracks op het album Knocked Out Loaded die op 14 juli 1986 wordt uitgebracht.

 

Op 29 november 1984 wordt Real Live op Columbia 39944 uitgebracht. In de Billboard-albumlijst komt de CD niet verder dan 115. In Engeland blijft Real Live op 54 steken. In ons land is de CD geen succes. Op Real Live staan Highway 61 Revisited, Maggie's Farm, I And I, License To Kill, It Ain't Me, Babe, Tangled Up In Blue, Masters Of War, Ballad Of A Thin Man, Girl Of The North Country en Tombstone Blues.

 

In december 1984 heeft Bob Dylan gitarist Ira Ingber, bassist Carl Sealove, drummer Don Heffington, toetsenist Vince Melamed en zangeres Madelyn Quebec opgetrommeld om hem in de Cherokee Studio in New York te begeleiden op New Danville Girl en Something's Burning Baby. Something's Burning Baby is één van de tracks op het album Empire Burlesque die op 30 mei 1985 wordt uitgebracht.

 

1985_usaforafrica1985

Na de uitreiking van de American Music Awards wordt op 28 januari 1985 in de A&M Studio in Los Angeles een benefietsingle opgenomen voor de noodlijdende bevolking van Ethiopië. We Are The World is geschreven door Michael Jackson en Lionel Richie. Het lied wordt gezongen door een groot aantal gerenommeerde  Amerikaanse artiesten als Diana Ross, Paul Simon, Bob Dylan, Billy Joel, Kim Carnes, Dionne Warwick, Smokey Robinson, Bette Midler, Stevie Wonder, Al Jarreau, Tina Turner en Bruce Springsteen. We Are The World, geproduceerd door Quincy Jones, wordt op 7 maart 1985 uitgebracht. Het wordt één van de best verkochte singles van 1985. Het project USA For Africa brengt in totaal ruim zestig miljoen dollar op. Foto: Bob Dylan, Kim Carnes en Lindsey Buckingham.

 

In februari en maart 1985 is Bob Dylan in de Cherokee Studio in Hollywood om vijf tracks op te nemen voor zijn nieuwe album Empire Burlesque - I'll Remember You, Emotionally Yours, Trust Yourself, Seeing The Real You At Last, het instrumentale Maybe Someday en Dark Eyes. Voor de begeleiding zorgen gitarist Mike Campbell, toetsenist Benmont Tench, de bassisten Howie Epstein en Bob Glaub en de drummers Jim Keltner en Don Heffington. Madelyn Quebec is als achtergrondzangeres aanwezig.

 

Ook in de Shakedown Sound Studio in New York worden in maart 1985 enkele liedjes voor Empire Burlesque opgenomen. Voor de begeleiding zorgen bassist Robbie Shalespeare, drummer Sly Dunbar, de gitaristen Mick Taylor, Ted Perlman, Al Kooper, Stuart Kimball, Syd

McGuiness en de blazers van The Urban Blight Horns. Madelyn Quebec zorgt voor de achtergrondzang. Opgenomen worden Tight Connection To My Heart (Has Anybody Seen My Love), When The Night Comes Falling From The Sky, When The Night Comes Falling From The Sky, Never Gonna Be The Same Again en Waiting To Get Beat.

 

1985_sly_robbieIn de RPM Recording Studio in New York speelt Bob Dylan in april 1985 mondharmonica op No Name On The Bullet van Sly Dunbar en Robbie Shakespeare. De track is bestemd voor hun album Lanquage Barrier die op 5 augustus 1985 wordt uitgebracht.

 

Empire Burlesque van Bob Dylan ligt vanaf

30 mei 1985 in de platenwinkels. Op dit album staan Tight Connection to My Heart (Has Anybody Seen My Love), Seeing the Real You at Last, I'll Remember You, Clean-Cut Kid, Never Gonna Be the Same Again, Trust Yourself, Emotionally Yours, When the Night Comes Falling from the Sky, Something's Burning, Baby en Dark Eyes. Op 22 juni 1985 komt de CD de Engelse albumlijst binnen. Empire Burlesque bereikt de elfde plaats. In ons land blijft het album op twaalf steken. In Amerika is Empire Burlesque goed voor een 33-ste plaats in de Billboard-albumlijst.

 

Op initiatief van Bob Geldof vindt op 13 juli 1985 in het Wembley- stadion in Londen en in het John F. Kennedy-stadion in Philadelphia de grootste popmanifestatie van de vorige eeuw plaats. Tijdens Live Aid zien anderhalf miljard televisiekijkers in 160 landen optredens van o.a. Status Quo, Led Zeppelin, The Who, Queen, Paul McCartney, Mick Jagger, David Bowie, Sting, Phil Collins, Ultravox, Elvis Costello, Daryl Hall & John Oates, Tina Turner, Alison Moyet, Bob Dylan en Queen. Het zestien uur durende spektakel levert 70 miljoen dollar op voor de slachtoffers van de hongersnood in Afrika. Tijdens zijn optreden in het John F. Kennedy-stadion in Philadelphia wordt Bob Dylan begeleid door Keith Richards en Ron Wood van The Rolling Stones. Zij spelen Ballad Of Hollis Brown, When The Sip Comes In en Blowin' In The Wind.

 

1985_sun_cityIn de zomer van 1985 wordt Bob Dylan door Steve Van Zandt gevraagd mee te werken aan de single Sun City van The Artists United Against Apartheid. Andere artiesten die aan deze benefietsingle voor The Africa Fund in New York meewerken zijn o.a. Pat Benatar, Afrika Bambataa, Bono, Jackson Browne, Will Downing, The Fat Boys, Miles Davis, George Clinton, Bob Geldof, Daryl Hall, Herbie Hancock, Clarence Clemons, Zak Starkey, Ringo Starr, Peter Wolf, Pete Townshend, Bonnie Raitt, Lou Reed, Ruben Blades en Bruce Springsteen. Op 23 november 1985 komt Sun City van The Artists United Against Apartheid de Nederlandse Top 40 binnen. De single (Manhattan 20 0927) bereikt de derde plaats. Ook verschijnt er een album waaraan alle artiesten bijdragen leveren. In ons land bereikt deze LP de 24ste plaats in de albumlijst. De opbrengst van The Artists United Against Apartheid is bestemd voor politieke gevangenen in Zuid Afrika.

 

Op 22 september 1985 staat Bob Dylan wederom op een benefietconcert. Hij treedt op tijdens Farm Aid van Willie Nelson in met in Memorial Stadium in Champaign in Illinois. Op Clean-Cut Kid, I'll Remember You, Trust Yourself, That Lucky Old Sun en Maggie’s Farm wordt Bob Dylan begeleid door Tom Petty & The Heartbreakers.

 

In een box van vijf LP’s of CD’s wordt op 7 november 1985 Biograph van Bob Dylan uitgebracht. Biograph bestaat uit 53 songs van Bob Dylan waarvan er achttien niet eerder op plaat zijn verschenen. De tracks zijn Lay, Lady, Lay (Nashville Skyline 1968), Baby, Let Me Follow You Down (Bob Dylan, 1962), If Not for You (New Morning, 1970), I'll Be Your Baby Tonight (John Wesley Harding, 1967), I'll Keep It With Mine (opgenomen op 14 januari 1965),  The Times They Are A-Changin' (The Times They Are A-Changin', 1964), Blowin' In The Wind (Freewheelin', 1963), Masters Of War (Freewheelin', 1963), The Lonesome Death of Hattie Carroll (The Times They Are A-Changin', 1964), Percy's Song, (opgenomen op 23 oktober 1963), Mixed Up Confusion (een single uit November 1962), Tombstone Blues (Highway 61 Revisited, 1965), The Groom's Still Waiting At The Altar (de B-kant van de CD-single Shot of Love, 1981), Most Likely You Go Your Way And I'll Go Mine (Before The Flood, 1974), Like A Rolling Stone (Highway 61 Revisited, 1965), Lay Down Your Weary Tune (opgenomen op 24 oktober 1963), Subterranean Homesick Blues (Bringing it all Back Home, 1965), I Don't Believe You (She Acts Like We Never Have Met) (live opgenomen op 6 mei 1966), Visions Of Johanna (live opgenomen op 26 mei 1966), Every Grain of Sand (Shot Of Love 1981), Quinn The Eskimo (The Mighty Quinn) (opgenomen in juli 1967), Mr. Tambourine Man (Bringing it all Back Home, 1965), Dear Landlord (John Wesley Harding, 1967), It Ain't Me Babe (Another Side Of Bob Dylan, 1964), You Angel You (Planet Waves, 1974) , Million Dollar Bash (The Basement Tapes, 1975), To Ramona (Another Side Of Bob Dylan, 1964), You're a Big Girl Now (een versie in september 1974 in New York is opgenomen), Abandoned Love (opgenomen in juli 1975), Tangled Up in Blue (Blood On The Tracks, 1975), It's All Over Now Baby Blue (live opgenomen op 17 mei 1966), Can You Please Crawl Out Your Window (single uit December 1965), Positively 4th Street (single uit september 1965), Isis (live opgenomen op 4 december 1975), Jet Pilot (opgenomen in oktober 1965), Caribbean Wind (opgenomen in april 1981), Up To Me (opgenomen in September 1974), Baby, I'm In The Mood For You (opgenomen op 9 juli 1962), I Wanna Be Your Lover (opgenomen in oktober 1965), I Want You (Blonde on Blonde, 1966), Heart of Mine (live opgenomen in augustus 1981), On a Night Like This (Planet Waves, 1974), Just Like A Woman (Blonde On Blonde, 1966), Romance In Durango (live opgenomen op 4 december 1975), Señor (Tales of Yankee Power) (Street Legal, 1978), Gotta Serve Somebody (Slow Train Coming, 1979), I Believe In You (Slow Train Coming, 1979), Time Passes Slowly (New Morning, 1970), I Shall Be Released (Greatest Hits II, 1971), Knockin' On Heaven's Door (Pat Garrett & Billy The Kid, 1973), All Along The Watchtower (Before The Flood, 1974), Solid Rock (Saved 1980) en Forever Young (opgenomen in juli 1973). Biograph komt op 7 december 1985 de Billboard-albumlijst binnen. De box bereikt de 33ste plaats.

 

1987_rubincarterDe Amerikaanse bokser RubinHurricane’ Carter wordt in 1967 tot driemaal levenslang veroordeeld voor een drievoudige moord. Die zou hij in 1966 hebben gepleegd in Patterson in New Jersey. Over deze zaak schrijft Bob Dylan in 1975 het lied Hurricane. Mede hierdoor komt er een nieuw onderzoek naar de moord.

RubinHurricane

 ’ Carter wordt uiteindelijk op 8 november 1985 vrijgesproken. In 1999 speelt Denzil Washington de hoofdrol in een film over het leven van de bokser. Het levert hem een Golden Globe als beste acteur op.

In het Whitney Museum in New York wordt op 13 november 1985 een tentoonstelling geopend ter gelegenheid van het 25-jarig artiestenjubileum van Bob Dylan.

In de Church Studios in London is Bob Dylan op 22 november 1985 voor opnamen van het televisieprogramma The Old Grey Whistle Test.

Hij wordt begeleid door gitarist David Stewart, drummer Clem Burke, toetsenist Patrick Seymour en bassist John McKenzie. De opnamen worden op 26 november 1985 op BBC 2 uitgezonden.

1986

Op 31 januari 1986 wordt Desiree Gabrielle Dennis-Dylan geboren. Zij is de dochter van Bob Dylan en achtergrondzangeres Carolyn Y. Dennis. Zij ontmoeten elkaar in 1978 tijdens de opnamen van het album Street Legal. Desiree Gabrielle heeft twee achternamen gekregen, zodat zij op latere leeftijd zelf kan beslissen welke naam zij wil gebruiken. Zij heeft voor Desiree Gabrielle Dylan gekozen en werkt geregeld met haar vader samen.

In Amerika is 20 januari 1986 voor het eerst Martin Luther King Day. Sindsdien is de derde maandag in januari een nationale feestdag in Amerika. Bob Dylan, Eddie Murphy, The Pointer Sisters, Wynton Marsalis, Bill Cosby en initiatiefnemer Stevie Wonder zijn enkele artiesten die tijdens herdenkingsconcerten in de hoofdstad Washington, Atlanta en New York optreden.

Albert Grossman, die in de jaren zestig en zeventig de manager is van Janis Joplin en Bob Dylan, overlijdt op 25 januari 1986 aan een hartaanval aan boord van een vliegtuig dat onderweg is van Amerika naar Engeland.

1986_dylan_petty_howieBob Dylan gaat samen met Tom Petty & The Heartbreakers op tournee. Deze True Confessions Tour start op 5 februari 1986 met een concert in het Athletic Park in Wellington in New Zeeland. Van 10 februari tot 1 maart 1986 worden concerten gegeven in Australië, gevolgd door Japan. Deze serie wordt op 10 maart 1986 afgesloten in de Budokan Hall in Tokio. Madelyn Quebec, Debra Byrd, Elisecia Wright en Queen Esther Morrow zorgen voor de achtergrondvocalen. Op 9 juni 1986 begint het Amerikaanse gedeelte van de True Confessions Tour.

Op 8 februari 1986 komt Born Yesterday van The Everly Brothers de Billboard-albumlijst binnen. De Lp bereikt de 83-ste plaats. Op Born Yesterday staat een cover-versie van Abandoned Love. Deze song heeft Bob Dylan in 1975 opgenomen tijdens de sessies van het album Desire. Abandoned Love wordt in november 1985 uitgebracht op het verzamel-album Biograph van Bob Dylan.

1966_manuel_dylan_blondeRichard Manuel pleegt op 4 maart 1986 zelfmoord. De toetsenist van The Band hangt zichzelf op in een motel in Winker Park in Florida. Hij wordt begraven in zijn geboorteplaats Stratford in Canada.

Eric Clapton heeft zijn bewondering voor Richard Manuel nooit onder stoelen of banken gestoken. Hij brengt een ode aan zijn overleden collega in Holy Mother.

 

Dit liedje staat op het album August dat in november 1986 wordt uitgebracht. Ook Robbie Robertson, ex-zanger van The Band, zingt over Richard Manuel in Fallen Angel op zijn eerste solo-album uit 1987. Bijgaande foto is gemaakt in 1966 als Richard Manuel en Bob Dylan luisteren naar een proefpersing van de LP Blonde On Blonde.

In juni 1986 (waarschijnlijk 4 juni) trouwt Bob Dylan met gospelzangeres Carolyn Y. Dennis. Zij ontmoeten elkaar in 1978 tijdens de opnamen van het album Street Legal. Zij is één van de achtergrondzangeressen. Carolyn Dennis heeft ook meegewerkt aan albums van o.a. Stevie Wonder en Bruce Springsteen. In oktober 1992 gaan Bob Dylan en Carolyn Dennis uit elkaar.

In het kader van zijn True Confessions Tour gaat Bob Dylan op 9 juni 1986 voor het eerst in vijf jaar op tournee door Amerika. Het eerste concert is in San Diego. De True Confessions Tour is op 5 februari 1986 in Nieuw-Zeeland van start gegaan. Bob Dylan wordt begeleid door Tom Petty & The Heartbreakers. Het laatste concert is op 6 augustus 1986 in de Mid-State Fairgrounds in Pasa Robles in Californië.

Op 14 juli 1986 wordt op Columbia 40439 Knocked Out Loaded uitgebracht. Bob Dylan wordt begeleid door o.a. T. Bone Burnett, James Jamerson jr., Al Kooper, Raymond Lee Pounds en Tom Petty & The Heartbreakers. Op Knocked Out Loaded staan You Wanna Ramble, They Killed Him, Driftin' Too Far From Shore, Precious Memories, Maybe Someday, Brownsville Girl, Got My Mind Made Up en Under Your Spell. Knocked Out Loaded komt op 2 augustus 1986 de Billboard-albumlijst binnen en blijft op een teleurstellende 53ste plaats steken. In Engeland komt Knock Out Loaded niet verder dan 35. In ons land bereikt de CD de 25ste plaats. Knock Out Loaded is in de lente van 1986 opgenomen.

Bob Dylan & Tom Petty & The Heartbreakers geven op 15, 16 en 17 juli 1986 concerten de Madison Square Garden in New York. Ron Wood van The Rolling Stones is met zijn vrouw Jo Howard, hun dochter Leah van zeven en zijn zoon uit zijn eerste huwelijk Jessie James van negen naar één van de concerten gekomen. Nummers die worden gespeeld zijn o.a. Just Like A Woman, Like A Rolling Stone (een duet met Tom Petty), It's Alright Ma (I'm Only Bleeding), Girl From The North Country, Lenny Bruce, When The Night Comes Falling, Ballad Of A Thin Man, I'll Remember You en Knockin' On Heaven's Door (een duet met Tom Petty).

In Toronto in Canada komen op 10 oktober 1986 zo’n duizend mensen af op een verrassingsconcert van Bob Dylan en Fiona Flanagan. Na tweeëneenhalf uur wachten stapt Bob Dylan het podium op. Hij speelt een paar noten op zijn gitaar. Daarna ziet het publiek Fiona Flanagan die een lied playbackt. Het zogenaamde concert blijkt een scène te zijn voor de film Hearts Of Fire. Deze film is nooit in de bioscoop te zien geweest. Hij verdwijnt onmiddellijk in de videotheek. Op 20 oktober 1987 ligt de soundtrack in de CD-winkel.

 

1987

Samen met George Harrison, John Fogerty en Jessie Ed Davis verzorgt Bob Dylan op 19 februari 1987 een gastoptreden tijdens een show van zanger Taj Mahal in de Palomino Club in Hollywood in Californië.

Op 11 maart 1987 treedt Bob Dylan op tijdens The George Gerswin Gala in The Brooklyn Acadamy Of Music in New York.

Bon Dylan geeft op 20 april 1987 een verrassingsoptreden tijdens een concert van de Ierse groep U2 in het Forum in Los Angeles.

1987_bob_gratefulIn het Schaefer Stadium in Foxboro in Massachusetts geeft Bob Dylan op

4 juli 1987 het eerste van zes stadion-concerten. Op zijn tournee door de Verenigde Staten wordt hij begeleid door The Grateful Dead. De volgende live-data zijn op 10 juli 1987 in het John F. Kennedy Stadium in Philadelphia, op 12 juli 1987 in het Giants Stadium in East Rutherford in New Jersey, op 19 juli 1987 in het Autzen Stadium in Eugene in Oregon, op 24 juli 1987 in het Oakland Stadium in Californië en op 26 juli 1987 in het stadion van Anaheim in Californië. Van deze shows verschijnt in februari 1989 een live-registratie op het album Dylan & The Dead. De plaat komt op 18 februari 1989 de Billboard-albumlijst binnen. Dylan & The Dead haalt de 37ste plaats. The Grateful Dead bestaat uit zanger/gitarist Jerry Garcia, gitarist Bob Weirr, bassist Phil Lesh, toetsenist Brent Mydland en drummers Billy Kreutzmann en Mickey Hart.

Producer en talentscout John Hammond overlijdt op 10 juli 1987 in New York. Hij is de ontdekker van o.a. Billie Holiday, Bob Dylan, Aretha Franklin, George Benson en Bruce Springsteen. Hij heeft hun platen voor Columbia Records geproduceerd. Ook is John Hammond de eerste die een jazz-concert op de plaat vastlegt. Dit betreft het beroemde concert van Benny Goodman op 16 januari 1938 in de Carnegie Hall in New York. John Hammond is 76 jaar geworden.

Op 5 september 1987 start een Europese tournee met een optreden in het Hayarkon Park in Tel Aviv in Israël. Na concerten in Zwitserland, Italië en West- en Oost-Duitsland staat Bob Dylan op 19 september 1987 in Ahoy’ Rotterdam. De serie wordt op 17 oktober 1987 afgesloten met het laatste van vier concerten in de Wembley Arena in Londen.

1988_halloffame1988

Bob Dylan, The Beach Boys, The Beatles, The Drifters, The Supremes, Berry Gordy jr., Woody Guthrie, Ledbelly en Les Paul worden op 20 januari 1988 geïntroduceerd in de Rock And Roll Hall Of Fame. Paul McCartney weigert naar de plechtigheid in New York te komen. Hij wil niet met George Harrison en Ringo Starr op één podium staan, omdat de drie ex-Beatles nog steeds meningsverschillen hebben. Mike Love van The Beach Boys beledigt in zijn dankwoord bijna iedereen in de muziekindustrie. Vooral Diana Ross, Paul McCartney, Bruce Springsteen en Mick Jagger krijgen er van langs.

Op 19 mei 1988 verschijnt Down In The Groove op Columbia 40957. Op dit album staan Let's Stick Together, When Did You Leave Heaven?, Death Is Not The End, Had A Dream About You Baby, Ugliest Girl In The World, Silvio, Ninety Miles An Hour (Down A Dead End Street), Shanendoah, Rank Strangers To Me, Got Love If You Want It en The Usual. Op Had A Dream About You Baby wordt Bob Dylan begeleid door Eric Clapton en Rolling Stones-gitarist Ron Wood, die voor deze gelegenheid de basgitaar speelt.

Op 7 juni 1988 begint Bob Dylan aan een Amerikaanse tournee die ruim drie maanden zal duren. Hij wordt begeleid door gitarist G.E.Smith, bassist Kenny Aaronson en drummer Christopher Parker. De toer begint in Concord in Californië en eindigt op 16 september 1988 in de Radio City Music Hall in New York.

1988_traveling_wilburysThe Traveling Wilburys is een hobby-groep van Bob Dylan (Lucky Wilbury), Jeff Lynne (Otis Wilbury), George Harrison (Nelson Wilbury), Tom Petty (Charlie Wilbury) en Roy Orbison (Lefty Wilbury) die op 25 oktober 1988 de eerste CD uitbrengt - Volume 1/Traveling Wilburys. Op dit album staan Handle With Care, Dirty World, Rattled, Last Night, Not Alone Any More, Congratulations, Heading For The Light, Margarita, Tweeter And The Monkey Man en End Of The Line. Volume 1/Traveling Wilburys komt op 12 november 1988 de Nederlandse Album Top 100 binnen. De CD haalt de zeventiende plaats. Handle With Care, met op de B-kant Margarita, komt op 26 november 1988 de Nederlandse Top 40 binnen. De single bereikt de 24ste plaats. De opvolger, Ed Of The Line, blijft in maart 1989 in de tipparade steken. Het succes van The Traveling Wilburys wordt overschaduwd door de plotselinge dood van Roy Orbison op 6 december 1988. Hij is 52 jaar geworden.

1989

Tijdens een concert van The Grateful Dead in The Forum in Inglewood in Californië geeft Bob Dylan op 12 februari 1989 een verrassingsoptreden.

1089_bob_kerry_andersonMet een optreden in het Christinehof Castle in het Zweedse Andarum begint Bob Dylan op 27 mei 1989 aan een uitgebreide wereldtournee die op 15 november 1989 eindigt in het Performing Arts Center in Tampa in Florida.

Op 10 juni 1989 staat hij in de Statenhal in Den Haag. Op deze tournee wordt Bob Dylan begeleid door gitarist G.E. Smith, de bassisten Kenny Aaronson (foto) en Tony Garnier en drummer Christopher Parker. OP het repertoire staan o.a. Don't Think Twice It's All Right, Masters Of War, Positively 4th Street, I'll Be Your Baby Tonight, Highway 61 Revisited, Visions Of Johanna, Song To Woody, Everything Is Broken, That Good Am I?, Most Of The Time, Man In The Long Black Coat, Like A Rolling Stone en All Along The Watchtower.

Op 12 september 1989 wordt Oh Mercy uitgebracht op Columbia 45281. Dit album is geproduceerd door Daniel Lanois. Naast Bob Dylan is hij ook als muzikant op Oh Mercy te horen. Verder wordt Bob Dylan begeleid door o.a. de gitaristen Mason Ruffner, Brian Stoltz, bassist Tony Hall, percussionisten Daryl Johnson en Cyril Neville en drummer Willie Green. Op Oh Mercy staan Political World, Where Teardrops Fall, Everything Is Broken, Ring Them Bells, Man In The Long Black Coat, Most Of The Time, What Good Am I?, Disease Of Conceit, What Was It You Wanted? en Shooting Star. De CD komt op 7 oktober 1989 de Billboard-albumlijst binnen. Oh Mercy blijft op dertig steken. In Engeland is het album goed voor een zesde plaats. In ons land blijft Oh Mercy op 28 steken.

In de Bellmont Hall Recording Studio in Bellmont in Indiana neemt Bob Dylan op 20 november 1989 People Get Ready. De song is bestemd voor de soundtrack van de bioscoopfilm Flashback die op 30 januari 1990 wordt uitgebracht. In deze film van Franco Amurri spelen Dennis Hopper, Kiefer Sutherland en Carol Kane de hoofdrollen.

Retour hoofdpagina: Bob Dylan Dagboek

Bronnen: Bob Dylan.com; Michael Krogsgaard; Glen Dundas; diverse internetsites; archief Ton van Draanen; British Hit Singles van David Roberts; British Hit Albums van Paul Gambaccini, Tim en Jonathan Rice; Billboard Top Pop Singles & Albums van Joel Whitburn; Hitdossier en Albumdossier van Johan van Slooten.

© Ton van Draanen, 2005. Retour hoofdpagina: www.vandaagindemuziek.nl