EUROVISIE SONGFESTIVAL: JAREN 80

 

19 APRIL 1980

In 1978 en 1979 is het Eurovisie Songfestival door IsraŽl gewonnen. Het is gebruikelijk dat de volgende finale van dit internationale liedjesfestijn in het winnende land wordt gehouden. Omdat de IsraŽlische Omroep IBA krap bij kas zit, neemt de NOS in 1980 de organisatie op zich. Het programma wordt op 19 april 1980 op televisie uitgezonden vanuit het Congresgebouw in Den Haag. De Ierse Johnny Logan wint met Whatís Another Year. De Duitse Katja Ebstein doet voor de derde keer mee. Zij wordt ditmaal tweede met het liedje Theater. Maggie MacNeal eindigt op de vijfde plaats met het zelfgeschreven Amsterdam. Het Belgische trio Telex wordt zeventiende met Eurovision.

 

4 APRIL 1981

In het Ierse Dublin wint Bucks Fizz op 4 april 1981 voor Engeland het 26ste Eurovisie Songfestival met Making Your Mind Up. De Duitse Lena Valaitis wordt, met vier punten verschil, tweede met Johnny Blue. Zij is het er niet mee eens. ďMijn lied is beter dat het knullige Making Your Mind UpĒ, is haar commentaar. De Franse zanger Jean Gabilou is derde met Humanahum. Linda Williams eindigt als negende met Het Is Een Wonder. Deze Nederlandse inzending is geschreven door Cees de Wit en Bart van der Laar. De Belgische Emily Starr wordt dertiende met Samson.

 

24 APRIL 1982

Het 27ste Eurovisie Songfestival wordt op 24 april 1982 in het Engelse Harrogate gehouden. Duitsland wint voor het eerst dit liedjesfestijn dankzij Nicole met Ein Bisschen Frieden. IsraŽl eindigt op de tweede plaats met Hora door Avi Toledano. De Nederlandse Stella, eens van The Hearts Of Soul, wordt voor BelgiŽ vierde met Si Tu Aimes Ma Musique. Bill van Dijk vertegenwoordigt Nederland met Jij En Ik. Met deze compositie van Dick Bakker en Liselore Gerritsen eindigt hij op de zestiende plaats.

 

23 APRIL 1983

De Franse zangeres Corinne HermŤs wint voor Luxemburg op 23 april 1983 het Eurovisie Songfestival. In MŁnchen krijgt zij voor Si La Vie Est Cadeau 142 punten. Tweede wordt Ofra Haza uit IsraŽl met Hi. Fršmling van Carola Hšggkvist uit Zweden is goed voor een derde plaats. De Nederlandse Bernadette Kraakman wordt zevende. Zij krijgt 66 punten voor Sing Me A Song van Martin Duiser en Piet Souer. Rendez-Vous van de Belgische groep Pas De Deux krijgt slechts dertien punten en eindigt op de voorlaatste, achttiende, plaats.

 

5 MEI 1984

In Luxemburg wordt op 5 mei 1984 het Eurovisie Songfestival gewonnen door The Herreys uit Zweden. De broers Per, Richard en Louis Herrey zingen op gouden schoenen Diggi Loo Diggi Ley. Ierland wordt tweede met Terminal Three door Linda Martin. BelgiŽ en ItaliŽ delen de vijfde plaats. Voor onze zuiderburen doet Jacques Zťgers mee met Avanti La Vie. ItaliŽ wordt vertegenwoordigd door Alice & Battiato. Zij zingen I Treni Di Tozeur. De Nederlandse Maribelle eindigt met Ik Hou Van Jou op een gedeelde dertiende plaats. Zij krijgt evenveel punten als de Duitse zangeres Mary Roos voor Aufrecht Geh'n.

 

4 MEI 1985

In verband met Dodenherdenking neemt Nederland op 4 mei 1985 niet deel aan het dertigste Eurovisie Songfestival dat in het Zweedse Gothenburg wordt gehouden. Noorwegen wint met Let It Swing door het duo Bobbysocks. Dit zijn de 29-jarige Hanne Krogh en de 26-jarige Elisabeth Andreasson. De West-Duitse groep Wind is tweede met FŁr Alle. De Belgische Linda Lepomme eindigt op een teleurstellende laatste plaats met het liedje Laat Me Nu Gaan.

 

3 MEI 1986

In het Noorse Bergen wint de Waalse Sandra Kim op 3 mei 1986 het Eurovisie Songfestival met JíAime La Vie. Het is de eerste keer dat BelgiŽ deze internationale liedjeswedstrijd wint.

De Nederlandse Frizzle Sizzle wordt teleurstellend dertiende met Alles Heeft Een Ritme.

 

9 MEI 1987

Johnny Logan wint op 9 mei 1987 voor de tweede keer de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. In Brussel wint de Ierse zanger met Hold Me Now. West-Duitsland wordt tweede met Lass Die Sonne In Dein Herz door de groep Wind. Nederland wordt verrassend vijfde met Rechtop In De Wind, geschreven door Peter Koelewijn en gezongen door Marga Bult. Zij noemt zich voor deze gelegenheid Marcha. BelgiŽ eindigt op de elfde plaats met Soldiers Of Love gezongen door Lilian Saint Pierre.

 

30 APRIL 1988

Cťline Dion wint op 30 april 1988 in het Ierse Dublin het Eurovisie Songfestival. De Canadese zangeres doet mee voor Zwitserland met Ne Parlez Pas Sans Moi. Tweede wordt Go, de Britse inzending van Scott Fitzgerald. Gerard Joling zingt voor Nederland Shangri-La. Hij wordt negende met zeventig punten. Laissez Briller Le Soleil van de Belgische zanger Reynaert is goed voor vijf punten.

 

6 MEI 1989

Het 34ste Eurovisie Songfestival wordt op

6 mei 1989 in het Zwitserse Lausanne gehouden. Het is voor het eerst dat JoegoslaviŽ wint. Het liedje Rock Me wordt gezongen door de groep Riva. Voor Nederland doet Justine Pelmelay mee met Blijf Zoals Je Bent. Zij wordt vijftiende met 45 punten. Voor BelgiŽ doet Ingeborg mee met Door De Wind. Dit liedje van Stef Bos is met dertien punten goed voor een achttiende plaats.

 

EUROVISIE SONGFESTIVAL: JAREN 90

 

OP DE TEKST VAN DEZE WEBSITE RUST COPYRIGHT. ZONDER VOORAFGAANDE TOESTEMMING VAN DE WEBMASTER, PER EMAIL TE BEREIKEN OP TON.VANDRAANEN@QUICKNET.NL, IS HET OVERNEMEN VAN TEKSTEN EN GEGEVENS

NIET TOEGESTAAN.

 

© Ton van Draanen, 2006. Retour hoofdpagina: www.vandaagindemuziek.nl