ELVIS PRESLEY DAGBOEK DECEMBER

 

DECEMBER 1955

In de Sun Studio in Memphis neemt Carl Perkins op 18 december 1955 Blue Suede Shoes op. Hij heeft het liedje twee dagen eerder geschreven. De single (Sun 234) komt op 3 maart 1956 de Amerikaanse hitparade binnen. Blue Suede Shoes, met op de B-kant Honey Don’t, bereikt de tweede plaats.

 

DECEMBER 1956

Op 4 december 1956 wordt in de Sun Studio in Memphis een legendarische jam-sessie gehouden door Elvis Presley, Carl Perkins, Johnny Cash en Jerry Lee Lewis. Johnny Cash is niet bij de hele sessie aanwezig. Hij gaat winkelen met zijn vrouw, June Carter. Onder productionele leiding van Sam Phillips nemen de andere drie enkele rock- en gospelnummers op. Deze opnamen worden pas na de dood van Elvis Presley in 1977 op plaat uitgebracht. De sessie is de annalen ingegaan als The Million Dollar Quartet Session.

 

Eén maand na de wereldpremičre in New York gaat Love Me Tender van Elvis Presley op 13 december 1956 in Londen in premičre. De film speelt zich af aan het einde van de Amerikaanse burgeroorlog. Dit is de strijd tussen de zuidelijke staten en de noordelijke Yanks. De opnamen zijn tussen augustus en oktober 1956 gemaakt in de San Fernando Valley in de buurt van Los Angeles. Naast Elvis spelen Richard Egan en Debra Paget de hoofdrollen. Hij zingt vier liedjes in de film. Dit zijn Love Me Tender, Let Me, Poor Boy en We're Gonna Move. Deze zijn op 2 augustus en op 24 september 1956 in Hollywood opgenomen.

 

In Billboard Magazine van 22 december 1956 lezen wij dat Elvis Presley in dit jaar zeventien keer de Top 100 heeft gehaald. Daarnaast heeft hij 25 weken op de eerste plaats gestaan - een record.

 

DECEMBER 1957

De oproep voor het Amerikaanse leger van Elvis Presley wordt op 20 december 1957 persoonlijk door Milton Browers bij Graceland in Memphis in Tennesee afgegeven. Browers is hoofd van de Amerikaanse rekruteringsdienst. De zanger moet zich op 20 januari 1958 melden voor een militaire keuring.

 

DECEMBER 1958

In de Engelse krant Daily Sketch staat op 13 december 1958 een artikel waarin wordt gemeld dat Elvis Presley de ster is geweest tijdens een kerstshow in Londen. Het artikel is door één van de journalisten uit zijn duim gezogen. Elvis Presley heeft nooit in Londen opgetreden.

 

DECEMBER 1960

Flaming Star gaat op 20 december 1960 in Los Angeles in premičre. Een dag later gaat de film in de Amerikaanse bioscopen draaien. Dit is de zesde film waarin Elvis Presley de hoofdrol speelt. In de western is hij te zien als Pacer Burton. Barbara Eden is zijn tegenspeelster. Zij vertolkt Roslyn Pierce. Het script is van Clair Huffaker. Don Siegel is regisseur van Flaming Star. Elvis zingt vier liedjes in de film. Naast de titelsong zijn dit Summer Kisses Winter Tears, A Cane And A High Starched Collar en Britches.

 

DECEMBER 1961

De soundtrack van de film Blue Hawaii van Elvis Presley staat vanaf 17 december 1961 twintig weken op de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijst. Het is Elvis’ zevende LP die de eerste plaats bereikt. Op 5 mei 1962 wordt Blue Hawaii van de eerste plaats verdrongen door de soundtrack van de film West Side Story.

 

DECEMBER 1966

Op 14 december 1966 gaat Spinout in premičre. Het is sinds 1956 de tweeëntwintigste film waarin Elvis Presley een hoofdrol speelt. Zijn tegenspeler is Shelley Fabares. Zij spelen Mike McCoy en Cynthia Foxhugh. Het script voor Spinout is geschreven door Theodore J. Flicker en George Kirgo. De regie is in handen van Norman Taurog. Elvis zingt negen liedjes in de film. Die zijn tussen 15 en 17 februari 1966 opgenomen in de Radio Recorders Studios aan Santa Monica Boulevard in Hollywood.

 

DECEMBER 1968

Door NBC wordt op 3 december 1968 op de Amerikaanse televisie de Elvis Comeback Special uitgezonden. Het programma is tussen 27 en 30 juni 1968 opgenomen in NBC-studio 4 in Burbank. In het programma zien wij een vrolijke Elvis Presley die met vroegere begeleiders als DJ Fontana en Scotty Moore herinneringen ophaalt en oude hits speelt.

 

DECEMBER 1969

The Trouble With Girls gaat op 12 december 1969 in premičre. Dit is de dertigste film van Elvis Presley. Hij speelt Walter Hale, de baas van een reizend theaterprogramma die ruzie met de vakbond krijgt. Marlyn Mason is zijn tegenspeelster als Charlene. De film speelt in de jaren twintig. Het script voor The Trouble With Girls is van Dwight V. Babcock en Arnold Peyser. Elvis zingt vijf liedjes in de film. Clean Up Your Own Backyard, Swing Down Sweet Chariot, Signs Of The Zodiac, Almost en de medley The Whiffenpoof Song/Violet zijn op 23 augustus 1968 in United Recorders in Los Angeles opgenomen.

 

DECEMBER 1970

Op 21 december 1970 heeft Elvis Presley in het Oval Office van het Witte Huis in Washington een ontmoeting met de Amerikaanse president Richard M. Nixon. De zanger zegt zich te willen inzetten om het drugsprobleem in Amerika aan te pakken. Elvis wordt door Nixon benoemd tot special-agent van het Narcotica Bureau van de FBI.

 

DECEMBER 1973

Van 10 t/m 16 december 1973 is Elvis Presley in de Stax Studios in Memphis voor plaatopnamen. In totaal worden er negentien nummers opgenomen, waaronder My Boy, Loving Arms, Promised Land, If That Isn't Love, Spanish Eyes en She Wears My Ring. Elvis wordt begeleid door o.a. James Burton, Norbert Putnam, David Briggs, J.D. Sumner en Susan Pilkinton. De opnamen worden geproduceerd door Felton Jarvis.

 

DECEMBER 1979

George Nichopoulos, de lijfarts van Elvis Presley, wordt op 19 december 1979 aangeklaagd. Hij zou de zanger illegaal en onbeperkt meer dan twaalfduizend pillen, tabletten en pijnstillers hebben voorgeschreven in de twintig maanden vóór diens dood.

 

DECEMBER 1981

Bij Sotheby’s in Londen wordt op 22 december 1981 een grote veiling van pop-relikwieën gehouden. Een brief, die Buddy Holly in 1956 naar platenmaatschappij Decca heeft gestuurd, brengt tweeduizend pond op. De huwelijksakte van John en Cynthia Lennon wordt voor 850 pond verkocht. Een programmaboekje van de film Help, die alle vier The Beatles tijdens de premičre in 1965 hebben gesigneerd, is 2100 pond waard. Een brief van Paul McCartney aan een fan brengt 2200 pond op. Kate Bush wordt voor 4200 pond de nieuwe eigenaar van een Perspex sculptuur van John Lennon en Yoko Ono. Discjockey Paul Gambaccini legt 160 pond neer voor een exemplaar van TV Guide Presents Elvis.

 

DECEMBER 1999

Lisa Marie Presley verlooft zich op 23 december 1999 met de 25-jarige singer/songwriter John Oszajca uit Hawaii. Zij trouwen in mei 2000. Een jaar later gaan zij uit elkaar.

 

DECEMBER 2004

Lisa Marie Presley verkoopt de rechten van de naam en beeltenis van haar vader Elvis Presley. Zij behoudt wel het landgoed van Graceland. Met de verkoopdeal is een bedrag gemoeid van ongeveer honderd miljoen dollar (75 miljoen euro). De rechten van The King Of Rock 'n Roll zijn 16 december 2004 verkocht aan zakenman Robert F.X. Sillerman. Hij is de oprichter van muziek- en sportpromotor SFX Entertainment. De Presley-naam was in 2003 goed voor een omzet van 45 miljoen dollar (34 miljoen euro). Robert Sillerman denkt door middel van een agressieve marketingcampagne dat bedrag in 2005 op te kunnen schroeven. "Elvis Presley heeft een unieke plaats veroverd in de Amerikaanse popcultuur. En ik denk niet dat zijn invloed binnen afzienbare tijd zal afnemen", aldus Robert Sillerman. Als enig kind van Presley, is Lisa Marie de enig erfgenaam van de nalatenschap van Elvis. Zij houdt aan de verkoop, vanwege een aanzienlijke schuld, 53 miljoen dollar cash (40 miljoen euro) over.

 

Bronnen: Elvis Recording Sessions. Diverse Internetsites. Diverse jaargangen van Het Aanzien. Top 40 Hitdossier 1956 - 2001 van Johan van Slooten. USA Top Pop Singles en Top Pop Albums van Joel Whitburn en Guinness World Records ‘British Hit Singles’.

 

Meer weten over Elvis Presley? Kijk op: www.elvisnederland.com

 

© Ton van Draanen, 2006. Retour hoofdpagina: www.vandaagindemuziek.nl