ELVIS PRESLEY DAGBOEK SEPTEMBER

 

SEPTEMBER 1948

Op 12 september 1948 verhuizen Vernon en Gladys Presley met hun dertienjarige zoon Elvis van Tupelo in Mississippi naar Memphis in Tennessee. De werkloze Vernon Presley hoopt in Memphis weer aan de slag te kunnen.

 

SEPTEMBER 1954

Begin september 1954 worden in de Sun Studio in Memphis de nummers Tomorrow Night, Iíll Never Let You Go (Little Darliní), Satisfied, I Donít Care If The Sun Donít Shine, Good Rockiní Tonight en Just Because opgenomen. Elvis wordt begeleid door gitarist Scotty Moore, bassist Bill Black en drummer Johnny Bernero. Good Rockiní Tonight en I Donít Care If The Sun Donít Shine worden in oktober 1954 op Sun 210 uitgebracht. De 78-toerenplaat komt op 20 oktober 1954 op de vijfde plaats van de lokale hitparade van Memphis binnen. Een gaaf exemplaar van Good Rockiní Tonight is tegenwoordig ruim 2800 euro waard.

 

Op 25 september 1954 treedt Elvis Presley op in het tv-programma The Grand Ole Opry. Hij zingt Blue Moon Of Kentucky.

 

SEPTEMBER 1956

Elvis Presley koopt op 1 september 1956 een roze Cadillac voor zijn moeder Gladys. Hij wil zijn hele familie laten delen in zijn succes. In studio 1 van Radio Recorders in Hollywood worden op 1, 2 en 3 september 1956 dertien nieuwe nummers opgenomen. Op 1 september 1956 zijn dat Playing Foor Keeps, Love Me en How Do You Think I Feel. Op 2 september 1956: Paralyzed, When My Blue Moon Turns To Gold Again, Long Tall Sally, Old Step, Too Much en Anyplace Is Paradise. Op 3 september 1956: Ready Teddy, First In Line en

Rip It Up. Elvis wordt begeleid door Scotty Moore, Bill Black en D.J. Fontana. The Jordanaires zorgen voor de achtergrondvocalen.

 

Op 9 september 1956 is Elvis Presley op CBS-TV te gast in aflevering 429 van The Ed Sullivan Show. Met The Jordanaires zingt hij Donít Be Cruel, Love Me Tender, Ready Teddy en Hound Dog. Het programma wordt gepresenteerd door acteur Charles Laughton, omdat Ed Sullivan ziek is. Bijna eenderde van de Amerikanen kijkt naar deze uitzending van Toast Of The Town. Eťn dag na het optreden is er een run op de Amerikaanse platenzaken voor de single Love Me Tender. Jammer voor de fans, want de single zal pas in oktober 1956 worden uitgebracht.

 

Elvis Presley en The Jordanaires treden op 26 september 1956 op tijdens The Mississippi Alabama Fair in Tupelo, Elvisí geboorteplaats, in Mississippi. Sindsdien is 26 september Elvis Presley Day in Tupelo.

 

RCA maakt op 28 september 1956 bekend dat er van Elvis Presley in twaalf maanden al tien miljoen platen zijn verkocht. Dit is 60% van de totale verkoop van de platenmaatschappij.

 

SEPTEMBER 1957

Op 5, 6 en 7 september 1957 neemt Elvis Presley in de Radio Recorders Studio in Hollywood een nieuwe single en een Kerst-album op. Op 5 september 1957 wordt de single Treat Me Nice opgenomen. Op 6 september 1957 worden de volgende nummers opgenomen: Donít, White Christmas, Here Comes Santa Claus en Silent Night. De derde dag wordt de sessie afgemaakt met Oh Little Town Of Bethlehem, Santa Bring My Baby Back To Me, Santa Claus Is Back In Town en Iíll Be Home For Christmas. Elvis wordt begeleid door gitarist Scotty Moore, bassist Bill Black, drummer D.J. Fontana en pianist Dudley Brooks. The Jordanaires en Millie Kirkham zorgen voor de achtergrond-vocalen.

 

Het componisten-duo Jerry Leiber en Mike Stoller tekent op 20 september 1957, als zelfstandige producenten, een contract met platenmaatschappij RCA. Ze hebben een vergelijkbare overeenkomst met o.a. Atlantic. Onder deze deal met RCA blijven zij samenwerken met Elvis Presley.

 

SEPTEMBER 1958

Met het schip de USS Randall vertrekt Elvis Presley op 19 september 1958 vanuit Brooklyn naar West-Duitsland voor zijn militaire diensttijd die nog achttien maanden duurt. Op 1 oktober 1958 komt het schip aan.

 

SEPTEMBER 1959

In Krasnapolsky in Amsterdam wordt op 7 september 1959 een Elvis Presley Show gehouden. De entree kost twee gulden. Er wordt opgetreden door Pim Maas (de Nederlandse Elvis Presley), The Hot Jumpers en The Crazy Boys (de Nederlandse Everly Brothers). In 1960 heeft Pim Maas in West-Duitsland een ontmoeting met Elvis.

 

SEPTEMBER 1960

Itís Now Or Never komt op 9 september 1960 de Nederlandse hitparade binnen. De single staat vanaf 23 september 1960, afwisselend met Ramona van The Blue Diamonds, totaal negen weken op de eerste plaats. Itís Now Or Never is een vertaling van de Napolitaanse ballade O Solo Mio. De vertaling is van Aaron Schroeder en Wally Gold. Het liedje is in 1899 geschreven door Giovanni Capurro en Eduardo di Capua. Elvis heeft Itís Now Or Never op 3 april 1960 in de RCA Studio in Nashville opgenomen.

 

SEPTEMBER 1962

In september 1962 wordt in de studio van Radio Recorders in Hollywood de soundtrack voor de film It Happened At The Worldís Fair opgenomen. Elvis wordt o.a. begeleid door pianist Don Robertson, The Jordanaires en The Mello Men.

 

SEPTEMBER 1963

(Youíre The) Devil In Disguise komt op 13 september 1963 de Nederlandse hitparade binnen. Vanaf 4 oktober staat de single drie weken bovenaan. (Youíre The) Devil In Disguise heeft Elvis op 26 mei 1963 in de RCA Studio in Nashville opgenomen.

 

SEPTEMBER 1966

In de studio van Radio Recorders in Hollywood maakt Elvis Presley op 28 en 29 september 1966 opnamen voor de soundtrack van zijn 23ste film. Naast de titelsong Easy Come, Easy Go zijn dit: The Love Machine, Yoga Is As Yoga Does, You Gotta Stop, Sing You Children, I'll Take Love, Leave My Woman Alone en She's A Machine. Elvis wordt begeleid door o.a. Scotty Moore, Charlie McCoy, D.J. Fontana, Hal Blaine, Bob Moore en Michel Runini. The Jordanaires zorgen voor de achtergrondvocalen. Bassist Jerry Scheff maakt zijn debuut als sessiemuzikant bij Elvis Presley.

 

SEPTEMBER 1967

Elvis Presley begint op 10 september 1967 aan een drie dagen durende opname-sessie in de RCA Studios in Nashville. Hij wordt begeleid door de gitaristen Scotty Moore, Harold Brandley, Chip Young en Jerry Reed, bassist Bob Moore, drummers D.J. Fontana en Buddy Harman, pianist Floyd Cramer, organist Hoyt Hawkins, saxofonist Boots Randolph, steel-gitarist Pete Drake en mondharmonicaspeler Charlie McCoy. The Jordanaires en Millie Kirkham verzorgen de achtergrondvocalen. Felton Jarvis is de producer. De opnamen beginnen op 10 september 1967 met Guitar Man en Big Boss Man. Op 11 september 1967 worden Mine, Singing Tree, Just Call Me Lonesome, High Heel Sneakers, You Donít Know Me, We Call On Him en Youíll Never Walk Alone opgenomen. Op 12 september 1967 wordt Singing Tree opnieuw opgenomen. Producer Felton Jarvis is niet tevreden over de opname die een dag eerder is gemaakt.

 

SEPTEMBER 1969

Clean Up Your Own Backyard komt op 6 september 1969 binnen in de Tipparade. Helaas wordt het geen hit. Elvis heeft het nummer op 23 augustus 1968 in de United Recorders-studio in Los Angeles opgenomen voor de soundtrack van de film The Trouble With Girls.

 

Op 13 september 1969 komt Suspicious Minds de Amerikaanse hitparade binnen. Het nummer is opgenomen op 23 januari 1969 in de American Studios in Memphis in Tennessee. Suspicious Minds bereikt op 1 november 1969 de eerste plaats. Het is Elvis zijn laatste nummer 1-hit in Amerika. Totaal heeft hij achttien keer op de eerste plaats gestaan. In Nederland komt Suspicious Minds op 25 oktober 1969 de Veronica Top 40 binnen. Hij haalt de zesde plaats.

 

SEPTEMBER 1970

Elvis Presley begint op 9 september 1970 aan een vijf dagen durende tournee met een optreden in Phoenix in Arizona. Op 10 september 1970 geeft hij een concert in St. Louis in Mississippi, op 11 september 1970 in Detroit in Michigan, op 12 september 1970 in Miami in Florida en op 13 september 1970 in Tampa in Florida. Het is voor het eerst in twaalf jaar dat The King een tournee maakt door de Verenigde Staten.

 

In studio B van de RCA Studios in Nashville worden op 22 september 1970 de nummers Snowbird, Where Did They Go Lord, Whole Lotta Shakiní Goiní On en Rags To Riches opgenomen. De opnamen worden geproduceerd door Al Pachucki. Voor de achtergrondvocalen zorgen The Jordanaires en The Imperials.

 

SEPTEMBER 1973

Op 24 september 1973 worden door Elvis Presley, in zijn huis in Palm Springs, de nummers I Miss You en Are You Sincere opgenomen. Hij wordt begeleid door gitarist John Rich, bassist Tommy Hensley en pianist Tony Brown. Donnie Sumner, Tim Baty en Sherrill Nielsen zorgen voor de achtergrondvocalen. Tijdens de sessie worden nog enkele 'overdubs' gedaan voor het nummer Sweet Angelina dat Elvis op 25 juli 1973 in de Stax Studio in Memphis heeft opgenomen.

 

SEPTEMBER 1977

I Remember Elvis Presley van Danny Mirror komt op 3 september 1977 de Nederlandse Top 40 binnen. Tony Berk is te horen als nieuwslezer. De single staat vanaf 24 september 1977 twee weken op nummer 1. In Engeland wordt I Remember Elvis Presley uitgebracht met Tony Prince als nieuwslezer. Op 17 september 1977 komt de single de hitparade binnen. Hij bereikt in Engeland de vierde plaats. I Remember Elvis Presley is door Eddy Ouwens (de echte naam van Danny Mirror) vlak na de dood van Elvis Presley geschreven. Hij is in de opnamestudio aan het werk aan de een nieuwe single van Teach In. In de pauze gaat Eddy aan de piano zitten en begint hij spontaan een melodie en de tekst I Remember Elvis Presley te zingen. Hij werkt dit uit tot een liedje en neemt het dezelfde avond op. Binnen een week ligt de single in de winkel.

 

Na de dood van The King wordt door RCA veel materiaal opnieuw uitgebracht. Op 3 september 1977 komt Wooden Heart (Muss I Denn) de Nederlandse Top 40 binnen. De single haalt de tweede plaats. Wooden Heart is afkomstig van de soundtrack van de film G.I. Blues. Elvis heeft het nummer op 28 april 1960 in de RCA Studio in Hollywood opgenomen. Way Down komt op 24 september 1977 de Nederlandse Top 40 binnen. De single blijft op de negende plaats steken. Way Down is op 29 en 30 oktober 1976 opgenomen op Graceland in Memphis.

 

In Cincinnatti wordt op 24 september 1977 de allereerste Elvis Presley Conventie gehouden. Zoín 2500 fans komen af op dit evenement. Zij betalen grof geld voor souvenirs van The King. Voor een zeldzame single wordt al snel 300 dollar neergeteld.

 

SEPTEMBER 1998

Op 24 september 1998 wordt Elvis Presley geÔntroduceerd in de

Country Music Hall Of Fame.

 

Retour hoofdpagina Elvis Presley Dagboek

 

Bronnen: Elvis Recording Sessions. Diverse Internetsites. Diverse jaargangen van Het Aanzien. Top 40 Hitdossier 1956 - 2004 van Johan van Slooten. USA Top Pop Singles en Top Pop Albums van Joel Whitburn en Guinness World Records ĎBritish Hit Singlesí.

 

© Ton van Draanen, 2005 Retour hoofdpagina: www.vandaagindemuziek.nl