ELVIS PRESLEY DAGBOEK JULI

 

JULI 1953

Zaterdag 18 juli 1953 neemt de 18-jarige Elvis Presley voor $ 3.98 bij de Memphis Recording Service de liedjes My Happiness en This Is Where Your Heartache Begins op. Hij zegt tegen studio-assistent Marion Keisker dat het een cadeautje voor zijn moeder is. Een smoes, want zijn moeder is in april jarig. Men denkt dat Elvis de plaat heeft gemaakt om zélf te horen hoe hij klinkt! In 1990 wordt de plaat bij een oud schoolvriendje van Elvis op zolder teruggevonden.

In augustus 1990 verschijnt My Happiness op het album Elvis - The Great Performances. In Nederland gaat My Happiness op 3 augustus 1990 in De Avondspits in première.

 

JULI 1954

Een jaar nadat Elvis Presley het plaatje voor zijn moeder heeft opgenomen, staat hij vanaf 5 juli 1954

drie dagen in de Sun-studio om zijn eerste echte plaatopnamen te maken. Onder productionele leiding van Sam Phillips neemt Elvis de nummers That’s All Right Mama, I Love You Because en Blue Moon Of Kentucky op. Elvis wordt begeleid door gitarist Scotty Moore, bassist Bill Black en drummer Johnny Bernero.

 

In het radioprogramma ‘Red Hot And Blue’ draait discjockey Dewey Phillips van WHBQ in Memphis op 7 juli 1954 voor de allereerste keer ‘That’s All Right Mama’ van Elvis Presley. Meteen staat de telefoon roodgloeiend. Luisteraars die willen het plaatdebuut van Elvis nog eens horen. Dewey is erg verbaasd. Hij belt Elvis meteen voor een telefonisch interview.

 

Sun Records brengt op 19 juli 1954 het debuut van Elvis Presley uit. Op de 78-toerenplaat (SUN 209) staan de nummers That’s All Right Mama en Blue Moon Of Kentucky die Elvis begin juli 1954 in de Sun Studios in Memphis heeft opgenomen. Sun-eigenaar Sam Phillips heeft slechts 7.000 exemplaren laten persen. Een gaaf exemplaar is nu, 50 jaar later, meer dan 200 dollar waard.

 

Na het optreden van Elvis op 30 juli 1954 in het Overton Park Shell in Memphis stapt Colonel Tom Parker op hem af en zegt dat hij graag zijn manager wil worden. Parker is op zoek naar nieuwe artiesten omdat hij net is ontslagen als manager van zanger Eddie Arnold. Elvis is, voorlopig niet geïnteresseerd in hem. Hij vindt dat Bob Neal een uitstekende manager is.

 

JULI 1956

Elvis Presley is op 1 juli 1956 te gast in de Steve Allen Show op televisie. Op verzoek van Allen heeft Elvis een smoking aan als hij zijn nieuwe hit ‘Hound Dog’ tegen een hond staat te zingen. De kijkers zien de zanger ‘aangesneden’ tot aan zijn middel om te voorkomen dat zij geen ‘vulgaire’ heupbewegingen zien. Na zijn optreden in de Steve Allen Show wordt Elvis benaderd door Ed Sullivan die hem 50.000 dollar wil betalen voor drie optredens in zijn televisieshow. Op 9 september 1956 zal The King voor het eerst in de Ed Sullivan Show optreden.

 

Eén dag nadat hij in de Steve Allen Show Hound Dog heeft gezongen, staat Elvis Presley op 2 juli 1956 in de RCA-studio in New York om het nummer op te nemen. Daarnaast worden ook Don’t Be Cruel en Any Way You Want It opgenomen. Elvis wordt begeleid door gitarist Scotty Moore, bassist Bill Black, drummer DJ Fontana en pianist Shorty Long. Uiteraard zorgen The Jordanaires voor de achtergrondzang. ‘Hound Dog’, in 1953 al een hit voor Big Mama Thornton, komt op 4 augustus 1956 de Amerikaanse hitparade binnen en staat 11 weken op nummer 1.

 

JULI 1957

Lovin’ You, de tweede film van Elvis Presley, gaat op 9 juli 1957 in het Stand Theatre in Memphis in première. De debuterende Dolores Hart is Elvis’ tegenspeler. 21 januari 1957 zijn de opnamen begonnen. Eind maart 1957 is de film voltooid. De regie is in handen van Hal Kanter. In de film zingt Elvis o.a. Lonesome Cowboy, Teddy Bear en Got A Lot Of Livin’ To Do. Bij het laatste nummer zitten Elvis’ ouders, Gladys en Vernon Presley, onder het publiek.

 

JULI 1960

Op 3 juli 1960 hertrouwt Elvis’ vader Vernon Presley met Davada (Dee) Stanley. Zij is een gescheiden vrouw die drie zoons heeft. Vernon en Dee hebben elkaar in Duitsland leren kennen tijdens Elvis zijn diensttijd. Het paar woont korte tijd op Graceland maar koopt uiteindelijk een eigen huis in Memphis.

 

JULI 1967

Twee maanden nadat zij in Las Vegas zijn getrouwd, maken Elvis en Priscilla Presley begin juli 1967 bekend dat er een kleine op komst is.

 

24 juli 1967 gaat de film Double Trouble in première.

De hoofdrollen worden gespeeld door Elvis Presley en Jill Conway. De regie is in handen van Norman Taurog.

Het scenario is van Mark Brandel en Jo Heims.

 

 

JULI 1969

Elvis Presley vliegt op 5 juli 1969 naar Las Vegas om te repeteren voor zijn comeback-show. Van 31 juli t/m 28 augustus 1969 treedt hij op in het International Hotel in Las Vegas. Op 21 augustus 1969 is er een avond voor genodigden. Deze show wordt opgenomen. De live-registratie verschijnt in februari 1970 op het album On Stage. Bij dit optreden schiet Elvis Presley in de lach tijdens zijn vertolking van Are You Lonesome Tonight. Deze versie wordt in januari 1981 op single uitgebracht. Hij haalt in februari 1981 de vijftiende plaats in de Nederlandse Top 40.

 

JULI 1971

In juli 1971 treedt Elvis twee weken in het Sahara Hotel in Lake Tahoe in Nevada op.

 

JULI 1972

Op 27 juli 1972 besluiten Elvis en Priscilla Presley, na een huwelijk van vijf jaar, uit elkaar te gaan. Elvis Presley heeft een verhouding met Miss Tennessee 1972, de 22-jarige Linda Thompson. Hij heeft haar op 5 juli 1972 ontmoet in het Memphian Theater in Memphis. Priscilla Presley heeft haar man al in januari 1970 verlaten. Sindsdien woont zij met hun dochter Lisa Marie in een appartement in Newport Beach. Op 9 oktober 1973 wordt de echtscheiding door een rechter in Santa Monica bekrachtigd. Linda Thompson heeft 3½ jaar lang een verhouding met Elvis Presley.

 

JULI 1995

George Nichopoulos, de voormalige arts van Elvis Presley en Jerry Lee Lewis, mag vanaf 19 juli 1995 geen patiënten meer behandelen. Het medisch tuchtcollege van Tennessee heeft vastgesteld dat hij te veel verslavende medicijnen heeft voorgeschreven aan zijn patiënten. George Nichopoulos noemt het “een idiote beslissing”.

 

 

JULI 2003

Op 30 juli 2003 overlijdt Sam Phillips. Hij is al enige tijd ziek. Sam Phillips wordt op 5 januari 1923 geboren als jongste van acht kinderen op een boerderij in Alabama. In 1942 trouwt hij met Rebecca Burns en wordt hij presentator bij WMSL in Decatur in Alabama. Drie jaar later, in juni 1945, gaat Sam Phillips naar WLAC in Nashville in Tennessee. In oktober 1949 huurt hij voor 150 dollar per maand een winkel in Memphis. In zijn studio begint hij de Memphis Recording Service. Hier kan iedereen die maar wil een grammofoonplaat laten opnemen. In 1952 begint Sam Phillips zijn eigen platenmaatschappij Sun Records. De eerste plaat is Drivin’ Slow van de zestienjarige saxofonist Johnny London. Op 5 juli 1954 neemt Elvis Presley zijn eerste single That’s All Right Mama voor Sun Records op. Het succes lacht Sam Phillips toe. Totdat Colonel Tom Parker op 22 november 1955 het Sun-contract van Elvis Presley voor 25.000 dollar afkoopt. Hij brengt Elvis Presley onder bij RCA Victor. Sam Phillips blijft met zijn Sun Records redelijk succesvol met artiesten als Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Charlie Rich, Roy Orbison en Johnny Cash. Op 1 juni 1969 verkoopt Sam Phillips alle master-tapes van zijn sterren aan muziekuitgever Shelby Singleton. In 1986 wordt hij geëerd met een plaats in de Rock‘n’Roll Hall Of Fame. Sam Phillips is 80 jaar geworden.

 

JULI 2004

Een Amerikaanse radiozender gaat vanaf 5 juli 2004 constant muziek van Elvis Presley brengen. Volgens betrokkenen is het de eerste keer dat een zender 24 uur per dag, zeven dagen per week exclusief aan één artiest is gewijd. Het speciale satelliet-kanaal Elvis Radio begint op 5 juli 2004 met een live-uitzending vanuit Memphis in Tennessee. In de Sun studio wordt herdacht dat Elvis zijn eerste plaat heeft opgenomen op 5 juli 1954. De zender wil een snelle herhaling van dezelfde Elvis-liedjes voorkomen door niet alleen de hits te draaien. Elvis Radio komt bijvoorbeeld ook met de b-kanten van singles, onbekend werk, filmmuziek en live-opnamen. Elvis zou van trots hebben gestraald om zijn eigen zender, reageerde weduwe Priscilla Presley in een verklaring (ANP/AFP).

 

Bronnen: Elvis Recording Sessions. Diverse Internetsites. Diverse jaargangen van Het Aanzien. Top 40 Hitdossier 1965 - 2005 van Johan van Slooten. USA Top Pop Singles en Albums van Joel Whitburn en Guinness World Records ‘British Hit Singles’.

 

Retour hoofdpagina Elvis Presley Dagboek

 

Meer weten over Elvis Presley? Kijk op: www.elvisnederland.com

 

© Ton van Draanen, 2005. Retour hoofdpagina: www.vandaagindemuziek.nl