ELVIS PRESLEY DAGBOEK JUNI

 

JUNI 1909

Colonel Tom Parker wordt op 26 juni 1909 in Breda als Andreas Cornelis van Kuijk geboren. in mei 1929 emigreert hij naar de Verenigde Staten. Hier begint hij zijn carrière met The Great Parker Pony Circus en de act Colonel Tom Parker And His Dancing Chickens. Daarbij laat hij kippen op een, met zaagsel bedekte, kokend hete plaat “dansen”. Later wordt hij manager van Eddy Arnold, Hank Snow en Gene Austin. Met Hank Snow richt hij medio jaren vijftig in Nashville een impresariaat op. Hij begint optredens voor Elvis Presley te boeken. Uiteindelijk wordt hij diens manager. De gokverslaafde Colonel Tom Parker overlijdt op 21 januari 1997 in Las Vegas.

 

JUNI 1933

Op 17 juni 1933 rijden de 17-jarige Vernon Presley en de 21-jarige Gladys Smith vanuit Tupelo in Mississippi naar het provinciehuis van Pontotoc County om een trouwvergunning te halen. Zij mogen niet in Tupelo trouwen, omdat Vernon Presley nog minderjarig is. Zij worden in Verona in Mississippi in de echt verbonden door ambtenaar Robert Emmit Kelly. Marshall en Vona Mae Brown zijn getuigen. Na de trouwerij logeren Vernon en Gladys Presley enkele dagen bij hen. Vernon en Gladys Presley gaan in Tupelo wonen. Op 8 januari 1935 bevalt Gladys Presley van een tweeling, Jesse en Elvis. Jesse overlijdt kort na zijn geboorte.

 

JUNI 1953

Op 15 juni 1953 haalt Elvis Presley zijn einddiploma aan de L.C. Humes High School in Memphis. Zijn eerste baantje is bij de Precision Tool Company in Memphis.

 

JUNI 1955

Elvis Presley is op 3 juni 1955 in Lubbock in Texas. Hij brengt een bezoek aan de Johnson-Conneley Pontiac Showroom. ’s Avonds treedt hij op in The Fair Park Colloseum. Volgens de overlevering ontmoet hij hier voor het eerst Buddy Holly. (Kijk voor meer info Buddy Holly Dagboek)

 

JUNI 1956

Wegens overweldigend succes treedt Elvis Presley op 5 juni 1956 voor de tweede keer op in The Milton Berle Show. Hij zingt in dit NBC-televisieprogramma Hound Dog en I Want You, I Need You I Love You.

(foto: Jordanaires-website)

 

 

JUNI 1957

Op 14 juni 1957 worden in de MGM Studios in Culver City in Californië de opnamen van Jailhouse Rock, de der speelfilm van Elvis Presley, afgerond. Deze zijn op 13 mei 1957 van start gegaan. Elvis Presley speelt Vince Everett. Het script is van Ned Young. De regie is in handen van Richard Thorpe. Judy Tyler is Elvis’ tegenspeelster. Zij komt op 3 juli 1957, met haar man George Lafayette, bij een auto-ongeluk in Wyoming om het leven. De soundtrack voor Jailhouse Rock is op 30 april 1957 in de Radio Recorders Studio in Hollywood opgenomen. In de zes nummers wordt Elvis Presley begeleid door de gitaristen Scotty Moore en "Tiny" Timbrell, bassist Bill Black, drummer D.J. Fontana en pianist Dudley Brookes. Uiteraard zorgen The Jordanaires voor de achtergrondvocalen. Jerry Leiber en Mike Stoller hebben vier liedjes voor de soundtrack geschreven. Jailhouse Rock gaat op 17 oktober 1957 in Memphis in première. Op 8 november 1957 gaat de film in alle Amerikaanse bioscopen draaien.

 

JUNI 1961

Wild In The Country, de zevende film van Elvis Presley, gaat op 8 juni 1961 in première. Naast de titelsong zingt hij slechts één nieuw liedje in deze film - I Slipped I Stumbled I Fell. Wild In The Country is geregisseerd door Phillip Dunne. Naast Elvis Presley spelen Tuesday Weld, Hope Lang en Millie Perkins de hoofdrollen.

 

JUNI 1962

Met ingang van 8 juni 1962 publiceert het Britse muziekweekblad New Musical Express een LP-hitparade. In de eerste lijst staat de soundtrack van de Elvis Presley-film Blue Hawaii op de eerste plaats. Op twee staat de soundtrack van The West Side Story. De derde plaats is voor de soundtrack van It’s Trad Dad, een film met Helen Shapiro. Op vier vinden we nog een soundtrack - die van South Pacific. De vijfde plaats wordt bezet door de soundtrack van de Cliff Richard-film The Young Ones.

 

JUNI 1965

Op 15 juni 1965 gaat de Elvis Presley-film Tickle Me in première. In oktober 1964 zijn de opnamen van start gegaan. In Tickle Me speelt Elvis Presley de rol van Lonnie Beale. De regie is in handen van Norman Taurog. In deze film zingt Elvis Presley geen nieuwe liedjes. (It’s A) Long Lonely Highway, It Feels So Right, (Such An) Easy Question, Dirty Dirty Feeling, Put The Blame On Me, I’m Yours, Night Rider, I Feel That I’ve Known You Forever en Slowly But Surely zijn al tussen 1961 en 1963 op plaat verschenen.

 

JUNI 1966

De 21ste Elvis Presley-film Paradise Hawaiian Style gaat met ingang van 8 juni 1966 in de bioscoop draaien. De liedjes voor de soundtrack zijn tussen 26 juli en 4 augustus 1965 opgenomen in studio B van Radio Recorders in Hollywood. Deze film is voor Elvis Presley zijn zoveelste rolprent met een slap verhaal waarin hij omringd wordt door blonde dames. Eigenlijk heeft hij geen zin meer in het maken van dergelijke films. Helaas heeft hij een contract voor zeven jaar getekend bij 20th Century Fox.

 

JUNI 1967

Op 1 juni 1967 gaat Easy Come, Easy Go in de Amerikaanse bioscopen draaien. In deze film van John Rich speelt Elvis Presley de rol van Ted Jackson. De soundtrack voor Easy Come, Easy Go is in september 1966 in de Radio Recorders Studios in Hollywood opgenomen. Elvis Presley wordt begeleid door de gitaristen Scotty Moore, Tiny Timbrell en Charlie McCoy, de bassisten Bob Moore en Jerry Scheff, de drummers D.J. Fontana, Buddy Harman en Hal Blaine, pianist Michael Rubini en de blazers Anthony Terran, William Hood, Mike Henderson en Butch Parker. The Jordanaires zorgen voor de achtergrondvocalen.

 

JUNI 1968

In NBC tv-studio 4 in Burbank beginnen op 27 juni 1968 de opnamen van de Elvis Comeback Special. Deze zullen drie dagen duren. Het programma zal op 3 december 1968 op NBC worden uitgezonden. In deze comeback-special zien wij een vrolijke Elvis Presley die met vroegere begeleiders als D.J. Fontana en Scotty Moore herinneringen ophaalt en oude hits speelt.

 

JUNI 1971

In Tupelo in Mississippi wordt op 1 juni 1971 het gerenoveerde geboortehuis van Elvis Presley geopend als museum. Het huis is niet meer dan een barak met twee kamers.

 

JUNI 1972

Elvis Presley geeft op 9, 10 en 11 juni 1972 concerten in de Madison Square Garden in New York. Het is voor het eerst dat hij in de deze stad optreedt. Onder de vele bezoekers bevinden zich John Lennon, George Harrison, Art Garfunkel en David Bowie. Naar verluidt kost een interview met Elvis Presley 120.000 dollar. Niet één krant of tijdschrift gaat hierop in.

 

JUNI 1973

Met ingang van 6 juni 1973 draait Elvis On Tour in de Amerikaanse bioscopen. Deze film is opgenomen tijdens de tournee die Elvis Presley april 1972 door Amerika heeft gemaakt.

 

JUNI 1975

In het Mid South Hospital in Memphis in Tennesee ondergaat de veertigjarige Elvis Presley op 18 juni 1975 een face-lift!

 

JUNI 1977

Van het concert dit Elvis Presley geeft in het Civic Auditorium in Omaha worden op 19 juni 1977 opnamen gemaakt. Ook het optreden in het Rushmore Civic Center in Rapid City wordt op 21 juni 1977 door CBS voor televisie opgenomen. The King wordt begeleid door o.a. de gitaristen James Burton en John Wilkinson, bassist Jerry Scheff, drummer Ronnie Tutt en pianist Tony Brown. J.D. Sumner & The Stamps en The Sweet Inspirations zorgen voor de achtergrondvocalen. Dit zijn de laatste officiële live-opnamen van Elvis Presley. Hij overlijdt op 16 augustus 1977 aan een hartaanval op zijn landgoed Graceland. Elvis Presley is 42 jaar geworden.

 

Twee maanden vóór zijn dood geeft Elvis Presley op 26 juni 1977 zijn allerlaatste concert in de Market Square Arena in Indianapolis. Het laatste liedje dat hij zingt is Can’t Help Falling In Love.

 

JUNI 1979

Vernon Presley, Elvis’ vader, overlijdt op 26 juni 1979 aan een hartstilstand in Tupelo in Mississipp op 63 jarige leeftijd.

 

 

Het landgoed Graceland in Memphis in Tennessee wordt op 3 juni 1982 officieel geopend als toeristische attractie. Sindsdien hebben miljoenen fans zich vergaapt aan de weelde en het interieur van Elvis Presley.

 

JUNI 1989

Op Graceland in Memphis in Tennessee wordt op 12 juni 1989 het Elvis Presley Autoland Museum geopend. Hier worden twintig auto’s van de overleden zanger tentoongesteld.

 

JUNI 1991

In Almere wordt op 22 juni 1991 de Muziekwijk officieel ingewijd door de leden van Golden Earring. Naast een Golden Earringstraat heeft de wijk een Beatlesweg, een Louis Armstrongplantsoen en een Elvis Presleystraat. De feestdag wordt afgesloten met een concert van The Golden Earring op een groot podium voor het stadhuis van Almere.

 

JUNI 1995

Aan de vooravond van de release van het dubbel-album HIStory geven Michael Jackson en Lisa Marie Presley op 14 juni 1995 een interview aan Diane Sawyer voor het ABC-televisieprogramma Prime Time Live. Zij beantwoorden in alle openheid vragen over beschuldigingen van kindermisbruik, over de sceptische houding van het publiek ten aanzien van hun huwelijk en over Michaels uiterlijk. Verder zeggen zij “een gewoon” liefdespaar te zijn. Ook willen zij graag kinderen en ontkennen zij het gerucht dat er één op komst zou zijn. Het dubbel-album HIStory – Past, Present And Future: Book One bestaat uit één CD met oude tracks en één CD met nieuwe songs.

 

JUNI 2002

A Little Less Conversation van Elvis Presley staat in een remix van Junkie XL (Tom Holkenborg) vanaf 22 juni 2002 vier weken op de eerste plaats in de Britse hitparade. Op het label worden de uitvoerenden vermeld als Elvis vs JXL, omdat de nabestaanden van The King niet met het begrip “junkie” in verband willen worden gebracht. Het origineel van A Little Less Conversation heeft Elvis Presley op 7 maart 1968 opgenomen in de studio van Western Recorders in Los Angeles voor de soundtrack van zijn film Live A Little, Love A Little. In december 1968 wordt A Little Less Conversation op RCA Victor 47-9610 uitgebracht. De single komt niet verder dan de 69ste plaats in de Billboard Hot 100. De remix blijft in Amerika op vijftig steken. In Engeland is A Little Less Conversation de achttiende nummer 1-hit voor Elvis Presley. In ons land komt A Little Less Conversation op 22 juni 2002 de Nederlandse Top 40 binnen. De CD-single blijft op twee steken.

 

JUNI 2005

Novum – 6 juni 2005 - Het Elvis Presley museum in Las Vegas gaat op zoek naar de beste Elvis-imitator. De wereldwijde talentenjacht is in diverse landen op televisie te volgen. De winnaar krijgt een lucratief contract. De eerste auditie vindt plaats in het Amerikaanse Vegas op 8 en 9 augustus 2005. Na deze open auditie houdt het museum wedstrijden in onder meer Madrid, Moskou, Honolulu en Peking. In zestien afleveringen worden de deelnemers beoordeeld op hun vocale talent, uiterlijke verschijning en aanwezigheid op het podium. De artiest die wint, neemt If I'd Only brought Her Roses, geschreven door Elvis Presley en Paul Terry King, op. Dit nummer is nooit uitgebracht op plaat en de verwachting is dat het snel een internationale hit wordt. Het museum in Las Vegas bezit authentieke attributen van de King met een waarde van meer dan zes miljoen dollar (bijna vijf miljoen euro). Elvis-A-Rama heeft eerder dit jaar de helft van de rechten van het nummer If I'd Only Brought Her Roses gekocht.

 

Bronnen: Elvis Recording Sessions. Diverse Internetsites. Diverse jaargangen van Het Aanzien. Top 40 Hitdossier 1965 - 2005 van Johan van Slooten. USA Top Pop Singles en Albums van Joel Whitburn en Guinness World Records ‘British Hit Singles’.

 

Retour hoofdpagina Elvis Presley Dagboek

 

Meer weten over Elvis Presley? Kijk op: www.elvisnederland.com

 

© Ton van Draanen, 2006. Retour hoofdpagina: www.vandaagindemuziek.nl