ELVIS PRESLEY DAGBOEK APRIL

 

APRIL 1912

Op 25 april 1912 wordt Gladys Love Smith geboren. Zij trouwt in juni 1933 met Vernon Elvis Presley. Hij is op 10 april 1916 geboren.

Uit het huwelijk wordt op 8 januari 1935 de tweeling Elvis Aaron en Jesse Garon geboren. Jesse Garon Presley overlijdt kort na de geboorte. Gladys Love Smith Presley is op 14 augustus 1958 overleden aan een hartaanval. Vernon Presley overlijdt op 26 juni 1979 aan een hartstilstand in Tupelo in Mississippi.

 

APRIL 1955

Elvis Presley treedt op 16 april 1955 op tijdens de Big D Jamboree in het Sportatorium in Dallas in Texas. Het voorprogramma wordt verzorgd door een nog onbekende Roy Orbison, Hank Locklin en Sonny James.

 

APRIL 1956

Elvis Presley doet op 1 april 1956 een succesvolle screentest in de Paramount Studio in Hollywood. De zanger krijgt een zevenjarig contract bij Paramount aangeboden ter waarde van 450.000 dollar.

 

Op NBC wordt op 3 april 1956 The Milton Berle Show rechtstreeks uitgezonden vanaf het vliegdekschip USS Hancock. Het schip ligt voor anker in het Naval Station van de Amerikaanse Marine in San Diego ligt. Milton Berle ontvangt in dit televisieprogramma o.a. Elvis Presley als één van zijn gasten. Naast een paar sketches met Milton Berle zingt Elvis Presley Shake Rattle & Roll, Heartbreak Hotel en Blue Suede Shoes. Hij wordt begeleid door gitarist Scotty Moore, bassist Bill Black en drummer D.J. Fontana.

 

Op 11 april 1956 vliegt Elvis Presley van Los Angeles in Californië naar Nashville in Tennessee om zijn nieuwe single I Want You I Need You I Love You op te nemen. Tijdens deze vlucht krijgt het vliegtuig motorpech. De piloot weet het toestel veilig aan de grond te zetten. Elvis Presley houdt aan deze vlucht wel vliegangst over.

 

Heartbreak Hotel staat vanaf 21 april 1956 acht weken op de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade. De single is op 3 maart 1956 binnengekomen. Heartbreak Hotel is de eerste van achttien nummer 1-hits in Amerika. De single is op 10 januari 1956 opgenomen in de RCA Studio in Nashville in Tennessee opgenomen. De B-kant I Was The One is een dag later op de band vastgelegd. Elvis Presley wordt begeleid door de gitaristen Chet Atkins en Scotty Moore, bassist Bill Black, drummer DJ Fontana en pianist Floyd Cramer. Achtergrondzangers zijn Gordon Stoker, en Ben en Brock Speer van The Jordanaires.

 

Elvis Presley maakt op 23 april 1956 zijn Las Vegas-debuut. Hij treedt op in het Frontier Hotel. Elvis Presley staat in het voorprogramma van het Freddie Martin Orchestra en de komiek Shecky Greene. Hij staat voor twee weken geboekt, maar na een week kan Elvis Presley alweer vertrekken wegens gebrek aan belangstelling. Dertien jaar later maakt hij een succesvolle comeback in Las Vegas.

 

APRIL 1957

Elvis Presley verzorgt op 2 april 1957 twee optredens in de Maple Leaf Gardens in Toronto in Canada. Tijdens de tweede show zijn er vijftienduizend toeschouwers in de zaal. Nog niet eerder heeft de 22-jarige zanger voor zoveel publiek gestaan. In totaal komen er drieëntwintigduizend mensen in Toronto naar Elvis Presley kijken. Eén dag later staat Elvis Presley in Vancouver op het podium. Naast een privé-optreden in een club in Parijs tijdens zijn diensttijd zijn dit de enige concerten de enige die Elvis Presley buiten de Verenigde Staten heeft gegeven.

 

In studio 1 van de Radio Recorders Studio in Hollywood worden op 30 april 1957 zes liedjes opgenomen voor de soundtrack van de film Jailhouse Rock. Elvis Presley wordt begeleid door gitarist Scotty Moore, bassist Bill Black, drummer D.J. Fontana en pianist Dudley Brooks. The Jordanaires zorgen voor de achtergrondvocalen. Opgenomen worden Jailhouse Rock, Young And Beautiful, Treat Me Nice, I Want To Be Free, Don’t Leave Me Now en Baby I Don’t Care.

 

APRIL 1960

Op 3 en 4 april 1960 is Elvis Presley in de RCA Studios in Nashville om twaalf nieuwe liedjes op te nemen. Op deze eerste dag worden in studio B de liedjes Fever, It’s Now Or Never en Like A Baby op de band vastgelegd. Op 4 april 1960 worden in studio B de liedjes Are You Lonesome Tonight, The Girl Of My Best Friend, Dirty Dirty Feeling, The Thrill Of Your Love, I Gotta Know, Girl Next Door Went A’Walking, I’ll Be Home Tonight, Reconsider Baby en Such A Night op de band vastgelegd. Elvis wordt begeleid door gitarist Scotty Moore, de drummers D.J. Fontana en Buddy Herman, bassist Bob Moore en saxofonist Boots Randolph. Floyd Cramer zit achter de piano. Uiteraard zorgen The Jordanaires voor de koortjes.

 

Omdat hij last van vliegangst heeft, neemt Elvis Presley op 19 april 1960 de trein van Memphis in Tennessee naar Hollywood in Californië voor de eerste opnamen van de film G.I. Blues.

 

In de RCA Studio in Hollywood neemt Elvis Presley op 27 april 1960 vier liedjes op voor de soundtrack van zijn nieuwe bioscoopfilm G.I. Blues. Behalve de titelsong zijn dit Shoppin’ Around, Didja’ Ever en Doin’ The Best I Can. Elvis Presley wordt begeleid door de gitaristen Scotty Moore, Tiny Timbrell en Neal Matthews Jr., bassist Ray Siegel, de drummers D.J. Fontana, Frank Bode en Bernie Mattinson, pianist Dudley Brooks en accordeonist Jimmie Haskell. The Jordanaires zorgen voor de achtergrondvocalen.

 

In de RCA Studio in Hollywood is op 28 april 1960 de tweede opnamedag voor de soundtrack van G.I. Blues, de nieuwe bioscoopfilm van Elvis Presley. Hij neemt zeven liedjes op. Dit zijn Tonight Is So Right For Love, What’s She Really Like, Frankfort Special, Big Boots, Pocketful Of Rainbows en Wooden Heart.

 

APRIL 1963

It Happened At The World's Fair van Elvis Presley gaat op 3 april 1963 in première. Deze twaalfde film van The King is geregisseerd door Norman Taurog. Het script is van Si Rose en Seaman Jacobs. Kolonel Tom Parker staat op de aftiteling vermeld als technisch adviseur. Elvis zingt negen liedjes in It Happened At The World's Fair. Happy Ending, Take Me To The Fair Tonight, I’m Falling In Love Tonight, Cotton Candy Land, A World Of Our Own, How Would You Like To Be, Beyond The Bend, One Broken Heart For Sale, They Remind Me Too Much Of You en Relax zijn in september 1962 in de Radio Recorders Studio in Hollywood opgenomen. Elvis Presley wordt begeleid door de gitaristen Scotty Moore, Tiny Timbrell en Barney Kessel, bassist Ray Siegel, de drummers D.J. Fontana, Hal Blaine en Bernie Mattinson, pianist Don Robertson en saxofonist Boots Randolph. The Jordanaires en The Mello Men zorgen voor de achtergrondvocalen.

 

APRIL 1964

In New York gaat op 20 april 1964 Viva Las Vegas in première. Vanaf 17 juni 1964 is deze bioscoopfilm met Elvis Presley in de hoofdrol in heel Amerika te zien. Viva Las Vegas is opgenomen tussen 15 juli en 16 september 1963. Elvis Presley speelt Lucky Jackson. Ann Margret is zijn vriendin Rusty Martin. De twee kunnen ook privé goed met elkaar overweg. Het gerucht gaat dat zij een verhouding hebben. Tot zijn dood in 1977 zijn Elvis Presley en Ann Margret goede vrienden gebleven.

 

APRIL 1965

Vanaf 14 april 1965 draait Girl Happy in de Amerikaanse bioscopen. In deze film speelt Elvis Presley de rol van Rusty Wells. Shelley Fabares is zijn vriendin Valerie Frank. De soundtrack van Girl Happy heeft Elvis Presley in juni en juli 1964 in de Radio Recorders Studio in Hollywood opgenomen.

 

APRIL 1972

Elvis Presley is op 5 april 1972 begonnen aan een tournee langs vijftien Amerikaanse steden. Hij wordt gevolgd door een cameraploeg die opnamen maakt voor de film Elvis On Tour. Op 9 april 1972 worden zijn twee concerten in het Colloseum in Hampton Roads in Virginia op film vastgelegd. Elvis Presley wordt begeleid door de gitaristen James Burton, John Wilkinson en Charlie Hodge, pianist Glen D. Hardin, bassist Jerry Scheff en drummer  Ronnie Tutt. Voor de achtergrondvocalen zorgen The Sweet Inspirations, J.D. Sumner & The Stamps Quartet en Kathy Westmoreland. Het orkest staat onder leiding van Joe Guercio. Elvis On Tour wordt geregisseerd door Robert Abel.

 

APRIL 1975

Omdat Colonel Tom Parker geen toestemming geeft, worden op 25 april 1975 de onderhandelingen tussen Barbra Streisand en Elvis Presley afgebroken. Zij zouden samen in een bioscoopfilm spelen. Barbra Streisand heeft Elvis Presley op 19 augustus 1974 een rol aangeboden in een actuele bewerking van A Star Is Born uit 1937. Elvis begint zijn buik vol te krijgen van zijn live-optredens. Hij is toe aan een nieuwe uitdaging. In 1976 draait A Star Is Born in de bioscoop met Barbra Streisand en, in plaats van Elvis Presley, Kris Kristofferson in de hoofdrollen.

 

APRIL 1977

Elvis Presley ligt met “een stevige griep” vanaf 1 april 1977 zes dagen in een ziekenhuis in Memphis in Tennessee. Een dag eerder heeft hij het live-optreden in Baton Rouge in Louisiana tijdens de pauze gestaakt.

 

Tijdens het optreden van Elvis Presley in de Chrysler Arena in Ann Arbor in Michigan worden op 24 april 1977 opnamen gemaakt. Unchained Melody en Little Darlin’ worden op de band vastgelegd. Deze tracks worden op 9 mei en 9 juni 1977 in de Sound Master Studio in Nashville afgemixed. Unchained Melody en Little Darlin’ zijn te vinden op Moody Blue. Dit is het laatste album dat vóór de dood van Elvis, op 16 augustus 1977, is uitgebracht. De LP Moody Blue komt op 23 juli 1977 de Billboard-albumlijst binnen. Hij bereikt de derde plaats.

 

If You Love Me (Let Me Know) is op 25 april 1977 de allerlaatste opname die Elvis Presley voor RCA Records maakt. De song wordt opgenomen tijdens het concert in het Civic Centre in Saginaw in Michigan. Het is één van de vier live-tracks op het album Moody Blue van Elvis Presley dat in juli 1977 uitkomt.

 

APRIL 1978

Omdat hij voortdurend zijn tekst vergeet, wordt P.J. Proby op 29 april 1978 ontslagen als één van de vertolkers van Elvis Presley in een musical in Londen. P.J. Proby is aangenomen om de rol van de “oude” Elvis te spelen. De jongere Elvis wordt neergezet door Shakin’ Stevens.

 

APRIL 1981

Tijdens het USA Film Festival in Dallas in Texas gaat op 4 april 1981 This Is Elvis in première. In deze documentaire worden authentieke beelden afgewisseld met nieuwe opnamen. De achttienjarige Elvis Presley wordt gespeeld door David Scott. Johnny Harra is de 42-jarige Elvis Presley. This Is Elvis is geregisseerd door Malcolm Leo en Andrew Solt.

 

APRIL 1984

Ral Donner overlijdt op 6 april 1984 aan kanker. Op 10 juli 1961 komt deze Elvis Presley-imitator de Billboard Hot 100 binnen met You Don’t Know What You’ve Got (Until You Lose It). De single bereikt de vierde plaats. In 1981 doet Ray Donner zijn laatste Elvis-imitatie als hij het commentaar inleest bij de film This Is Elvis. Hij is 41 jaar geworden.

 

Bronnen: Elvis Recording Sessions. Diverse Internetsites. Diverse jaargangen van Het Aanzien. Top 40 Hitdossier 1965 - 2005 van Johan van Slooten. USA Top Pop Singles en Albums van Joel Whitburn en Guinness World Records ‘British Hit Singles’.

 

Retour hoofdpagina Elvis Presley Dagboek

 

Meer weten over Elvis Presley? Kijk op: www.elvisnederland.com

© Ton van Draanen, 2006. Retour hoofdpagina: www.vandaagindemuziek.nl