ELVIS PRESLEY DAGBOEK MAART

 

MAART 1954

Elvis Presley en Pat Boone doen op 14 maart 1954 mee aan een auditie voor Arthur Godfrey. De talentscout besluit Pat Boone een contract aan te bieden. Op 2 april 1955 komt Two Hearts de Amerikaanse hitparade binnen. Deze single van Pat Boone (Dot 15338) bereikt de zestiende plaats.

 

MAART 1955

Op 3 maart 1955 verschijnt Elvis Aron Presley, een twintigjarige vrachtwagenchauffeur uit Tupelo in Mississippi, voor het eerst op de Amerikaanse televisie. Hij treedt op in Louisiana Hayride. Promotors zijn zo onder de indruk, dat zij Elvis Presley naar New York sturen om hier auditie te doen voor Talent Scouts, een populaire talentenjacht van programmamaker Arthur Godfrey. Naar verluidt zouden hij en zijn producenten Elvis Presley hebben afgewezen. Even later zou de zanger evenmin zijn toegelaten tot de Grand Ole Opry in Nashville in Tennessee. “Ga maar weer in een vrachtwagen rijden”, zou tegen Elvis Presley zijn gezegd. Nog geen jaar later is Amerika in de greep van Elvis Presley-mania.

 

Elvis Presley maakt op 5 maart 1955 zijn debuut in de televisieversie van Louisiana Hayride op KWKH in Shreveport in Louisiana. Hij treedt al sinds 16 oktober 1954 wekelijks op in de radio-editie van Louisiana Hayride op KWKH-AM.

 

MAART 1956

Blue Suede Shoes van Carl Perkins is de eerste country-single die, op 9 maart 1956, de Amerikaanse Rhythm & Blues hitparade binnenkomt.

 

In Billboard Magazine staat op 10 maart 1956 een advertentie van platenmaatschappij RCA waarin zij Elvis Presley aankondigen als de nieuwe zang-sensatie.

 

Kolonel Tom Parker wordt op 15 maart 1956 officieel de manager van Elvis Presley. Tot die tijd worden diens zaken behartigd door Bob Neal, een discjockey uit Memphis in Tennessee. In het contract laat Kolonel Tom Parker opnemen dat hij eenvierde deel van de inkomsten van Elvis Presley opstrijkt. Dit pact blijft van kracht, zelfs na de dood van de zanger in 1977.

 

Wegens overweldigend succes treedt Elvis Presley op 17 maart 1956 voor de vierde keer op in The Dorsey Brothers Stage Show. In het televisie-programma van CBS zingt hij Blue Suede Shoes en Heartbreak Hotel.

 

Carl Perkins krijgt op 22 maart 1956 in de Amerikaanse staat Delaware een ernstig auto-ongeluk. Hij is op weg naar New York voor optredens in de televisie-shows van Ed Sullivan en Perry Como ter promotie van zijn hit Blue Suede Shoes. Tijdens de nachtelijke rit valt zijn chauffeur Dave Stewart in slaap. Hij rijdt in volle vaart tegen een open vrachtwagen. Jay Perkins, de broer van Carl die in diens begeleidingsband speelt, breekt zijn nek. Hij overlijdt aan zijn verwondingen. De zanger moet voor zijn revalidatie enige maanden in het ziekenhuis doorbrengen.

 

Op 24 maart 1956 is Elvis Presley voor de vijfde en laatste keer binnen twee maanden te gast in de televisie-show van The Dorsey Brothers op CBS. Hij brengt Money Honey en Heartbreak Hotel.

 

In de Engelse kranten verschijnen op 30 maart 1956 advertenties voor de nieuwe single Heartbreak Hotel van Elvis Presley. Met grote letters staat er bovenin de advertentie: The King Of Western Bop.

 

MAART 1957

Elvis Presley koopt op 19 maart 1957 voor $ 102.500 het landgoed Graceland aan 3764 South Bellevue Boulevard in Memphis in Tennessee. De oude eigenaar is mevrouw Ruth Brown-Moore. Zij heeft het landgoed vernoemd naar haar oud-tante Grace. Het huis telt drieëntwintig kamers. Elvis Presley woont tot zijn dood, op 16 augustus 1977, op Graceland.

 

MAART 1958

Op 24 maart 1958 moet Elvis Presley het Amerikaanse leger in. Hij is dienstplichtige nummer 53310761. Het wordt een groot mediaspektakel als hij zich in Memphis, Tennessee als rekruut komt melden. Vooral als zijn haar wordt afgeknipt, ronken er tientallen camera’s.

 

MAART 1959

Op RCA Victor 47-506 wordt op 10 maart 1959

I Need Your Love Tonight van Elvis Presley uitgebracht. Op de B-kant staat A Fool Such As I. Beide liedjes zijn op 10 juni 1958 in de RCA Studio in Nashville opgenomen. Elvis Presley is dan al in militaire dienst. I Need Your Love Tonight komt op 30 maart 1959 de Billboard Hot 100 binnen. De single bereikt de vierde plaats. Als er één miljoen exemplaren van I Need Your Love Tonight in Amerika zijn verkocht, stuurt RCA een gouden plaat naar Elvis Presley in West-Duitsland waar hij zijn dienstplicht vervult.

 

MAART 1960

Drie dagen voordat hij afzwaait zit voor Elvis Presley zijn diensttijd in Duitsland er op 2 maart 1960 op. Hij vliegt terug naar Amerika. Op Prestwick Airport in Schotland wordt een tussenlanding gemaakt. Het is de eerste en meteen ook laatste keer dat Elvis Presley voet op Britse bodem zet.

 

Na een militaire diensttijd van bijna twee jaar keert Elvis Presley op 5 maart 1960 terug op Graceland in Memphis. Een groot deel van zijn diensttijd heeft The King in West-Duitsland doorgebracht. Hier heeft hij zijn latere vrouw Priscilla ontmoet. Deze relatie is lange tijd angstvallig geheim gehouden, omdat zij nog minderjarig is. In 1967 is Priscilla een volwassen vrouw en trouwt zij met Elvis Presley. Kort nadat Elvis is afgezwaaid, begint hij met de opnamen van G.I. Blues. Deze bioscoopfilm toont een geromantiseerd beeld van zijn diensttijd.

 

Voor het eerst sinds hij vijftien dagen eerder de militaire dienst heeft verlaten, is Elvis Presley op 20 en 21 maart 1960 in de RCA Studio in Nashville voor plaatopnamen. Opgenomen worden Make Me Know It, Soldier Boy, Stuck On You, Fame And Fortune, A Mess Of Blues en It Feels So Right. Elvis Presley wordt begeleid door Scotty Moore, Bob Moore, Hank Garland, D.J. Fontana, Buddy Harman en Floyd Cramer. The Jordanaires zorgen voor de achtergrondvocalen.

 

MAART 1961

In de Radio Recorders Studio in Hollywood is Elvis Presley sinds 21 maart 1961 bezig met opnamen voor de soundtrack bij de film Blue Hawaii. Op 23 maart 1961 neemt hij onder meer de singleversie van Can’t Help Falling In Love op. Die wordt in november 1961 op RCA Victor 47-7908 uitgebracht. Can’t Help Falling In Love komt op 4 december 1961 de Billboard Hot 100 binnen. Hij haalt de tweede plaats. Can’t Help Falling In Love is Elvis’ 52ste hit in Amerika.

 

Omdat Elvis Presley een speciale band heeft met Hawaii geeft hij op 25 maart 1961 het eerste concert na zijn diensttijd in de Block Arena op een militaire basis bij Honolulu. Dit optreden is bedoeld om geld in te zamelen voor een gedenkplek voor de Japanse luchtaanval op Pearl Harbor in december 1941. In totaal wordt er 62.000 dollar opgehaald voor dit USS Arizona Hawaii Memorial.

 

MAART 1964

Op 6 maart 1964 is Kissin’ Cousins van Elvis Presley voor het eerst in de bioscoop te zien. In deze film is Yvonne Craig zijn tegenspeelster. Opvallend is dat Elvis Presley een blonde pruik draagt. Naast de titelsong zingt Elvis Presley in deze film o.a. Catchin’ On Fast, Once Is Enough, One Boy Two Little Girls en Tender Feeling. De liedjes zijn in oktober 1963 in de RCA Studios in Nashville in Tennessee opgenomen. Op 11 maart 1964 is Kissin’ Cousins van Elvis Presley voor het eerst in heel Amerika in de bioscoop te zien. opgenomen. Kissin’ Cousins is op 6 maart 1964 in premičre gegaan.

 

MAART 1966

In het Gordon Theatre in Baton Rouge in Louisiana gaat op 31 maart 1966 Frankie & Johnny in premičre. Het is de zesentwintigste film waarin Elvis Presley de hoofdrol speelt. Hij is Johnny, een zanger die gokverslaafd is. Donna Douglas speelt Frankie, zijn vriendin. De twaalf liedjes die Elvis Presley in Frankie & Johnny zingt, zijn in mei 1965 in de Radio Recorders Studio in Hollywood opgenomen. De film is geregisseerd door Frederick De Cordova. Het script is van Alex Gottlieb.

 

MAART 1968

In de studio van Western Recorders in Los Angeles neemt Elvis Presley op 7 maart 1968 vier liedjes op voor de soundtrack van zijn film Live A Little, Love A Little. Dit zijn Almost In Love, Wonderful World, Edge Of Reality en A Little Less Conversation. In december 1968 worden  A Little Less Conversation en Almost In Love op RCA Victor 47-9610 uitgebracht. A Little Less Conversation komt niet verder dan de 69-ste plaats in de Billboard Hot 100. De remix die in 2002 door Junkie XL is gemaakt, doet het beter. Die wordt wereldwijd een nummer 1-hit.

 

Op 14 maart 1968 gaat in Amerika Stay Away Joe in premičre. Deze 26-ste bioscoopfilm van Elvis Presley is geregisseerd door Peter Tewksbury en geproduceerd door Douglas Laurence. Naast Elvis Presley spelen Burgess Meredith en Joan Blondell een hoofdrol. Behalve de titelsong zingt Elvis Presley in deze film Lovely Mamie, Dominic, Stay Away en All I Needed Was The Rain. Deze liedjes zijn in oktober 1967 in de Radio Recorders Studios aan de Santa Monica Boulevard in Hollywood opgenomen. Elvis Presley wordt begeleid door gitaristen Scotty Moore, Chip Young en Charlie Hodge, steel-gitarist Pete Drake, bassist Bob Moore, drummers D.J. Fontana en Buddy Harman, pianisten Floyd Cramer en Larry Muhoberac, saxofonist Boots Randolph en mondharmonicaspeler Charlie McCoy. The Jordanaires zorgen voor de achtergrondvocalen.

 

MAART 1972

Carole King is op 14 maart 1972 de grote winnaar bij de uitreiking van de Grammy Awards 1971. Zij ontvangt vier onderscheidingen voor haar album Tapestry. Andere winnaars zijn Carly Simon, James Taylor, Paul McCartney, Quincy Jones, Aretha Franklin, Ike & Tina Turner, Chet Atkins, Michel Legrand en Muddy Waters. Elvis Presley krijgt een Lifetime Achievement Award, een oeuvreprijs.

 

Op 27 maart 1972 begint Elvis Presley aan een drie dagen durende opnamesessie in de RCA Studios in Hollywood. Op deze dag worden Separate Ways, For The Good Times en Where Do I Go From Here opgenomen. The King wordt begeleid door de gitaristen James Burton en John Wilkinson, bassist Emory Gordy, pianist Glen Hardin en drummer Ronnie Tutt. J.D. Sumner & The Stamps zorgen voor de achtergrondkoortjes. Op de tweede dag van een drie dagen durende opname-sessie in de RCA Studio in Hollywood worden Fool en Burning Love opgenomen. Op Burning Love wordt door componist Dennis Linde nog een extra gitaarpartij ingespeeld. Burning Love wordt in augustus 1972 op RCA Victor 74-0769 uitgebracht. Op de B-kant staat It’s A Matter Of Time dat op 29 maart 1969 is opgenomen. Burning Love komt op 19 augustus 1972 de Billboard Hot 100 binnen. De single bereikt op 28 oktober 1972 de tweede plaats. Het is de laatste grote hit voor Elvis Presley in de twintigste eeuw. Op 29 maart 1972 worden twee verschillende versies van Always On My Mind en It’s A Matter Of Time opgenomen. Producer van deze opnamen is James Burton. Van Always On My Mind worden ook filmopnamen gemaakt. Die zijn later terug te zien in This Is Elvis. Always On My Mind wordt in november 1972 op de B-kant van de single Separate Ways uitgebracht. Hij haalt de twintigste plaats in de Billboard Hot 100.

 

MAART 1973

Op 6 maart 1973 mislukt een poging Elvis Presley te strikken voor zijn eerste Britse live-optredens. Die zouden plaatsvinden in Earl’s Court in Londen. De Britse promotors hebben geprobeerd The King Of Rock’n’Roll te boeken voor een aantal shows in de zomer van 1973. De zanger komt niet naar Engeland, omdat hij “live- en filmafspraken” heeft in de Verenigde Staten.

 

MAART 1974

Arthur ‘Big Boy’ Crudup overlijdt op 28 maart 1974 in Nassawadox in Virginia aan een hartaanval. Hij is de componist van That’s All Right Mama dat hij in 1946 ook als eerste op de plaat zet. Elvis Presley neemt op 5 juli 1954 in de Sun Studio in Memphis in Tennessee een cover van That’s All Right Mama op. Het wordt zijn debuutsingle. Arthur Crudup stopt in 1958 met muziek maken. De laatste jaren van zijn leven leeft hij als een arme zwerver in de buurt van het treinstation van Chicago. Hij is 68 jaar geworden.

 

MAART 1975

Op 10 maart 1975 begint Elvis Presley in de RCA Studio in Hollywood aan een vier dagen durende opname-sessie. Op deze eerste dag wordt het nummer Fairytale opgenomen. Elvis Presley wordt begeleid door o.a. James Burton, John Wilkinson, Charlie Hodge, Glen Hardin en Ronnie Tutt. De opnamen worden geproduceerd door Felton Jarvis.

 

MAART 1976

Om de aandacht te trekken van zijn idool Elvis Presley springt Bruce Springsteen op 29 maart 1976 over het hek van diens landgoed Graceland in Memphis in Tennessee. De bewaking grijpt hem in zijn kladden en zet hem weer op straat.

 

MAART 1977

Op 31 maart 1977 wordt het live-optreden van Elvis Presley in Baton Rounge in Louisiana tijdens de pauze gestaakt. Hij voelt zich “te ziek” om de show te hervatten.

 

MAART 1981

In Amerika wordt door NBC op 1 maart 1981 de televisiefilm Elvis And The Beauty Queen uitgezonden. Don Johnson speelt de rol van Elvis Presley. Stephanie Zimbalist is te zien als Elvis’ vriendin Linda Thompson. Het script van Elvis And The Beauty Queen is geschreven door Julia Cameron. De film is geregisseerd door Gus Trikonis.

 

MAART 1997

Het Amerikaanse Hooggerechtshof beslist op 17 maart 1997 dat Elvis Presley Enterprises niet de volledige rechten op de naam Elvis Presley bezit. Ook de Engelse fan Sid Shaw mag de naam Elvis Presley blijven gebruiken. Hij is de eigenaar van een souvenirwinkel met Elvis-spullen in Londen.

 

99

Brock Speer, de Amerikaanse gospelzanger die te horen is op I Want You I Need You I Love You van Elvis Presley, overlijdt op 31 maart 1999. Hij is 78 jaar geworden.

 

Retour hoofdpagina Elvis Presley Dagboek

 

Bronnen: Elvis Recording Sessions. Diverse Internetsites. Diverse jaargangen van Het Aanzien. Top 40 Hitdossier 1965 - 2005 van Johan van Slooten. USA Top Pop Singles en Albums van Joel Whitburn en Guinness World Records ‘British Hit Singles’.

 

Meer weten over Elvis Presley? Kijk op: www.elvisnederland.com

© Ton van Draanen, 2005. Retour hoofdpagina: www.vandaagindemuziek.nl