THE BEATLES DAGBOEK DEZE EEUW

 

2000

Op 10 maart 2000 publiceert The Daily Mail een foto van Paul McCartney die in de bar van een club in New York is genomen. Op de foto staat de ex-Beatle met een als cowgirl verkleed meisje, terwijl hij voor zo’n honderd bezoekers door een megafoon Whole Lotta Shakin’ Goin’ On van Jerry Lee Lewis zingt. Ook doet hij een striptease-danseres na.

 

Sir Paul McCartney laat op 15 maart 2000 weten dat hij een relatie heeft met het voormalige fotomodel Heather Mills. Hij heeft haar ontmoet toen beiden aan een liefdadigheidsproject meewerkten.

 

Joseph Melville See jr. pleegt op 19 maart 2000 zelfmoord in zijn huis in Tuscon in Arizona. Hij lijdt aan hevige depressies. Vrienden zeggen dat zijn dood niets te maken heeft met het overlijden van zijn eerste vrouw, Linda Eastman, op 17 april 1998. Mel See is van 18 juni 1962 tot juni 1965 met haar getrouwd. Uit dit huwelijk wordt op 31 december 1963 hun dochter Heather geboren. Als Linda Eastman op 12 maart 1969 met Paul McCartney van The Beatles trouwt, wordt de achternaam van Heather veranderd in McCartney. Pas in de jaren negentig leert zij haar echte vader goed kennen. Heather draagt zorg voor zijn begrafenis. Mel See is 62 jaar geworden.

 

Michael Abram woont op 7 april 2000 de hoorzitting bij over zijn poging tot doodslag op George Harrison en diens vrouw Olivia. Michael Abram is opgeroepen persoonlijk aanwezig te zijn. Op 30 december 1999 is hij het huis van ex-Beatle binnengedrongen. Bij de vechtpartij met Michael Abram is George Harrison zwaar gewond geraakt.

 

Heather Mills krijgt op 13 april 2000 een schadeloosstelling van (omgerekend) bijna een kwart miljoen euro. Haar linkerbeen is, na in 1993 te zijn aangereden door een motoragent, geamputeerd. Heather Mills komt buiten de rechtszaal de schikking overeen.

 

Op 27 april 2000 worden de dagboeken van Brian Epstein bij een veiling van Christie’s in Londen teruggetrokken. Er wordt te weinig geboden voor de manuscripten. De dagboeken zijn eigendom van Bryan Barrett. Hij is in de jaren zestig de chauffeur en lijfwacht van de manager van The Beatles.

 

In Liverpool worden op 12 mei 2000 de rode gietijzeren toegangshekken van het weeshuis Strawberry Fields ontvreemd. De hekken worden drie dagen later bij een plaatselijke handelaar in oud ijzer op een schroothoop teruggevonden.

 

Yoko Ono klaagt op 13 juli 2000 het Japanse bedrijf Teito Rapid Transit Authority aan. Dit bedrijf schendt het portretrecht, omdat het zonder toestemming een afbeelding van John Lennon voor reclamedoeleinden gebruikt.

 

Liverpool Sound Collage van Paul McCartney wordt op 26 september 2000 uitgebracht. Het is geen album met liedjes van de ex-Beatle. De plaat bevat een collage van klanken en oude opnamen die hij in de loop der jaren heeft verzameld. De vijf tracks op dit album zijn Plastic Beetle, Peter Blake 2000, Real Gone Dub Made In Manifest In The Vortex Of The Eternal Now, Made Up en Free Now.

 

Het gratie-verzoek van Mark David Chapman wordt op 3 oktober 2000 door de New York State Board Of Parole afgewezen. Hij zit in de gevangenis voor de moord op John Lennon op 8 december 1980.

 

Door de BBC wordt op 5 oktober 2000 in het telecvisieprogramma Top Of The Pops een Top 40 uitgezonden met de langstgenoteerde platen in de Britse popgeschiedenis. De Top 3 bestaat uit Relax van Frankie Goes To Hollywood, She Loves You van The Beatles en My Way van Frank Sinatra.

 

Op de zestigste geboortedag van John Lennon, 9 oktober 2000, wordt dertig kilometer ten noorden van Tokio in Japan het John Lennon Museum geopend. Op de eerste dag wordt het museum door 1200 Japanners bezocht. Dezelfde dag verschijnt het boek Lennon Remembers, The Complete Rolling Stone Interviews.

 

De staande piano waarop John Lennon het legendarische Imagine heeft gecomponeerd, is op 17 oktober 2000 de belangrijkste kavel bij een veiling van Beatles-spullen op internet. Het hoogste bod voor de piano wordt uitgebracht door George Michael. Hij schenkt het instrument aan het Beatles’ Story Museum in Liverpool.

 

Een flat op Montague Square in Londen wordt op 17 oktober 2000 voor 575.000 pond sterling te koop aangeboden. In de jaren zestig hebben o.a. Ringo Starr, Jimi Hendrix, Paul McCartney en John Lennon en Yoko Ono hier gewoond. De flat telt twee verdiepingen. Er zijn twee slaapkamers.

 

Eén dag voordat de CD Beatles 1 wordt uitgebracht, gaat de internet-site www.thebeatles.com op 13 november 2000 online. Op deze website is o.m. de complete geschiedenis van John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr na te lezen.

 

Op 14 november 2000 wordt The Beatles 1 uitgebracht. Op dit album staan alle nummer 1-hits van de groep uit Liverpool. George Martin en Paul McCartney hebben alle zevenentwintig tracks opnieuw gemixed en gemasterd.

 

De rechtszaak tegen Michael Abram begint op 14 november 2000. Hij wordt verdacht van poging tot moord. Op 29 december 1999 heeft hij op het landgoed Friar Park in Engeland geprobeerd George Harrison en diens vrouw Olivia neer te steken. Bij een gevecht om het mes loopt Olivia Harrison verwondingen aan haar handen op. George Harrison wordt in zijn borst gestoken. Michael Abram wordt ontoerekeningsvatbaar verklaard en moet worden opgenomen in een psychiatrische inrichting. Voordat het zover is, schrijft Michael Abram aan George Harrison een brief waarin hij zegt spijt te hebben van zijn daad.

 

Andy White, die in 1962 op Love Me Do van The Beatles heeft gedrumd, blijkt in 2000 een berooid man te zijn. Engelse kranten melden op 17 november 2000 dat hij niet eens geld heeft om de nieuwe verzamel-CD Beatles 1, waarop 27 nummer 1-hits van de groep staan, te kopen. Voor zijn medewerking aan Love Me Do heeft hij slechts zeven pond ontvangen.

 

Dhani Harrison raakt op 23 november 2000 betrokken bij een verkeersongeluk. De zoon van ex-Beatle George Harrison veroorzaakt het ongeluk met zijn Audi S3 in Oxfordshire in Engeland. Dhani Harrison komt er met een paar schaafwonden vanaf.

 

Voor het eerst in zijn leven houdt Sir Paul McCartney op 13 december 2000 een signeersessie voor een boek. Hij zet zijn handtekening in exemplaren van zijn nieuwe boek Paul McCartney Paintings in de boekwinkel van Waterstone op Piccadilly in Londen.

 

Michael Abram wordt op 15 december 2000 ontoerekeningsvatbaar verklaard en opgenomen in een inrichting. De 34-jarige man uit Huyton in het noorden van Engeland heeft op 30 december 1999 geprobeerd George Harrison en diens vrouw Olivia om het leven te brengen. Hij is hun huis in Henley-on-Thames in het Engelse Oxfordshire binnengedrongen. Michael Abram is de Harrisons met een mes te lijf gegaan. Bij dit gevecht raakt Olivia Harrison gewond aan haar handen. De ex-Beatle wordt in zijn borst gestoken. Voordat Michael Abram in een psychiatrische inrichting wordt opgenomen, schrijft hij een excuusbrief aan George Harrison.

 

2001

Op 16 februari 2001 begint Paul McCartney aan de opnamen van zijn album Driving Rain. Op 28 februari 2001 sluit hij de deur van de Henson Recording Studio in Los Angeles achter zich. Niet eerder heeft hij zo snel een album gemaakt. Spinning On An Axis en Back In The Sunshine Again heeft Paul McCartney samen met zijn zoon James geschreven. Muzikanten op Driving Rain zijn Rusty Anderson, Abe Laboriel jr., Gabe Dixon en Dave Kahne. Op het album, dat op 13 november 2001 wordt uitgebracht, staat Freedom als extra track. Paul McCartney heeft dit liedje speciaal geschreven ter gelegenheid van het herdenkingsconcert voor de nabestaanden van de WTC-ramp van 11 september 2001.

 

Op 26 april 2001 worden op een popveiling van Christie’s meer dan tweehonderd kavels geveild. Onder de hamer komen onder meer een showkostuum van Eric Clapton en een brief met handtekening van John Lennon. Eén van de komische beha’s die Madonna heeft gedragen tijdens haar Blonde Ambition Tour in 1990 brengt ruim eenentwintigduizend dollar op. Het manuscript van een Beatle-liedje van de hand van Paul McCartney gaat voor bijna dertigduizend dollar naar een nieuwe eigenaar. Hij is een verzamelaar die anoniem wil blijven.

 

Paul McCartney brengt op 7 mei 2001 de dubbel-CD Wingspan in Europa uit. Eén dag later volgt de Verenigde Staten. Op dit verzamelalbum staan hits zoals Another Day, Jet, My Love, Hi Hi Hi, Take It Away, Tug Of War en No More Lonely Nights.

 

Johnny Russell overlijdt op 3 juli 2001 aan leukemie in het Baptist-ziekenhuis in Nashville. De zanger/componist/komiek heeft talloze liedjes geschreven die zijn opgenomen door o.a. Jim Reeves, Dolly Parton, Loretta Lynn, Burl Ives,  Dottie West, Patti Page, Vince Gill en Linda Ronstadt. Zijn bekendste compositie is Act Naturally. Dit liedje is door Buck Owens in 1963 naar de eerste plaats van de Amerikaanse country-hitparade gezongen. In 1965 neemt Ringo Starr Act Naturally op voor het Beatles-album Help!. In 1989 zingen Ringo Starr en Buck Owens het liedje als duet. Deze versie wordt genomineerd voor een Country Music Award. Johnny Russell is 61 jaar geworden.

 

Sir Paul McCartney maakt op 23 juli 2001 zijn verloving bekend met Heather Mills. De twee hebben zich met elkaar verloofd tijdens een romantische boottocht. Het wordt het eerste huwelijk van de 33-jarige Heather Mills, een voormalig fotomodel. Zij heeft in 1993 een been verloren nadat zij door een motoragent is aangereden. Sir Paul McCartney is sinds 17 april 1998 weduwnaar nadat zijn vrouw Linda aan borstkanker is overleden. Zijn kinderen zeggen “blij” te zijn met de verloving.

 

Paul McCartney geeft op 20 oktober 2001 in de Madison Square Garden in New York een benefietconcert voor brandweermannen en hulpverleners die hun diensten hebben verleend na de aanslagen op het WTC op 11 september 2001. Als slotnummer zingt de ex-Beatle zijn nieuwe single Freedom.

 

Op 13 november 2001 wordt Driving Rain van Paul McCartney uitgebracht. Dit album is tussen 16 en 28 februari 2001 in de Henson Recording Studio in Los Angeles opgenomen. Niet eerder heeft de ex-Beatle zo snel een album klaar gehad. Op Spinning On An Axis en Back In The Sunshine Again wordt Paul McCartney bijgestaan door zijn zoon James. Die heeft ook beide nummers helpen componeren. Andere muzikanten op Driving Rain zijn Rusty Anderson, Abe Laboriel jr., Gabe Dixon en Dave Kahne. Op het album staat Freedom als extra track. Paul McCartney heeft dit liedje geschreven ter gelegenheid van het herdenkingsconcert voor de nabestaanden van de WTC-aanslagen in New York op 11 september 2001. Freedom wordt op 13 november 2001 ook op single uitgebracht. De opbrengst is voor de slachtoffers en de nabestaanden van de ramp. Driving Rain komt op 24 november 2001 de Nederlandse Album Top 100 binnen. Hij komt niet verder dan een teleurstellende 76ste plaats.

 

George Harrison verliest op 29 november 2001 zijn jarenlange strijd tegen kanker. Hij overlijdt in het huis van een vriend in Los Angeles. Zijn vrouw Olivia en hun zoon Dhani zitten aan het sterfbed. George Harrison is in februari 1943 geboren in de Liverpoolse wijk Wavertree. In augustus 1958 ontmoet hij John Lennon en Paul McCartney. Hij wordt gitarist bij The Quarry Men. In 1960 wordt de naam veranderd in The Beatles. George Harrison is 58 jaar geworden.

 

2002

Op 15 maart 2002 wordt  de naam van Liverpool Airport veranderd in John Lennon Airport. Zijn weduwe, Yoko Ono, onthult een meer dan levensgroot standbeeld van John Lennon. Samen met Cherie Blair, de vrouw van de Britse premier, herdoopt zij hierna het vliegveld.

 

In The Walker in Liverpool wordt op 24 mei 2002 The Art Of Paul McCartney geopend. Het is voor het eerst dat de ex-Beatle zijn schilderijen tentoonstelt.

 

In Liverpool overlijdt op 26 mei 2002 Charlie Lennon. Hij is de broer van Freddie, de vader van John Lennon. Charlie Lennon is jarenlang een graag geziene gast tijdens Beatles-conventies in de hele wereld. Hij is 83 jaar geworden.

 

Op 29 mei 2002 wordt een door John Lennon ontworpen mozaïek van vijf bij twee meter tentoongesteld in het Beatles Story-museum in Liverpool. Het mozaïek is afkomstig uit het zwembad bij zijn huis in Kenwood in het Engelse graafschap Surrey. John lennon heeft hier gewoond van 1964 tot 1968.

 

In de tuin van Buckingham Palace in Londen wordt op 3 juni 2002 met een groots popconcert het vijftigjarig regeringsjubileum van Koningin Elizabeth afgesloten. De feestelijkheden zijn op 1 juni 2001 van start gegaan. Op deze laatste avond treden de grootste sterren op, waaronder Sir Elton John, Atomic Kitten, The Corrs, Brian Wilson, Sir Paul McCartney en Sir Cliff Richard. Zelfs Ozzy Osbourne verschijnt voor de Britse vorstin. De festiviteiten worden met vuurwerk afgesloten.

 

Paul McCartney en Heather Mills trouwen op 11 juni 2002 in het Castle Leslie in het dorp Glaslough in Ierland. Collega’s als Chrissie Hynde, Jools Holland en Ringo Starr zijn bij de plechtigheid aanwezig. Mike McCartney is getuige. Hij was in maart 1969 ook getuige bij het huwelijk van zijn broer met Linda Eastman.

 

Een zeldzame LP-hoes uit 1967 van Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band met de handtekeningen van de vier Beatles brengt op 15 juni 2002 op een veiling 34.000 pond (omgerekend bijna 54.000 euro) op. Dit is vijf keer het bedrag dat het veilinghuis heeft verwacht.

 

Op 6 juli 2002 biedt Olivia, de weduwe van George Harrison, hun huis in Henley-on-Thames in het Engelse Oxfordshire te koop aan. De vraagprijs is twintig miljoen pond sterling. Olivia Harrison zegt niet langer in het huis te kunnen wonen. Zij heeft teveel nare herinneringen aan de moordaanslag van de schizofrene Michael Abram, die in december 1999 het huis is binnengedrongen.

 

Sir Paul McCartney is op 15 juli 2002 de artiest die tot dusverre dit jaar het meest heeft verdiend. Voor zijn live-data op zijn Amerikaanse tournee zijn voor bijna vijftig miljoen euro aan kaartjes verkocht.

 

De Britse Koningin Elizabeth is op 25 juli 2002 in Liverpool om een nieuwe passagiers-terminal te openen op John Lennon Airport. Uiteraard is Yoko Ono, de weduwe van John Lennon, bij deze plechtigheid aanwezig. Later op de dag gaat de koningin naar Walker Art Gallery voor een tentoonstelling van schilderijen van Paul McCartney. Na afloop verklaart Sir Paul McCartney: “Ik geloof dat Hare Majesteit mijn schilderijen wel leuk vindt. Zij vindt ze erg kleurrijk, wat ik als een groot compliment beschouw.”

 

In het afgelegen Schotse dorp Durness worden op 15 augustus 2002 drie gedenkstenen voor John Lennon onthuld. De ex-Beatle heeft van zijn zevende tot zijn vijftiende alle vakanties hier doorgebracht. De songtekst In My Life is in de stenen gegraveerd.

 

Op 5 september 2002 gaat Heather Mills, de echtgenote van Sir Paul McCartney, akkoord met een schadeloosstelling van de Engelse zondagskrant The Sunday Mirror. Zij ontvangt vijftigduizend pond sterling voor een artikel waarin wordt gesuggereerd dat zij “op oneerlijke wijze” de opbrengst van een inzamelingsactie zou hebben besteed.

 

Fans van The Beatles kunnen het niet waarderen dat in de inlay van het live-album Back In The US 2002 van Paul McCartney de componisten staan vermeld als McCartney - Lennon in plaats van het gebruikelijke Lennon - McCartney. De dubbel-CD ligt vanaf 12 november 2002 in de winkel.

 

Bijna één jaar na zijn dood wordt op 19 november 2002 Brainwashed van George Harrison uitgebracht. Op dit album staan elf composities van de ex-Beatle en een cover van Between The Devil And The Deep Blue Sea van Harold Arlen en Ted Koehler. Brainwashed is geproduceerd door George Harrison zelf, samen met zijn zoon Dhani en Jeff Lynne.

 

Op een speciale kunstveiling aan de Royal College Of Art in Londen worden op 29 november 2002 drie niet-gesigneerde schilderijen van Paul McCartney afgehamerd op (omgerekend) 51 euro. De namen van de schilders blijven op deze veiling geheim totdat het hoogste bod is uitgebracht. De aanwezigen in de zaal weten niet wie de bekende schilders zijn van de aangeboden kunstwerken.

 

2003

Na veertig jaar verschijnt op 7 januari 2003 het blad The Beatles Book Monthly voor de laatste keer. Volgens de uitgever Sean O’Mahony valt er niets nieuws meer over de Liverpoolse groep te schrijven.

 

Op 14 februari 2003 worden gestolen studiobanden van John Lennon gevonden in Australië. De politie van Sydney heeft de spoelenbanden in beslag genomen nadat zij te koop zijn aangeboden in een plaatselijke krant. De Australische politie is getipt door hun Britse collega’s. Die zijn een onderzoek begonnen naar de ontvreemding van originele Beatles-opnamen uit de Abbey Road-studio’s in Londen. Het zou gaan om bandopnamen, gemaakt tijdens de sessies voor de albums The Beatles (1968) en Abbey Road (1969).

 

Henry McCullough komt op 18 april 2003 naar Nederland voor de 24ste Beatles Conventie die op 19 april 2003 in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht wordt gehouden. Rechtstreeks vanaf Schiphol gaat de voormalige gitarist van Paul McCartney & Wings naar het AKN-gebouw in Hilversum voor een interview met Hans Schiffers dat op 23 april 2003 wordt uitgezonden in het AVRO Radio 2-programma Schiffers.FM.

 

“Goedenavond Nederland! Alles goed?” Met deze woorden begroet Paul McCartney op 25 april 2003 zijn fans in het Gelredome in Arnhem. Omdat een groot deel van de bezoekers nog in de file staat, begint het concert een half uur later dan gepland. Onder politiebegeleiding is Paul McCartney van de luchthaven Schiphol naar Arnhem gereden. Zijn limousine wordt over de vluchtstrook van de A12 geleid. Tijdens zijn autorit naar het Gelredome belt Paul McCartney met Hans Schiffers op AVRO Radio 2 en vertelt hij over zijn verwachtingen van de avond.

 

Volgens een lijst, die The Sunday Times op 25 april 2003 bekend maakt, is Paul McCartney de rijkste popmuzikant van 2002 met een fortuin van (omgerekend) 1140 miljoen euro. In dit overzicht staat Madonna op de vierde plaats met 340 miljoen euro. Mick Jagger van The Rolling Stones staat zesde met een vermogen van bijna 260 miljoen euro, gevolgd door Elton John met bijna 210 miljoen euro. Ozzy Osbourne staat, dankzij zijn real-life soap The Osbournes, op een 24ste plaats met een vermogen van bijna 26 miljoen euro.

 

Voor twintigduizend fans geeft Paul McCartney op 24 mei 2003 voor het eerst in zijn leven een openluchtconcert op het Rode Plein in de Russische hoofdstad Moskou. Dit is de laatste live-datum op zijn Back In The World Tour. Op 14 juni 2005 zal dit concert op dvd worden uitgebracht.

 

Ringo Starr en zijn All-Starr Band zijn in de zomer van 2003 voor de achtste keer op tournee in Noord-Amerika. Op 24 en 25 juli 2003 worden de eerste concerten in Casino Rama in het Canadese Toronto opgenomen. Op 23 maart 2004 worden deze opnamen op CD uitgebracht. The All-Starr Band bestaat tijdens deze tournee, naast Ringo Starr, uit topmuzikanten als John Waite van The Babys, Colin Hay van Men At Work, Paul Carrack, Sheila E. en Mark Rivera.

 

De Britse modeontwerpster Stella McCartney treedt op 30 augustus 2003, op een landgoed op het afgelegen Schotse eiland Bute, in het huwelijk met uitgever Alashdair Willis. Haar vader Paul McCartney heeft ongeveer drie miljoen euro neergeteld voor de bruiloft. Alleen al de bewaking zou 150.000 euro hebben gekost, ongeveer net zo veel als de bloemen! Onder de gasten bevinden zich o.a. Madonna, haar man Guy Ritchie en hun zoon Rocco, Chrissie Hynde, fotomodel Kate Moss, actrice Gwyneth Paltrow, Chris Martin van Coldplay en James Bond-ster Pierce Brosnan.

 

Een oude gitaar van wijlen George Harrison is zaterdag 13 september 2003 op een openbare veiling in Californië verkocht voor 390.000 euro. De hoogste bieder wenst anoniem te blijven. Hij is "een verzamelaar die woont aan de Amerikaanse westkust", aldus de veilingmeester van Odyssey Auctions. De gitaar is een op maat gemaakte Fender Rosewood Telecaster. George Harrison is ermee te zien in 'Let It Be', de laatste bioscoopfilm van The Beatles uit 1970. Ook speelde hij erop tijdens het laatste live-optreden van The Beatles - op het dak van het hoofdkantoor van hun platenmaatschappij Apple Records in Londen op 30 januari 1969.

 

Gerry Marsden wordt op 15 september 2003 in een ziekenhuis in Liverpool aan zijn hart geopereerd. De zestigjarige zanger van Gerry & The Pacemakers krijgt drie omleidingen.

 

De tweejaarlijkse popveiling van Christie's brengt op woensdag 1 oktober 2003 543.000 euro op. Het hoogste bod (40.200 euro, meer dan het dubbele van de verwachte waarde) is voor Open And Shut, een houten sculptuur van John Lennon. Een Amerikaans toer-programma uit 1965, gesigneerd door alle vier Beatles, wordt verkocht voor bijna twintigduizend euro. Bijna zeventienduizend euro wordt geboden voor een poster uit 1962 met de aankondiging van een concert van The Beatles in New Brighton in Engeland. Een exemplaar van hun single Hey Jude/Revolution uit 1968 wordt afgehamerd op ruim vijftienduizend euro. Een broek, in 1984 gedragen door Freddie Mercury van Queen, wordt voor bijna 5500 euro gekocht door het Hard Rock Café. Ruim 5300 euro, meer dan drie keer de geschatte waarde, wordt betaald voor een schets van Charlie Chaplin, in 1976 met potlood gemaakt door Michael Jackson.

 

Paul McCartney wordt op 28 oktober 2003 opnieuw vader. Zijn tweede vrouw Heather Mills schenkt in een ziekenhuis in Noord-Londen het leven aan dochter Beatrice Milly McCartney. Zij komt drie weken te vroeg met behulp van een keizersnede op de wereld en weegt ruim zeven pond.

 

De CD Let It Be... Naked van The Beatles ligt op 17 november 2003 in de platenwinkel. Deze heruitgave van de Beatles-LP Let It Be uit 1970 is niet alleen muzikaal, maar ook visueel aangepast aan het oorspronkelijke concept achter het project. De naderhand toegevoegde productionele bijdragen van Phil Spector zijn verwijderd. De voor de Amerikaanse producer zo typerende strijkers, blazers en koren zijn weggelaten op Let It Be... Naked. Met name Paul McCartney heeft zijn ergernis over Phil Spectors nabewerking nooit onder stoelen of banken gestoken. De hoes van Let It Be... Naked toont de oorspronkelijke hoesfoto's van de vier Beatles als zwart-wit-negatieven tegen een grijze achtergrond.

 

Op 17 november 2003 verschijnt Jack O'The Green, het derde deel in de reeks Small World Big Band-albums van Jools Holland. De 45-jarige Engelse pianist/orkestleider wordt op deze nieuwe CD bijgestaan door o.a. Eric Clapton, Peter Gabriel, Ringo Starr, Ron Wood, Smokey Robinson en The Sugababes. Eric Clapton is op gitaar te horen in Message To My Son en Mabel, dat wordt gezongen door Solomon Burke. De bijdrage van Peter Gabriel is Washing Of The Water. Ringo Starr brengt een nieuwe vertolking van Boys, het liedje dat hij in 1963 zong op de LP Please Please Me van The Beatles. Ron Wood, de gitarist van The Rolling Stones, speelt mee in Ooh La La. Dit is een remake van de titelsong van de LP van zijn groep The Faces uit 1973. The Sugababes zingen Please Can I Talk.

 

De dubbel-DVD met het complete beeldverslag van The Concert For George, het muzikale eerbetoon aan wijlen George Harrison, ligt vanaf 17 november 2003 in de winkel. The Concert For George heeft op 29 november 2002 plaatsgevonden in de Royal Albert Hall in Londen, precies een jaar na het overlijden van George Harrison. Onder anderen Paul McCartney, Ringo Starr, Eric Clapton, Jeff Lynne, Tom Petty & The Heartbreakers, Jools Holland en Billy Preston hebben een persoonlijke muzikale hulde aan de ex-Beatle gebracht. Zij hebben uitsluitend composities van George Harrison gezongen en gespeeld, waaronder Something, Taxman, For You Blue, Handle With Care, All Things Must Pass en Give Me Love (Give Me Peace On Earth). Alle baten uit de verkoop van de dubbel-DVD komen ten goede aan The Material World Charitable Foundation, de liefdadigheidsstichting van de overleden ex-Beatle.

 

De eerste gitaar van wijlen George Harrison wordt op 20 november 2003, op een veiling in Londen, verkocht voor 395.000 euro. De Egmond-gitaar is van Nederlandse makelij. De vader van George Harrison heeft hem in de jaren vijftig voor (omgerekend) vijf euro voor zijn zoon gekocht. De ex-Beatle heeft op deze gitaar zijn eerste akkoorden leren spelen. "Vraag niet waarom mijn vader een gitaar koos - en niet een mondharmonica of zoiets. Gitaren waren toen zeker niet populair. Het was een echt koopje. Eigenlijk een goedkoop, vreselijk gitaartje. Maar goed genoeg voor die tijd", heeft George Harrison ooit als toelichting gegeven. De gitaar is stuk gegaan toen George Harrison hem heeft proberen te repareren met een schroevendraaier. Zijn broer is er naderhand wel in geslaagd hem te maken, ook al is de gitaarhals scheefgetrokken. Een tweede gitaar van George Harrison is door Cooper Owen geveild voor 25.000 euro. Deze Fender Stratocaster is een geschenk van de komiek Spike Milligan. Op de veiling is ook 25.000 euro betaald voor een gesigneerde uitnodiging voor het feestje na afloop van de première van A Hard Day's Night, de eerste bioscoopfilm van The Beatles uit 1964. Op de invitatie staat een persoonlijke opdracht van John Lennon aan acteur Victor Spinetti.

 

2004

Dokter Gilbert Lederman, de arts van wijlen George Harrison, biedt op 7 januari 2004 aan een door de ex-Beatle gesigneerde gitaar te schenken aan een goed doel. De arts is voor tien miljoen dollar aangeklaagd door de weduwe en de zoon van George Harrison. De zanger/gitarist zou twee weken vóór zijn dood in november 2001, ernstig verzwakt op zijn sterfbed, onder druk zijn handtekening op de gitaar hebben gezet. De arts zou hem hierbij hebben geholpen door zijn hand vast te houden. De advocaat van de nabestaanden van George Harrison noemt het recente aanbod van de arts "een belachelijke poging om een positieve draai te geven" aan diens daad. "Mevrouw Harrison en haar zoon willen niet dat dit object, dat op zo'n wrede en bedrieglijke manier is verkregen, in de toekomst wordt verhandeld, verkocht en tentoongespreid", aldus de advocaat. De aanklacht tegen de arts wordt niet ingetrokken. Volgens de advocaat van dokter Gilbert Lederman heeft zijn cliënt "een persoonlijke band met de heer Harrison opgebouwd. Die heeft de gitaar uit eigen vrije wil gesigneerd." George Harrison is op 29 november 2001 in Hollywood overleden aan een hersentumor en aan longkanker.

 

Beatles Unlimited organiseert op 12 april 2004 in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht de 25ste Internationale Beatles Conventie. De bijeenkomst staat in het teken van 6 juni 1964, de dag dat The Beatles in Blokker twee optredens hebben gegeven. Gasten in Muziekcentrum Vredenburg zijn Big John Russell en Oscar Rexhauser van The Hot Jumpers. Zij hebben op 6 juni 1964 in het voorprogramma van The Beatles gestaan. Muziek wordt in Vredenburg gespeeld door The Rob Bolland Music Army Now Band, een gelegenheidsformatie met Rob Bolland, Lex Bolderdijk, Ton op ’t Hof, Piet Souer, Steven Stapel en Okkie Huijsdens.

 

Een langgekoesterde droom van Paul McCartney komt op 13 april 2004 uit als drie van zijn bekroonde korte animatiefilms op dvd worden uitgebracht - Rupert And The Frog Song, Tuesday en Tropic Island Hum. Paul McCartney wil sinds de jaren zestig een lange animatiefilm produceren. "Ik weet niet waarom ik dit wilde, maar ik was er altijd al weg van. Noem het een passie. De ideeën die mij als kind fascineerden, houden mij nog steeds bezig”, aldus de ex-Beatle.

 

Tijdens de Radio Academy-conferentie in Londen neemt George Michael op 28 april 2004 een prijs in ontvangst. Hij is de meest gedraaide artiest op de Britse radio in de afgelopen twintig jaar. De tweede en de derde plaats zijn voor Elton John en Robbie Williams. George Michael zegt: “Ik kan het niet geloven. Ik heb maar zes albums in 22 jaar gemaakt. Ik heb geen idee hoe dit mogelijk is. Ik ben op dit moment de gelukkigste componist ter wereld”. Meer dan zeshonderd radiostations, verspreid over geheel Groot-Brittannië, hebben meegewerkt aan het samenstellen van deze lijst. Kylie Minogue staat op de vierde plaats, gevolgd door Bryan Adams, Madonna, Phil Collins, Cliff Richard, Simply Red en Paul McCartney.

 

Tijdens de repetities in de Londense Millennium Dome voor zijn komende Europese tournee krijgt Paul McCartney op 12 mei 2004 bezoek van de politie. Bewoners aan de overkant van de Theems klagen over geluidsoverlast. Eén van de bewoners, Eric Pemberton, verklaart: “Het duurde een tijd voordat ik mij realiseerde dat de muziek vanuit het Millennium Dome aan de overkant van de rivier kwam". “Het is Paul McCartney maar”, is het antwoord van de politie. Dit laat Eric Pemberton koud. Hij vindt het “al erg genoeg” dat Paul McCartney iedere ochtend in een lawaaierige helikopter overvliegt en zodoende zijn kat “helemaal overstuur” maakt. De ex-Beatle belooft de volumeknop wat lager te draaien tot de toegestane 92 decibels.

 

In het Bela Vista Parque in de Portugese hoofdstad Lissabon begint op 28 mei 2004 het Rock In Rio-festival. Dit evenement wordt tijdens twee weekeinden in mei en juni 2004 gehouden. Meer dan zeventig acts zullen op verscheidene podia een optreden verzorgen. Ook heeft het publiek toegang tot thematisch geprogrammeerde tenten. Zo staan bijvoorbeeld discjockeys als Felix Da Housecat en Carl Cox in de Electro Tent en treden Angelique Kidjo en Manu Dibango op in de Roots Tent. De openingsavond op 28 mei 2004 komt voor rekening van Paul McCartney. Op 29 mei 2004 zijn er live-optredens van o.a. Peter Gabriel, Jet en (de Braziliaanse minister van cultuur) Gilberto Gil. Voor 30 mei 2004 staan The Foo Fighters, Evanescence en The Kings Of Leon op het affiche. Aan het tweede weekeinde van dit eerste Europese Rock In Rio-festival (van 4 tot en met 6 juni 2004) wordt meegewerkt door o.a. Metallica, Sting, Britney Spears, The Sugababes en The Black Eyed Peas. Net als Sting treedt Alicia Keys op tijdens de slotavond. De organisatie van dit Rock In Rio-festival staat garant voor een schenking van een kwart miljoen euro aan diverse goede doelen. Men hoopt hier nog 1,2 miljoen euro aan te kunnen toevoegen.

 

Paul McCartney heeft heroïne gebruikt op het hoogtepunt van het Beatles-succes. Dat onthult hij in het blad Uncut van 1 juni 2004. Sir Paul zegt niet geweten te hebben dat het om heroïne ging. Hij kreeg het spul aangereikt en rookte het. “Het deed me helemaal niets'', aldus de ex-Bealte. Hij vertelt verder dat hij ongeveer een jaar cocaïne heeft gebruikt. Hij is er nooit gek op geweest. Paul McCartney geeft verder toe dat enkele Beatles-liedjes naar drugs verwijzen. Zo gaat Got To Get You Into My Life over hasj en Day Tripper over LSD. Bij Lucy In The Sky With Diamonds is dat nogal duidelijk, ook al zegt John Lennon dat het liedje is geïnspireerd op een tekening van zijn vierjarige zoon Julian Lennon.

 

In Sint-Petersburg wonen 60.000 op 20 juni 2004  enthousiaste fans een openluchtconcert bij Sir Paul McCartney. Het publiek zingt bijna het hele concert mee, vooral als hij Back In The USSR ten gehore brengt. Sir Paul McCartney spreekt de menigte zowel in het Engels als het Russisch toe. De fans gaan helemaal uit hun dak als hij aan het einde van de show nog een keer het podium opkomt met een Russische vlag in zijn handen. Het concert op het centrale plein in de tweede stad van Rusland is uitverkocht, ondanks het feit dat de kaartjes tot 500 dollar (ongeveer 425 euro) hebben gekost. Rond het optreden gelden strenge veiligheidsmaatregelen. Voor de bewaking zijn ongeveer 2500 politiemensen op de been.

 

Op zijn Institute Of Performing Arts in Liverpool reikt Paul McCartney op 30 juli 2004 Rock‘n’Roll-diploma’s uit aan Michael Steele en Vicki Peterson, de bassiste en gitariste van The Bangles. In een reactie zeggen zij zich “blij en dankbaar” te voelen met dit ere-doctoraat. “Aangezien wij al lange tijd fans zijn van The Beatles zijn wij blij met de betrokkenheid van Sir Paul McCartney. Wij zijn vereerd dat de diploma's door deze grote man zelf zijn overhandigd”. Het Liverpool Institute Of Performing Arts is door de ex-bassist van The Beatles in 1996 opgericht. De opleiding is gevestigd in zijn oude school in Liverpool.

 

Twee Grammy Awards, één gewonnen door The Beatles en één door Sir Paul McCartney, worden op 14 augustus 2004 geveild. De groep heeft de onderscheiding in 1964 gekregen voor hun album A Hard Day’s Night. Paul McCartney heeft zijn Grammy Award in 1974 gekregen voor Band On The Run. De stukken maken deel ui van een veiling van memorabilia. Op de veilinglijst staan tevens de Golden Globe voor de film Ben Hur uit 1959 en een zonnebril die ooit door John Lennon is gedragen.

 

Heather McCartney-Mills heeft op 18 augustus 2004 aangekondigd dat ze samen met echtgenoot Paul McCartney volgend jaar tijdelijk zal verhuizen naar Los Angeles. De 62 jarige ex-Beatle zal dan een reeks concerten in de Verenigde Staten geven.

 

De koffer met foto's, concertprogramma's en muziekbanden van de Beatles, waarvan is gedacht dat het om origineel materiaal ging, blijkt vals te zijn. Tot deze conclusie is Pete Nash, een toonaangevende expert van de Britse Beatles-fanclub, op 18 augustus 2004 gekomen na het bestuderen van het materiaal. Op 12 juli 2004 staat in de Britse krant The Times het verhaal van ene Fraser Claughton dat hij op een Australische vlooienmarkt voor 29 euro een koffer vol met Beatlesmateriaal heeft gekocht. Deze bevat o.a. banden van nooit uitgebrachte liedjes van The Beatles. Het zou gaan om het verloren archief van Mal Evans. Dit archief wordt door experts gezien als de heilige graal voor verzamelaars van Beatles-materiaal. Tegen persbureau AP heeft de Beatles-expert echter gezegd dat de vondst een vervalsing is. Pete Nash treft in de koffer kopieën aan van tickets en gescande foto's uit de jaren negentig. Bovendien heeft hij niet de kans gekregen de bandopnamen op echtheid te toetsen, omdat deze in een bankkluis zijn opgeborgen. Pete Nash heeft wel enkele nummers op CD kunnen horen. Maar volgens hem zijn dit geen bijzondere opnamen.

 

Paul McCartney schrijft op 23 september 2004 een brief aan de gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger. In zijn brief vraagt Sir Paul McCartney de voormalig acteur om een wet te ondertekenen om de Franse delicatesse foie gras te verbieden. Hij zit een projectgroep die als doel heeft een landelijk verbod op foie gras te realiseren. Hierin zitten naast de zanger o.a. acteur Martin Sheen, actrice Kim Basinger en Pretenders-zangeres Chrissie Hynde. De wet is inmiddels goedgekeurd door de overheid in Californië, maar de handtekening van de gouverneur ontbreekt nog. "Er is duidelijk niets humaans aan om een pijp in een gans te stoppen en hem vol te gooien met veel te veel voedsel, waardoor zijn lever het begeeft", meent Sir Paul McCartney. Andere sterren, zoals Casey Affleck en Christina Applegate hebben ook een brief met hetzelfde verzoek naar Arnold Schwarzenegger gestuurd.

 

De commissie van voorwaardelijke invrijheidstelling van de staat New York besluit op 5 oktober 2004 de moordenaar van John Lennon, Mark David Chapman, niet vrij te laten. "Na een persoonlijk onderhoud, na de studie van uw dossier en na beraadslaging is uw voorwaardelijke invrijheidstelling in dit stadium verworpen. Dit is gebaseerd op de uiterst kwaadwillige intenties die u toonde op het moment van de misdaad, toen u herhaaldelijk op uw doelwit, John Lennon, schoot", ligt de commissie toe.

 

Modeontwerpster Stella McCartney verwacht haar eerste kind. De dochter van Paul McCartney maakt dit op 8 oktober 2004 bekend bij de lancering van haar nieuwe zomercollectie. Ze is inmiddels 3½ maand zwanger. Stella McCartney zegt tegen een Engelse krant dat zij “niet weet” of het een jongetje of een meisje is. Zij wil dat alles zo natuurlijk mogelijk gaat en dat het een verrassing blijft. Stella McCartney is in augustus 2003 met uitgever Alasdhair Willis getrouwd. De baby wordt het derde kleinkind van Sir Paul McCartney. Zijn oudste dochter Mary heeft twee zoons. Paul is in 2003 zelf nog vader geworden toen zijn vrouw Heather Mills McCartney een dochter ter wereld bracht.

 

Paul McCartney en Tony Bennett staan op 23 of 24 oktober 2004 samen op één podium tijdens het jaarlijkse Bridge School Benefit concert in het Amerikaanse Mountain View. De akoestische concerten worden sinds 1986 door rocker Neil Young georganiseerd. De opbrengst gaat naar de school voor gehandicapte kinderen, waar Neil Youngs zoon ook op zit. McCartney speelt vele Beatles-klassiekers, waaronder Drive My Car en Michelle. Samen met crooner Tony Bennett zingt hij de ballad Just The Thought Of You. Als het gelegenheidsduet klaar was, steekt Sir Paul McCartney zijn duim in de lucht en schreeuwt: "Ik heb met Tony Bennett gezongen." Daarna rent hij het podium af. Tony Bennett zingt vervolgens een aantal van zijn bekende swingers, zoals The Best Is Yet To Come. Andere artiesten die optreden zijn The Red Hot Chili Peppers, Pearl Jams Eddie Vedder en Sonic Youth.

 

Op 1 november 2004 verschijnen er afzonderlijk twee CD’s van John Lennon. Beide zijn geproduceerd onder supervisie van Yoko Ono, zijn weduwe. De heruitgave van Rock 'N' Roll uit 1975 bevat, vergeleken met de oorspronkelijke versie, vier extra nummers. Dit zijn To Know Her Is To Love Her, Angel Baby (beide van de in 1986 postuum uitgebrachte CD Menlove Avenue), Since My Baby Left Me (in een afwijkende uitvoering) en een herhaling van Just Because (inclusief een persoonlijke Kerstboodschap gericht aan Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, Yoko Ono en het Britse volk). Acoustic, de andere John Lennon-CD, telt zeventien tracks. Dit zijn akoestisch gespeelde songs uit John Lennons solo-carrière. Zeven hiervan worden nu voor het eerst officieel uitgebracht. Dit zijn akoestische uitvoeringen van God, My Mummy's Dead, Well Well Well, Cold Turkey, What You Got, Dear Yoko en Real Love. Ook zijn er live-uitvoeringen te horen van Imagine, Luck Of The Irish en John Sinclair. John Lennon is op 8 december 1980 vermoord in New York.

 

De eerste plaatopname van drie van de vier Beatles is de meestgewilde, en dus duurste, single aller tijden. Paul McCartney heeft zelf het enige exemplaar van That'll Be The Day, gezongen en gespeeld door The Quarry Men, in zijn bezit. De opname dateert van 1958. Te horen zijn John Lennon, Paul McCartney en George Harrison en hun toenmalige groepsgenoten Colin Hanton en John Duff Lowe. De waarde van deze plaat wordt op 1 november 2004 geschat op 144.000 euro. De kosten van de opname zijn destijds (omgerekend) 1,30 euro geweest. "Wat hem zo kostbaar maakt is niet, wat je zou verwachten, omdat hij zo zeldzaam is. Het is het feit dat hij zo gezocht en zo gewild is. Wij baseren de waarde op informatie van handelaren, verzamelaars en kenners. Zij weten wat er speelt. Door eBay zijn de verhoudingen wat vertroebeld. Exact hetzelfde item kun je een paar dagen later verkopen voor misschien wel het vijfvoudige", aldus Jack Kane van het gezaghebbende Britse maandblad Record Collector. That’ll Be The Day van The Quarry Men is te horen op deel 1 van de CD-box The Beatles Anthology die in november 1995 is uitgebracht.

 

Yoko Ono, de weduwe van John Lennon, staat op 5 november 2004 nummer één in de Amerikaanse dance-charts. In haar bewerking van John Lennons Every Man Has A Woman Who Loves Him pleit zij voor legalisering van het homohuwelijk in de Verenigde Staten. Er zijn twee versies - Every Man Has A Man Who Loves Him en Every Woman Has A Woman Who Loves Her. Het origineel staat op Milk And Honey, een postuum album van John Lennon uit 1984. De ex-Beatle is in december 1980 vermoord in New York. De remix is van Basement Jaxx. "Dit is niet alleen een triomf voor mij, maar ook voor alle Amerikanen die het niet eens zijn met deze regering die het homohuwelijk wil verbieden", aldus Yoko Ono. President Bush heeft aangegeven dat hij hoopt de Amerikaanse grondwet zo aan te passen dat een huwelijk alleen mogelijk is tussen een man en een vrouw. Voor de 71-jarige Yoko Ono is dit haar tweede nummer één-succes in de Amerikaanse danslijsten. In 2003 heeft een remix van Walking On Thin Ice ook de eerste plaats bereikt.

 

Op 14 november 2004 wordt in de AIR-studio's in Noord-Londen de opname voltooid van de derde versie van Do They Know It's Christmas, de benefietsingle van Band Aid. De nieuwe single ligt op 29 november 2004 in de winkel onder de noemer Band Aid 20. Twintig jaar geleden is op initiatief van Bob Geldof de eerste Band Aid-versie van Do They Know It's Christmas uitgebracht. De Band Aid 20-opname wordt geproduceerd door Nigel Godrich. Het geluid wordt omschreven als "funky en primitief (tribal)". Paul McCartney speelt het intro op basgitaar. Zijn bijdrage is op 12 november 2004 opgenomen. Fran Healy van Travis speelt gitaar. Danny Goffey van Supergrass is de drummer. De eerste drie regels worden gezongen door Chris Martin van Coldplay. De volgende twee regels zijn in Australië opgenomen door Dido. Hierna volgen Robbie Williams met drie regels, opgenomen in Los Angeles, en The Sugababes. Justin en Dan Hawkins van The Darkness spelen dubbele gitaarsolo's. Joss Stone improviseert over het refrein heen. Jamelia en Will Young zingen drie regels in duet. Net als in 1984 zingt Bono van U2 de beroemde regel “Tonight thanks God it's them instead of you". De andere artiesten van Band Aid 20 zijn Keane, Katie Melua, Daniel en Natasha Bedingfield, Busted, Miss Dynamite, Dizzee Rascal, Snow Patrol, Beverley Knight, The Thrills, Roisin Murphy van Moloko, Skye van Morcheeba, Neil Hannon van Divine Comedy, Rachel Stevens, Shaznay Lewis, Lemar, Estelle en Feeder. De radio-première is op de BBC op 16 november 2004. De televisie-première van de videoclip is op 18 november 2004, ook op de BBC.

 

Paul McCartney wordt op 21 november 2004 gevraagd op te treden tijdens de pauze van de Amerikaanse Super Bowl. De Super Bowl is de groots opgezette finale tussen de twee beste American Football-Teams van de Verenigde Staten. Begin 2004 zorgt het optreden van Janet Jackson voor een groot schandaal, als een van haar borsten is te zien. De woordvoerder van de National Football League, Brian McCartney, denkt dat iedereen deze Super Bowl half-time-show nauwlettend in de gaten zal houden. "Wij hebben alle facetten goed bekeken om nog een incident te voorkomen. In het bijzonder wordt gelet op de artiesten, de keuze van de nummers en de aankleding." Sir Paul McCartney verzekert dat er show komt die geschikt is voor een massapubliek en die geen “problemen” zal veroorzaken. "Er is niets mooiers dan te worden gevraagd tijdens de Super Bowl een optreden te geven", meent Sir Paul McCartney. Hij heeft in 2002 vlak na 11 september opgetreden tijdens de Football-finale. De Super Bowl vindt 6 februari 2005 plaats in Jacksonville in Florida.

 

Paul McCartney gaat meedoen aan de Britse versie van Weekend Miljonairs, getiteld Who Wants To Be A Millionaire?. Dit meldt The Sun vrijdag 26 november 2004. De ex-Beatle neemt zijn vrouw Heather McCartney mee naar de speciale aflevering van het spelprogramma. Het geld dat zij met het beantwoorden van de vragen verdienen, gaat naar Heather McCartneys stichting tegen landmijnen. Prinses Diana heeft zich daar voor haar dood in 1997 ook hard voor gemaakt. The Sun schrijft dat Paul en Heather McCartney er “veel zin in hebben” mee te doen. De aflevering van de goed bekeken show wordt eind november 2004 opgenomen. Who Wants To Be A Millionaire? wordt in Engeland op eerste Kerstdag uitgezonden.

 

De kostuums die The Beatles dragen op de hoesfoto van hun debuutalbum Please Please Me uit 1963 worden op 22 november 2004 in Los Angeles geveild voor 85.000 euro. Het middelpunt van deze popveiling, georganiseerd door Bonhams & Butterfields, vormen de authentieke spoelenbanden met bijna vijftig jaar oude studio-opnamen van Elvis Presley. Deze banden zijn ter veiling aangeboden door de erfgenamen van de technicus die de opnamen indertijd heeft gemaakt. De geschatte waarde van deze niet eerder vrijgegeven studio-opnamen wordt geschat op circa veertigduizend euro. De zes banden worden van de veiling teruggetrokken als het door de verkoper vereiste minimumbedrag niet blijkt te worden geboden. De hoogte van deze bodemprijs is niet bekendgemaakt. Andere kavels van Elvis Presley worden op deze veiling wel verkocht. Een gesigneerd vaantje van zijn film Stay Away Joe uit 1968 brengt 2700 euro op. Een door Elvis Presley gesigneerde foto wordt afgehamerd op ruim 1600 euro. Een door de zanger gesigneerde platenhoes is goed voor een bod van 360 euro.

 

Een oude gitaar van wijlen George Harrison wordt op 17 december 2004 door Christie's in New York geveild voor 428.000 euro. De koper wenst anoniem te blijven. De kersrode Gibson SG is door George Harrison bespeeld van 1966 tot 1969. Het instrument is onder meer te horen in de Beatles-songs Paperback Writer en Rain en op hun LP Revolver in 1966. John Lennon heeft de gitaar twee jaar later geleend voor de opnamesessies van The Beatles' White Album. In 1969 heeft George Harrison de gitaar geschonken aan Pete Ham, zanger/gitarist van Badfinger. Na diens zelfmoord in 1974 is de gitaar in het bezit gekomen van John Ham, zijn broer. Die heeft het instrument, thuis in Londen, onder zijn bed gelegd. In 2002 is John Ham benaderd door vertegenwoordigers van de Rock'n'Roll Hall Of Fame voor een carrière-overzicht van Badfinger. Pas toen heeft hij, na achtentwintig jaar, de gitaar onder zijn bed vandaan gehaald. Christie's heeft in New York meer dan vierhonderd kavels aangeboden. Het is hun "grootste popveiling ooit" geweest. Op een leren broek van Elvis Presley is 27.000 euro geboden. Een gesigneerde LP-hoes en handgeschreven songteksten van Bob Dylan zijn verkocht voor ruim 25.000 euro. Voor een handgeschreven brief van een hallucinerende Kurt Cobain, gericht aan zijn vrouw Courtney Love, is bijna 14.500 euro betaald.

 

2005

Strawberry Field, het weeshuis in Liverpool dat John Lennon heeft geïnspireerd tot het schrijven van één van zijn meest gewaardeerde en persoonlijke songs, gaat zijn poorten sluiten. Dit wordt door Het Leger Des Heils, de beheerder van het pand, op 11 januari 2005 bekendgemaakt. Strawberry Fields Forever is een ode van John Lennon aan Strawberry Field. Hij heeft in zijn jeugd niet ver van het weeshuis gewoond. Omdat zijn vader hem en zijn moeder in de steek heeft gelaten, komt John Lennon op jonge leeftijd onder de hoede van zijn tante Mimi Stanley. Haar huis ligt een paar honderd meter bij Strawberry Field vandaan. John Lennon heeft indertijd ook met kinderen uit het tehuis gespeeld. Volgens Het Leger Des Heils is de behoefte aan weeshuizen zienderogen minder geworden. Steeds meer wezen worden bij pleeggezinnen geplaatst. Momenteel zijn er in Strawberry Field nog maar drie weeskinderen. "Wij hebben een opzegtermijn van twee jaar. Wanneer het tehuis dichtgaat weten wij nog niet. Voor de drie weeskinderen worden pleeggezinnen gezocht. Zij worden dus niet door deze sluiting getroffen", aldus een woordvoerder van Het Leger Des Heils. Voor de dertig medewerkers wordt ander werk gezocht. Het is nog niet bekend wat in de toekomst de bestemming van het gebouw zal zijn. De locatie is sinds 1967 een soort pelgrimsoord voor fans van The Beatles en John Lennon. In zijn testament heeft John Lennon een financiële bijdrage nagelaten aan Strawberry Field. In 1984 heeft Yoko Ono, zijn weduwe, met een schenking van meer dan vijftigduizend euro de continuïteit van het weeshuis proberen te garanderen.

 

Eric Griffiths overlijdt op 29 januari 2005. In november 2004 is bij hem kanker ontdekt. Samen met John Lennon is Eric Griffiths de oprichter van The Quarrymen. In 1958 stapt hij uit deze groep. Zijn mede-bandleden John Lennon, Paul McCartney en George Harrison worden later wereldberoemd als The Beatles. Sinds 1997 treedt Eric Griffiths weer met enkele oud-leden op als The Quarrymen. Hij is 64 jaar geworden.

 

Paul McCartney wil geruchten over zijn vrouw Heather de wereld uit helpen. De ex-Beatle heeft daarom op de website van zijn vrouw op 5 februari 2005 een bericht achtergelaten. Hij gaat hier in op kritiek uit de media. Hij vertelt o.a. dat het onzin is dat zijn vrouw al zijn beslissingen zou nemen. Ook heeft Heather McCartney hem niet gezegd dat hij zijn grijze haar moet verven. Verder kan zij prima opschieten met zijn volwassen kinderen. De 62-jarige Paul McCartney en zijn 37-jarige Heather Mills zijn op 11 juni 2002 getrouwd. Over dit huwelijk zouden “grove opmerkingen” zijn gemaakt. "Sommige berichten zijn ronduit kwaadaardig," vertelt Paul McCartney op de website. " Maar er zijn ook berichten die echter zo belachelijk zijn, dat ik ze wel grappig vindt." In de Engelse tabloids heeft gestaan dat de kinderen van Paul McCartney en zijn overleden vrouw Linda, niet overweg zouden kunnen met hun stiefmoeder. Volgens Paul McCartney gaat het echter prima tussen zijn volwassen kinderen en zijn nieuwe vrouw. Hij is vooral geschokt door de suggesties in de roddelbladen dat “het verliezen van een been misschien wel het beste is geweest dat Heather McCartney is overkomen, voor haar behoefte aan publiciteit”. Zij heeft een been verloren bij een auto-ongeluk in augustus 1993. Zij is door een motoragent aangereden als zij in het Londense Kensington High Street aan het winkelen is. Sindsdien helpt zij kinderen die in de oorlog gewond of invalide zijn geraakt. "Denk je eens in dat je een been verliest, je er dapper doorheen slaat en dan dit moet lezen," schrijft Sir Paul McCartney.

 

Paul McCartney houdt zijn tepel onder zijn kleding tijdens zijn optreden in de pauzeshow van de Amerikaanse Super Bowl-finale tussen de New England Patriots en de Philadelphia Eagles. De organisatie is op 6 februari 2005 niet ongerust als hij halverwege zijn optreden zijn jasje uitdoet. Het 'nipplegate'-schandaal van 2004, waarbij Janet Jackson tijdens de halftime-show haar borst ontblootte, is door Paul McCartnet niet herhaald. Hij zingt vier liedjes waarvan drie Beatles-klassiekers - Drive My Car, Get Back en Hey Jude. Daarnaast zingt Paul McCartney Live And Let Die. De finale van het American Football begint met een versie van America The Beautiful, gezongen door Alicia Keys. Zij wordt bijgestaan door leerlingen van een doven- en blindeninstituut. De hiphopformatie The Black Eyed Peas zingt voor aanvang van de westrijd mee met Earth, Wind & Fire, tijdens de uitvoering van Shining Star. Bijna negentig miljoen Amerikanen kijken naar de 39ste Super Bowl. De Philadelphia Eagles worden met 24 – 21 verslagen door de New England Patriots.

 

Yoko Ono, de weduwe van Beatle John Lennon, laat op 20 april 2005 weten dat zij een groot fan is van het werk van de modeontwerpster Stella McCartney – ook al verschilt zij nogal eens van mening met haar vader, Paul McCartney. De 72-jarige Japanse artieste koopt regelmatig kleding van de hand van Stella McCartney. Zij beschouwt de modeontwerpster bijna als een familielid. "Zij hoort bij de Beatles-familie. Ik ben erg trots op haar. Zij heeft een ongelooflijk goede smaak. Zij is ook origineel. Ik koop haar kleren al jaren," aldus Yoko Ono.

 

Het Britse veilinghuis Chrisitie's brengt op 5 mei 2005 een brief onder de hamer die het begin markeert van het einde van The Beatles. Hij moet 75.000 euro opbrengen. De brief is ondertekend door John Lennon, George Harrison en Richard Starkey (Ringo Starr). Ze stuurden hem op 18 april 1969 aan Lee Eastman, op dat moment de zaakwaarnemer van Paul McCartney. Die wilde graag dat zijn schoonvader de zakelijke belangen van de Beatles zou gaan behartigen. De andere Beatles waren het daar niet mee eens. In de brief melden zij formeel aan Lee Eastman dat hij zich geen vertegenwoordiger van The Beatles mag noemen. Hij moet al het Beatle-materiaal dat hij in zijn bezit heeft, doorsturen aan Allen Klein, die volgens John Lennon een betere manager is. Tijdens de veiling in Londen komen meer dan 300 pop-memorabilia onder de hamer. De brief van The Beatles wordt als duurste ingeschat; op de tweede plaats staat een gitaar van Pete Townshend van The Who. Zijn Gibson Les Paul Deluxe uit 1972 zal naar schatting 37.000 euro opbrengen.

 

De Britse filmmaker Lucy Richardson verliest op 1 juni 2005 haar strijd tegen kanker. Zij is de jongste van de drie dochters van docent-kunstgeschiedenis Leslie Richardson. Lucy Richardson zit in de jaren zestig in dezelfde kleuterklas als het zoontje van John Lennon, Julian. Die maakt van haar een tekening. Als John Lennon hem vraagt wat de tekening voorstelt, antwoordt hij: "It's Lucy in the sky with diamonds, daddy!" Dit inspireert John Lennon tot het schrijven van Lucy In The Sky With Diamonds, een track op het Beatles-album Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band. Lucy Richardson is 47 jaar geworden.

 

Paul McCartney gaat een kinderboek schrijven. De ex-Beatle heeft op 1 juni 2005 een contract getekend met de Penguin Young Readers Group. High In The Clouds: An Urban Furry Tail wordt een prentenboek en komt in een eerste oplage van een half miljoen stuks in oktober 2005 uit. Paul McCartney krijgt hulp van kinderboekenschrijver Philip Ardagh en illustrator/animator Geoff Dunbar. Het boek volgt op een eerder samenwerkingsproject van de twee, de tekenfilm Tropic Island Hum. Die gaat over twee vriendjes, een eekhoorn en een kikker, die een aantal dieren redden.

 

John Lennon is als kind een verwoed postzegelverzamelaar geweest. Het Smithsonian's National Postal Museum in Londen kondigt op 24 juni 2005 aan het postzegelalbum van John Lennon vanaf oktober tentoon te stellen. Het museum heeft de verzameling van een Britse postzegelhandelaar gekocht. Hoeveel er voor betaald is wil het museum niet zeggen. Het album bevat meer dan 550 postzegels van over de hele wereld. John Lennon heeft het album in 1950 van zijn neef Stanley Parkes gekregen. Een woordvoerder zegt dat het museum “ontzettend blij” is met het postzegelalbum van John Lennon. Zij hopen er het suffe imago van postzegels verzamelen een beetje mee op te poetsen. "Wij denken dat het nieuwe verzamelaars zal inspireren. Er zijn mensen die postzegels niet cool vinden. Maar cooler dan John Lennon wordt het echt niet".

 

Het huis waar Ringo Starr is geboren, wordt voorlopig niet gesloopt. Het huis in het Noord-Engelse Liverpool stamt uit de Victoriaanse tijd en heeft plaats moeten maken voor nieuwbouw. Na felle kritiek van de buurtbewoners heeft de gemeente op 8 juli 2005 besloten eerst met hen te overleggen voor er stappen worden genomen. Ringo Starr is het met de buurtbewoners eens dat het slopen van de oude huizen het gevoel van saamhorigheid in de wijk zou aantasten. Bovendien vindt hij dat de huizen moeten blijven staan zolang ze rendabel zijn. Ringo Starr heeft de eerste drie jaar van zijn leven in het huis in de Liverpoolse wijk Dingle gewoond. Tegenwoordig woont Ringo Starr met zijn vrouw Barbara Bach, met wie hij sinds 1981 getrouwd is, in Monte Carlo. Naar eigen zeggen, omdat hij het zat is in Engeland zoveel belasting te moeten betalen. In juni 2005 is Choose Love zijn dertiende soloalbum uitgekomen.

 

Liverpool krijgt een speciale Beatles-coördinator. De stad heeft in juli 2005 zo’n tachtig Beatles-projecten lopen, en er moet toch iemand zijn om dat allemaal te coördineren! Volgens gemeentebestuurder Mike Storey is de groep ontzettend belangrijk voor de stad. Het succesverhaal van The Beatles is in Liverpool begonnen.

 

Fine Line van Paul McCartney gaat op 26 juli 2005 wereldwijd in première. In Nederland is deze single voor het eerst op Radio 2 te horen. Fine Line is de voorloper van Chaos And Creation In The Back Yard, het nieuwe studioalbum van Paul McCartney dat begin september 2005 uitkomt. Bijzonder aan deze plaat is dat hij is geproduceerd door Nigel Godrich. Hij is onder meer de producer van Radiohead.

 

De handgeschreven tekst van All You Need Is Love die John Lennon op 25 juni 1967 heeft gebruikt tijdens het televisieoptreden in Our World, brengt op 28 juli 2005 op een veiling van het Londense veilinghuis Cooper Owen bijna 900.000 euro op. De identiteit van de koper is niet bekendgemaakt. Na het optreden in Our World heeft John Lennon de tekst op de grond gegooid. Een BBC-medewerkster heeft het papier daarna mee naar huis genomen. Zij heeft er voor de veiling een verklaring van echtheid aan toegevoegd. De tekst van All You Need Is Love is een van de memorabilia uit de popwereld die onder de hamer komen. Ook kleding, schilderijen en muziekinstrumenten van onder anderen Jimi Hendrix krijgen in de Britse hoofdstad een nieuwe eigenaar.

 

De echtgenotes van The Beatles zijn niet populair. Yoko Ono, die met John Lennon getrouwd is geweest, voelt zich één van de meest gehate vrouwen ter wereld. De Japanse krijgt de schuld van het uit elkaar vallen van The Beatles en haar musical over John Lennon krijgt ook veel kritiek. De pers is ook geen fan van Heather McCartney. Sir Paul McCartney verklaart op 4 augustus 2005 dat hij de slechte behandeling van zijn vrouw in de pers helemaal zat is. Maar hij herkent de hetze wel, uit 1969 toen hij net was getrouwd met Linda Eastman.

 

Op 15 augustus 2005 wordt bekendgemaakt dat niet eerder verschenen beeldmateriaal van The Beatles op DVD wordt uitgebracht. Het gaat om een repetitieopname van Ringo Starr en George Harrison vlak voor één van de twee liefdadigheidsvoorstellingen voor Bangla Desh op 1 augustus 1971 in de Madison Square Garden in New York. Zij brengen samen Jumpin’ Jack Flash van The Rolling Stones. De DVD met The Concert For Bangladesh ligt op 21 oktober 2005 in de winkel.

 

A Day In The Life van The Beatles wordt in Q Magazine van september 2005 uitgeroepen tot Het Beste Britse Lied Aller Tijden. Deze song van de Beatles-LP Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band uit 1967 wordt gevolgd door Waterloo Sunset van The Kinks (1967) en Wonderwall van Oasis (1997). Q Magazine noemt A Day In The Life “de ultieme sonische vertolking van wat het betekent om Brits te zijn.” Ooit heeft John Lennon deze song omschreven als “een geluid dat vanuit het niets komt en dan langzaam wordt opgebouwd tot het einde van de wereld”. Queen, Robbie Williams en The Rolling Stones nemen de vijfde, de zevende en de negende plaats van de Top-10 in met respectievelijk Bohemian Rhapsody, Angels en Sympathy For The Devil. Dit is niet de eerste keer dat songs van The Beatles zo’n erkenning krijgen. In 2003 heeft het Amerikaanse blad Rolling Stone Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band tot Het Beste Album Aller Tijden uitgeroepen.

 

Through The Eye Of A Muse is de titel van een fototentoonstelling die op 8 september 2005 in V!P's International Art Galleries in Rotterdam door Wim van Sluis, de plaatselijke wethouder van Haven en Economische Zaken, wordt geopend. Pattie Boyd is bij deze opening aanwezig. Van haar zijn foto's te zien van o.a. George Harrison, Eric Clapton, Ron Wood en Mick Fleetwood. Pattie Boyd is sinds eind jaren tachtig werkzaam als portretfotografe. Through The Eye Of A Muse is tot 16 oktober 2005 in Rotterdam te zien.

 

Op 9 september 2005 brengt EMI Music het nieuwe studio-album Chaos And Creation In The Backyard van Paul McCartney uit. De door Nigled Godrich (Radioheads, Travis, Beck) geproduceerde CD bevat dertien tracks en is de afgelopen twee jaar opgenomen in Los Angeles en Londen. Chaos And Creation In The Backyard is de twintigste studioplaat van Paul McCartney sinds hij in 1970 uit The Beatles is stapt. Op het album staan Fine Line, How Kind Of You, Jenny Wren, At The Mercy, Friends To Go, English Tea, Too Much Rain, A Certain Softness, Riding To Vanity Fair, Follow Me, Promise To You Girl, This Never Happened Before, Anyway en de verborgen track I've Only Got Two Hands. In de week van 5 september 2005 gaat Chaos And Creation In The Back Yard op Radio 2 in première. In het AVRO-programma Schiffers.FM is de hele week een exclusief interview met Sir Paul McCartney te horen. Het gesprek is in Keulen opgenomen door verslaggever Ronald Sebök. Chaos And Creation In The Backyard komt op 17 september 2005 op de achtste plaats binnen in de Nederlandse Album Top 100. Een week later is de plaat alweer naar elf gezakt. In de albumlijst van Billboard komt Chaos And Creation In The Backyard op 1 oktober 2005 op zes binnen. Op 8 oktober 2005 is hij naar zestien gezakt. In Engeland komt Chaos And Creation In The Backyard op 11 september 2005 op tien binnen.

 

Het huis waar Ringo Starr als kind heeft gewoond in de Liverpoolse wijk Dingle, wordt toch afgebroken. Zo oordeelt de commissie huisvesting van de gemeenteraad van Liverpool op 9 september 2005. Het huis zou “geen historische waarde” hebben. Het moet, evenals 459 andere huizen aan Madryn Street en omgeving, plaatsmaken voor nieuwbouw. De huizen waar John Lennon en Paul McCartney hun kindertijd hebben doorgebracht hebben voor het stadsbestuur van Liverpool wel historisch belang. Dit zou niet gelden voor een huis waar Ringo Starr slechts korte tijd heeft gewoond, aldus een commissielid.

 

A Day In The Life van The Beatles is door Q-Magazine in september 2005 uitgeroepen tot het Beste Britse Lied Aller Tijden. De song van Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band uit 1967 wordt gevolgd door Waterloo Sunset (1967) van The Kinks en Wonderwall (1995) van Oasis. Q-Magazine noemt A Day In The Life “de ultieme sonische vertolking van wat het betekent het om Brits te zijn. Ooit beschreef John Lennon het liedje als “een geluid dat uit het niets komt en dan langzaam wordt opgebouwd tot het einde van de wereld”. Queen, Robbie Williams en The Rolling Stones nemen respectievelijk de vijfde, zevende en de negende plaats in de top-tien in met Bohemian Rhapsody, Angels en Sympathy For The Devil. Het is niet de eerste keer dat de nummers van The Beatles zo'n grote prijs krijgen. In 2003 heeft het Amerikaanse Rolling Stone Magazine Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band tot Beste Album Aller Tijden uitgeroepen.

 

In Florida overlijdt, thuis in zijn slaap, Mike Gibbins op 4 oktober 2005. Hij wordt op 12 maart 1949 in Swansea in Wales geboren. Mike Gibbins is sinds de jaren zestig de drummer van Badfinger. Hij is het derde lid van deze groep die nu dood is. Hun 27-jarige gitarist Pete Ham pleegt in april 1975 zelfmoord. Hun bassist Tom Evans is 36 jaar als hij in november 1983 een einde aan zijn leven maakt. Van Badfinger leeft nu alleen hun gitarist Joey Molland nog. Hij is op 21 juni 2007 60 jaar geworden.

 

Vanaf 6 oktober 2005 wordt een postzegelalbum van John Lennon tentoongesteld in het Smithsonian-postmuseum in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Dit album is oorspronkelijk van Stanley Parkes, een oudere neef van de ex-Beatle. John Lennon krijgt dit album als hij negen jaar is. Postzegels met de afbeeldingen van Koningin Victoria en Koning George VI zijn door John Lennon met blauwe inkt van een baard en een snor voorzien.

 

De cover van de Rolling Stone uit 1981 met een foto van Annie Leibowitz waarop een naakte John Lennon te zien is, is gekozen tot de beste Amerikaanse omslag van de afgelopen veertig jaar. Dit maakt de Amerikaanse Vereniging Van Weekbladdirecteuren (ASME) op 17 oktober 2005 bekend. Naast een naakte John Lennon in foetushouding is op de bekroonde foto zijn aangeklede vrouw Yoko Ono te zien. De tweede prijs is voor de voorkant van Vanity Fair, die in 1991 de zwangere actrice Demi Moore heeft afgebeeld. De derde prijs gaat naar het blad Esquire dat de bokser Mohammed Ali laat zien als de heilige Sebastiaan. Zijn lichaam is met pijlen doorboord.

 

Op 29 oktober 2005 wordt in Las Vegas een veiling gehouden waarvan een deel van de opbrengst bestemd is voor Amnesty International. Het witte pak dat John Lennon op de hoesfoto van de Beatles-LP Abbey Road draagt, brengt 97.000 euro op. Anthony Pugliese, de directeur van World Films in Florida, is de nieuwe eigenaar. De Austin Princess waarin John Lennon te zien is in de documentaire Imagine, gaat voor bijna 124.000 euro naar de Japanse kunstenares Princess Tenko.

 

Paul McCartney geeft op 13 november 2005 als eerste artiest een optreden voor een publiek in de ruimte. De bemanning van het ruimtestation ISS wordt gewekt door de klanken van het Beatles-nummer Good Day Sunshine. De muziek wordt doorgeschakeld van het concert dat Paul McCartney in de Amerikaanse stad Anaheim geeft. Naast Good Day Sunshine speelt Paul McCartney voor de Russische kosmonaut Valeri Tokarjev en de Amerikaanse astronaut Bill McArthur ook English Tea van zijn nieuwe album Chaos And Creation In The Backyard. Het is een traditie bij de NASA om astronauten met muziek te wekken.

 

Fans van The Beatles kunnen de eigenaar worden van de hoed die John Lennon heeft gedragen tijdens de laatste fotosessie van de groep. Deze zwarte cowboyhoed wordt op 22 november 2005 geveild door het Londense veilinghuis Bonhams. Men verwacht dat het hoofddeksel tussen de twaalfduizend en vijftienduizend euro zal opbrengen. Naast deze hoed kunnen liefhebbers verder bieden op een met kant afgewerkte broek die Marilyn Monroe heeft gdragen in de film River Of No Return in 1954. Ook worden er posters geveild van films uit de jaren twintig, zoals All Quiet On The Western Front, en van recente films, waaronder Spiderman uit 2002.

 

Britse en Amerikaanse media zenden op de vijfentwintigste sterfdag van ex-Beatle John Lennon (8 december 2005) interviews uit met diens moordenaar, Mark David Chapman. De interviews zijn begin jaren negentig in de Attica-gevangenis in de staat New York afgenomen door de journalist Jack Jones. De informatie heeft hij verwerkt in een boek over Mark David Chapman. De geluidsbanden zijn onlangs openbaar gemaakt. In een fragment zegt Mark David Chapman dat hij een dwang voelde om John Lennon te vermoorden. „Het was als een trein, een op hol geslagen trein”, aldus de moordenaar destijds in een gevangenis in New York. De dood van John Lennon wordt overal op de wereld herdacht. In Parijs is een grote tentoonstelling over John Lennon en zijn werk.

 

Een groot aantal Nederlandse artiesten brengt op 8 december 2005 in De Melkweg in Amsterdam een ode aan John Lennon. O.a. Henk Westbroek, Birgit, Richard Janssen, Luctretia van der Vloot, Acda & De Munnik, Armand, Bennie Jolink, Bob Fosko, Ellen ten Damme, Ernst Jansz, Thé Lau en Rick de Leeuw eren de ex-Beatle. De muzikanten brengen een selectie uit het zijn oeuvre. De opbrengst van de avond komt deels ten goede aan War Child.

 

Paul McCartney, Ringo Starr en nabestaanden van John Lennon en George Harrison spannen een rechtszaak aan tegen EMI. De platenmaatschappij zou de voormalige Beatles meer dan 44 miljoen euro aan royalties verschuldigd zijn. De zaak komt in Londen en New York voor de rechter. "We hebben geprobeerd in goed vertrouwen een schikking te treffen, en we betreuren het dat die inspanningen vergeefs zijn geweest", zegt Neil Aspinall van Apple Corps Ltd op 16 december 2005. Ondanks duidelijke voorwaarden in de contracten, verzuimt EMI volgens hem de royalties eerlijk door te berekenen. EMI wilde geen commentaar geven.

 

2006

In de Zuid-Franse badplaats Cannes overlijdt Alan Sytner op 11 januari 2006 na een kort ziekbed. Deze in het Engelse Liverpool geboren zakenman is in zijn tienerjaren vaak in Frankrijk. Na een bezoek aan de jazzclub Le Caveau in Parijs krijgt hij het idee om in zijn geboortestad een eigen club te beginnen. Op 16 januari 1957 opent de 22-jarige Alan Sytner in een kelder aan Mathew Street in Liverpool de Cavern Club. In 1959 verkoopt hij deze jazzclub om in Londen autoverkoper te worden. In juni 1960 wordt het roer omgegooid en komen er ook in de Cavern Club rock’n’roll-bandjes spelen. The Beatles debuteren hier op 21 maart 1961 in de Cavern Club. Alan Sytner is zeventig jaar geworden.

 

Paul McCartney is op 31 januari 2006 aanwezig bij de viering van het tienjarig jubileum van het Institute For Performing Arts in Liverpool in Engeland. Hij is één van de oprichters van deze muziekschool die in juni 1996 is geopend door Koningin Elizabeth. Het Institute For Perfoming Arts is gevestigd in de school waar Paul McCartney zijn kinderjaren heeft doorgebracht. Hij denkt niet dat de muziekschool nieuwe idolen zal voortbrengen. Die “ontstaan gewoon”. Televisietalentenjachten als Idols kunnen niet op de sympathie van Paul McCartney rekenen. Wel geeft hij toe dat dit soort shows nieuwe artiesten een kans geven en dat niet iedere nieuwe artiest slecht is. “Wij hebben Will Young aan Idols te danken en hij is best goed”, aldus Paul McCartney.

 

George Martin zegt op 21 februari 2006 prijs te stellen op meer erkenning voor zijn bijdrage aan Yesterday van The Beatles uit 1965. Officieel worden John Lennon en Paul McCartney als de componisten vermeld. Volgens de tachtigjarige George Martin heeft John Lennon niets met Yesterday te maken. Het liedje is in 1965 alleen door Paul McCartney geschreven. George Martin heeft Paul McCartney geadviseerd Yesterday met een strijkkwartet op te nemen. George Martin heeft hiervoor het arrangement geschreven. Hiervoor zou hij graag passende credits willen. George Martin is van 1962 tot 1969 de producer van The Beatles geweest.

 

Op 11 april 2006 brengt Capitol Records het langverwachte deel twee van The Beatles Capitol Albums uit, een verzameling van vier Capitol albums uit 1965. Deze box markeert het CD-debuut van The Early Beatles, Beatles VI, de Help!-soundtrack en de Amerikaanse versie van Rubber Soul. De CD’s zijn opnieuw gemasterd. Dit zou de oorspronkelijke sound van deze albums moeten garanderen. The Early Beatles verschijnt voor het eerst in stereo op CD en bevat negen vroege Beatles-klassiekers, waaronder Please Please Me en Twist And Shout. Beatles VI heeft vijf Beatles-songs die voor het eerst in stereo op CD  verschijnen, onder meer Kansas City/Hey Hey Hey Hey, Words Of Love, What You're Doing en Every Little Thing. Bovendien verschijnen vier tracks in de originele mono-mix van George Martin voor het eerst op CD. De Help!-soundtrack bevat vijf instrumentale nummers uit de film. Die verschijnen voor het eerst op CD. Voor de Europese fans zitten hier onbekende titels tussen als From Me To You Fantasy en Another Hard Day's Night. Op de CD van de Britse Help!-LP uit 1987 staan de stereo-remixen van Beatles-producer George Martin. De soundtrack van Capitol volstaat met vijf titels in de originele steret-mix van George Martin uit 1965. Ook de Capitol-versie van Rubber Soul brengt deze originele stereo-versies voor het eerst op CD. Voor deze re-release zijn de originele banden uit het Capitol-archief gebruikt. Elke CD in deze box wordt gepresenteerd in zowel stereo als mono.

 

Mark Lewisohn is op 14 en 15 april 2006 in Nederland op uitnodiging van Beatles Unlimited voor de 27ste internationale Beatles Conventie die op 15 april 2006 in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht wordt gehouden. Na aankomst op Schiphol is de schrijver van het naslagwerk The Complete Beatles Recording Sessions uit 1988 op bezoek bij Hans Schiffers in Hilversum voor een interview in het AVRO Radio 2-programma Schiffers.FM. Naast Mark Lewisohn is ook Tony Barrow, de voormalige perschef van The Beatles, op 15 april 2006 op deze 27ste internationale Beatles Conventie aanwezig.

 

Op een veiling in Londen wordt op 19 april 2006 een boekje van John Lennon uit 1952 geveild voor 126.500 pond sterling (omgerekend 183.000 euro). In het rode boekje staan pen- en potloodtekeningen, kleurige schetsen en gedichten. Op de pagina My Anthology heeft John Lennon een walrus getekend, geïnspireerd door het gedicht The Walrus And The Carpenter van Lewis Carroll. Dit is voor John Lennon in 1967 ook de inspiratie geweest tot het schrijven van I Am The Walrus, één van de songs van The Beatles in hun Magical Mystery Tour.

 

Het Hooggerechtshof in Londen beslist op 8 mei 2006 dat Apple Computers hun logo mag blijven gebruiken bij de verkoop van muziek via internet. Volgens Apple Corps, het bedrijf van The Beatles, heeft Apple Computers een afspraak uit 1991 geschonden. Daarin zou zijn overeengekomen dat de computerfirma zich niet zal bezighouden met de verkoop van muziek. Beide partijen hebben afgesproken dat het werkterrein van Apple Computers zich beperkt tot computers, telecommunicatie en dataverwerking. Apple Corps zou de exclusieve merkrechten voor de verkoop van muziek krijgen.

 

In een gezamenlijke verklaring maken Paul McCartney en Heather Mills op 17 mei 2006 bekend dat zij uit elkaar gaan. Zij geven de media de schuld van hun scheiding. “Wij vinden het door hun constante bemoeienis met onze privé-levens steeds moeilijker een normale relatie te onderhouden. Wij  hebben heel hard geprobeerd er het beste van te maken, ondanks de dagelijkse spanningen om ons heen. Het doet ons dan ook verdriet dat wij hebben moeten besluiten onze eigen weg te gaan. Wij hopen dat wij de ruimte en de tijd krijgen om door deze moeilijke periode heen te komen”, aldus Paul McCartney en Heather Mills. Zij zijn in juni 2002 met elkaar getrouwd. Uit dit huwelijk wordt op 28 oktober 2003 hun dochter Beatrice geboren.

 

Op een veiling in Londen brengt op 26 mei 2006 een exemplaar van het album A Hard Day’s Night dat door alle vier leden van The Beatles is gesigneerd 33.000 euro op. Een brief van John Lennon uit de jaren zeventig aan zijn ex-vrouw Cynthia Powell wisselt voor 17.500 euro van eigenaar. Op deze brief staan tekeningetjes van een gezicht en bomen. John Lennon heeft de brief ondertekend met “je beroemde ex-man”. Een brief van de ex-Beatle aan één van zijn twee halfzusters wordt niet verkocht.

 

Uit een enquête op de website van  Vegetarian Society blijkt op 29 mei 2006 dat Paul McCartney de populairste vegetariër van Groot-Brittannië is. Morrissey, de ex-zanger van The Smiths, staat op de tweede plaats. Stella McCartney is verkozen tot de populairste vrouwelijke vegetariër. Paul McCartney is blij met zijn verkiezing. “Mensen worden zich steeds bewuster van wat zij eten en waar het vandaan komt. Velen zien echter nog geen relatie tussen hun eigen gedrag en het leed en de dood van een levend wezen. Als je eenmaal echt doorhebt wat de consequenties zijn van het eten van vlees, kun je niet doen alsof dit je iets kan schelen zonder vegetariër te worden”, aldus Paul McCartney.

 

Paul McCartney viert op 18 juni 2006 in besloten kring zijn 64ste verjaardag. Speciaal voor deze gelegenheid hebben zijn vier oudste kinderen en drie kleinkinderen in de EMI-studio’s aan de Abbey Road in Londen een aangepaste versie opgenomen van When I’m Sixty Four van The Beatles. Paul McCartney zingt dit liedje op het Beatles-album Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band uit 1967. Hij heeft de melodie voor dit liedje al in de jaren vijftig gecomponeerd. De tekst schrijft Paul McCartney in 1966. Hij draagt When I’m Sixty Four op aan zijn vader James McCartney die, op 7 juli dat jaar, zijn 64ste verjaardag heeft gevierd.

 

Op Internationale Weduwendag in Londen zegt Yoko Ono op 23 juni 2006 dat zij nog steeds de pijn voelt van de moord op haar man John Lennon op 8 december 1980. Yoko Ono vindt dat weduwen meer aandacht verdienen. "Ik moet toegeven dat ik niet veel nadacht over het weduwschap voordat ik zelf weduwe werd. Het onderwerp blijft taboe in onze samenleving - meer dan seks, geld of politiek”, aldus Yoko Ono.

 

Paul McCartney, Ringo Starr, Yoko Ono, Julian Lennon, Olivia Harrison, George en Giles Martin zijn op 30 juni 2006 in Las Vegas aanwezig bij de première van Love van Cirque Du Soleil. In deze acrobatische dansvoorstelling staat de muziek van The Beatles centraal. Die is door George Martin en zijn zoon Giles voor Cirque Du Soleil opnieuw gemixed. Hiervoor hebben zij honderddertig fragmenten van liedjes en niet eerder uitgebrachte opnamen van The Beatles gebruikt. Op toneel worden fictieve karakters als Sergeant Pepper en Lady Madonna door Cirque Du Soleil tot leven gebracht. “Wij hebben geprobeerd de voorstelling spiritueel en fysiek te maken, zonder al te onderwijzend te zijn. Wij zijn er niet om mensen de geschiedenis van The Beatles uit te leggen”, aldus de regisseur Dominic Champagne. De soundtrack van Love wordt op 17 november 2006 op CD uitgebracht. Hij komt op 25 november 2006 binnen op de vierde plaats van de Mega Album Top 100. Twee weken later zakt Love van The Beatles naar de vijfde plaats.

 

Een rechter in Londen bepaalt op 14 juli 2006 dat de 55-jarige schizofrene Nigel Oliver twee jaar lang een medische en psychologische behandeling moet ondergaan. Hij heeft in 2003 geprobeerd om tachtig uur aan geluidsbanden van The Beatles te verkopen. Dit materiaal is afkomstig van de opnamesessies voor Let It Be, het laatste album van The Beatles.

 

Volgens een persbericht dat op 19 juli 2006 door het Italiaanse persbureau Ansa wordt uitgegeven, heeft Paul McCartney de melodie van Yesterday in 1965 gestolen van een Napolitaans volkswijsje. De Italiaanse muziekexpert/componist Lilli Greco zegt dat Yesterday vrijwel identiek klinkt als Piccere’ Che Vene A Dicere uit 1895. Lilli Greco zegt meer bewijzen te hebben dan alleen de muzikale overeenkomsten tussen beide melodieën. In Londen heeft hij in de jaren zestig een keer gesproken met Brian Epstein, de manager van The Beatles. Die heeft Lilli Greco toevertrouwd dat John Lennon en Paul McCartney een grote voorliefde hebben voor oude Napolitaanse muziek.

 

Ecce Cor Meum is het vierde klassieke album van Paul McCartney. Het wordt uitgebracht op 25 september 2006. Hij is acht jaar geleden, vóór  de dood van zijn vrouw Linda, aan Ecce Cor Meum begonnen. Na haar overlijden heeft Paul McCartney twee jaar lang geen muziek kunnen componeren. In een interview met de BBC zegt hij dat “het verdriet terug te horen is” op Ecce Cor Meum. “Er staat een heel treurig intermezzo op het album. Elke keer als ik het hoor, raakt het mij. Ik denk dan terug aan het moment dat mijn collega en ik, toen wij het stuk componeerden, aan de toetsen zaten te huilen. Maar ik ben een eeuwige optimist. Ook in donkere tijden blijf ik het licht zien. De lucht mag dan grotendeels grijs zijn, dat kleine stukje blauw trekt mij aan”, aldus Paul McCartney.

 

Op 3 oktober 2006 verschijnt Friendly Fire, de tweede CD van Sean Lennon. Hij is de dertigjarige zoon van John Lennon en Yoko Ono. Friendly Fire is de opvolger van Into The Sun, het debuutalbum van Sean Lennon uit 1998. “Na mijn eerste album ben ik lange tijd gedesillusioneerd geweest over de muziekindustrie. Ik ben niet gestopt met muziek maken, opnemen en optreden. Ik heb al die dingen alleen meer discreet gedaan. Mijn nieuwe album is een experiment om te zien hoe het is om mijn muziek weer openbaar te maken”, aldus Sean Lennon. Naast de titelsong staan op dit album Dead Meat, Wait For Me, Parachute, Spectacle, Tomorrow, On Again Off Again, Headlights, Would I Be The One en Falling Out Of Love.

 

Voor de vierde keer wordt een gratieverzoek van Mark David Chapman op 11 oktober 2006 door de New York State Board Of Parole afgewezen. Hij zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op John Lennon op 8 december 1980.

 

Door de platenmaatschappij EMI worden op 30 oktober 2006 vier tracks vrijgegeven van LOVE, het nieuwe album van The Beatles. Voor deze CD hebben hun producer George Martin en zijn zoon Giles 26 songs van The Beatles opnieuw bewerkt. LOVE ligt op 17 november 2006 in de winkel. Het AVRO Radio 2-programma Schiffers.FM heeft de primeur van vier tracks van LOVE. Dit zijn Strawberry Fields Forever, Lady Madonna, Octopus's Garden en While My Guitar Gently Weeps.

 

De staande piano waarop John Lennon zijn hit Imagine heeft gecomponeerd wordt op 2 november 2006 van Londen overgevlogen naar Dallas in Texas. Deze piano is sinds 2000 eigendom van George Michael. Het instrument is tot medio januari 2007 te zien tijdens een fototentoonstelling in de Goss Gallery in Dallas. Kenny Goss, de vriend van George Michael, is eigenaar van deze galerie. Vanaf januari 2007 gaat de fototentoonstelling, inclusief de oude piano van John Lennon, op tournee door de Verenigde Staten en Europa.

 

In The Royal Albert Hall in Londen gaat op 3 november 2006 Ecce Cor Meum van Paul McCartney in wereldpremière. Ecce Cor Meum is het vierde klassieke muziekstuk van Paul McCartney. Het is op 25 september 2006 op CD uitgebracht. Hij is acht jaar geleden, vóór de dood van zijn vrouw Linda, aan Ecce Cor Meum begonnen. Na haar overlijden heeft Paul McCartney twee jaar lang geen muziek kunnen componeren. In een interview met de BBC zegt hij dat “het verdriet terug te horen is” op Ecce Cor Meum. “Er staat een heel treurig intermezzo op het album. Elke keer als ik het hoor, raakt het mij. Ik denk dan terug aan het moment dat mijn collega en ik, toen wij het stuk componeerden, aan de toetsen zaten te huilen. Maar ik ben een eeuwige optimist. Ook in donkere tijden blijf ik het licht zien. De lucht mag dan grotendeels grijs zijn, dat kleine stukje blauw trekt mij aan”, aldus Paul McCartney.

 

Op 17 november 2006 verschijnt LOVE van The Beatles. Op dit album zijn 26 songs van de groep bewerkt door hun vroegere producer George Martin en zijn zoon Giles. LOVE is de soundtrack van de nieuwe show van Cirque Du Soleil in Las Vegas. LOVE van The Beatles komt op 25 november 2006 binnen op vier in de Mega Album Top 100.

 

Yoko Ono, de weduwe van John Lennon, plaatst op 26 november 2006 een paginagrote advertentie in The New York Times. “Laat elk jaar 8 december de dag worden van vergiffenis voor mensen die het ondraaglijke moeten dragen”, luidt de tekst. Yoko Ono richt zich ook tot slachtoffers. “Weet dat de lichamelijke en geestelijke mishandelingen die je hebt moeten verduren een blijvend effect hebben op onze samenleving. Wij moeten de last dragen”, zegt zij. Met deze advertentie hoopt Yoko Ono dat 8 december, de dag dat in 1980 haar man John Lennon in New York is vermoord, een internationale dag wordt van verzoening voor daders en slachtoffers van oorlog en geweld.

 

Op 19 december 2006 wordt het stoffelijk overschot van de 34-jarige Christin Keleher gevonden. Zij wordt, samen met het lichaam van een 48-jarige man, in een auto in Californië aangetroffen. Beiden hebben zichzelf van het leven beroofd. Christin Keleher komt in 1999 in het nieuws als zij op het Hawaiiaanse eiland Maui het huis van George Harrison binnendringt. Hierbij verwondt zij de ex-Beatle. Christin Keleher wordt door beveiligingpersoneel overmeesterd.

 

Heather Mills doet op 29 december 2006 aangifte van diefstal van enkele schilderijen. Die zijn verdwenen uit het landhuis van haar echtgenoot Paul McCartney in het Engelse graafschap Sussex. Naderhand blijkt dit een misverstand te zijn. Paul McCartney heeft de doeken zelf verplaatst. De schilderijen van o.a. Pablo Picasso en Pierre-Auguste Renoir zijn naar schatting vijftien miljoen euro waard. Paul McCartney en Heather Mills hebben in mei 2006 hun echtscheiding aangekondigd. Zij zijn op 11 juni 2002 met elkaar getrouwd.

 

2007

‘Sneaky’ Pete Kleinow overlijdt op 6 januari 2007. Hij lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Met zijn spel is de Amerikaanse steelgitarist van grote invloed geweest op groepen zoals The Steve Miller Band, The Eagles en Poco. In 1968 heeft hij, samen met de beide ex-Byrds Chris Hillman en Gram Parsons, The Flying Burrito Brothers opgericht. Als sessiemuzikant is ‘Sneaky’ Pete Kleinow te horen op platen van o.a. Joni Mitchell, Linda Ronstadt en John Lennon. ‘Sneaky’ Pete Kleinow is 72 jaar geworden.

 

De Britse posterijen brengen op 9 januari 2007 speciale postzegels op de markt waarop de hoezen van zes albums van The Beatles prijken. With The Beatles (1963), Help! (1965), Revolver (1966), Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967), Abbey Road (1969) en Let It Be (1970) worden op deze postzegels afgebeeld. Het is voor het eerst dat een popgroep op Britse postzegels staat. In 1964 is er al een set postzegels van The Beatles verschenen. Hierop staan echter getekende portretten van John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr.

 

De handgeschreven tekst van While My Guitar Gently Weeps van George Harrison brengt op 15 januari 2007 op een veiling in Scottsdale in de Amerikaanse staat Arizona driehonderdduizend dollar op. Een tekening van een vogel die John Lennon als elfjarige jongen heeft gemaakt wisselt voor dertigduizend dollar van eigenaar. While My Guitar Gently Weeps is één van de tracks op The White Album van The Beatles uit 1968. Het staat ook op de B-kant van de Nederlandse single Ob La Di Ob La Da van The Beatles.

 

Op 5 februari 2007 bereiken Apple Corps., de maatschappij van The Beatles, en Apple Inc., de fabrikant van computers en iPods, een overeenkomst in een langdurig geschil over hun bedrijfslogo’s. Beide hebben de vorm van een appel. De twee ondernemingen draaien samen op voor alle juridische kosten. In 1991 heeft een rechter bepaald dat Apple Inc. het logo alleen mag gebruiken voor doeleinden die niets met muziek te maken hebben. Met het lanceren van de iPod in 2001 heeft het computerbedrijf deze uitspraak geschonden. De maatschappij van The Beatles, dat eigendom is van Paul McCartney, Ringo Starr, Yoko Ono en de nabestaanden van George Harrison, stappen hierop naar de rechter.

 

The Wall Street Journal meldt op 13 april 2007 dat Julian Lennon een deel van de rechten van de composities die zijn vader voor The Beatles heeft geschreven, heeft verkocht aan Primary Wave Music in New York. Hoeveel deze muziekuitgeverij heeft betaald voor het werk van John Lennon is niet bekendgemaakt. In 2006 heeft Primary Wave Music voor vijftig miljoen dollar de rechten van de muziek van Nirvana gekocht van Courtney Love, de weduwe van hun zanger Kurt Cobain.

 

OP DE TEKST VAN DEZE WEBSITE RUST COPYRIGHT. ZONDER VOORAFGAANDE TOESTEMMING VAN DE WEBMASTER, PER EMAIL TE BEREIKEN OP TON.VANDRAANEN@QUICKNET.NL, IS HET OVERNEMEN VAN TEKSTEN EN GEGEVENS

NIET TOEGESTAAN.

 

Retour hoofdpagina: The Beatles Dagboek

 

Bronnen: Diverse internet-sites. Plakboeken van Ton van Draanen. Beatles Dagboek van Har van Fulpen. The Complete Beatles Recording Sessions van Mark Lewisohn.

Top 40 Hitdossier 1956 – 2001 samengesteld door Johan van Slooten.

 

© Ton van Draanen, 2008. Retour hoofdpagina: www.vandaagindemuziek.nl